Skocz do zawartości

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

Fuji

Rekomendowane odpowiedzi

dobra chłopak nie jest fanem mgsa to dlatego tak się jara, nie przeszkodzi mu pewnie guwniane zakonczenie, rozczarowujące relacje z postaciami pokroju ocelota czy ogólnie sens tej gry w kanonie serii, misja która można obejrzeć na jutubie bo nie została skończona tez pewnie nie sprawi, że spojrzy na konami z niesmakiem. Ot kolejna gierka, następny bezsensowany sandbox, pequad shortly arriving at lz. Fuck off&die konami.

wszystko to czysta brudna prawda prócz wzmianki o braku sensu w kanonie;

- wytłumaczył jak Miller

stanął po stronie Patriotów w jedynce

- skąd wziął się czarny pijar na BB

Emmerich

- oraz że sam

BB ostatecznie upadł godząc się na wykorzystanie sposobów działań przeciwko którym sam walczył; intryga na Cyprze/ twist końcowy, oraz truth tapes

W sumie ciesze się że recenzja Kosa uprzedziła mnie że tym razem będzie to lepsza Gra niż Film.

Dwa pytanka:

1. Jest jakaś efektywna opcja farmienia wojaków S bez użycia misji FOB?

2. Czy opłaca się ulepszać na maxa wszystkie platformy w bazie FOB? Jeśli nie, to na jakich najlepiej się najpierw skupić?

Robisz platynę/calaka ? Bo jak nie, to olej te motywy, nie warto się tym przejmować.

Ku.rwa jak ten MGS traci z czasem, to jest nie do wiary. Nawet czwórkę, którą ograłem 6 lat po premierze, w tym samym roku skończyłem jeszcze ze 4 razy, wbiłem platynę i mimo wieelu wad, mam wrażenie, że niedługo ją sobie powtórzę, a co lepsze scenki czy utwory z OST nieraz obczajam na YT. A tu ? Sami wiecie xd. To już prędzej miałem ochotę robić powtarzalne misje VR z Substance, niż zaliczyć wszystkie Side Opsy w V. Mimo wszystko 8 nadal jestem w stanie dać, bo te ~40h było naprawdę przyjemnym doświadczeniem growym (a że z zerowym replayabilty, to inna sprawa).

Obejrzałem na youtubie misję. No faktycznie, ku,rwa filmiki żywcem wyciągnięte z trailera, bez dodatkowych rzeczy.

Dzięki pan Kojima.

Czasami mam wrażenie, że jedyne co mi się w tej grze podoba to sterowanie i ta pier,dolona animacja biegu :fsg:.

Edytowane przez ragus

nie no, kotlet, czwórka to gónwo obsrane a nie dobra gra. 

MGSV ma swoje wady (największe to: spory ale pustawy świat i cięcia w drugim akcie) ale to bardzo dobra i rajcująca gra. Pierwszy mgs po trójce w którym się tak dobrze bawiłem. 

Abstrahuję już w ogóle od czystego gameplay'u (w tym temacie każda część przegra z piątką) - czwórka to przede wszystkim nadal typowy MGS, jak trywialnie by to nie brzmiało. Kiczowaty i często po prostu głupi, ale to samo mogę powiedzieć o piątce, tyle, że mniej fabuły = mniej okazji do "zabłyśnięcia" Kojimy (a i tak nanomaszyny=pasożyty). Sednem jest to, że MGS4 prędzej sobie powtórzę, a sama aktywność w tym temacie trochę daje do myślenia.

O, totototo. Szkoda, że Kojima nie zrealizował w pełni swoich pomysłów w tej części, bo gdyby do genialnego gameplayu dorzucić typisz kojimisz metalgearisz twisty, przerywniki i wątki to ta gra byłaby w moim osobistym top jeden. Oglądam trailery i płaczę rzewnymi łzami.

