Skocz do zawartości

Console Wars 2.0

Featured Replies

• Odpowiedzi 9,9 tys.
  • Wyświetleń 240,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• No i dobra, może Sony po tej aferze zablokuje możliwość tego typu kupowania rzeczy z PSN.   Aha, mam nadzieję że ta afera przyczyni się do zatrzymania ekspansji różnego rodzaju usług sieciowych. Kup

• eheheh, myślałem że to kółeczko wzajemnej adoracji tak plusuje Zwyrola, zawsze mu zazdrościłem tych pinćset plusów a tu sie okazuje co innego     wszystkie te konta po 0 postów, lol   wniosek:

• I chvj. Na żadnym PC nie zagrasz w Gran Turismo, Forze, God of War, Uncharted, Heavy Rain, Red Dead Redemption, Killzone, Alana Wake.   Fuck PC gaming

Opublikowano

Na X'ie jest aż tak lepiej? Sam właśnie planuję niebawem kupić X360.

niebo a ziemia..

gdybym nie mial to bym nie uwierzyl

narazie mam tylko problem z trigerami :) pod wzgledem rozrywki sieciowej ps3 wypada jak konsola poprzedniej generacji

szkoda ze tak pozno zdecydowalem sie na zakup

Nie prawda co to piszesz. Miałem X'a i żadnej, ale to żadnej różnicy nie widzę w tych dwóch usługach sieciowych po za chatem crosowym. Nie wprowadzaj ludzi w błąd bo z tym "niebo a ziemia" to wierutne kłamstwo przynajmniej według mnie. Wiem co mówię bo miałem x'a przez 2 lata i non stop grałem online. To samo tyczy się Plejki. Jak czytam, że na X'a jest lepszy online to śmiać mi się chcę. Nie miałem lagów na Xbl i nie mam lagów na PSN. Tak jak pisałem wcześniej jedyna, ale to jedyna różnica między tymi usługami to chat głosowy. Nic więcej. Jeżeli ktoś chce płacić 120 zł rocznie po to by sobie pogadać przez headseta z kolegą to już jego sprawa.

Edytowane przez lons

Opublikowano

Podobne w tych uslugach jest jedynie to, ze mozna grac po sieci. Tutaj podobienstwa sie koncza.

Opublikowano

Podobne w tych uslugach jest jedynie to, ze mozna grac po sieci. Tutaj podobienstwa sie koncza.

A co je różni?

Opublikowano

1. Jakosc gry. W ogole sie nie znasz = nie widzisz roznicy. Nawet japonczycy graja na x w fightery online. M$ za te kase z abonamnetu stawia zayebiste serwery.

2. Odbieranie wiadomosci

3. Dostep do odbierania wiadomosci

4. Dostep do chata w kazdym momencie z kazdym uzytkownikiem

5. Dostep do przyjaciol przyjaciol

6. Ustandaryzowane dolaczanie do gier

7. Ustandaryzowane zapraszanie przyjaciol do gry

8. Tworzenie grup chatowych

9. Xb guide button

itd itp, w zyciu na oczy live'a nie widziales albo > patrz drugie zdanie.

Opublikowano

1. Jakosc gry

2. Odbieranie wiadomosci

3. Dostep do odbierania wiadomosci

4. Dostep do chata w kazdym momencie z kazdym uzytkownikiem

5. Dostep do przyjaciol przyjaciol

6. Ustandaryzowane dolaczanie do gier

7. Ustandaryzowane zapraszanie przyjaciol do gry

8. Tworzenie grup chatowych.

itd itp, w zyciu na oczy live'a nie widziales.

1. Kłamstwo. Jakość gry dla mnie jest taka sama. Chyba, że masz 1 mb to być może widać różnicę.

2. Dostęp do obierania wiadomości? O czym ty mówisz?

3. Prawda.

4. Dostęp do przyjaciół? O czy ty mówisz? Też mam dostęp do przyjaciół na PSN.

5. Co? No fakt bajka! Dostęp do przyjaciół przyjaciół. Rewelacja.

6. Co?

7. Co?

8. Prawda.

9. To ty nie wiesz, że na plejce tez to jest? Gratuluje

Jedyna różnica jest taka o której ja pisałem wcześniej czyli chat. Nic więcej.Te punkty, które wymieniasz odnośnie jakiś przyjaciół przyjaciół są według mnie niepoważne. Widać, że szukasz na siłę różnic. Argument o Japończykach Mistrz! Nie pisz czy widziałem live czy nie bo o tym nie wiesz, a jak masz z tym problem to jest osoba w tym wątku, która to potwierdzi bo często z nią grałem online. Twoje argumenty "ZA" są dla mnie śmieszne i w ogóle nie maja przełożenia na rzeczywistość. Człowieku za nim zaczniesz co pisać odnośnie jakiejś rzeczy to proponuję tobie zapoznać się z tematem i używać konkretnych argumentów a nie po pierwsze kłamliwych i po drugie wyssanych z palca.

