Skocz do zawartości

seria final fantasy

xzdunx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Urok F2P, co powtarzam od zawsze. Dlatego nie chciałbym się zbyt przywiązywać/przyzwyczajać, bo rozczarowanie po ogłoszeniu zamknięcia serwerów będzie tym większe. A ostatnio nawet wieloryby wyrażają swe niezadowolenie, albo całkiem rezygnują z gry, przez ten nacisk na bannery limitowane.

Szkoda o tyle, że koncept gry z czasem mi się spodobał. Nawet jeśli walki odpalam na Auto w większości przypadków, to takie kombinowanie z setupem bywa zabawne i nawet kilka Crashów udało mi się przejść (choć na wieży utknąłem na 98 piętrze). Wspomniałem, że lecą z fabułą, ale mimo tego fajnie się to śledzi/odświeża. I wciąż cicho liczę na Before Crisis, bo to by była jedyna opcja poznać jego fabułę i bohaterów. Nie pogardziłbym też jakimiś dodatkowymi Story Quests. Bo tak generalnie, to też pogrywam po prostu daily. Nawet teraz, pisząc tego posta, mam w tle odpaloną walkę, żeby zużyć staminę, więc gra jakaś specjalnie absorbująca nie jest. ;)

A teraz crossover Rebirth znowu trzy limity, w Marcu pół-rocznica, to kolejne pewnie cztery limity, i zapewne na tym się nie skończy. No męczy to, bo nie sposób mieć wszystko, a przynajmniej nie od razu, a tymczasem nawet wieloryby już mają pod górkę. Nie wróży to zbyt dobrze.

• Plusik 1
Opublikowano

Był bardzo mocny, limitowany ekwipunek Tify i Aerith, obok których ciężko było przejść obojętnie, a następnie Cid, również z limitką.

A tymczasem ciąg dalszy FOMO. Wygląda na to, że do 1,5 rocznicy włącznie będą same limitowane bannery. Plus są obawy, że powtórkę crossovera Monster Hunter również tam gdzieś wepchną.

Ja póki co ćwiczę silną wolę i czekam na coś fajnego dla Lucii. Zapewne dopiero, jak przyjdzie pora na jej Ultimate Weapon. Szkoda o tyle, że czasem bardziej dla kostiumów by się o coś pokusiło, niż jakiegokolwiek meta.

Ogólnie nikłe, jeśli nie zerowe szanse, ale fajnie by było, gdyby choćby część wdzianek z Ever Crisis trafiła do trzeciej części Remaku.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Myślę, że na tym etapie gra jest "bezpieczna" do premiery Part 3. Źle by to dla Square wyglądało teraz zamykać serwery czegoś, co w pewnym sensie jest reklamą dla siódemki jako ogół.

Inna sprawa, że ostatnie decyzje pozostawiają wiele do życzenia. No ale community się odezwało, może coś się zmieni jeszcze na lepsze.

Opublikowano

No ciekawe, na który baner pół-rocznicowy się zdecyduję... bardzo ciekawe... :boomer:

Spoiler

videoframe_10000.thumb.png.bd37a6a1ee048c1566456ff39a9b4dca.png

Ale jak starczy kryształów, to może Sephiroth też wleci.

Swoją drogą, wszystkie FF Pixel Remaster na Steam otrzymały patche. Mniejsze i większe łatki.

• Plusik 1
  • Haha 1
Opublikowano

Dobry event muszę powiedzieć, po oczyszczeniu wszystkiego plus bonusy to wpadło z 25-30k kryształów jak nie więcej w jeden dzień, miałem czekać na wszystkie ann. bannery ale uzbierało się na dwa, wiec 40k poszło na Sephiroth, a reszta pójdzie na.....no wiadomo 

image.thumb.jpeg.817c7286100dadf8d4398e184572d786.jpeg

image.thumb.jpeg.ead55b83d82b6f93824e02f79b7c05ff.jpeg

Wklejam update notes do pixel remasterow, widać ze popracowali trochę nad tym

Spoiler

Final Fantasy Pixel Remaster Patch 1.2.0 Notes (March 5, 2025)
Final Fantasy
The Mini-map On/Off setting will now be correctly applied after displaying the map screen and upon loading.
Some improvements have been made to UI and controls.
Fixed a bug that can prevent progression of the game after specific control inputs or under specific circumstances.
Fixed a bug where a specific achievement can sometimes not be acquired after fulfilling the requirements.
Minor bugs have been fixed.

Final Fantasy 2
The Mini-map On/Off setting will now be correctly applied after displaying the map screen and upon loading.
Fixed a bug that can prevent progression of the game after specific control inputs or under specific circumstances.
Fixed a bug where a specific achievement can sometimes not be acquired after fulfilling the requirements.

Final Fantasy 3
Added “Job Level” to Boost features. In addition to EXP and gil, a x0 to x4 modifier can also be applied to the Job Level increase rate.
Dialogue text with companion characters are now displayed in order instead of at random.
Fixed a bug that can cause the damage value for “Barrage” to become incorrect.
Final Fantasy 4

“Float” is now maintained after map transitions in dungeons.
Changed the order of Rosa’s battle commands.
Adjusted minor battle behaviours.
Adjusted some events.
Fixed a bug that can prevent progression of the game after specific control inputs or under specific circumstances, such as during auto-battle.

