Skocz do zawartości

Donkey Kong Country Returns.

saptis

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Od dłuższego czasu ciekaw byłem tego Donkey Konga i jak gra wypada w praktyce. Generalnie nie wiedziałem czego się spodziewać, ale interesowało mnie jak produkcja z małpiszonem wypada na tle całej gamy Marianów dostępnych na Wii/WiiU. Dlatego też postanowiłem kupić najpierw tańszą grę z Wii zamiast sequel na WiiU.

Ja od siebie napisze, ze jako fan Donkeya, ktory ogral oryginalna trylogie rowniez bylem mega zachwycony Returns - to najlepszy platformer 2D poprzedniej generacji, Raymany sie chowaja.

Dla sequela kupilem Wii U i....... grubo sie zawiodlem bo gra nie jest tak dobra jak Returns - to nawet nie to "samo tylko wiecej", niestety w gre wkradla sie monotonia, a sam design jest znacznie gorszy. 

Obydwie czesci zrecenzowalem na PPE, wiec jak co to tam mozna przeczytac moja dluzsza opinie o tych grach.

Edytowane przez saptis
  • 1 miesiąc temu...
  • 10 lat później...
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Daffy napisał(a):

Zapadł wyrok, która część DK jest ta lepszą, pogódź się @zdrowywariat

received_3344273612370328.png

To ocena remastera. Przejdź i sam oceń. Nie licząc Celeste, które jest genialne, ale trochę różni się od klasycznych platformerów:

1. Donkey Kong Country Returns.

2. Super Mario Bros. Wonder.

3. Długo, długo nic.

Edytowane przez zdrowywariat
  • Minusik 1
Opublikowano

No tak, Forever Entertainment - rzemieślnicy od remastera House of the Dead i Front Missionów, można było się spodziewać że ten port nie będzie oferował niczego ekstra

Opublikowano

Z urywkow, ktore widzialem w internecie, ta czesc wiecej przypomina oryginalna trylogie niz ta zamarznieta, a w niektorych momentach wrecz slychac muzyczke z jedynki. No i beczki wygladaja jak w jedynce. Czuje w kosciach, ze to bedzie duzo lepsza gierka niz tropical freeze. Nie moge sie doczekac…

Opublikowano
1 minutę temu, Ken Adams napisał(a):

Z urywkow, ktore widzialem w internecie, ta czesc wiecej przypomina oryginalna trylogie niz ta zamarznieta, a w niektorych momentach wrecz slychac muzyczke z jedynki. No i beczki wygladaja jak w jedynce. Czuje w kosciach, ze to bedzie duzo lepsza gierka niz tropical freeze. Nie moge sie doczekac…

Jest! Nie sugeruj się średnią wersji HD, dlatego że za brak dodatkowej zawartości i cenę gra będzie jebana, co przecież nie ujmuje jej jakości… to najlepszy 2D platformer w historii gamingu, a ograłem różne Mario, Wario, Sonica, Raymana, Super Froga, trylogię DKya na SNESie, czy ostatnio wydane TF. Wiem, co mówię :)

Opublikowano

Mnie oceny nie interesuja ;)

to jest odslona Donkey Kong Country, w ktora nigdy nie gralem. Jest muzyczka z og jedynki, wyspa chyba ta sama co w og jedynce, beczki a nawet tasmociagi wygladaja jak w og jedynce. Odglosy zbieranych bananow nie zmienily sie, czego chciec wiecej?

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Ken Adams napisał(a):

Mnie oceny nie interesuja ;)

to jest odslona Donkey Kong Country, w ktora nigdy nie gralem. Jest muzyczka z og jedynki, wyspa chyba ta sama co w og jedynce, beczki a nawet tasmociagi wygladaja jak w og jedynce. Odglosy zbieranych bananow nie zmienily sie, czego chciec wiecej?

Tak! DKCR powinno nosić tytuł DKC4. 8 światów (dziewiąty pochodzi z wersji na 3DSa) na jednej klasycznej mapce - wysepce. Każdy świat jest unikatowy, a każdy level oferuje sekrety do odkrycia, jest co robić. Ta część ma też najlepszych bossów w serii, czym zawiodło Super Mario Bros. Wonder.

Trylogię ze SNESa kończyłem 4 razy (na SNESie, Wii, 3DSie i na Switchu: na 101, 102 i 103%), uwielbiam <3 DKCR jest jeszcze lepszy! Zawiera więcej leveli w wagoniku lub na, gdzie gameplay się różni, bo albo skaczemy całym wagonikiem siedząc w środku, albo stoimy na wagoniku, więc przeskakujemy postacią z jednego na drugi itd. Do tego doszła odrzutowa beczka, która idealnie wpasowała się w serię, gameplay polega wtedy na mashowaniu przycisku, żeby się unosić, mega. Dodam, że wagonikowi i beczce jest poświęcony cały jeden świat, ale w każdym świecie znajduje się taki level. 

