Skocz do zawartości

Motywacja

YETI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z keto świrów, którzy zdają się mieć pojęcie o czym mówią w dobie YT, to kojarzę najbardziej braci Rodzeń. Dorzuciłbym zapoznanie się z materiałami Mauricza, które często i gęsto publikuje (ogólnożywieniowe, bez nacisku na keto, chociaż o tym też się wypowiadał).

Opublikowano

Keto dopuszcza niewielkie ilosci wegli np z warzyw czy mniej slodkich owocow. Mevek chyba leci dieta Kwasniewskiego ktorej ewenrualne zdrowotne korzysci obalono ze dwie dekady temu. 

Screenshot_20250115-1917172.thumb.png.56cb83c799e4d6f35a120a09be2bda1f.png

Dzialanie i mechanizm zmiany czerpania paliwa na ciala ketonowe jest ten sam w obu dietach. Roznica jest taka ze keto skupia sie na tluszczach zdrowych, raczej unikaniu nabialu ktory zakwasza organizm w nadmiarze no i pozwala na niewielka ilosc wegli w ciagu dnia o niskim ig np warzyw ktore dostarcza witamin i blonnika. A dieta Kwacha, no coz chyba z opisu wyzej kazdy sam moze wyciagnac wnioski :reggie:

• Plusik 1
Opublikowano
2 godziny temu, kanabis napisał(a):

Ale tu nie chodzi o paliwo ale witaminy, mineraly, blonnik. 

No ale probuj, tez kiedys bladzilem robiac mase na pyzach, :yao: 

Taka podpowiedz po miesiacu przede wszystkim zbadaj mocznik i kreatynine we krwi czyli sprawy dotyczace nerek

Prosto z księgi (czytajcie wszystko  a nie to co zaznaczone)..

GhWmuKzWYAA6J6h?format=jpg&name=4096x409

Spoiler

GhWsdkvWMAAPhjF?format=jpg&name=4096x409

GhWsdkuWEAAf3NL?format=jpg&name=4096x409

GhWsdkvXIAA2uv6?format=jpg&name=4096x409

i na koniec ciekawostka o mleku ;)

GhWsdkgWMAA4Oar?format=jpg&name=4096x409

Ja nie chce zwariować ale jak sobie czytam tego profesorka to wciąga mnie to na amen. A wszystko ma udokumentowane i poparte dowodami. Wiec jak mam sie nie stosować ?

Opublikowano
10 minut temu, kanabis napisał(a):

Keto dopuszcza niewielkie ilosci wegli np z warzyw czy mniej slodkich owocow. Mevek chyba leci dieta Kwasniewskiego ktorej ewenrualne zdrowotne korzysci obalono ze dwie dekady temu. 

Screenshot_20250115-1917172.thumb.png.56cb83c799e4d6f35a120a09be2bda1f.png

Dzialanie i mechanizm zmiany czerpania paliwa na ciala ketonowe jest ten sam w obu dietach. Roznica jest taka ze keto skupia sie na tluszczach zdrowych, raczej unikaniu nabialu ktory zakwasza organizm w nadmiarze no i pozwala na niewielka ilosc wegli w ciagu dnia o niskim ig np warzyw ktore dostarcza witamin i blonnika. A dieta Kwacha, no coz chyba z opisu wyzej kazdy sam moze wyciagnac wnioski :reggie:

Zakłamany wpis! Kwaśniewski wspomina o dużej ilości wysokiej jakości tłuszczu. Nic nie wspomina o dużej ilości białka, tylko właśnie o małej ilości, najlepszej jakości (żółtko). Tak jak o małej ilości węgli również wysokiej jakości. Dlatego, że według niego białko postarza, więc nie powinno się z białkiem przesadzać.

