Skocz do zawartości

audio do pokoju

Infidel

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 1.07.2023 o 18:58, funditto napisał:

Szukam jakiegoś subwoofera do 1500 złotych. Myślałem o Klipsch R-100 SW. Dobry wybór czy proponujecie coś innego w tej cenie?

Obczaj marke REL, w tej cenie nie wiem czy znajdziesz ale może używany z allegro. A czym napędzasz?
Mam model REL Quake podpięty pod Denon X3700H, setup atmos 5.1.4

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Ktoś wie co może być nie tak z belką (tlc ts8111) że po włączeniu tv załącza się ale dźwięk dochodzi z telewizora (wł/wył cec i to samo). Muszę wyjąć z kontaktu żeby załapało.

Edytowane przez S_600
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Pytanie do osób które mają soundbar na komodzie, na której stoi również konsola. Nie ma to negatywnego wpływu na konsole ze względu na wibracje?

Edytowane przez milupl
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Dobra pany. Z racji tego, że jestem na etapie "rozbudowy" leża, a uściślając przerobienie poddasza na pokój [przy okazji cała nowa instalacja elektryczna, LAN, audio] muszę powoli myśleć nad systemem kina zanim pokręcę płyty k+g. Zanim co to i tak muszę czekać aż typ od podłogówki raczy się pokazać i zrobić instalację bo bez podłogi nie mam jak wyznaczać ścian ale do rzeczy.

Myślę nad 7.1.2 albo 7.1.4 pod atmosa. Chociaż 5.1.2/4 to też nie powinno być źle. Chciałbym użyć coś ze starego sprzętu by :cebula:

Mam 2x JDD 200 Dankola

Spoiler

IMG-20231211-100848405-HDR-2.jpg

2x Wharfedale Crystal 40

Spoiler

IMG-20231211-100711228-HDR-2.jpg

Centrowy z tego same zestawu

Spoiler

IMG-20231211-103222719-MFNR-2.jpg

Plus małe cholerstwa z Panasonica 220 i 60W 6Ω chociaż nie wiem czy na cokolwiek się przydadzą.

I teraz pytanie: czy da się coś z tym zrobić? Konkretnie jaki sprzęt do napędzenia. Czy amplituner? Niekoniecznie. Wszystko zależy od ceny. Nie wiem czy 2,5k wystarczy (wszystko zależy ile zostanie po remoncie) na sam amplituner/wzmacniacz. Plus jakiś subwoofer no i dodatkowe głośniki plus sufitowe.

Mam starego Pioneera VSX-519 ale nie ma obecnych standardów więc...

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Dzięki serdeczne za brak reakcji. To prawie tak samo jak typ od podlogówki który zaszczycił swoją obecnością dopiero w marcu.

Tak czy siak ścianki wyznaczone, wełna położona i jadę z kablami dlatego pytanie czy kable głośnikowe 2x2,5mm wystarczą na moje kolumny. Długość raczej nie będzie przekraczać 15m pomiędzy nadajnikem-odbiornikiem.

• Smutny 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie, zaraz wleci do mnie belka z subem. Czy głośnik niskotonowy zda egzamin, jeżeli postawię go obok kanapy, naprzeciwko belki z telewizorem (3,2m)?

Opublikowano
W dniu 15.05.2024 o 21:47, Figaro napisał(a):

dobra, audioświry. czym podłączacie odtwarzacze cd do wzmaka? optykiem czy rca?

Yyy no jeśli odtwarzać ma jakiś fajny DAC to RCA, jeśli to jakiś badziew to można śmiało optykiem. 

Opublikowano

Co może być nie tak, belka tcl (ts8111) pięknie działała z telewizorkiem (cec), a coś się pokićkało i jak wyłączam tv to belka idzie w stan Mute.

Opublikowano (edytowane)

Próbowałem, nawet jak się ją z prundu wyłączy na dłużej to dalej zapamiętuje ustawienia.

Teraz doszło do tego, że dolby atmos nie śmiga, hard resety nic nie dały, dalej pokazuje dolby audio.

