Opublikowano 18 grudnia 20222 l Ja bardzo dobrze wspominam FF1 na PSP. Zdaję sobie sprawę, że "to nie to co oryginał", ale grafika była ładna, muzyka przyjemna dla ucha, gra przystępna, a dodatki i usprawnienia satysfakcjonujące. Szkoda, że tego samego nie mogę powiedzieć o dwójce. Prostota jedynki działała na jej korzyść. Dwójkę przekombinowali i w efekcie zmuszałem się w pewnym momencie do przejścia. Z tych Pixel Remasterów właściwie tylko V i VI mnie interesują, oraz ewentualnie właśnie jedynka. Trójkę próbowałem niedawno grać w wersji 3D, ale odbiłem się mocniej, niż przypuszczałem. Nie przypadł mi do gustu ani styl graficzny, ani wszelkie zmiany fabularne i systemowe. Najgorszy był ten wymuszony zoom do szukania ukrytych obiektów. Chyba bym wolał przejść oryginał, czy właśnie Pixel Remastera, również dla oszczędności czasu.
Opublikowano 18 grudnia 20222 l Najważniejsza QOL zmiana w tych wszystkich remakach to zmniejszenie liczby grindu względem oryginałów. Może te sprity są „paskudniejsze” ale za dużo dobrych rzeczy wprowadzają. Szkoda, że nigdy nie dostały wydania w takim stylu jak Dragon Questy 4-6 na DS. Dla mnie to podręcznikowy przykład jak zrobić porządnie wyglądający retro remake.
Opublikowano 18 grudnia 20222 l 6 godzin temu, Dr.Czekolada napisał: Najważniejsza QOL zmiana w tych wszystkich remakach to zmniejszenie liczby grindu względem oryginałów. Może te sprity są „paskudniejsze” ale za dużo dobrych rzeczy wprowadzają. Szkoda, że nigdy nie dostały wydania w takim stylu jak Dragon Questy 4-6 na DS. Dla mnie to podręcznikowy przykład jak zrobić porządnie wyglądający retro remake. Te zmiany maja remaki 3D i te brzydkie flashowe czy pixel perfect? Caly czas mysle czy tego nie kupic jeszcze raz na Steam a mam na PSP i PSX prawie wszystko i planuje dograc kilka na Vicie.
Opublikowano 18 grudnia 20222 l 2 godziny temu, pawelgr5 napisał: Te zmiany maja remaki 3D i te brzydkie flashowe czy pixel perfect? Caly czas mysle czy tego nie kupic jeszcze raz na Steam a mam na PSP i PSX prawie wszystko i planuje dograc kilka na Vicie. Temat rzeka. Masz od cholery portów i remasterów każdej poszczególnej odsłony ale generalnie każda późniejsza wersja musiała w jakimś stopniu ingerować względem oryginałów z Nes-Snes. Z tego co wyczytałem FF6 pozostał chyba niezmieniony tylko wyświetla teraz cały exp, który musi być podzielony na żywych członków, a nie exp na jednego członka jak wcześniej. FF4 zdaje się bazować na wersji GBA, gdzie idziemy z levelowaniem jak burza.
Opublikowano 19 kwietnia 20231 r Chciałem kupić kolekcje w pudle a okazało się, że to ex na sklep square i już wyprzedane Tyle dobrego, że można kazda gre cyfrowo kupić osobno, to sobie zaczne od jedynki, zamiast wywalac od razu 3 bomby.
Opublikowano 19 kwietnia 20231 r Jest pudlo w Play Asia jeszcze do kupienia, wydanie azjatyckie po angielsku, ale z wysylka i clem wyjdzie pewnie blisko 500zl...
Opublikowano 20 kwietnia 20231 r Pudło na Switcha 454zł z Play-Asia z uwzględnieniem kosztów wysyłki i podatku po zastosowaniu kodu WARIO. https://www.play-asia.com/final-fantasy-i-vi-pixel-remaster-collection-multi-language/13/70g0qp Ja mimo wszystko poczekam na obniżkę na Steamie. Aż tak na malutkim pudełeczku mi nie zależy.
Opublikowano 21 kwietnia 20231 r chcialem kupic na switcha, ale 3 i pol stowy mnie troszke odrzucilo. wiem, ze sporo roboty wlozone, wiem, ze 6 gier. ale kurwa. poczekam, chociaz ff4 chodzi za mna od jakiegos czasu juz, plus nadrobilbym w koncu 1 i 2 (trojke kiedys zmeczylem na emu nesa).
Opublikowano 21 kwietnia 20231 r Czwórka sztos, mocno było grane kiedys w jakiejs antologii na PSX. Ja bede ogrywał wersję z PSP. Sama kolekcja mocno za droga. Moze jak by wychodziło po 20zł od sztuki to bym brał.
Opublikowano 21 kwietnia 20231 r 35 minut temu, Ölschmitz napisał: chcialem kupic na switcha, ale 3 i pol stowy mnie troszke odrzucilo. wiem, ze sporo roboty wlozone, wiem, ze 6 gier. ale kurwa. poczekam, chociaz ff4 chodzi za mna od jakiegos czasu juz, plus nadrobilbym w koncu 1 i 2 (trojke kiedys zmeczylem na emu nesa). zawsze mozesz kupic gry pojedynczo, chyba, ze na switchu nie ma takiej opcji, na Sonce mozna
Opublikowano 21 kwietnia 20231 r mozna pojedynczo, ale interesuja mnie docelowo wszystkie, nie chce przeplacac
Opublikowano 2 maja 20231 r Całkiem niezły wynik jak na składanke staroci które były juz wczesniej dostepne na wielu sprzetach https://www.gematsu.com/2023/05/final-fantasy-pixel-remaster-series-sales-top-two-million
Opublikowano 4 maja 20231 r ja jednak jestem frajerem i szostke kupilem na probe. zajebisty rimejk. a sama gra wiadomo, nawet dzis sie broni calkiem. muza swietna, antagonista jeden z lepszych w serii, fajni bohaterowie.
