Skocz do zawartości

Console Wars 2.0

Featured Replies

Opublikowano

Tak bo ty wiesz ,że tak było.

Nie ma innej opcji.

To daj inne, LOGICZNE, wyjaśnienie

ja dalem.

udowodnij ze wstepne artworki nie powstaly przed jin roh albo zmien temat.

Nie ma znaczenia jaka koncepcja powstała wcześniej, liczy się data publikacji.

• Odpowiedzi 9,9 tys.
  • Wyświetleń 240,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• No i dobra, może Sony po tej aferze zablokuje możliwość tego typu kupowania rzeczy z PSN.   Aha, mam nadzieję że ta afera przyczyni się do zatrzymania ekspansji różnego rodzaju usług sieciowych. Kup

• eheheh, myślałem że to kółeczko wzajemnej adoracji tak plusuje Zwyrola, zawsze mu zazdrościłem tych pinćset plusów a tu sie okazuje co innego     wszystkie te konta po 0 postów, lol   wniosek:

• I chvj. Na żadnym PC nie zagrasz w Gran Turismo, Forze, God of War, Uncharted, Heavy Rain, Red Dead Redemption, Killzone, Alana Wake.   Fuck PC gaming

Opublikowano

Przez 6 tygodni zeszło 6,37 mln GT5 dla porównania w tym samym czasie Halo Reach osiągnęło 5,8mln :)

http://www.polyphony.co.jp/english/list.html

Tylko niech później nie płaczą jak dostaną GT6p i GT6 na PS4 z serią niespełnionych obietnic i mydlenia oczu. Frustracja posiadaczy PS3 związana z GT odbija się później negatywnie w tematach o Forza ;)

Wynik niezależnie od relacji shipped/sold super.

Opublikowano

pierwszy i ostatni system seller na ps3

Opublikowano

nie bo będzie jeszcze Uncharted 3 :)

Opublikowano
  • Autor

Zobaczymy, na razie sprzedaz U3 zapowiada sie swietnie, jednak uwazam, ze zeby gra byla system sellerem to musi byc potezna marka jeszcze z poprzedniej generacji. Moze U3 to zmieni, ale troche watpie ;)

Opublikowano

ale w tym temacie ostatnio panują nudy <_<

Nie ma nawet z czym polemizować :teehee:

Edytowane przez easye

Opublikowano

Chyba nie do końca rozumiecie czym jest system seller. GT5 nie jest żadnym system sellerem (wyszło za późno). Na PS3 system sellerem było chyba MGS4 i FFXIII (w Japonii).

Na X360 system sellerem było Halo 3.

System seller to gra, która ciągnie sprzedaż konsoli przez dłuższy okres czasu, a nie taka, która wywołuje incydentalny skok sprzedaży konsoli. Wiąże się to głównie z wyjściem dużego hitu we wczesnym okresie życia danej konsoli. Gdy konsola liczy sobie kilkadziesiąt mln sprzedanych sztuk to właściwie niemożliwe jest by miała jeszcze jakieś system sellery.

Opublikowano
  • Autor

I nie jest system sellerem gra, ktora spowodowala duzy skok sprzedanych nie tyle bundlow co samych konsol? Nie chodzi mi o bum w okresie premiery tylko w przeciagu kilku miesiecy.

System sellery maja prawo bytu tylko kiedy konsola jest mloda?

Opublikowano

Termin system seller pierwotnie jest wiązany właśnie ze startem konsoli i wydaniem w związku z tym jakiegoś głośnego tytułu, dla którego ta konsola jest kupowana (i często tylko dla niej) we wczesnej fazie życia kiedy przeważnie konsola jest bardzo droga.

Teraz ludzie (głównie fanboje) mocno nadużywają tego pojęcia stosując jest do gier, których widocznym efektem jest np. skok sprzedaży na przestrzeni 3 tygodni o 200 tys. sztuk w sytuacji gdy baza użytkowników danej konsoli to ponad 40 mln.

Gdy na daną konsolę są dostępne już setki jak nie tysiące pozycji to teoretycznie nie ma takiej możliwości by jakakolwiek gra była system sellerem.

Taki jest główny nurt "doktryny" na VGC ;)

Edytowane przez donsterydo

Opublikowano

Uncharted 1 i 2 sprzedały się ciut lepiej niż Gears of War 1 :potter:

W tej kwestii Sony ostro dostaje w pape

Opublikowano

Termin system seller pierwotnie jest wiązany właśnie ze startem konsoli i wydaniem w związku z tym jakiegoś głośnego tytułu, dla którego ta konsola jest kupowana (i często tylko dla niej) we wczesnej fazie życia kiedy przeważnie konsola jest bardzo droga.

Teraz ludzie (głównie fanboje) mocno nadużywają tego pojęcia stosując jest do gier, których widocznym efektem jest np. skok sprzedaży na przestrzeni 3 tygodni o 200 tys. sztuk w sytuacji gdy baza użytkowników danej konsoli to ponad 40 mln.

Gdy na daną konsolę są dostępne już setki jak nie tysiące pozycji to teoretycznie nie ma takiej możliwości by jakakolwiek gra była system sellerem.

Taki jest główny nurt "doktryny" na VGC ;)

Widać to po nie słabnącej sprzedazy x360 mimo ofensywy gier ekskluzywnych Sony. Microsoft zrozumiał że inwestycja w nowe ekskluzywne ip oraz nowych developerów znaczącą nie zwiększy sprzedaży. Sony płaci teraz za zwalony start PS3 i PS2. Ludzie drugi raz nie dali się nabrać.

