Skocz do zawartości

Console Wars 2.0

Featured Replies

Opublikowano

Producenci zwietrzyli po prostu konsolowy biznes, porównali wyniki sprzedaży i trochę zmądrzeli. Co prawda Crysis 1 będzie nadal ciekawostką w cyfrowej dystrybucji, ale nie zdziwię się jak sprzeda się go i tak więcej niż na PC-tach. I CryTek kolejne gry będzie tworzył z myślą o konsoli i pod nie optymalizował kod. Bo wśród świata gier, to konsole > PC. Koniec wojny.

Biorac pod uwage, ze Crysisa zeszlo 3mln (+1,5mln dodatku)... zaraz zaraz.

Przeciez to Mendrek napisal. Damn, znowu dalem sie strollowac.

• Odpowiedzi 9,9 tys.
  • Wyświetleń 239,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• No i dobra, może Sony po tej aferze zablokuje możliwość tego typu kupowania rzeczy z PSN.   Aha, mam nadzieję że ta afera przyczyni się do zatrzymania ekspansji różnego rodzaju usług sieciowych. Kup

• eheheh, myślałem że to kółeczko wzajemnej adoracji tak plusuje Zwyrola, zawsze mu zazdrościłem tych pinćset plusów a tu sie okazuje co innego     wszystkie te konta po 0 postów, lol   wniosek:

• I chvj. Na żadnym PC nie zagrasz w Gran Turismo, Forze, God of War, Uncharted, Heavy Rain, Red Dead Redemption, Killzone, Alana Wake.   Fuck PC gaming

Opublikowano

Ja bym się tak nie chwalił wszem i wobec jak walicie w bambuko Sony z tymi składkami.

Ale Sony to raczej nie przeszkadza, bo gdyby przeszkadzało, to już dawno znaleźliby sposób na ograniczenie tych zrzutek na forach. Nikt normalny nie będzie kupował np. Mass Effecta 2 za 230 zł w dystrybucji elektronicznej, a tak przynajmniej pięciu chłopa się złoży na jeden egzemplarz...

Edytowane przez Kre3k

Opublikowano

Widocznie jest to w jakiś sposób niemożliwe, tak jak wrzucenie cross game chata.

Co ma piernik do wiatraka.... składki na pewno nie są uwarunkowane sprzętem. LOL

Opublikowano

Nie zlikwidują składek bo nie mają alternatywy do odzyskiwania stuffu na nowych konsolach bez slotów.

Opublikowano

Widocznie jest to w jakiś sposób niemożliwe, tak jak wrzucenie cross game chata.

Co ma piernik do wiatraka.... składki na pewno nie są uwarunkowane sprzętem. LOL

Dokładnie. Poza tym na pewno mieli taką możliwość (zmniejszenie ilości slotów albo przemodelowanie tego systemu) podczas wyłączenia PSN (kiedy go tam niby usprawniali czy przenosili na nowe serwery, whatever), a skoro tego nie zrobili to widocznie im to nie przeszkadza (chociaż to, że to akceptują nie znaczy że to popierają i każdy kto się składa łamie po prostu prawo i tyle). Co więcej, być może, przynosi im to większy zysk, skoro takiego iF2 na premierę rzucili do sklepiku. W ogóle gdyby naprawdę im to szkodziło (albo innym twórcom gier/wydawcom) to by zrobili tak jak Capcom z Bionic Commando Rearmed 2 - jak chcesz grać musisz być zalogowany na konto i już by to w znacznym stopniu ograniczyło składki.

P.S. Na 360 też są składki?

Edytowane przez MBeniek

Opublikowano

eee tam MS leje na konta z punktami i robienie składek, sony tak samo...nikt u nas by nie kupił gry z cyfrowej dystrybujci za 200-250zł a tak kilka osób się zrzuci, zawsze to jakaś kasa za 1 kupienie

Opublikowano

Crysis fajna niespodzianka i naprawdę ładnie się prezentuje. Cena bardzo niska jak na pełną wersję dużej produkcji (kij z tym, że dość starej) - takie Castle Crashers, choć świetne, to wciąż kosztuje 1200 MSP.

Opublikowano

Producenci zwietrzyli po prostu konsolowy biznes, porównali wyniki sprzedaży i trochę zmądrzeli. Co prawda Crysis 1 będzie nadal ciekawostką w cyfrowej dystrybucji, ale nie zdziwię się jak sprzeda się go i tak więcej niż na PC-tach. I CryTek kolejne gry będzie tworzył z myślą o konsoli i pod nie optymalizował kod. Bo wśród świata gier, to konsole > PC. Koniec wojny.

Biorac pod uwage, ze Crysisa zeszlo 3mln (+1,5mln dodatku)... zaraz zaraz.

Przeciez to Mendrek napisal. Damn, znowu dalem sie strollowac.

Raczej spojrzeli na sprzedaż Crysisa 2, a tam zobaczyli prosty rozrachunek:

- ponad 50 % zeszło na Xboxa

- około 30 % zeszło na PS 3

- około 14 % zeszło na PC

I dlatego dziś CryTek bawi się Kinectem, a na konsole wychodzi Crysis 1.

Ale co miłośnik Nintendo (i przeciwnik FPS-ów) może o tym wiedzieć, przecież on nigdy nie zagra w żadnego Crysisa. Lepiej już wróć tam do tego rpg-a co okrzyki postaci podczas walki wyjęto rodem z Power Rangers...

Opublikowano

Wspaniała odpowiedz, nie zawiodles mnie.