Edytowane przez lons

Opublikowano
  • Autor

Slepo bronisz PSN a nie masz racji.

Ja osobiscie jestem zadowolony z tej uslugi jako z udostepnionej mi za darmo. W takiej formie i na takich warunkach sprawuje sie swietnie. Jezeli jednak porownujemy ja do Xbox Live, najmoceniejszej strony Xboxa, to niestety, ale wypada blado.

Juz nie wspominajac o aktualizacjach najczesciej przytaczanych, ktore sa jak z 2och innych generacji. Co do stabilnosci to nie mow mi, ze PSN sie z nia nie boryka. Niewazne jaki masz internet, chcac zagrac w ostatnie hity sieciowe u Sony, musiales miec z nimi problemy. Grales w LBP2 w premiere bez szwanku po sieci i w ciagu calego tygodnia od dnia wydania? Bylo to niemozliwe, bo serwery nie dawaly rady. Grales w Killzona 3 bez jakichkolwiek problemow? Szczegolnie w premiere multi byl niegrywalny.

Na nie masz oczywistej oczywstosci, cross chata, ktory boli. Ta usluga jest zdecydowanie bardziej rozwinieta od PSN, lecz wymaga abonamentu. Jako platna nie ma sobie rownych, ale PSN jest darmowy, co jest jego ogromna zaleta i jezeli patrzec na nia pod kontem tego, jest bardzo dobra.

Opublikowano

@Ions

Widzisz, tak jak mowie - nie znasz sie. Turniejowi gracze w japonii graja w ssf4 na X, bo tam licza sie pojedyncze klatki, ale widac, ze pojecie masz zerowe. Nie rozumiesz co to jest ustandaryzowanie czegos? 3 klasa podstawowki dopiero przed Toba? Nie wiesz jak wyglada odbieranie wiadomosci i ich czytanie na xboxie, a jak na ps3? Czlowieku, ja Ci tutaj mowie, ze 1+1=2, a Ty mowisz, ze nieprawda, bo 3. WTF? Nie jestem zadnym gimbusem, ktory ma plejstona, bo koledzy z klasy tez maja i mowia, ze PS3 jest super, tylko doroslym kolesiem, ktory ma obydwie konsole i gdyby ps3 mialo lepsza usluge sieciowa, to bym na nim gral. Proste.

Opublikowano

Slepo bronisz PSN a nie masz racji.

Ja osobiscie jestem zadowolony z tej uslugi jako z udostepnionej mi za darmo. W takiej formie i na takich warunkach sprawuje sie swietnie. Jezeli jednak porownujemy ja do Xbox Live, najmoceniejszej strony Xboxa, to niestety, ale wypada blado.

Juz nie wspominajac o aktualizacjach najczesciej przytaczanych, ktore sa jak z 2och innych generacji. Co do stabilnosci to nie mow mi, ze PSN sie z nia nie boryka. Niewazne jaki masz internet, chcac zagrac w ostatnie hity sieciowe u Sony, musiales miec z nimi problemy. Grales w LBP2 w premiere bez szwanku po sieci i w ciagu calego tygodnia od dnia wydania? Bylo to niemozliwe, bo serwery nie dawaly rady. Grales w Killzona 3 bez jakichkolwiek problemow? Szczegolnie w premiere multi byl niegrywalny.

Na nie masz oczywistej oczywstosci, cross chata, ktory boli. Ta usluga jest zdecydowanie bardziej rozwinieta od PSN, lecz wymaga abonamentu. Jako platna nie ma sobie rownych, ale PSN jest darmowy, co jest jego ogromna zaleta i jezeli patrzec na nia pod kontem tego, jest bardzo dobra.

Słuchaj wymieniasz mi dwie gry, z którymi był problem a ja mogę tobie wymienić 20 z którymi nie miałem, także przepraszam, ale to jest żaden argument. Dalej piszesz o czacie crosowym, o którym ja również mówiłem jako przewaga XBL. Nic więcej mi nie udowodniłeś ,że Live ma wielka przewaga na PSN. Tak jak mówiłem wczesniej dla mnie płacenie 120 zł po to by sobie pogawędzić ze znajomym nie jest warte świeczki. Dodam, że problemy z Live odnośnie gier też miałem spore w momencie premier gier np takich Call of duty, kiedy to serwery były tak zapchane, że grać nie szło. Dopiero po tygodniu sytuacja dochodziła do normy.

