gekon 1 787 Opublikowano 15 grudnia 2010 Opublikowano 15 grudnia 2010 Chce sobie zbudować takie centrum dowodzenia. Maja być kolumny i to ma grać z komputerem, słuchawkami, xboxem 360, telewizorem. Co potrzebuję? Dobra karta dziwękowa do kompa? - Xonar DX będzie. Kolumny? W małym pokju zestaw 2.0 się sprawdzi czy może pakowac się 2 5.1? Amplituner? Telewzor i komputer już mam co nie Cytuj
gekon 1 787 Opublikowano 15 grudnia 2010 Autor Opublikowano 15 grudnia 2010 Lubię rozsmarować po całym ciele. A teraz do rzeczy. Z kolumn chciałbym QUADRAL QUINTAS 5000, ale 2.0, nie 5.1. Cytuj
rinzen 966 Opublikowano 16 grudnia 2010 Opublikowano 16 grudnia 2010 budżet? jakie gatunki muzyczne? więcej grania/filmów czy słuchania muzyki? kubatura? jak Xonar to D2 albo Essence; DX to zwyczajny D tyle, że na PCIe 1x Cytuj
gekon 1 787 Opublikowano 16 grudnia 2010 Autor Opublikowano 16 grudnia 2010 (edytowane) No to poleć jakąś kartę do 200 zł Co do zestawu. Mam dośc małe pomieszczenie, w ktorym znajduje sie ten sprzet (jakoś 15 m2). Ma być to sprzęt ogólny - do słuchania muzyki, gier i filmów pół na pół (muzyka sluchana przeze mnie?)Wszystko z działu UNDERGROUND Cena? Amplituner + głośniki = 1500zł(na oko) dodatkowo dam 200 na karte i pewnie z 400 na słuchawki Edytowane 16 grudnia 2010 przez gekon Cytuj
Yacek 852 Opublikowano 16 grudnia 2010 Opublikowano 16 grudnia 2010 No to poleć jakąś kartę do 200 zł Co do zestawu. Mam dośc małe pomieszczenie, w ktorym znajduje sie ten sprzet (jakoś 15 m2). Ma być to sprzęt ogólny - do słuchania muzyki, gier i filmów pół na pół (muzyka sluchana przeze mnie?)Wszystko z działu UNDERGROUND Cena? Amplituner + głośniki = 1500zł(na oko) dodatkowo dam 200 na karte i pewnie z 400 na słuchawki Ampli + kolumny za1500 a na sluchaweczki chcesz wydac prawie 1/3 tej kwoty ? To juz lepiej idz po "wieze hi fi sony" do marketu bo nie wiem co za amplituner chcesz kupic wraz z kolumnami za te pieniadze. Cytuj
gekon 1 787 Opublikowano 16 grudnia 2010 Autor Opublikowano 16 grudnia 2010 (edytowane) Jak 1/3 tej kwoty jak napisałem, ze "dodatkowo" do tej kwoty? A że napisałem 1500 to nic nie znaczy, założyłem, ze i tak ktoś poleci coś lepszego, ale w granicach rozsądku. Na te 15m2 nie ma sensu na zabawę z głosnikami i wzmacniaczem za 5 tysięcy. Za tysiaka mozna kupić sensowny amplituner. Za 1500 można kupić sensowne kolumny 5.0, ale nie wiem czy się bawić w 5.0 skoro mam mały pokoik Quadrale mają bardzo dobre opinie na forum dla audiofilii - chyba, że omyłkowo czytałem forum dla innych "fili" Ktoś ma jakieś sensowne rozwiązanie za 2000 zł, czy będę czytał tylko posty w stylu "za 20000 zł to kupisz tylko waciki i gumę orbit"? Edytowane 16 grudnia 2010 przez gekon Cytuj
Yacek 852 Opublikowano 17 grudnia 2010 Opublikowano 17 grudnia 2010 Jak 1/3 tej kwoty jak napisałem, ze "dodatkowo" do tej kwoty? A że napisałem 1500 to nic nie znaczy, założyłem, ze i tak ktoś poleci coś lepszego, ale w granicach rozsądku. Na te 15m2 nie ma sensu na zabawę z głosnikami i wzmacniaczem za 5 tysięcy. Za tysiaka mozna kupić sensowny amplituner. Za 1500 można kupić sensowne kolumny 5.0, ale nie wiem czy się bawić w 5.0 skoro mam mały pokoik Quadrale mają bardzo dobre opinie na forum dla audiofilii - chyba, że omyłkowo czytałem forum dla innych "fili" Ktoś ma jakieś sensowne rozwiązanie za 2000 zł, czy będę czytał tylko posty w stylu "za 20000 zł to kupisz tylko waciki i gumę orbit"? Chodzi o porownanie: sluchawki za 400, a ampli z kolumnami za 1500, razem 2000 przykladowo. Niewazne. Olej 5.0/5.1, skup sie na ampli i dobrych kolumnach, idz do jakiego sklepu audio, nie do marketu i przesluchaj, zapisz model, kup w internecie. W markecie to sobie mozna posluchac koled albo "Pan marek proszony na dzial z warzywami, powtarzam pan marek proszony na dzial z warzywami". Co do kolumn to trzeba celowac w konkretne modele, nie wszystkie Quadrale sa idealne, kazda firma ma lepiej lub gorzej grajace kolumny i trzeba wybrac rodzynki w kwocie ktora dysponujesz sposrod calej gamy dostepnych modeli. Cytuj
gekon 1 787 Opublikowano 17 grudnia 2010 Autor Opublikowano 17 grudnia 2010 (edytowane) No widzisz. Zdecydowałem się wyłożyć więcej kasy i skupić się na zestawie stereo. 2 kolumny za 1100 i uzywany amli/wzmacniacz za tysiaka powinny dać radę. Wybór kolumny padł na Wharfedale Diamond 10.3 Teraz skocze do sklepu je odsłuchać i zamawam co bym mógł jeszcze w święta posłuchać na nich kolęd Z czasem dokupie suba i monitory, ale mysle, że to nie bedzie potrzebne, bo z recezji wyczytałem, że te kolumny ww spokojnie starczą na nagłośnienie dykoteki, a i dzwięk maja konkretny (i na tym zależy mi najbardziej) Warto też wspomnieć, że do tej pory słuchałem muzyki na komputerze ze zintegroawaną dziwiekowką i na głośniczkach cretivea;] Aha, i wyczytałem, że jak puszcze dziwiek z kompa przez kabel optyczny to nie ma znaczenie jaka to będzie karta, bo dziwiek i tak obrobi mi amplituner. Tak? W takim razie jaka tania kartę dziekowa z wyjsciem optycznym polecacie? Edytowane 17 grudnia 2010 przez gekon Cytuj
Yacek 852 Opublikowano 17 grudnia 2010 Opublikowano 17 grudnia 2010 Oprocz optyka do wyboru jest jeszcez coaxial. Oba kable przesylaja sygnal cyfrowy czyli w teorii powinien on byc taki sam bo w koncu to jedynki i zera plyna z karty do ampli. W praktyce jakosc zamontowanych przetwornikow wplywa na jakosc dzwieku i moga wystapic roznice miedzy tymi kablami. Taka ciekawostka. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi