Skocz do zawartości

Console Wars 2.0

Featured Replies

Opublikowano

Microsoft kupuje Sony confirmed ;)

Ciekawe na co im to. Może będą brali razem udział w jakiejś kampanii społecznej albo podpisali umowę, że laptopy Sony będą używały Win'a.

nie spotkalem jeszcze lapka Sony na linux'ie w sklepie.

jesli mnie chodzi nie kupuja Sony.

1 konsola z wsparciem develeporów obydwu firm i N bedzie w klopotach ;p

Edytowane przez szpic

• Odpowiedzi 9,9 tys.
  • Wyświetleń 240,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• No i dobra, może Sony po tej aferze zablokuje możliwość tego typu kupowania rzeczy z PSN.   Aha, mam nadzieję że ta afera przyczyni się do zatrzymania ekspansji różnego rodzaju usług sieciowych. Kup

• eheheh, myślałem że to kółeczko wzajemnej adoracji tak plusuje Zwyrola, zawsze mu zazdrościłem tych pinćset plusów a tu sie okazuje co innego     wszystkie te konta po 0 postów, lol   wniosek:

• I chvj. Na żadnym PC nie zagrasz w Gran Turismo, Forze, God of War, Uncharted, Heavy Rain, Red Dead Redemption, Killzone, Alana Wake.   Fuck PC gaming

Opublikowano

Fajnie by bylo jakby M$ razem z Sony zrobili next gena :P

Forza, GT, Gearsy, Uncharted i Halo na jednej konsoli?

Jestem na tak:D

Marzenie scietej glowy... :P

Opublikowano

ta i znowu monopol na rynku i nowa konsola >2500 zl...

Jestem na nie.

Opublikowano

Jestem na nie.

??

Opublikowano

psx, ps2 - takie ceny na starcie i monopol na praktycznie każdym światowym rynku.

Opublikowano

Sugerujesz że PSX i PS2 na starcie miały monopol? Żartujesz czy nie potrafisz popranie się wysłowić?

Opublikowano

Mi się marzy konsola, którą składa się z dokupywanych części. Kupujesz CORE za jakieś 1000 zł. i dokupujesz po czasie kolejne części niczym DLC. Koniec końców konsola i tak kosztuje 2500, a ty głupi się na to zgodziłeś :)

Opublikowano

Jestem na nie.

przeciez bedzie jeszcze Wii uuuuuu.

ps3 tez mialo cene 2500 i nie mialo monopolu

Opublikowano

Takie coś już było. PS2 się zowie. Nie sprawdziło się*.

PlayStation-2.jpg

*jeśli chodzi o użyteczność dokupowanych peryferiów ;)

Opublikowano

Sugerujesz że PSX i PS2 na starcie miały monopol? Żartujesz czy nie potrafisz popranie się wysłowić?

miały na starcie monopol bo zarówno N64, Sega Saturn, Gacek czy Xbox w tamtych czasach praktycznie nie były konkurencją do Sony za wyjątkiem Japonii(nie tyczy to się xboxa). Zobacz sobie słupki sprzedaży tych konsol w tamtych okresach na poszczególnych kontynentach. Po prostu przepaść na korzyść produktów Sony. Playak ma konkurencję dopiero na tej generacji - x360 i Wii

Opublikowano

miały na starcie monopol bo zarówno N64, Sega Saturn, Gacek czy Xbox w tamtych czasach praktycznie nie były konkurencją do Sony za wyjątkiem Japonii(nie tyczy to się xboxa). Zobacz sobie słupki sprzedaży tych konsol w tamtych okresach na poszczególnych kontynentach. Po prostu przepaść na korzyść produktów Sony. Playak ma konkurencję dopiero na tej generacji - x360 i Wii

To NIE jest monopol.

Edytowane przez zwolak6

Opublikowano

Jakie Nintendo? Sony konkurowało z Segą i przez pierwsze kilka lat to była normalna konkurencja, a nie monopol Sony. Ceny co chwilę spadały. Tak samo było z PS2. Walka z DC, a później z X'em. Ceny spadały. Nie wiem gdzie Ty tam widzisz monopol. Z tego co widzę po metryce, powinieneś pamiętać tamte czasy i walkę jaka się odbywała. No chyba że byłeś zawszonym PeCetowcem zapatrzonym w SecretService i omijającym tamtejszy kącik konsolowy i plującym na NEO [wtedy jeszcze nie "plus" ] ;)

A jedyną kĄsolą która kosztowała 2500 było PS2 zaraz po premierze[2999pln], bo Sony Polska postanowiło pojechać ostro po bandzie.

Opublikowano

Walka to się odbywa teraz, wtedy to jedynie w momencie debiutu psx/ps2 było można to nazwać walką, potem to już Sony tak odjeżdżało konkurencji, że głowa mała. Ich przewaga była tak mocna, że Sega zaprzestała prac nad nowym Makaronem i stało się coś co kiedyś chyba nikt się nie spodziewał - ich gry zaczęły wychodzić na ps2. Gdyby nie rynek kieszonsolek i cud w postaci sukcesu Wii to Nintendo mogłoby podzielić ten sam los bo zarówno N64 jak i Gacek poza Japonią szału nie zrobił.

Nie bez powodu nawet do dziś ludzie nie siedzący w temacie myśląc konsola , mówią "playstation"

ps. Ja jestem rocznik 85 i nigdy nie byłem PeCetowcem :P (przez całe życie na kompie skończyłem 6 gier - Monkey Island 3, Blade Runner, Half Life, Duke Nuken 3D i FFVII i FFVIII) Mnie wychowało Commodore C64 i Amiga 600, na konsole przesiadłem się w okresie schyłku psx(wtedy dopiero ją nabyłem) i dopiero od premiery ps2 na stałe można mnie nazwać konsolomaniakiem :)

Edytowane przez Ficuś

Opublikowano

Czyli mogę wnioskować że przespałeś cały okres PSXa w Polsce tak? Ale wypowiadasz się jakby śledził wtedy ten rynek tak samo jak ja to robiłem.

Mhm, no świetnie.

I jakim następcą Saturna? Rzucasz jakimiś frazami bez ładu i składu. Kiedy Sega pracowała nad nowym Saturnem? DC to miał być nowy Saturn? DC to była próba [ostatni i samobójcza] Segi na odzyskanie rynku po porażce z PSXem. Niestety, Sega popełniła ten błąd że kompletnie olała wtedy poprzednią kĄsolkę i to się zemściło, bo ludzie mamieni mocą PS2 [jakość grafiki jak na renderach z FFVIII for god sake! eheeeeeeeeeeee] odpuścili sobie DC.

Uporządkuj swojego posta, bo panuje w nim totalny chaos i poplątanie z pomieszaniem.

Mnie też wychowało C64 i Amiga, z tym że ja nie robiłem sobie przerwy odpuszczając PSX'a :P I nie jestem kĄsolomaniakiem [dzięki bogu ;)] więc mam trochę szersze spektrum widzenia ;]

Sega od czasów Saturna to marketingowo takie trochę lepsze Commodore. Mieli świetny sprzęt ale nie potrafili go wykorzystać i mieli słab[sz]y [niż Sony] marketing. I się wszystko zawaliło.

Opublikowano

to, że kupiłem psx tak późno, nie znaczy,że nie śledziłem tematu. Do tego cały czas miałem styczność z tą konsolą chociażby po przez baje w szkole i zagrywanie się w ISS u kumpli. Tak późna przesiadka wynikała jedynie z trudów przekonania rodziców do wydania kasy na coś co służy tylko do grania, mając w domu już coś co służyło tylko do grania :P :P

Choć zgodzę się,że monopol to zbyt mocno użyte słowo bo w tamtych czasach istniały inne konsole niż psx/ps2 ale dalej twierdzę, że prawdziwą konkurencję mamy dopiero na tej generacji bo wcześniej Sony wręcz zjadało konkurencję pomimo tego, że czasem nawet sami do tego się nie przyczyniali.

Opublikowano

Ale tamte kĄsole żyły po ~6-7lat. Więc w którym momencie wg. Ciebie Sony zjadało resztę?

Opublikowano

Tak ciężko to zrozumieć ? Teoretycznie była konkurencja, ale w praktyce sytuacja wyglądała jak monopol, gosh :)

/Skrót myślowy/

Edytowane przez DonSterydo

Opublikowano

Ale tak nie było. Tak trudno to zrozumieć? Monopol był jak Saturn umierał. N64 nie było w stanie konkurować z PSXem. Tylko wtedy był monopol*.

*monopol w tej Ficusiowej definicji ;)

Opublikowano
  • Autor

Stona znowu siedzisz w pracy na kompie i trollujesz CW? :potter:

Monopol to nigdy nie był, ale zdecydowana przewaga. Czasy PSX i PS2 to dominacja Sony z naciskiem na PS2. Po prostu.

Opublikowano

Monopol to nigdy nie był, ale zdecydowana przewaga. Czasy PSX i PS2 to dominacja Sony z naciskiem na PS2. Po prostu.

Ciekawe ile razy jeszcze bedzie trzeba to napisac, zeby to wkoncu zrozumial.

Stona:

dealwifit.gif?1285817725

Edytowane przez Ins

Opublikowano

Stona znowu siedzisz w pracy na kompie i trollujesz CW? :potter:

Idę za 10 minut i przygotowuję sobie grunt pod najbliższe 8h :whistling:

Opublikowano

Microsoft kupuje Sony confirmed ;)

Ciekawe na co im to. Może będą brali razem udział w jakiejś kampanii społecznej albo podpisali umowę, że laptopy Sony będą używały Win'a.

nie spotkalem jeszcze lapka Sony na linux'ie w sklepie.

jesli mnie chodzi nie kupuja Sony.

1 konsola z wsparciem develeporów obydwu firm i N bedzie w klopotach ;p

Nintendo jest spokojnie w stanie walczyć w pojedynkę, a niektóre marki ma bardziej dochodowe niż Sony i Microsoft razem wzięte.

Opublikowano

M$ dokonał niemożliwego - sprzedali w czerwcu w USA ponad pół miliona X360 bez wytaczania jakichkolwiek dział. PS3 nie pomogły nawet promocje z giftcardami na 100$ i premiera inFamous 2 (PS3 276 tys.). Rok temu w czerwcu zadebiutował nowy X360, a wyniki z tego roku i tak są lepsze o ok. 50 tys.

Balmer musiał obiecać diabłu któreś ze swoich dzieci bo nic w czerwcu na froncie X360 specjalnego zbytnio się nie działo (poza z grubsza takimi samymi promocjami jak na PS3).

Pachter mógł mieć rację, N spóźniło się z WiiU i teraz casuali M$ wciągnie nosem.

Hmmm, a kiedy nie dział PSN? Nie zauważasz korelacji? :whistling:

Opublikowano
  • Autor

A wiesz w ogoóle kiedy PSN ruszył i o jakim miesiącu mówi Don?

Bo jesteśmy w temacie czerwca, ten sam kiedy było E3 i premiera inFamousa 2. Tak, PSN działał już pełną parą.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.