Skocz do zawartości

I Saw the Devil - Ji-woon Kim - 2010

Snejk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

12919.$.jpg

Rezyseria - Ji-woon Kim (Dobry, zly i zakrecony, Słodko-gorzkie życie)

Scenariusz - Ji-woon Kim

Grają - Min-sik Choi(Oldboy), Byung-hun Lee (Dobry, zly i zakrecony)

Minuty - 144 min

KOREAŃCZYCY KRĘCĄ NAJLEPSZE FILMY O MORDERCACH NA ŚWIECIE

Fabula jest prosta. Psychopatyczny morderca i gwałciciel (Główny pan z Oldboja) porywa i morduje narzeczona głównego bohatera, agenta specjalnego. Ten pragnie się krwawo zemścić.

Niby nic nowego, stare dobre kino zemsty, ale na szczęście scenariusz obfituje w rożnie atrakcje i ogląda się to niesamowicie.

i-saw-the-devil-still1.jpg

Film jest mega brutalny. Zdecydowanie najbardziej spośród znanych mi koreańskich thrillerów. Przemoc jest bardzo dosadna i krwawa. Jest nawet kapitalne gore, bez dennego CGI. Film nawet zbanowali w Korei za sprawą przemocy:) Po prostu zero kompromisów

Do tego genialne zdjęcia i muzyka, ale to chyba u nich standard. Zawsze ich filmy wyglądają obłędnie.

small72408_s14_101802-525x350.jpg

Nie obyło się bez pewnych naciągnięć fabularnych i uproszczeń, ale można to przełknąć. A wręcz wyszło to filmowi na dobre, bo film pomimo czasu trwania (2 godziny z hakiem) ma świetne tempo.

Co tam jeszcze...Jak komuś podobał się Chaser to musi I Saw the Devil obejrzeć. Po prostu.

9/10

i jeszcze trailerek

aaa, scena w taxi miażdży:)

Edytowane przez Snejk
  • Odpowiedzi 30
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Gość _Milan_
Opublikowano (edytowane)

wlasnie od rana sciagam, spodziewam sie najlepszego :)

tak jak snejk napisał, również oceniam na 9/10, końcówka juz troche przedobrzona, po chu.j ta rodzina.

Edytowane przez caps_LOCK_masta
Opublikowano

Mocny, brutalny, nie przewidywalny. No i mega + za gościa z Bitter-sweet life, facet po prostu idealnie pasuje do tego typu ról a i gra całkiem nieźle jak na typowego zabijakę.

9,5/10

Ciekawe kiedy hamburgery zrobią rimejk.

Opublikowano

Wracając do filmu, rok się kończy a raczej nic ciekawego już nie wyjdzie więc chyba mogę bezpiecznie stwierdzić, że I Saw the Devil był najlepszym filmem tego roku. Zakończenie to mistrzostwo świata, choć kilka scen mnie trochę zawiodło

dziadek umierający w domu (czemu obok niego nie siedział żaden sanitariusz?), no i motyw z porwaniem Psychola na oczach chyba całej miejskiej policji

Opublikowano

Up:

nie wiem czy ten dziadek zmarł

Cóż, dawno się tak nie jarałem jakimś filmem. Gdy tylko zobaczyłem ten temat, i opinie(+ userzy) panicznie zacząłem szukać dobrego "źródła" obejrzenia. Padło na stronę z pewnym miłym gryzoniem w nazwie(musiałem wybulić 2,50 zeta!). Sam film - rewelacja. Dołączam się do powyższych opinii. Lecz czy jest aż tak brutalny ? Całkiem możliwe, że wy widzieliście wersję bez cenzury a ja z nią. Oprócz kilku "bolesnych" scen nie byłem niczym szczególnie zszokowany(IMO największymi hardcorami w kwestii gore pozostają nadal Francuzi). Co nie zmienia faktu, że wszystko szokuje już czym innym - realizacją. Wczoraj późnym wieczorem, koło 23 momentalnie otrzeźwiałem z zaspania gdy zacząłem seans. Oko nie zmrużyło mi się nawet na moment ;] a to oznacza jedno, genialny film. 9/10 ps WIELKI + za muzykę, szukam OST!

Gość Mr. Blue
Opublikowano (edytowane)

Up.