Edytowane przez lons

Opublikowano

wg mnie też jest różnica między jakością usług sieciowych. Nie jest to duża różnica ale jednak jest różnica...

1. cross voice chat

2. lepszy system zapraszania/dołączania

2. przeważnie lepiej działające w multi gry (np CoDy które o wiele mniej lagują niż na ps3)

Jeśli do tych dwóch punktów dodamy fakt,że wielokroć tytuły multiplatformowe lepiej wyglądają i działają na x360 można wysniuć teorie,że jeśli ktoś lubi pykać w fpsy po sieci to powinien kupić xboxa.

Żeby nie było Sonka też ma atuty - do mnie przeglądarka internetowa(choć lipna) i Ipla to atuty i to dodatkowo za darmo choć oczywiście komuś te dwa "bajery" mogą zwisać.

Opublikowano

@Ions

Widzisz, tak jak mowie - nie znasz sie. Japonce graja w ssf4 na X, bo tam licza sie pojedyncze klatki, ale widac, ze pojecie masz zerowe. Nie rozumiesz co to jest ustandaryzowanie czegos? 3 klasa podstawowki dopiero przed Toba? Nie wiesz jak wyglada odbieranie wiadomosci i ich czytanie na xboxie, a jak na ps3? Czlowieku, ja Ci tutaj mowie, ze 1+1=2, a Ty mowisz, ze nieprawda, bo 3. WTF? Nie jestem zadnym gimbusem, ktory ma plejstona, bo koledzy z klasy tez maja i mowia, ze PS3 jest super, tylko doroslym kolesiem, ktory ma obydwie konsole i gdyby ps3 mialo lepsza usluge sieciowa, to bym na nim gral. Proste.

Człowieku argumentem numer 9 pogrzebałeś się. W takim wypadku nie mamy o czym rozmawiać. Kochany japońce to konsole microsoftu mają głęboko w poważaniu to tak na marginesie. Jeżeli chcesz mi powiedzieć, że Japończycy kupują x'a by pograć online to sorry, ale naprawdę nie mamy o czym rozmawiać.

Opublikowano

No, faktycznie nie mamy, bo tak wlasnie jest xD A oni bardzo nie lubia Xboxa.

Co do xb guide button, to na XB masz osobny interfejs, w ktorym masz szybki dostep do wszystkich elementow, a na PS3 wywala Cie do menu konsoli + duzo wieksza funckjonalnosc na xb (nie musze konczyc gry!!!). Sorry, na PS3 moge jeszcze pada zmienic, albo wylaczyc gre/konsole :potter: Po co ja z Toba dyskutuje? Nie wiem.

Edytowane przez yaczes

Opublikowano

wg mnie też jest różnica między jakością usług sieciowych. Nie jest to duża różnica ale jednak jest różnica...

1. cross voice chat

2. lepszy system zapraszania/dołączania

2. przeważnie lepiej działające w multi gry (np CoDy które o wiele mniej lagują niż na ps3)

Jeśli do tych dwóch punktów dodamy fakt,że wielokroć tytuły multiplatformowe lepiej wyglądają i działają na x360 można wysniuć teorie,że jeśli ktoś lubi pykać w fpsy po sieci to powinien kupić xboxa.

Żeby nie było Sonka też ma atuty - do mnie przeglądarka internetowa(choć lipna) i Ipla to atuty i to dodatkowo za darmo choć oczywiście komuś te dwa "bajery" mogą zwisać.

Oczywiście masz rację. Różnica jest, ale bardzo mała. Teraz pytanie brzmi czy dla czatu i powiedzmy dla systemu zaproszeń warto płacić 120 zł. Dla mnie nie. Trzeba również powiedzieć o atutach PSN, żeby byc sprawiedliwym. Także reasumując róznicę są małe a kasę trzeba płacić. Co kto lubi.

Opublikowano

Tak naprawdę różnice są bardzo małe, ale PSN ma jedną przewagę - jest darmowa, która sprawia, że te małe defekty naprawdę przestają mieć znaczenie :)

Opublikowano

No, faktycznie nie mamy, bo tak wlasnie jest xD

Co do xb guide button, to na XB masz osobny interfejs, w ktorym masz szybki dostep do wszystkich elementow, a na PS3 wywala Cie do menu konsoli. Ale skad Ty to mozesz wiedziec.

