Opublikowano 18 grudnia 20204 l Kolega z forum ma TLC i mega chwali. Chyba nick Baloon. Pewnie lepiej kojarzycie ode mnie więc śmiało do niego.
Opublikowano 18 grudnia 20204 l W dniu 17.12.2020 o 19:52, Aleks napisał(a): O, to dzięki za sprowadzenie na ziemię. Rozumiem, że jeśli np. TCL RAY DANZ TS903 ma w specyfikacji Dolby Atmos, to tak jak z HDR w niektórych tv? Jest tylko na pudełku. Ile złotówek trzeba szykować na przyzwoity soundbar? Nie, nie tak jak z niby hdr. Dźwięk jest zdecydowanie lepszy niż z TV, atmos też jest słyszalny. Trzeba pamiętać, że DA to nie tylko przestrzeń, ale też bardzo realne dźwięki, czuć to megs np przy deszczu/burzy Do tego sprzęt ma naprawdę dobry głośnik bassowy, a jak na tę cenę to rewelacyjny. Żeby nie było. Nie będzie to efekt jak w sprzętach audio za w hu siana, jednak do konsoli i filmów mega styka. Jak ktoś go ma to proszę pamiętać o przestawienie na tryb movie, ten customowy (TV) jest zrypany - mega cichy i ze słabym bassem.
Opublikowano 18 grudnia 20204 l @balon w salonie go używasz? Mam salon 25m i wydaje mi się, że soundbar się nie sprawdzi bo jednak ten dźwięk musi się od czegoś odbijać.
Opublikowano 18 grudnia 20204 l W dniu 18.12.2020 o 10:55, WisnieR napisał(a): @balon w salonie go używasz? Mam salon 25m i wydaje mi się, że soundbar się nie sprawdzi bo jednak ten dźwięk musi się od czegoś odbijać. Tak. Mam salon 60 m2 i na loozie daje radę. Fakt że stanowisko do grania mam ok 2,8m od TV. Aaaaa i DA na tym sprzęcie najlepiej działa centralnie na wprost oraz właśnie w odległości ok 2,5-3 m
Opublikowano 18 grudnia 20204 l Ok, dzięki. Pomyślę nad tym choć PS5 i tak nie obsługuje DA, mój TV też i w sumie żadne urządzenie w moim domu, a właśnie wyczytałem, że ta belka DTSa nie obsługuje....
Opublikowano 18 grudnia 20204 l LG SL8Y. 2200 zł, to jedyne co bym ryzykował chyba w najniższej cenie z atmos. Niedługo będę chyba zamawiać dla kuzyna, więc będę miał porównanie do mojego Q950T jeśli Ci się nie spieszy.Ogólnie wszystkie te tańsze sondbary są pozbawione kodeków i z ps5 nie będzie dźwięku takiego jak mógłby być. Do tego zwykle jest jedno wejście hdmi, więc jak ktoś ma 2 konsole to kicha. Podłączanie pod tv, a potem do soundbar, daje często lagi w atmos. Więc dobrze mieć 2 wejścia bezpośrednio.
Opublikowano 18 grudnia 20204 l W dniu 18.12.2020 o 12:29, PiPoLiNiO napisał(a): Ogólnie wszystkie te tańsze sondbary są pozbawione kodeków i z ps5 nie będzie dźwięku takiego jak mógłby być. Do tego zwykle jest jedno wejście hdmi, więc jak ktoś ma 2 konsole to kicha. Podłączanie pod tv, a potem do soundbar, daje często lagi w atmos. Więc dobrze mieć 2 wejścia bezpośrednio. No niestety trzeba mieć TV z DA oraz eARC. Wtedy jest gi i można SB podłączać bezpośrednio do TV, więc zyskuje się jedno wejście hdmi idealne pod dekoder czy switcha bo nie przepuszcza w 100% 4k/hdr.
Opublikowano 18 grudnia 20204 l Właśnie nie. W tym problem. Ja mam pod earc mega laga jak mam konsole do tv i wtedy dźwięk idzie do soundbar. Z tego co widzę po forach, to lwia część soundbar połączona z oled lg tak ma niestety.
Opublikowano 18 grudnia 20204 l A to ja w TV sonce tak nie mam. Wsio git. Tzn. mam lekkiego laga jak mam ustawione DA w XSX, a gra nie wspiera tego. Natomiast w G5 czy F4, które to supportują jest ok. Na czym sprawdzałeś?