Opublikowano
12 minut temu, MEVEK napisał(a):

Ja nie chce zwariować ale jak sobie czytam tego profesorka to wciąga mnie to na amen. A wszystko ma udokumentowane i poparte dowodami. Wiec jak mam sie nie stosować ?

spoko przeczytaj sobie, to nie jest tak że to co on opisuje to są od początku do końca bzdury bo ogólnie dobrych rad jest tam całkiem sporo, problem w tym że nawet z tych dobrych rad potem przychodzą kompletnie z dupy interpretacje i przeinaczanie połączone z podcieraniem się wybiórczymi badaniami w takim stopniu że sami badacze potem proszą środowisko keto żeby na ich badania się nie powoływać. dlatego koniecznie potem znajdź sobie krytykę tego co czytasz, będziesz w stanie wyciągnąć mniej więcej złoty środek. i koniecznie zrób sobie badania bo jak już masz rozwalony lipidogram to stosując się do rad ketoświrów - wywalisz warzywa i zaczniesz wpieprzać jajka na smalcu z boczkiem na śniadanie (a potem obiad i kolację dorzucisz równie bogatą w nasycone kwasy tłuszczowe z zerowym błonnikiem) to powodzenia z miażdżycą i rakiem jelita.

niestety środowisko keto to często sekta mająca mega głupie teorie wyciągnięte z jeszcze głupszych założeń. a że często na ludzi działa to też żadna magia - bo jak ktoś odżywiał się głównie przetworzoną żywnością bogatą w cukier i nagle przechodzi na keto to z automatu musi wyeliminować większość produktów przetworzonych, co też często przekłada się na mniejsze spożycie kalorii, szczególnie że glukoza nam nagle nie skacze i nie mamy ochoty na podjadanie to automatycznie jemy mniej. mając to na uwadze czy to takie dziwne że ludzie nagle tracą kilogramy i mają poprawę wyników w badaniach? nie, ale magii tu nie ma, bo nie ma też żadnych badań potwierdzających wyższość keto nad innymi dietami. bo równie dobre efekty ludzie uzyskują na zbilansowanych dietach w których chociażby zastąpią wysoko przetworzoną żywność odpowiednikami o niskim IG.

dlatego serio jak chcesz wiedzieć więcej na temat samego keto, dla kogo jest a dla kogo nie, jakich zasad się trzymać itp to absolutnie unikaj sekty ketoświrów, unikaj szarlatanów co to głoszą jakieś teorie o spisku żywieniowym w którym dietetycy biorą udział (pozdrawiam wspomnianych w postach wyżej braci). jak nie chcesz słuchać przeciwników keto to masz chociażby zrównoważonych dietetyków typu dr Bartek Kulczyński, masz też propagatorów keto z głową typy Dawid Dobropolski. i koniecznie idź się najpierw zbadaj żebyś potem sobie nieświadomie nie zaszkodził.

• Dzięki 1
Opublikowano

Badania musze zrobic czy chce czy nie, bo jak mi wiadomo nigdy nie robilem. Dobrze sie czuje. Jestem szczuply i aktywny fizycznie. Nie mam alergi ani nalogow. Ot playstation czasami :lapka:

Opublikowano
Godzinę temu, zdrowywariat napisał(a):

Zakłamany wpis! Kwaśniewski wspomina o dużej ilości wysokiej jakości tłuszczu. Nic nie wspomina o dużej ilości białka, tylko właśnie o małej ilości, najlepszej jakości (żółtko). Tak jak o małej ilości węgli również wysokiej jakości. Dlatego, że według niego białko postarza, więc nie powinno się z białkiem przesadzać.

Jesli jest tak jak piszesz to spoko i wtedy nie mam pojecia czym sie rozni od zwyklej diety keto. Wpisalem dieta Kwasniewskiego to wyskoczyly mi jakies smalce i bekony. 

Wyjasni mi ktos dlaczego ser tlusty jest lepszy od lososia albo pasztetowa od szynki :)

Ta ciekawostka o mleku tez dziwna. Co ma stosunek tluszczu w mleku ssaka do tego czy jest roslinozerny czy nie? Chyba raczej wplyw na to ma srodowisko w ktorym zyje zwierze i ilosc tkanki tluszczowej zdrowego osobnika, Foki i wieloryby maja 50% tluszczu w mleku a jedno jest drapieznikiem a drugie je plankton. 