Opublikowano 4 maja 20231 r 23 minuty temu, Ölschmitz napisał: ja jednak jestem frajerem i szostke kupilem na probe. zajebisty rimejk. a sama gra wiadomo, nawet dzis sie broni calkiem. muza swietna, antagonista jeden z lepszych w serii, fajni bohaterowie. Nie rozumiem, czemu jestes frajerem. Bardzo dobra gra na kilkadziesiąt godzin za jakies śmieszne pieniądze. Mój ulubiony fajnal zaraz po 9.
Opublikowano 4 maja 20231 r no smieje sie, zobaczylem cene ponad 3 stowy za calosc i zdebialem. bede jednak kupowal pojedynczo. potem czworke wciagne.
Opublikowano 4 maja 20231 r 6 minut temu, Ölschmitz napisał: potem czworke wciagne. Dobry wybór, moj ranking 9>6>4 Szkoda, że nie dali FF4 After Years, trzeba ogarnąć osobno
Opublikowano 4 maja 20231 r no no, gralem w czworke, tez ja lubie. z kolei 9tki nigdy nie przelazlem, totalnie nie moge sie wkrecic moj rekord to moment jak do druzyny dolaczyla Eiko. kiedys pewnie sie wmusze bo tylko 9 i 13 mi zostaly (no i 11stka, ale to chyba nie ma juz opcji).
Opublikowano 4 maja 20231 r Ludzie kupują rzekome remastery/remaki gier na 5h za kilka stów. Kiedyś 'remastery' japońskich RPG też kupowali za pełną cenę na handheldy. Czym jest te 60-80zł za jedną odsłonę wielogodzinnego i wysoko ocenianego jRPG na tym tle? Aczkolwiek u Sony ceny "trochę" wyższe, niż na Steam. Średnio 15zł za odsłonę więcej. Bundle 320zł vs 265zł za komplet. Ja mimo wszystko kupię na PC, tym bardziej, że mowa o cyfrówce. Będzie można też przenośnie pograć. Jak zwykle nie pojmuję poczynań Square. Tak dobre wyniki sprzedaży, a ciekawe, jak by wypadły, gdyby nakład edycji pudełkowej był większy. Potrafią wydać jakieś badziewia w takim nakładzie, że potem sklepy muszą na śmietnik wyrzucać, albo sprzedawać za groszę, a tutaj gdzie zainteresowanie jest spore nagle nakład wyczerpany.
Opublikowano 4 maja 20231 r Na steam to te gry są od roku albo i lepiej, jak ktoś chciał, to już dawno tam ograł.
Opublikowano 4 maja 20231 r Takie gadanie. "Jak ktoś chciał, to ograł na FC/SFC". Jest taniej, to wspominam, bo argument o pudełku odpada w tym przypadku. Sam kupię przy okazji promocji, jeśli się trafi. Chętnie ogram z osiągnięciami i wyborem PC/SD. Kiedyś. I tak życia nie starczy na te wszystkie gry. Próbowałem niedawno zagrać w FF3 w wersji 3D, ale nie dałem rady. Coś mi nie pasowało w tej wersji. Najbardziej irytujący były niepotrzebnie wydłużone i nieprzewijalne animacje i wymuszony "zoom" kamery do wyszukiwania jakichś ukrytych obiektów. Jednak czasem prostota ma swoje zalety nad przekombinowaniem systemu. Pamiętam, jak na studiach grałem wieczorami i po nocach w FF1 na PSP. Taka prosta, banalna wręcz gierka, ale schemat tak uzależniał i satysfakcjonował, że nawet dziś mam ochotę sobie gierkę powtórzyć. Ogólnie wersja PSP była bardzo fajna i ładna. Akurat nie miałbym nic przeciwko takiemu stylowi graficznemu także w innych odsłonach. Chyba tylko dwójki bym już drugi raz nie dał rady. Na PSP ledwo przemęczyłem. No chyba, że w remasterze system jest jakoś zmodyfikowany.
Opublikowano 4 maja 20231 r 9 minut temu, Suavek napisał: Chyba tylko dwójki bym już drugi raz nie dał rady. Na PSP ledwo przemęczyłem. No chyba, że w remasterze system jest jakoś zmodyfikowany. jest, dlatego chce ograc
Opublikowano 2 lipca 20231 r Było jakieś info czy fizyczna wersja wyjdzie kiedyś w normalnej, powszechnej dystrubucji czy nie ma co czekać?
Opublikowano 2 lipca 20231 r Wątpię, że będzie jeszcze cokolwiek "normalniejszego" niż obecna opcja, czyli kupić na PlayAsia póki jest. Oj sam bym sobie sieknął jakbym trzymał jakiekolwiek pudełka. Może Square-Enix coś zrobi potem, oni ogólnie często nie zostawiają swoich produktów, zwłaszcza tych, które się sprzedają, ale nie słyszałem nic konkretnego.
Opublikowano 2 lipca 20231 r 17 minut temu, jimmyyy8 napisał: Było jakieś info czy fizyczna wersja wyjdzie kiedyś w normalnej, powszechnej dystrubucji czy nie ma co czekać? Watpie. Byly preordery na sklepie square przed premiera, teraz tylko sciaganie wersji azjatyckiej.
Opublikowano 4 sierpnia 20231 r Ma ktoś wolne 14 tysiecy dolarów? Spoiler Żartowałem, dawno wyprzedana