Opublikowano 18 grudnia 20204 l W dniu 18.12.2020 o 12:29, PiPoLiNiO napisał(a): LG SL8Y. 2200 zł, to jedyne co bym ryzykował chyba w najniższej cenie z atmos. Niedługo będę chyba zamawiać dla kuzyna, więc będę miał porównanie do mojego Q950T jeśli Ci się nie spieszy.Ogólnie wszystkie te tańsze sondbary są pozbawione kodeków i z ps5 nie będzie dźwięku takiego jak mógłby być. Do tego zwykle jest jedno wejście hdmi, więc jak ktoś ma 2 konsole to kicha. Podłączanie pod tv, a potem do soundbar, daje często lagi w atmos. Więc dobrze mieć 2 wejścia bezpośrednio. LG SL8Y w Media Expert z kodem P-9050 jest -500zł jakby co, wychodzi za 1799zł Pytanie czy ten czy TCL za 3 stówki mniej?
Opublikowano 18 grudnia 20204 l No ja mam oled b9. Jak mam przez soundbar xsx to jest wszystko git. Jak dam do tv i potem earc to jest kaszana. Dts jeszcze jako tako, ale atmos lag w uj.Czytając forum audiovideo widać, że różnie to bywa z różnymi sprzętami, więc jak ktoś ma w planie 2 konsole to lepiej brać soundbar z dwoma hdmi. Zawsze to mniej komplikacjach potem. A kabli i tak idzie tyle samo. W dniu 18.12.2020 o 14:31, Koleś88 napisał(a): LG SL8Y w Media Expert z kodem P-9050 jest -500zł jakby co, wychodzi za 1799zł Pytanie czy ten czy TCL za 3 stówki mniej? Oooo. Dzięki wielkie.
Opublikowano 18 grudnia 20204 l W dniu 18.12.2020 o 14:31, Koleś88 napisał(a): LG SL8Y w Media Expert z kodem P-9050 jest -500zł jakby co, wychodzi za 1799zł Pytanie czy ten czy TCL za 3 stówki mniej? Ooo, dzięki wielkie. Działa [emoji41][emoji41][emoji41]
Opublikowano 18 grudnia 20204 l W dniu 18.12.2020 o 14:32, PiPoLiNiO napisał(a): Czytając forum audiovideo widać, że różnie to bywa z różnymi sprzętami, więc jak ktoś ma w planie 2 konsole to lepiej brać soundbar z dwoma hdmi. Zawsze to mniej komplikacjach potem. A kabli i tak idzie tyle samo. No to widocznie ten TLC lepiej sobie z tym radzi lub ma fajkowego DA stąd brak laga XD U mnie czy byłby 1 lub 2 wejścia hdmi to nie byłoby różnicy, ponieważ ja dźwięk z sb chcę mieć zarówno z dekodera, XSX, PS4/5, switcha oraz bezpośrednio z appek w TV. DA już jest w coraz większej ilości materiałów na Netflix. No i jakby nie było bałbym się przepuszczać 10bit 4k/60 hdr przez audio za 2 tys. zł ps co masz za soundbar?
Opublikowano 18 grudnia 20204 l Ja mam Q950T Samsunga. No ale w czym problem? Netflix i wszystko z TV leci przez earc z tv, a konsole idą bezpośrednio do soundbar i dają obraz do TV.
Opublikowano 18 grudnia 20204 l No ty masz mega sprzęt za 5 koła. Ja natomiast mówię o przepuszczaniu obrazu wysokiej jakości przez belki za 2 tys.
Opublikowano 18 grudnia 20204 l No dlatego piszę, że jedynym sensownym wyjściem jest ten LG. Zamówiłem właśnie dla kuzyna, więc w niedzielę może zdam relacje. Jak soundbar ma arc albo earc to luzik. Przecież obraz będzie taki sam. To przepuszcza jedynie sygnał. Hdmi 2.0 i masz git majonez.4k,hdr i atmos[emoji41]
Opublikowano 18 grudnia 20204 l W dniu 18.12.2020 o 15:22, PiPoLiNiO napisał(a): No dlatego piszę, że jedynym sensownym wyjściem jest ten LG. Zamówiłem właśnie dla kuzyna, więc w niedzielę może zdam relacje. No a czemu on jest sensowny a ten TLC który fajni gra i w reckach bardzo polecają (+ na necie nie ma raczej skarg o lagu w DA) już jest nie sensowny? Bo patrząc na parametry to bardzo zbliżona półka tylko TLC jest tańszy i wg recek chyba lepszy pod da.
Opublikowano 18 grudnia 20204 l Pytasz serio? TCL ma atmos bez głośników w górę. Czyli nie ma Atmos. To kończy dyskusje na starcie. TCL jest 3.1, LG 3.1.2Ten LG ma kodeki i 2 głośniki atmos. Więc że zniżka 500 zł to jest hit.