Wiolku, ty idioto, trzeba było tylko poprosić o link do sklepu jak gekon. :confused:

Jakkolwiek film bardzo mi się podobał, to scenariusz jest trochę grubymi nićmi szyty.

Po pierwsze: Jasne jest, że agent wszystko ukartował - spotkanie z zabójcami z taksówki, czy też wizytę u "kumpla z klubu". Tylko... jak on to zrobił? Skąd wiedział, że właśnie wtedy będzie przejeżdżało taxi z seryjnymi zabójcami? Skąd wiedział, gdzie ukrywa się kanibal z dziewczyną? Jeżeli natomiast wszystko to było przypadkiem... to mamy niezły idiotyzm.

W ścieżce dźwiękowej bardzo brakuje mi smyczków, czasami też miałem wrażenie, że muzyka jest źle dobrana do poszczególnych scen - ale to prawdopodobnie dlatego, że nie znam się kompletnie na koreańskim kinie.

Montaż jest jednak rewelacyjny, ujęcia - wprost magiczne.

W mojej osobistej skali: 5-/6 4/6 (po drugim seansie)

Edytowane przez Mr. Blue
Opublikowano (edytowane)

Znacie jakies koreanskie filmy z motywem zemsty? Trylogia zemsty odpada bo widzialem.

Bittersweet Life z tym samym panem:

Bittersweet_Life_2005.png

Jeśli chodzi o brutalność w I Saw the Devil to zmroziła mnie tylko scena

przecinania ścięgna

Edytowane przez wortigern1
Opublikowano

Też zamknąłem oczy.

Swietny film, ale nie idealny. Nie chce mi sie pisac co mi sie podobało i co mi sie podobało więc postawie tylko ocenkę 8+/10

aha Oldboy>I.S.D

Opublikowano (edytowane)
aha Oldboy>I.S.D

No z tym to chyba nikt nie będzie dyskutował. Z drugiej jednak strony to Old Boy i IStD to zdeka różne filmy, w innej formie i o innej treści. Łączy je chyba jedynie motyw zemsty.

Edytowane przez wortigern1
Gość _Milan_
Opublikowano

nie, ja wole oldboya od pani, pana wole od oldboya.

I z duzej (pipi)o.

Opublikowano

dobre kino zemsty, dużo brutalności, ale też kilka małych klopsów, za niektóre śmieszno-chamskie sceny podciągnę ocenę do 9-/10

Opublikowano (edytowane)

Spoiler

Po pierwsze: Jasne jest, że agent wszystko ukartował - spotkanie z zabójcami z taksówki, czy też wizytę u "kumpla z klubu". Tylko... jak on to zrobił? Skąd wiedział, że właśnie wtedy będzie przejeżdżało taxi z seryjnymi zabójcami? Skąd wiedział, gdzie ukrywa się kanibal z dziewczyną? Jeżeli natomiast wszystko to było przypadkiem... to mamy niezły idiotyzm.

Według mnie jest tu zero ukartowania a jedynie przypadek.

Film bardzo dobry, realizacja, gra aktorska, klimat, pierwsza klasa. Zakończenie też daje rade.

Tak to film świetny zasługujący na ocenę 9/10, tylko że po jego obejrzeniu można stwierdzić że

korea płd. psycholami stoi, bo sporo ich w tym filmie ;)

Edytowane przez Sep
Opublikowano

Bardzo dobry film. Wyróżnia się o amerykańskiego gó.wna. A i jak na azjatycki film nie odrzuca nawet przez chwilę.

Motyw zemsty, psychola i ścigającego świetny. Tyle tylko że ja zadałbym poj.ebowi więcej bólu.

Na samym końcu bym zrobił tak- skalpowanie, odciananie każdej częsci ciała z osobna, każdej ! Dawałbym środki aby nie zemdlał itd., później wsadziłbym mu w dupę szczura, albo dwa. Na jego oczach zabiłbym mu w podobny sposób rodzinę i na końcu bym tylko czekał aż sam zdechnie z bólu i wycieńczenia

Scenarzyści koreańscy trochę mnie w tej kwesti zawiedli:P

Ode mnie 9-/10. Jeden z lepszych filmów w tym roku.

• Minusik 1