Jak cos Mevek to tez z ksiazki, tez udokumentowane. Badaniami na ludziach nie szczurach. I co my teraz zrobimy, slowo przeciwko slowu ;)

IMG_20250115_201804_286(1).thumb.jpg.0dfbcc8cc0ad2075fd2c720e25099676.jpg

Mysle ze watpliwosci moze rozwiac tylko twoje badanie cholesterolu za miesiac :kekw:

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, kanabis napisał(a):

Jesli jest tak jak piszesz to spoko i wtedy nie mam pojecia czym sie rozni od zwyklej diety keto. Wpisalem dieta Kwasniewskiego to wyskoczyly mi jakies smalce i bekony. 

Wyjasni mi ktos dlaczego ser tlusty jest lepszy od lososia albo pasztetowa od szynki :)

Ta ciekawostka o mleku tez dziwna. Co ma stosunek tluszczu w mleku ssaka do tego czy jest roslinozerny czy nie? Chyba raczej wplyw na to ma srodowisko w ktorym zyje zwierze i ilosc tkanki tluszczowej zdrowego osobnika, Foki i wieloryby maja 50% tluszczu w mleku a jedno jest drapieznikiem a drugie je plankton. 

Jak cos Mevek to tez z ksiazki, tez udokumentowane. Badaniami na ludziach nie szczurach. I co my teraz zrobimy, slowo przeciwko slowu ;)

Mysle ze watpliwosci moze rozwiac tylko twoje badanie cholesterolu za miesiac :kekw:

Chodzi mi o to, że pizda nawet nie przeczytała, co to za dieta, a się wypowiada, czym kogoś oczernia, bo przeinacza prawdę. Zresztą mało, który dietetyk, czy lekarz, potrafi spojrzeć szerzej, poza to, czego został nauczony, nie wiadomo też, co jest zgodne z prawdą. Dlatego ja już nie wierzę konowałom i wolę sam weryfikować, co mówią. Wspomniała też, że traci się 2kg tkanki tłuszczowej na tydzień, ale nie dodała, że Kwaśniewski o tym wspomina, że tak traci się kg, jak się ma nadwagę, a tyje, gdy się ma niedowagę, czyli że jego dieta przywraca prawidłową masę ciała.

Edytowane przez zdrowywariat
Opublikowano

Ulańce mają tą dziwną potrzebę kombinowania, komplikowania sobie życia i przygotowywania się do diety jak do wojny. Jak typowo chcesz schudnąć, to deficyt kaloryczny i możesz jeść co lubisz, nawet te straszne jabłka XD kontrolujesz tylko ile czego. Później taki jeden z drugim siedzą na mądrych dietach z książki dwa tygodnie, bo jednak nie daje rady tak jak mu Kwaśniewski albo jakiś typ z jutuba wyłożył, albo zamawia familiją na solo bo go ssie, a przecież nie jadł jabłek tydzień, to może se dać. Jak słyszę te farmazony, że keto jest zdrowsze niż po prostu zbilansowana dieta, to kisnę w środku. No ale niektórzy są podatni na takie normickie mody z internetu i nic nie poradzisz 

• Plusik 3
Opublikowano

No juz przy wege o tym pisalem. Zabawne jest to jak ktos nie zje czegos zdrowego bo mu na to definicja diety w wikipedii nie pozwala. 

Mi chyba najblizej do paleo ale tez nie do konca bo np jem ryz czerwony/czarny, z tym ze wyjebane mam w regulki i skoro uwazam ze cos mi pomoze byc sprawniejszy /zdrowszym to to dodam do diety. 

Przede wszystkim jesc jak najmniej przetworzone rzeczy. Po przeczytaniu wielu ksiazek, wielu diet na roznych kontynentach w kazdej wspolnym mianownikiem bylo jedzenie wysokiej jakosci, nieprzetworzone, jak najbardziej naturalne. 