Opublikowano 18 grudnia 20204 l W dniu 18.12.2020 o 15:29, PiPoLiNiO napisał(a): Pytasz serio? TCL ma atmos bez głośników w górę. Czyli nie ma Atmos. To kończy dyskusje na starcie. Ten LG ma kodeki i 2 głośniki atmos. Więc że zniżka 500 zł to jest hit. No ale on ma w belce głośniki w dwa górę i dwa frontowe. A może nie ma, sam już nie wiem:) Szczerze to naprawdę nie oczekiwałem jakiegoś mega DA tylko dobrego dźwięku i basu oraz estetyki. Dla mnie w warunkach domowych jak nie wyda się dużo gajsu na mega sprzęt audi to dobry da tylko na słuchawkach.
Opublikowano 18 grudnia 20204 l LG jednak nie ma dolby True HD. TCL ma. Ale on nie ma w belce żadnych głośników do góry z tego co widzę. Zresztą 3.1 oznacza samo z siebie, że ich nie ma. Tam jest cała góra jako plastik. TLC nie ma dts. Także w ogóle odpada. Wszystkie gry z ps4 i one x to dts. Na ps5 dalej tylko dts, bo True jeszcze nic nie ma. W dniu 18.12.2020 o 15:33, balon napisał(a): No ale on ma w belce głośniki w dwa górę i dwa frontowe. A może nie ma, sam już nie wiem:) Szczerze to naprawdę nie oczekiwałem jakiegoś mega DA tylko dobrego dźwięku i basu oraz estetyki. Dla mnie w warunkach domowych jak nie wyda się dużo gajsu na mega sprzęt audi to dobry da tylko na słuchawkach. Nie rozumiesz chyba. Skoro TCL nie ma głośników w górę to nie ma atmos. Ma jedynie kodek, kodek to i tv ma i daje atmos ze swoich głośniczków. Ale ma to tyle wspólnego z Atmos, co Calibra z autem sportowym. LG ma 2 głośniki do góry i masz już namiastkę ATMOS i za 1800 zł to jest według mnie super sprawa. Ale jak gra powiem w niedzielę jak się uda.
Opublikowano 18 grudnia 20204 l Rozumiem, rozumiem. Od zawsze rozumiałem, że za ok 2 tys nie można mieć dobrego DA
Opublikowano 18 grudnia 20204 l Bo dobre atmos to od 15 się robi [emoji16][emoji16][emoji16]Inną kwestią jest złe wyobrażenie ludzi czym jest w ogóle atmos. Wystarczy zapytać [mention=63685]creatinfreak[/mention] który był u mnie zobaczyć jak to brzmi i stwierdził, że spoko, ale dupy nie urywa [emoji23][emoji23] Ludzie myślą, że to będzie inny świat, jakiś twór z kosmosu który słychać przez 99% filmu lub gry. Nie, to są detale które uzupełniają scenę i sprawiają, że jest pełniejsza i brzmi całościowo fantastycznie.Atmos działa wokoło nas, a dts i cała reszta działają punktowo. Atmos obsługuje ponad 120 kanałów, dts kilkadziesiąt razy mniej.
Opublikowano 18 grudnia 20204 l Dokładnie jak piszesz. Dolby atmos to nie tylko bajery, a realizm dźwięku (pisałem o tym kilka postów wcześniej) i to akurat naprawdę fajnie robi ta belka od TLC.
Opublikowano 18 grudnia 20204 l Dla mnie nie może tego robić fajnie bo nie ma głośniczków odpowiedzialnych za atmos i tyle. Jeśli za kilka stów więcej jest sprzęt który daje takie głośniki, to moim zdaniem nie ma o czym gadać. Ale jak faktycznie gra to LG, wypowiem się jak przetestuję. Może okaże się sraką i wróci do sklepu [emoji2960]
Opublikowano 18 grudnia 20204 l W dniu 18.12.2020 o 16:04, PiPoLiNiO napisał(a): Dla mnie nie może tego robić fajnie bo nie ma głośniczków odpowiedzialnych za atmos i tyle. Jeśli za kilka stów więcej jest sprzęt który daje takie głośniki, to moim zdaniem nie ma o czym gadać. Ale jak faktycznie gra to LG, wypowiem się jak przetestuję. Może okaże się sraką i wróci do sklepu Zapewne jakbym się przesiadł ze sprzętu za 5 tys na ten tlc to bym się z tobą zgodził. Natomiast przesiadłem się z głośników TV/10 letniego plastikowego kina 5.1 ze słabym bassem. Boost jest duży.