Opublikowano

Tak się reklamuje exy na X360 ;)

530x650_16687.jpg#

Andrew21: To co napisałeś o tych nowych IP i sprzedaży konsol niestety dla nas jest prawdą.

Edytowane przez donsterydo

Opublikowano

uncharted - 4mln

uncharted 2 - 5 mln

gears of war - 6 mln

wtf?

Opublikowano

"podszywa"

:confused:

wez se juz mazioe daj spokoj z konsolami

Opublikowano

uncharted - 4mln

uncharted 2 - 5 mln

gears of war - 6 mln

wtf?

Ładnie to sobie zaokrągliłeś, nie ma co, hehe. Teraz spójrz prawdzie w oczy.

Tak naprawdę bardziej system sellerem dla klocka był pierwszy GoW niż Halo 3, ale fakt, że te obydwa tytuły były przyczynom sukcesu pudełka.

Opublikowano

"podszywa"

Chyba jesteś zwyczajnie durny myśląc, że będe trollował pod swoim nickiem pod paroma newsami na ps3site, sam po sobie jechal z konta "mazzeojestdebilem" a potem jeszcze chwalił się swoim "wyczynem" tutaj.

beka z człowieka który to robi, niezłym kretynem jest :D

Opublikowano

Tak wracając na chwilke do system sellerów to.. GT5 zdecydowanie nim jest. W końcu dla tej gry wiele osób kupiło PS3 na długo przed jej (gry) premierą :teehee:

Sam kupiłem PS3 głównie z myślą o GT5 :lol:

Opublikowano

"podszywa"

Chyba jesteś zwyczajnie durny myśląc, że będe trollował pod swoim nickiem pod paroma newsami na ps3site, sam po sobie jechal z konta "mazzeojestdebilem" a potem jeszcze chwalił się swoim "wyczynem" tutaj.

beka z człowieka który to robi, niezłym kretynem jest :D

HAHAHAHAHAHHAHA JAK SIE WYKRECA :teehee: :teehee: :teehee: :teehee:

Opublikowano

Tak wracając na chwilke do system sellerów to.. GT5 zdecydowanie nim jest. W końcu dla tej gry wiele osób kupiło PS3 na długo przed jej (gry) premierą :teehee:

Sam kupiłem PS3 głównie z myślą o GT5 :lol:

+1

GT, MGS, Killzone, Motorstorm, Resistance, inFamous, Uncharted - wyliczyłem powody z jakich w lipcu 2009 roku pozbyłem się klocka i kupiłem PS3. Oprócz tego niegdysiejszy brak piractwa na PS3, darmowe granie po sieci i ogólnie większy zakres możliwości to olejne powody.

Z każdym dniem coraz bardziej bałem się, że w konsolce wyskoczy jakiś błąd z oznaczeniem EXX lub inne RRoDy. Teraz moje 1,5 roczne PS3 chodzi praktycznie nieprzerwanie włączone od grudnia i nawet zwieszki nie miałem (na Xboxie miałbym pewnie E74, E70, E99999, 10 RRoD'ów i pewnie z 5 spalonych zasilaczy + kompletnie bym ogłuchł - to tak pół żartem pół serio :turned: ). Dla mnie konsolka od Microsoftu stała się martwa przez to, że.... za często się psuje, a ja nie lubię, kupuję nowe urządzenie i po pół czy nawet roku muszę odesłać je do serwisu.

Opublikowano

Awaryjność Xa to już przeszłość... zarżnięcie Jaspera praktycznie graniczy z cudem. A PS3 bezawaryjną konsolą nie jest (choć nowe modele tak jak w przypadku Xboxa na pewno są bardziej dopracowane) ... moja padła na YLOD'a :/

Edytowane przez Michał102

Opublikowano

Nie wiem jak jest teraz (chociaż 2 moim znajomym udało się "zRRoDzić" już swoje Jaspery grając na nich mniej niż ja na swoim PS3 - nie wyciągam tego info z palca jakby co, nie chce tu nikomu umniejszać jeśli chodzi o systemy, bo mnie to wali czy PS3 wiedzie się lepiej czy klockowi, ważne, że mój sprzęt jest sprawny i czerpię z grania przyjemność), ale opieram się na tym co było niegdyś. Prawie każdy kto posiadał kiedyś Xboxa (przez dłuższy okres czasu), a potem przesiadł się na PS3, narzekał na awaryjność tego sprzętu i to był aspekt, decydujący o zmianie obozu.

PS3 natomiast (tak samo jak 2xPSP, PS2, PSX) nigdy mnie *odpukać* nie zawiodło i jestem bardzo z tego powodu zadowolony.

Opublikowano

nie zna się dnia ani godziny :)

Ogólnie sprzęt sony zawsze był wykonany porządnie ale też zawsze miał jedną wadę - napęd co zostaje niezmienne do dnia dzisiejszego. Dodatkowo ps3 jest ich pierwszą konsolą gdzie psuje się w niej coś innego niż laser.

O wadach fabrycznych xbox360 wiedział sam Microsoft. Oni jednak musieli , to wręcz była sprawa życia lub śmierci, wypuścić konsolę przed ps3. To była dobra decyzja dla nich mimo wszystko.

Opublikowano
  • Autor

Mówisz, że sprzęt od Sony miał zawsze jedną wadę, lecz w swojej PS2 Slim nie udało mi się nigdy zajechać napędu, choć to najbardziej przeze mnie żyłowana konsola. To była dla mnie stacja do grania i DVD. Chodził bardzo dużo. ;) Widocznie miałem fart.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.