Czy ty nie rozumiesz, że interfejsy X'a i PS3 są inne? Rozumiesz to? Trudno by interfejs X'a działał na tej samej zasadzie co na PS3. Główne założenia są bardzo podobne, gdyż masz podgląd praktycznie do tego samego. Różnica jest taka, że na X'ie jest może więcej bajerów. To wszystko.

Edytowane przez lons

Opublikowano

No tak, rozumiem to, trabant i ferrari to tez przeciez samochody :thumbsup: (pipi)a, ten temat nie ma sensu, ludzie probuja wmowiac sobie, ze biale jest czarne, a czarne jest biale XD Zaraz sie dowiem, ze to na PS3 wiekszosc gier jest skalowana do 1080p, a nie odwrotnie, a xbox ma lepszego d-pada, ale za to dluzsze loadingi :potter:

Opublikowano

Gdyby jakosc uslugi na obu sprzetach byla identyczna to bym nie wydawal rocznie 120zl na Golda i bym nie kupowal multiplatform na 360tke zamiast na PS3, ktora tez posiadam.

Edytowane przez Ins

Opublikowano

No tak, trabant i ferrari to tez przeciez samochody :thumbsup:

Tylko twoje Ferrari nie ma przełożenia na rzeczywistość, a jest jedynie twoimi wyimaginowanymi wyobrażeniami i marzeniami.

Opublikowano

Moim zdaniem, wybor PS3, dla "turniejowego" gracza, kolesia, ktory duzo gra, albo ceniacego sobie spolecznosc graczy online, bylby bez sensu przez powyzsze, dla casuala natomiast bylby super wyborem (darmowe granie, lepsze singlowe gry na wylacznosc, darmowy online, bluray). Tyle.

Edytowane przez yaczes

Opublikowano

Moim zdaniem, wybor PS3, dla "turniejowego" gracza bylby bez sensu przez powyzsze, dla casuala za to bylby super wyborem (darmowe granie, lepsze singlowe gry na wylacznosc, darmowy online, bluray). Tyle.

Jednym słowem PS3 jest dla casuali, a Xbox dla hardcorowców. Czy tak? Słuchaj równie dobrze ja mogę napisać, że PS3 jest dla ludzi "poważnych" o Xbox dla osób typu "hamburger" lubiący wrzeszczeć i bekać do hedseta popijając colę i grając w CODA. Czy taka rozmowa ma sens?

Edytowane przez lons

Opublikowano

1. Jakosc gry. W ogole sie nie znasz = nie widzisz roznicy. Nawet japonczycy graja na x w fightery online. M$ za te kase z abonamnetu stawia zayebiste serwery.

HAHAHAHAHHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA.

Sorry, ale inaczej się tego nie da skomentować.

Zlagowany, nieopłacany, causalowy PSN:

yakEf.jpg

Edytowane przez Jura

Opublikowano

Miałem PS3, mam teraz xboxa, różnice online ? Brak, dla mnie chodzi to wszystko identycznie. Jedyną przewagę xboxa widzę w grupowej komunikacji głosowej. Bardzo przydatne, czego bardzo brakuje w PS3, ale to tylko tyle, a trzeba niestety płacić.

Opublikowano

Ok, a jak wyjasnic to, ze gry na xboxa sprzedaja sie czesto nawet kilkukrotnie lepiej?

Spiesze z wyjasnieniem - przychodzi kowalski do sklepu i chce kupic multimedialne urzadzenie do ogladania filmow i grania. Bierze ps3 i czasami oglada filmy i od czasu do czasu gra. Takich posiadaczy ps3 jest masa. Za to na x sa prawie sami gracze (a konsol i tak sie wiecej sprzedalo :potter: ) No i druga sprawa - czemu np taki cod tak zayebiscie sprzedaje sie na x? Bo jednak, poza powyzszym, w przeciwienstwie do Was, miliony ludzi widza roznice w uslugach sieciowych obydwu konsol. Ja moge klamac, jasne, ale liczby nie. Zachowujecie sie jak dzieci, nie jestescie w stanie spojrzec na sprawe obiektywnie, bo darzycie marke PS sympatia. Ja tez uwielbialem te marke, ale prawda jest taka, ze ta generacja SONY nie wyszla tak jak oczekiwali. Przypominam jak PS2 zmiazdzylo konkurentow. A teraz? Finansowo i liczbowo ostatnie miejsce.

Zycze Wam, zeby nastepna konsola od Sony zmiazdzyla konkurencje, zeby byla najlepsza - wtedy tez bede ja wychwalal.