Z tymi badaniami to tez jest roznie, czesto sa chuja warte, zywnosc to biznes. Zalezy od tego co lobby narzuci, juz w piramidach zywieniowych na przestrzeni wieku bylo ze tluste miesa sa zdrowe, potem ze bialy chleb jest zdrowy a byly nawet takie kwiatki ze fajki sa zdrowe xD Dlatego potem ktos czyta dwie ksiazk a tam dwie zaprzeczajace sobie opinie o danym produkcie, obie potwierdzone badaniami :kekw: 

Ja uwazam ze zamiast sugerowac sie jakimis skrajnymi dietami powinno sie po prostu skupic na obserwacji faktow namacalnych, tego co jedza ludzie w miejscach gdzie zyje sie najdluzej, tego co jedli nasi przodkowie gdzie tak jak zwierzętom to instynkt mowil co jesc, sportowcow typu Lewy czy Ronaldo ktorzy maja swira na punkcie swojego organizmu. Tam znajdziemy odpowiedzi co jesc a nie w badaniach na szczurach z 1965 roku. 

Jeszcze ta kwestia miesa w tych ksiazkach. Jak mozna wiedzac jak sa hodowane, czym karmione, jakimi lekami faszerowane pisac ze mieso ze sklepu jest zdrowe? No badzmy powazni. Nasi dziadkowie nie jedli tego gowna tylko jak trzeba bylo rosol w niedzielę zrobic to szli do kurnika, ucinali leb kurze i mieli swieze, dobrej jakosci mieso. Kura byla karmiona jakimis obierkami, zdrowym ziarnem i zyla bez stresu co tez ma ogromny wplyw na jakosc miesa. 

To tak jakby zjesc lidera opinii lub mendrka i powiedziec ze to mieso tej samej jakosci, no chyba nie. Potem ktos czyta te glupoty zeby jesc boczek, salceson i pasztetowa i biegnie do sklepu faszerujac sie jakims syfem pelnym soli, sztucznie nabijanym woda robionym z paznokci kury z aids. 

No ale niech tam kazdy robi i wierzy sobie w co chce. 

Tutaj na potwierdzenie jak to media i lobby sugeruja co jest zdrowe zeby kwit sie zgadzal

Screenshot_20250116-0812342.thumb.png.5159ed92edf5348ead02e5eb3b98d0c6.png

zdj.-1-Stare.jpg

• Plusik 2
Opublikowano
Godzinę temu, number_nine napisał(a):

Ulańce mają tą dziwną potrzebę kombinowania, komplikowania sobie życia i przygotowywania się do diety jak do wojny. Jak typowo chcesz schudnąć, to deficyt kaloryczny i możesz jeść co lubisz, nawet te straszne jabłka XD kontrolujesz tylko ile czego. Później taki jeden z drugim siedzą na mądrych dietach z książki dwa tygodnie, bo jednak nie daje rady tak jak mu Kwaśniewski albo jakiś typ z jutuba wyłożył

Dokładnie. Wpierdalasz co popadnie, a nagle z dnia na dzień wrzucasz sobie jakąś dietę cud typu "1000kcal" albo wyrzucającą całkowicie większość produktów, które jadłeś do tej pory, co może pójść nie tak?:) Takie całkowite wywrócenie swoich nawyków żywnościowych mało kto jest w stanie wytrzymać, a nawet jeśli, to taka dieta jest traktowana jako przejściowa, coś, co trzeba znieść, a potem można już wrócić do tego co było wcześniej, łatwo przewidzieć czy to się kończy

PS.Dieta Kwaśniewskiego? tylko taka

image.jpeg.150bf7a9128bdad9126b2470a5e2c1db.jpeg

• Plusik 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

To chyba oczywiste, że przede wszystkim trzeba chcieć schudnąć. I że problem leży w głowie, że się jest grubasem, czy przez lenistwo. Ja schudłem powoli latami ze 105kg do 72kg obecnie.

Podobnie jest z paleniem, kuzyn rzucił raz na zawsze z żoną jakieś 9 lat temu, a znam osoby, które próbują wszystkiego od 20 lat, jeden był nawet u hiptnotyzera xD

Edytowane przez zdrowywariat
Opublikowano
21 godzin temu, kanabis napisał(a):

GhbvMXjW4AAgrAg?format=jpg&name=4096x409 :lapka:

Opublikowano

No skoro mleko pil sam Zeus czy Herkules to nie ma co kwestionowac jego dobroczynnych skladnikow, mimo ze ponoc w zwyklej formie nadaje sie tylko dla trawozercow jak wczesniej czytalismy w ciekawostce ;)