Skocz do zawartości

Shmupsy

Yuki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tematu nie ma, a dziwne, bo to wlansnie x360 jest jedyna konsola obecnej generacji na ktorej mozemy zagrac w nowe gry typu Shmups. Japonska konsola PS3 nie oferuje nam takiej mozliwosci, na konsole Nintendo Wii ukazalo sie raptem 2-3 pozycje...a na Konsole Amerykanskiego giganta ich nie brakuje:

Retail releases:

* Shikigami no Shiro III - Dec 12, 2007

* Raiden Fighters Aces - Mar 25, 2008

* Raiden IV - Sep 30, 2008

* Otomedius Gorgeous - Nov 19, 2008

* Dodonpachi Daioujou Black Label Extra - Feb 19, 2009

* Shooting Love 200X - Feb 19, 2009

* Death Smiles - Apr 24, 2009

* Mamoru-kun wa Norowarete Shimatta - Jun 25, 2009

* Raiden Fighters Aces - Nov 19, 2009 (Games on Demand)

* Mushihimesama Futari - Nov 26, 2009 *

* Raiden IV - Jan 14, 2010 (Games on Demand)

* Shooting Love 200X - Feb 14, 2010 (Games on Demand)

* ESPGaluda II (region free) - Feb 25, 2010 *

* Ketsui - Apr 22, 2010

* Death Smiles II X - May 27, 2010

* Mamoru-kun wa Norowarete Shimatta - Jun 29, 2010 (Games on Demand)

* Strike Witches Shirogane no Tsubasa - July 29, 2010

* Otomedius Gorgeous - Oct 6, 2010 (Games on Demand)

* Radirgy Noah - Oct 28, 2010

* Mushihimesama Futari (Platinum Collection) - Nov 11, 2010

* Dodonpachi Daifukkatsu - Nov 25, 2010

XBLA (Xbox Live Arcade) releases:

* Aegis Wing - 2007 (US Marketplace only)

* Ikaruga - 2008

* Triggerheart Excelica - 2008

* Omega Five - 2008

* R-Type Dimensions - 2009

* Raystorm HD - 2010

* Space Invaders: Infinity Gene - 2010

* King of Fighters: Sky Stage - 2010

* Guwange - 2010

Upcoming:

* Otomedius Excellent - Winter 2010

* Bullet Soul - Winter 2010

* Muchi Muchi Pork & Pink Sweets - Spring 2011

* Dangun Feveron XBLA - TBA 2011

* Radiant Silvergun XBLA - TBA 2011

* Eschatos - TBA

Fakt faktem dziwna sparawa ze japonskie gry wychodza jedynie na konsole pochodzenia amerykanskiego.

Gra ktos w ten gatunek gier ? Jest osoba ktora wlasnie dla gier od Cave i innych liczacych sie firm tworzacych Shmupsy kupila wlasnie XKlocka ?

Wypowiedzcie sie w temacie, przedstawcie wlasne opinie na temat gier w ktore bylo wam dane zagrac i podzielcie sie nimi z innymi ktorzy nie maja pojecia ze X360 jest liczaca sie platforma dla japonskich gier :)

Edytowane przez Yuki
Opublikowano

wiem wiem :) ale wolalbym chyba kupic to jako games on demand poniewaz do tego typu gier jestem za leniwy zeby zmieniac plyty :)

co do raiden fighters to kiedys pochlonal sporo pieniedzy hehe wiec tym bardziej musze to miec :D

Gość donsterydo
Opublikowano

Ja kiedyś jakąś wersję miałem wgraną na PC i pamiętam, że było kapitalne :)

A co do tego czemu te gry wychodzą akurat na X360 to faktycznie dziwna sprawa, ale wytłumaczenie może być dosyć proste - X360 jest prosty w programowaniu, a te gry robią malutkie i biedne studia (przynajmniej tak mi się wydaje) + dobrze rozwinięty XBLA + może być to oddolna inicjatywa oddziału MS w Japonii, coś robić muszą.

Opublikowano

Czy Cave jest biednym i malutkim studiem...nie sadze

Czy firma ktora tworzy raidena od czasow amigi jest biednym malutkim studiem...nie sadze

Czy treasure od ikarugi, bangai czy radianta jest biednym studiem...nie sadze...

Przyczyna musi byc jednak inna :)

• 11 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...
Gość DonSterydo
Opublikowano
a ja dalej jak glupi czekam na raiden fighters aces kurde daliby to na europejski GOD i po sprawie

Też bym kupił kuźwa mać :confused:

Gość DonSterydo
Opublikowano

Takiej strony raczej nie ma. Niszowe japońskie produkcje mają to do siebie, ze są drogie. Nie pozostaje nic innego jak śledzić promocje na playasia.com

Opublikowano

Dorwałem Trouble Witch Neo (konto XBL) - fajne nie powiem, ale jak pogram dłużej ocenie. Deathsmiles poluję bo da się wyrwać tanio, Mushihimesama Futari to mnie najbardziej kręco ale drogie w (pipi), chyba będe oszczędzał na to 20 zeta miesięcznie i za rok może kupię :-).

Opublikowano

Właśnie dotarło do mnie DoDonPachi Resurrection deluxe edition - uwielbiam od czasu do czasu pograć w shmupsy i zawsze moimi ulubionymi były te stworzone przez cave - wiedziałem że będę zachwycony. Naprawdę polecam. Gdybym wypróżniał się gotówką pewno kupiłbym wszystkie shmupsy te od cave a niedostępne normalnie w europie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

W lutym Mushihimesama Futari (region free) pojawi się w Games of Demand,na pewno japońskim i w 99,9 % będzie też do kupienia za rozsądne pieniądze w GOD Hong-Kong (poniżej 100 zł).

Edytowane przez pic3k