Pozdro.

Edytowane przez yaczes

Opublikowano

Nie ma co dyskutowac - Lons odkryl temat ConsoleWars, wiec mamy prze(pipi)ane :teehee:

Jakość gry na Xbox Live nie jest taka sama, bo na jakos Lons wplywa wlasnie komunikacja glosowa, mozliwosc tworzenia cross chatu, grup itp. - to na PSN po prostu ssie. Jak wyglada komunikacja w FPS'ach wiedza wszyscy, dlatego zadne granie druzynowe nie ma tam wiekszego sensu.

Zreszta porownajcie sobie Killzone po sieci, a HALO, plynnosc, poziom komunikacji glosowej itp. Biorac po uwage roznice w grach - ladniejsze multiplatformy i jednak lepsze serwery (na PS3 nawet w glupia FIFE rozlaczalo mnie o wiele czesciej, to samo mozna przeczytac w odpowiednim kaciku i problemach ludzi, nie mowiac juz, ze gra wyglada o wiele gorzej) wiekszosc wybiera jednak konsole MS. Wiem, bo sam spedzam przy niej 3 razy wiecej czasu niz przy PS3, wlasnie dzieki XboxLive i jak widac po temacie nie jestem jedyny... :potter:

Wiadomosci - nie wiesz o co chodzi, jakbys nigdy nie uzywal strony xbox Live. Na kazda wiadomosc, glosowa, tekstowa mozna odpisac z komputera. Komunikacja jest natychmiastowa, przez co jest to mega wygodne. To samo z osiagnieciami, porownywaniem achivementow, sprawdzaniem, w co znajmi graja, kiedy byli online, jaki jest wynik turniejowy w FIFE (za kazdym razem jest podawana informacja, czy ktos strzelil bramke ) to wszytsko sprawia, ze usluga Xbox Live jest o wiele, wiele lepsza.

Ms juz od Xboxa 1 wiedzial, gdzie lezy przyszlosc grania, i gdy SONY jak zwykle stalo w miejscu, skutecznie doskonalil swoja usluge.

Zreszta sama konsola jest po prostu lepiej rozwiazana. Juz nawet nie chodzi o strukture, menu, latwosc obslugi, cale Online Comunity, ale nawet takie patche do gier. Powiedz mi, dlaczego na PS3 czesto musze na latke czekac godzine, pozniej ja instalowac i non stop sie wqrwiac ? Na Xboxie oczywiscie wszystko dziala w locie, patche maja srednio po pare mega i nawet nie trzeba ich instalowac...

Zreszta wszytsko na konsoli Sony jest irytujace, biorac pod uwage rozwiazania konkurencji. Podkladanie muzyki pod gry, menu, sprawdzanie trofeow, na wszystko musisz czekac, az sie synchronizuje, zaladuje, zainstaluje - po prostu zieeew...

Jak fan grania po sieci nie wyobrazam sobie posiadania tylko PS3. Zreszta czesc naszych znajomych pomalu wraca znowu do X'a, taki fajny jest PSN! :yucky: porownujac te 2 uslugi od razu widac, ze MS ma bardzo duza przewage, ze udoskonalal to od dawna, a w ich konsoli wszytsko jest strannie przemyslane, czego neistety nie mozna powiedziec o konsoli SONY.

Edytowane przez easye

Opublikowano

Jeszcze taki mały szczegół związany z grami na XBLA - z tego co wiem to na XBLA wszystkie gry arcade mają obowiązkowo dema w przeciwieństwie do PSN. Jak się mylę to niech ktoś sprostuje.

Co mnie denerwuje w PSN mimo, że moje dotychczasowe korzystanie ograniczyło się do ściągania theme, dem Killzone 3 i MK9 ? Za każdym razem jak podłączam konsolę po jakimś dłuższym czasie (co najmniej tydzień) muszę ściągać kolejne aktualizacje, które razem z instalacjami zajmują minimum 20 minut, gdzie na XBL to są dosłownie sekundy jeżeli chodzi zarówno o update systemu jak i gier.

Nad innymi różnicami nie będę się rozwodził bo jak napisałem z PSN korzystam sporadycznie (co zmieni się wraz zakupem MK9 w przyszłym miesiącu).

A co mi się podoba w XBL najbardziej ? Że można sprawdzić dosłownie wszystko co odnosi się do naszych znajomych, ich gier itp. w zaledwie kilkanaście sekund z poziomu konsoli jak i PC. Do tego dochodzi prosty jak drut ruch związany z dołączaniem do gier.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.