Skocz do zawartości

Gran Turismo 5 - Kącik zdjęciowy

kasuro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kuźwa, naprawdę tego nie zauważyłem. :thumbsup:

W ramach rekompensaty kilka zdjątek ode mnie. Podoba się? ;)

RedBullHangar-7.jpg

TrialMountain-1.jpg

TrialMountain_1-1.jpg

OdcinekClubman-Route5_1.jpg

OdcinekClubman-Route5.jpg

• Plusik 3
Opublikowano (edytowane)

Szczególnie fota nr 2. thumbsup.gif

Emet, mógłbyś uchylić rąbka tajemnicy jak uzyskiwałeś ten efekt chromu przy Audi R8? tongue.gif

Edytowane przez R4VEN
Opublikowano (edytowane)

Swoją drogą, wrzucę ciekawy link z forum GTPlanet o tej samej tematyce, to może nasz temat też wskoczy na wyższy poziom jak co nieco podpatrzymy u nich - http://www.gtplanet....134329&page=258

Widać, że wszystko jest dodatkowej obróbce poddawane, ale w niektórych zdjęciach za cholerę nie wiem, co zrobili, żeby dany efekt uzyskać.

Przykład:

5934859663_abbab25eee_z.jpg

Edytowane przez R4VEN
Opublikowano (edytowane)

Właśnie na GTP dużo osób podrasowuje fotki. Z jednej strony czasami (jak wyżej) można uzyskać ciekawe efekty, z drugiej jednak takie fotki w jednym temacie ze standardowymi (prosto z GT5) nie specjalnie mi pasują. Ja osobiście jestem fanem zdjęć prosto z gry.

A efekt chromu uzyskałem dzięki... pomalowaniu samochodu farbą w kolorze chromu :P

Edytowane przez Emet
Opublikowano (edytowane)

Dzięki Emet. No tak... do tego ten filtr i tak to fajnie wyszło. :)

To jak robimy, przez jakiś okres czasu bawimy się z obróbką zdjęć, czy zostawiamy ten temat "nieskażony"?

Edytowane przez R4VEN
Opublikowano

Emet:

nrburgringnordschleife2y.th.jpg

nrburgringnordschleife2l.th.jpg

Te foty mają już to "coś".

R4VEN, jak dla mnie wsio ryba. Jak ktoś robi obróbkę ze smakiem to i gówno będzie miało przekaz. ;)

I jeszcze jedno. Wiem że znowu marudzę, ale mam prośbę. Nie kadrujcie wszystkich zdjęć tak samo. :/ Ile można?

Opublikowano

Ja miałem nie raz wielkie chęci zrobić fotki z całkiem innych ujęć... niestety tryb fotograficzny w GT5 blokuje większość ujęć z kamer replayowych (szczególnie te znajdujące się wysoko nad ziemią). W tym względzie photo mode z GT4 był DUŻO lepszy. Można było zrobić różne świetne ujęcia np. na N-ringu czy La Sarthe (jakby z helikoptera, gdzieś zza drzew itp).

Opublikowano

Walić dalekie ujęcia. :P Mi chodzi o grę świateł, zabawę kolorami, przysłoną, dystorsją itd. Jest cholernie dużo możliwości na ukazanie auta, trzeba tylko troszkę pomyśleć zanim zrobi się zdjęcie.

Opublikowano (edytowane)

A to swoją drogą. Staram się z tego korzystać... problem w tym, że (znowu w porównaniu z GT4) ustawinia kolorów są biedne. Powinno dać się regulować nasycenie efektów a tu niestety jest tylko on/off (a taka sepia jest trochę przesadzona).

Edytowane przez Emet
Opublikowano

Polecam prosty jak drut RawTherapee. Do Lightrooma nie ma podejścia, ale jest - moim zdaniem - b. dobrą alternatywą dla PS.

I tak Lightroom jest przystosowany do .raw a nie do edytowania .jpg

Opublikowano (edytowane)

Ja miałem nie raz wielkie chęci zrobić fotki z całkiem innych ujęć... niestety tryb fotograficzny w GT5 blokuje większość ujęć z kamer replayowych (szczególnie te znajdujące się wysoko nad ziemią). W tym względzie photo mode z GT4 był DUŻO lepszy. Można było zrobić różne świetne ujęcia np. na N-ringu czy La Sarthe (jakby z helikoptera, gdzieś zza drzew itp).

Też nad tym ubolewam... dla przykładu zapodam moją fotkę z GT4(zero retuszów):

00.JPG

No i ogólnie jestem za wstawianiem oryginalnych zdjęć a nie przerabianych.

Edytowane przez rajnerGT
Opublikowano

Mógłby ktoś wrzucić kilka fotek właśnie z GT4? Chciałbym zobaczyć z ciekawości jak to wyglądało, bo przygodę z GT zacząłem od piątej części. :)

Co do retuszu zdjęć wrzucanych w tym temacie, to myślę że można by sobie pozwolić na zmianę kontrastu, saturacji, jasności, gamma i ewentualnie jakiś jeszcze inny mały zabieg.

Opublikowano

Mógłby ktoś wrzucić kilka fotek właśnie z GT4? Chciałbym zobaczyć z ciekawości jak to wyglądało, bo przygodę z GT zacząłem od piątej części. :)

Jest gdzieś też temat co do zdjęć z GT4, ale zapodaję linka do mojej galerii z GT4: KLIK

i kilka nowych fotek:

Odcinek%252520Clubman%252520-%252520Route%2525205_1.jpg

Odcinek%252520Clubman%252520-%252520Route%2525205.jpg

Rzym_1.jpg

Rzym.jpg

Rzym_3.jpg

Opublikowano (edytowane)

Polecam prosty jak drut RawTherapee. Do Lightrooma nie ma podejścia, ale jest - moim zdaniem - b. dobrą alternatywą dla PS.

I tak Lightroom jest przystosowany do .raw a nie do edytowania .jpg

Lightrooma podałem jako ogólne porównanie możliwości graficznych, nie jako program do obróbki chociażby zdjęć z GT. I tak, wiem, że obróbka pliku RAW i JPG to zupełnie inna bajka.

Edytowane przez ziolo69