Final Fantasy 5
The mini-map will now not be displayed under specific circumstances.
Adjusted some sounds such as the sound effect for spear attacks.
Fixed a bug that can prevent progression of the game and/or corrupt the screen display during the ending.
Fixed a bug where “Can be two-handed” and “Can be enchanted” are not displayed in weapon descriptions following a previous update.
Final Fantasy 6

Adjusted the EXP that is compensated when specific characters rejoin the party.
Adjusted the branching conditions for the Cid event.
The mini-map will now not be displayed under specific circumstances.
If a character has equipment that grant permanent status changes, the status changes are now correctly applied after they are KO’d and revived.
Adjusted the controls for the command input of “Blitz”.
Fixed a bug where the music for the final battle may not correctly switch.

• Plusik 1
Opublikowano

Nie żebym zachęcał do F2P/Gacha, ale JEŚLI ktoś rozważa Ever Crisis, to jest dobry moment. Dużo dobroci i premii dla nowych graczy, ułatwiających sprawne nadrobienie zaległości, w tym boost do EXP dla konta, darmowy mieczyk, mnóstwo bilecików do gachy itp.

Skusiłem się na kostium Sepha i kilka sztuk miecza. Resztę dociągnę za miesiąc przy okazji Tify prawdopodobnie, w zależności od tego, ile kryształów zostanie.

Z drugiej strony, od pewnego czasu mam wrażenie, że AI i auto-dobór ekwipunku w tej grze mocno kuleje. Automat dobiera mi ekwipunek totalnie nieadekwatny do słabości wroga, o niskim poziomie, zaś postacie podczas walki głupieją. Aż tak źle wcześniej nie było chyba, więc nie wiem, czy coś zmienili, czy dopiero teraz to odczuwam mając nieco większy asortyment.

• This 1
Opublikowano
21 minut temu, Suavek napisał(a):

Z drugiej strony, od pewnego czasu mam wrażenie, że AI i auto-dobór ekwipunku w tej grze mocno kuleje. Automat dobiera mi ekwipunek totalnie nieadekwatny do słabości wroga, o niskim poziomie, zaś postacie podczas walki głupieją. Aż tak źle wcześniej nie było chyba, więc nie wiem, czy coś zmienili, czy dopiero teraz to odczuwam mając nieco większy asortyment.

Od pewnego czasu? jak grałem to auto zawsze dobierało jakieś gówno, tylko, zeby mieć więcej powera. Aerith robiło mi na maga np zamiast support

Opublikowano
2 hours ago, Shen said:

Od pewnego czasu? jak grałem to auto zawsze dobierało jakieś gówno, tylko, zeby mieć więcej powera. Aerith robiło mi na maga np zamiast support

Auto nigdy nie było dobre, ale był update który miał to naprawić.......no ale tak naprawił ze jeszcze gorzej działa, chyba tylko hp jest priorytetem czasami mam wrażenie.

Od dawna już nie używam auta, wykorzystałem chyba wszystkie sloty na drużyny solo i co-op, tylko w story mode trzeba czasami trochę się pobawić i odpucować 

• This 1
Opublikowano

Tak jak Labtec pisze, to nigdy nie było dobre, ale od jakiegoś czasu mam wrażenie, że priorytety ustawień są chore i faktycznie, skupiają się nie na zdolnościach aktywnych, tylko statsach. I tak na przykład Aerith ciągle mi uzbraja w jakąś broń Lvl 80 OB4 z buffami lub debuffami żywiołów, których w danej walce w ogóle nie potrzebuję, podczas gdy posiadam dużo lepszy ekwipunek OB6 czy OB10 na 120 levelu.

A używam Auto często, bo na tym etapie jest to dla mnie po prostu oszczędność czasu. W ustawienia ręczne bawię się tylko przy trudniejszych misjach czy eventach. Reszta przechodzi się sama.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

W tym tygodniu banner z Tifą. Sądziłem, że będzie na końcu. Ciekawe, co będzie Angeal oferował, skoro jego zostawiają na sam koniec.

Wpadł kostium i broń OB6 z wykorzystaniem uniwersalnych części. Myślę jeszcze, czy nie pociągnąć Sephirotha do OB10, bo miałbym szanse, ale poczekam jeszcze tydzień. Tify do OB10 już raczej nie będę tego ciągnął, szczególnie po obejrzeniu poniższego filmiku. ;)

Zwykle takich rzeczy nie oglądam, bo 3/4 to sponsorowane udawanie emocji, ale w tym przypadku idealnie obrazuje to urok gier gacha...

I teraz odkładanie kryształków na nowo. Teraz to już chyba tylko na limitowaną broń dla Lucii czekam i fajny kostium, ale znając życie w międzyczasie będą kusić kolejnymi limitowanymi Aerith i Tifą.