Mnie TF trochę wynudziło, level designem właśnie, za długo się rozkręcało i tak naprawdę dopiero gdzieś od połowy zacząłem się dobrze bawić. To jest nierówny DK, z jednej strony ma najlepsze levele w serii, a z drugiej niektóre levele są nijakie, bardzo nierówna gra, nudna, monotonna na początku.

W każdym razie miłej zabawy! :)

Edytowane przez zdrowywariat
Opublikowano
3 godziny temu, GearsUp napisał(a):

No tak, Forever Entertainment - rzemieślnicy od remastera House of the Dead i Front Missionów, można było się spodziewać że ten port nie będzie oferował niczego ekstra

Zaraz HotD2 wychodzi i nie wygląda lepiej niż remaster jedynki :( masakrują mi moją ulubioną strzelankę na szynach. 

Opublikowano

Zamówione w Game Infinity. Jutro małpki powinny dotrzeć. W styczniu zostanę chyba naczelnym, bo w przerwach od PS5 (katuję Black Mytha) wleci Donkey Kong. I biorę się za misję niemożliwą - wymaksowania każdego poziomu. O ile ciekawi mnie jakość portu, tak najważniejsze jest sterowanie na Switchu. Pod tym względem Wiilot wydaje mi się lepszy w zakresie ergonomii. Oczywiście wtedy biegałem przy klasycznym, poziomym ułożeniu kontrolera w łapach. 

Wiecie co jest najlepsze - do dzisiaj nie ograłem Tropica Freeze'a. Country Returns po Zeldzie TP i Mario Galaxy 2 było najdłużej katowanym przeze mnie szpilem na WIi. 

• Lubię! 1
Opublikowano
14 minut temu, ThePatrickyo napisał(a):

Może się trochę wystawię na strzał, ale pytam ponieważ nie grałem w Country Returns - czy nie wystarczy zagrać sobie w Tropical Freeze? Wydaje się to po prostu lepszą wersją :D 

Nie sądzę. Tidal Terror:

Spoiler

IMG-8008.jpg

:banderas:

Jestem już w trzecim świecie, wciąga jak diabli :)

Opublikowano
4 godziny temu, Nemesis napisał(a):

Czasówki robisz? Wczoraj próbowałem ale już prawie rzuciłem konsolą. 

Nie wiem, czy mam wystarczającego skilla, może się pokuszę. Robię wszystko na 100%, zbieram literki i puzzle, tylko złote świątynie zostawiam sobie na koniec. Jestem już w szóstym świecie i pierwsze cztery mam wyczyszczone :)

• This 1
Opublikowano
4 godziny temu, Lukas_AT napisał(a):

Nie wyobrazam sobie platformowki 2d lepszej od Tropical Freeze, ktore zrobilem w 100%. Returns must have wiec, ale najpierw przejde Mario: Wonders. 

Moim zdaniem Wonder i Returns są lepsze, a returns jest do tego mocno niedoceniony, gdy oderwać się nie można! Miał pecha najpierw ze sterowaniem na Wii, później z 30k/s na 3DSie, a teraz, bo zabrakło kilku pierdół i za drogo, no i garfika lepsza w TF. Głównie przez to ma zaniżane oceny + przez poziom trudności pewnie, który jest hardcorowy. Nie wnikam, ale serio ta gra ma mistrzowski level design, co chwilę, albo czymś zaskakuje, albo powoduje opad szczęki :)

Opublikowano (edytowane)

I ten soundtrack z Tropical Freeze :banderas:

Kazdy element gry zrobiony z pasja. To, co czasami dzieje sie w tle planszy, to poezja. Returns na pewno wleci i znow walne 100%. Musze szybko sie wyrobic z Wonder i Returns przed premiera Switcha 2. Jeszcze Zelde: Tears of the Kingdom koncze, mam 120h, a wiec czas goni. Cala moc pojdzie teraz na te tytuly. Wszystko ogrywane z Pro kontrolerem w docku.

Edytowane przez Lukas_AT
  • Lubię! 1
Opublikowano
59 minut temu, Lukas_AT napisał(a):

I ten soundtrack z Tropical Freeze :banderas:

Kazdy element gry zrobiony z pasja. To, co czasami dzieje sie w tle planszy, to poezja. Returns na pewno wleci i znow walne 100%. Musze szybko sie wyrobic z Wonder i Returns przed premiera Switcha 2. Jeszcze Zelde: Tears of the Kingdom koncze, mam 120h, a wiec czas goni. Cala moc pojdzie teraz na te tytuly. Wszystko ogrywane z Pro kontrolerem w docku.

Tak, TF ma genialne OST, najbardziej lubię ten kawałek, który leci pod wodą.

Animacja pływania to mistrzostwo, rzadko tak mam, że gram bez celu, żeby tylko popatrzeć, jak postać finezyjnie się porusza. Biegałem kiedyś w kółko w SM64 i pływałem DKyem w TF, gdy w tle leciał kawałek w linku :banderas:

• Lubię! 1