Edytowane przez S_600
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Kuźwa, jakby wsio na odwrót sie poprzestawiało, odłączam belke to tv mi pokazuje dolby atomos (ikonka powiadamiająca), podłączam belke i dalej dolby audio.

Edytowane przez S_600
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Co teraz jest najlepszym mid range jezeli chodzi o same belki? Sonos Beam Gen2, czy cos lepszego wyszlo?

Edytowane przez Ryuk
Opublikowano
On 7/28/2024 at 1:38 PM, Ryuk said:

Co teraz jest najlepszym mid range jezeli chodzi o same belki? Sonos Beam Gen2, czy cos lepszego wyszlo?

Zależy od wielkości pokoju, jak większy to chyba poszedłbym w tym budżecie Samsunga Q800A, albo w tańsze S800B i dołożyć tylne głośniki i mieć już całkiem fajny surround w tej cenie.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Użytkuje już jakiś czas Q930C i jedyne co mogę powiedzieć to jeśli ktoś ma duży salon i siedzi dalej niż 2 metry od belki to NIE WARTO. Separacja stereo powyżej 2m dla mnie nie istnieje. Mam salon około 22m2 i siedzę 4m od TV/Sounbara. I tak, dźwięk jest fajny, system zajmuje minimalną ilość miejsca, ma super funkcjonalność ale cała scena z przodu jest z takiej odległości zmieszana w jeden centralny kanał. Wystarczy, że się przybliżę do belki i słyszę jak scena rośnie. Tak więc bajki o soundbarach do dużego pomieszczenia to sobie można włożyć... no chyba że numerem jeden jest wymóg, aby dźwięk NAPIERDALAŁ, to tak mocy mu odmówić nie mogę, nigdy powyżej 30% głośności nie wchodziłem.

Nie wiem, może w idealnych warunkach, gdzie dźwięk ma się jak odbić od ściany, to ta scena jest szersza nawet z takiej odległości, ale u mnie to nie działa. Owszem jest 100x lepiej niż głośniki z TV, i do tego dochodzi surround z tyłu, i nawet trochę tego odbitego atmosa z góry ale przód wszystko psuje.

Tak więc tak, ale tylko jeśli siedzisz nie dalej niż 2m od belki.

Opublikowano
W dniu 10.09.2024 o 13:22, WisnieR napisał(a):

Użytkuje już jakiś czas Q930C i jedyne co mogę powiedzieć to jeśli ktoś ma duży salon i siedzi dalej niż 2 metry od belki to NIE WARTO. Separacja stereo powyżej 2m dla mnie nie istnieje. Mam salon około 22m2 i siedzę 4m od TV/Sounbara. I tak, dźwięk jest fajny, system zajmuje minimalną ilość miejsca, ma super funkcjonalność ale cała scena z przodu jest z takiej odległości zmieszana w jeden centralny kanał. Wystarczy, że się przybliżę do belki i słyszę jak scena rośnie. Tak więc bajki o soundbarach do dużego pomieszczenia to sobie można włożyć... no chyba że numerem jeden jest wymóg, aby dźwięk NAPIERDALAŁ, to tak mocy mu odmówić nie mogę, nigdy powyżej 30% głośności nie wchodziłem.

Nie wiem, może w idealnych warunkach, gdzie dźwięk ma się jak odbić od ściany, to ta scena jest szersza nawet z takiej odległości, ale u mnie to nie działa. Owszem jest 100x lepiej niż głośniki z TV, i do tego dochodzi surround z tyłu, i nawet trochę tego odbitego atmosa z góry ale przód wszystko psuje.

Tak więc tak, ale tylko jeśli siedzisz nie dalej niż 2m od belki.

A jak u Ciebie z materialami z zakodowanym w atmosie dźwiękiem ? Surrondy działają normalnie ? Bo w mojej Q800T w momencie odtwarzania materiału z atmosem tylne kolumienki praktycznie tracą cały sens, działają bardzo cicho i praktycznie większość ścieżki, która powinna być odtwarzana z tyłu idzie na samą belkę :balon:  głośniczki to SWA-9000S, a więc bez górnych kanałów, ale nie wiem czy to coś zmienia.