Chodzilo mi o to, ze nie, Crysisa nie sprzeda sie wiecej niz na piecu, widocznie testosteron Ci przeslonil na chwile laczenie faktow. Dobra cene ustawili, ale coz. 3mln raczej nie opchnal, zwlaszcza, ze dwojka (wg. vgchartz) to ledwo 1 milion.

Opublikowano

http://gamrreview.vg...35001/crysis-2/

Tak, na samym X360 prawie dochodzi do miliona. Na PS 3 710 000 , PC to jakieś 300k.

I być może nie opchną (chyba że zrobią jakąś mega zniżkę). O ile na PC-cie to był dobry benchmark, i ponoć też fps (który kojarzy mi się też ze śmiesznymi bugami), to na konsolach się na to nie nabiorą (a zwłaszcza w okresie przed premierą BF 3). Zresztą Crysis 2 też już nie zrobił takiego szumu, Homefront z nim wygrywało w sprzedaży, doszły problemy z betą multi, i ogólnie na pewno CryTek mogło się posmucić.

Opublikowano

http://whois.domaint...ntasyxiii-3.com

Square-Enix rejestruje domene dla FFXIII-3 ... nie mam pytan. Pewnie wyjdzie przed Versusem xD

PS. Ciekawe czy wplyw na to mial fakt, ze FFXIV okazalo sie niewyobrazalnym failem.

Edytowane przez Ins

Opublikowano

No, FFX-2 wyszło głównie dlatego, że failem było początkowo FFXI. XIII-2 jest w analogicznej sytuacji, co nie znaczy, że Versus wyszedłby wcześniej gdyby nie istniało.

Opublikowano

co nie znaczy, że Versus wyszedłby wcześniej gdyby nie istniało.

2lsbtau.jpg

Przecież ta gra nie istnieje, a Nomura to największy troll branży.

Opublikowano

Kandydatów do 'następcy' DNF mamy już kilka: Versus, TLG, HL2:Ep3/HL3, BG&E2 (a to tylko te największe tytuły, bo jeszcze można wspomnieć o tych mniej znanych, np. The Outsider od Davida Brabena, tego od Elite). I co najgorsze (dla nas) żadna z tych gier nie chce się wyłamać i wyjść w końcu, wszystkie chcą być kolejnym DNF ;) , niestety.

Opublikowano

jak tworzy tą gre jakis malutki zespol to czemu maja nie zarobic :P

2 sprzątaczki, portier i ochroniarz sobie siedza i powoli dlubią ;)

Opublikowano

mazzeo ale wiesz ze to tylko koles komentuje odpalenie gry po 1 patchu, ponoc tez jest drugi i tez waży ~650mb :)

Opublikowano

patchstation nic nowego, pierwsze odpalenie gt5 w maju zapewniło mi 2godziny czekania

http://wolfsgamingbl...-launch-titles/

jeśli nowy X dostanie na start gow4 i fm5 to już odkładam kase

Niestety muszę się zgodzić i z pierwszym i z drugim. Przedwczoraj odpaliłem GT5, zanim uruchomiłem minęło chyba 4-5 godzin. No a GoW4 i FM5, to nie mam pytań, zwłaszcza że nowej stacjonarki Sony nie widać na horyzoncie.

Opublikowano

(...) zwłaszcza że nowej stacjonarki Sony nie widać na horyzoncie.

Tak jak nowego Xboxa? plotki o PS4 też się pojawiały.

Z tymi patchami Sony dało ciała w tej generacji, w sumie dali też ciała w wielu innych aspektach; mało RAMu, brak cross czata, instalacje... pewnie już przy PS Vita nie będzie żadnych z tych błędów, w końcu się na nich uczą.

Ja na start PS4 chciałbym GT6 ze wszystkimi samochodami premium i dużo ładniejszymi trasami (bo tutaj za dobrze nie jest, ale nie jest też jakoś tragicznie). No i oczywiście nowe GTA, ewentualnie Uncharted w nieziemskiej oprawie. :P

Tak przy okazji, pamiętacie jak jeden analityk mówił, że jeśli teraz by wyszła nowa generacja to gry musiałyby kosztować po 100$? Ciekawe czemu nowy Battlefield na PC tyle nie kosztuje.... do dupy z tymi analitykami.

Opublikowano

Jeśli już mówimy o tytułach startowych na next-geny, to ja bym sobie życzył Motorstorma, który wygląda jak (nie)sławny

. No i oczywiście jakikolwiek tytuł od Naughty Dog na premierę nowej konsolki na pewno znacznie podwyższyłby słupki sprzedaży. Ale mam nadzieję, że Sony weźmie się też porządnie za usprawnienie interfejsu i usług sieciowych, a nie tylko zapewnieniu dużej ilości ex'ów.
Opublikowano

Z tymi patchami Sony dało ciała w tej generacji, w sumie dali też ciała w wielu innych aspektach; mało RAMu, brak cross czata, instalacje... pewnie już przy PS Vita nie będzie żadnych z tych błędów, w końcu się na nich uczą.

:rofl:

Uczą się na błędach :rolleyes:

Opublikowano

Te plotki o X720 to zwyczajne wyliczenie obecnych okresów developerki. Wiadomo, że następca Forza 4 ukaże się pod koniec 2013 roku i podobnie będzie prawdopodobnie z ewentualną kolejną częścią Gears of War (może to będzie właśnie "Gears of War: Exile").

Czyli nic na co by nie wpadł przeciętny gracz. O kant dupy rozbić takie newsy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.