Jak się dowiedziałem, że w grze nie ma Nuclear, to byłem bardzo niepocieszony :[

Z trailerami jest jeszcze o tyle śmiesznie, że oglądając je oglądamy jakieś 80% scenek w grze.

Boże co za zawód to był. Człowiek myślał, że te trailery to tylko wstęp do czegoś niesamowitego, co powali mnie i nie pozwoli wstać przez długi czas, a tu się okazuje, że dużo więcej poza te trailery nie ma. Oj jak boli.

• Plusik 1

@raven

Ja tak miałem z brakiem Elegii w creditsach. Muszę jednak przyznać że kilka z traillerów ładnie wprowadziło w błąd np.

Skullfejse na MB "podarowujący" BB Sahalantrophusa, który okazywał się zjawą, albo BB zabijający swoich nie z szału, a konieczności wyeliminowania światowej epidemii.

Z ostu w grze najbardziej zapadły mi w pamięci te 2 wałki:

https://www.youtube.com/watch?v=AW9qI0LC6QE

Nuta tej cut scenki od 6:30 w połączeniu z tekstem BB też wrzucała ciary jak s(pipi)ysyn :cool:

Edytowane przez nobody
  • Plusik 1

Z trailerami jest jeszcze o tyle śmiesznie, że oglądając je oglądamy jakieś 80% scenek w grze.

Boże co za zawód to był. Człowiek myślał, że te trailery to tylko wstęp do czegoś niesamowitego, co powali mnie i nie pozwoli wstać przez długi czas, a tu się okazuje, że dużo więcej poza te trailery nie ma. Oj jak boli.

Ost. to standard i dlatego może taki taki zawód   :P Nie oglądam i staram sie omijać szerokim łukiem... i zyskuje przez to fun jakieś 80% :blum2:

Dwa pytanka:

1. Jest jakaś efektywna opcja farmienia wojaków S bez użycia misji FOB?

2. Czy opłaca się ulepszać na maxa wszystkie platformy w bazie FOB? Jeśli nie, to na jakich najlepiej się najpierw skupić?

Robisz platynę/calaka ? Bo jak nie, to olej te motywy, nie warto się tym przejmować.

Ku.rwa jak ten MGS traci z czasem, to jest nie do wiary. Nawet czwórkę, którą ograłem 6 lat po premierze, w tym samym roku skończyłem jeszcze ze 4 razy, wbiłem platynę i mimo wieelu wad, mam wrażenie, że niedługo ją sobie powtórzę, a co lepsze scenki czy utwory z OST nieraz obczajam na YT. A tu ? Sami wiecie xd. To już prędzej miałem ochotę robić powtarzalne misje VR z Substance, niż zaliczyć wszystkie Side Opsy w V. Mimo wszystko 8 nadal jestem w stanie dać, bo te ~40h było naprawdę przyjemnym doświadczeniem growym (a że z zerowym replayabilty, to inna sprawa).

Mam zamiar wbić platynę. Nie mam tak dużo czasu na granie co kiedyś i nie kupuję zbyt wielu gier, a te które mam staram się zaliczyć na sto procent. Paradoksalnie MGS V wydaje mi się dobrym kandydatem do platyny z racji formuły krótkich misji, na których wykonanie nie muszę poświęcać zbyt dużo czasu :)

Co do muzyki, to pełna zgoda - poza kilkoma utworami (pomijając oczywiście licencjonowane piosenki) soundtrack jest tutaj wyjątkowo słaby, zwłaszcza jeśli zestawi się go z OST z 1,2 czy 3 części.

Ja jestem totalnym MGSowym januszem. Przeszedłem tylko jedynkę jeszcze na szaraku, w dwójce jak zobaczyłem typa na wrotkach to niestety ale nie mogłem kontynuować. Za to Phantom Pain wciągnął mnie niesamowicie i bardzo mi się to podoba. Szkoda tylko, że sobie zaspoilowałem największy chyba twist fabularny starając się zrozumieć fabułę na wikipedii :P

W każdym razie, bardzo fajna gra.