dżar 166 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 Brać czy nie brać na premierę? Zdecydować się nie mogę a mam słabość do steelbooków. Cytuj Odnośnik do komentarza
Xantu 147 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 Brać czy nie brać na premierę? Zdecydować się nie mogę a mam słabość do steelbooków. Ten Final ma tyle znaków zapytania, że steelbooki mogą szybko pojawić się na allegro od niezadowolonych graczy. A w czasach kryzysu lepiej dać sobie na wstrzymanie i nie dać się omamić marketingowemu bełkotowi. Wolny wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza
dżar 166 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 W sumie racja, wprawdzie famitsu i dżapońce się nad grą spuszczają ale na pewno znajdzie się kilku ludzi,którym nie podpasuje. No to czekamy. Cytuj Odnośnik do komentarza
kypq 718 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 Brać czy nie brać na premierę? Zdecydować się nie mogę a mam słabość do steelbooków. W Empiku są osobno sprzedawane. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
dżar 166 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 W sensie jako pseudo-preorder ? Dobrze wiedzieć, thx. Cytuj Odnośnik do komentarza
Camillus 242 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 W sumie racja, wprawdzie famitsu i dżapońce się nad grą spuszczają ale na pewno znajdzie się kilku ludzi,którym nie podpasuje. No to czekamy. Patrząc na wyniki sprzedaży, powiedziałbym, że większości skośnych nie podpasowało. Ja po ograniu dema, postąpię jak owa większość... Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 191 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Patrząc na wyniki sprzedaży, powiedziałbym, że większości skośnych nie podpasowało To raczej tak nie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza
Camillus 242 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Patrząc na wyniki sprzedaży, powiedziałbym, że większości skośnych nie podpasowało To raczej tak nie działa. A jak? Co może być powodem, odwrócenia się, większości fanów serii od gry? Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 191 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Wyniki sprzedaży rzadko świadczą o jakości gry. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Camillus 242 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Wyniki sprzedaży rzadko świadczą o jakości gry. Sugerujesz, że FFXIII-2 jest tak dobre, że wykracza poza gusta większości fanów serii w KKW? Cytuj Odnośnik do komentarza
dżar 166 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Nie o to chodzi bro, on nigdzie nie wspomniał,że chodzi o jakiś konkretny tytuł tylko ogólnie ujął całą sprawę ze sprzedażą. Cytuj Odnośnik do komentarza
Camillus 242 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 (edytowane) Wiesz, mi właśnie chodzi o konkretny tytuł. Z reguły tasiemce pokroju FF, sprzedają się dzięki samej marce. Tutaj mamy do czynienia z zaprzeczeniem tej reguły. Oceny graczy na ichniejszym Amazonie sugerują, że jednak coś jest nie tak. http://www.amazon.co...howViewpoints=1 Edytowane 22 Stycznia 2012 przez Camillus Cytuj Odnośnik do komentarza
Cahir aep Callah 59 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Ja bym poczekał na oceny zachodnich pism i (ewentualnie) tutejszą sprzedaż. Azjaci mają zupełnie inny gust i czasami dziwaczne (dla przeciętnego Europejczyka) podejście do gier i ogólnie wszystkiego. Oczywiście i vice versa, ale nie to nie na temat. Z tego, co wiem to FF XIII-2 miało być kierowane bardziej właśnie na zachodni rynek chyba - stąd quick time eventy, bardziej otwarte lokacje, wybory. Cytuj Odnośnik do komentarza
Enkidou 300 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Jednogwiazdkowe oceny to głównie drama z powodu zakończenia i zaczęły się pojawiać, gdy ludzie masowo kończyli grę. Początkowo były bardzo dobre, zupełnie na odwrót niż w przypadku FFXIII. Co do sprzedaży - jest może poniżej oczekiwań, ale nie przesadzajmy też w drugą stronę. Do sklepów zrzucono 850 tysięcy kopii, sprzedało się do tej pory ponad 750 tysięcy. Nikt tu od początku nie chciał sprzedawać milionów. I tu mała ciekawostka - spadek sprzedaży FFXIII-2 od czasu premiery poprzez poszczególne tygodnie był bodaj najmniejszy od czasów SNES-a (tzn. jeśli chodzi o serię FF), co akurat świadczy, że wśród ludzi gra miała raczej dobre opinie pomimo początkowego sceptycyzmu. Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 191 Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Ok, zagrałem w demo. Nie, dzięki. Ale muzyka w menu super. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Hmm, premiera 3.02 w piątek. Jest sens atakować sieciówki w środe 1.02 bądź wcześniej? Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 191 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Ok, pograłem więcej, próbuję zabić Atlusa i jeżeli dobrze rozumiem, muszę ten pasek po prawej na górze (żółty) cały napełnić, a potem potwora atakować, tak? I najbardziej ten pasek napełnia ten niebieski Paradigm? Bo już sił nie mam, pakuję, próbuję, no ale skurczybyk zawsze zabije, prędzej czy później. Cytuj Odnośnik do komentarza
mleczak441 2 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 (edytowane) Żółty pasek to stragger, który u każdego potwora napełnia się inaczej. Jak uda Ci się go wbić do pełna, potwór dostaje na klatę znacznie większe obrażenia niż przed jego napełnieniem. Generalnie w każdej walce opłaca się to robić, chyba, że przeciwnik jest drastycznie słaby. Niebieski paradigim to REV - czyli najczęściej są to ataki magiczne, które jak dobrze zauważyłeś najszybciej napełniają pasek stragger (u większości przeciwników, w tym u ostatniego bossa z demka). Jednak samo REV nie wystarczy bo mimo, że napełnia bardzo szybko pasek, on równie szybko spada, dlatego polecam połączyć REV z COM (czerwony) czyli ataki fizyczne, który nie napełniają co prawda znacznie paska straggera, ale idealnie go podtrzymują. Zatrudnij jeszcze potworka z MED (leczenie), który będzie to robił automatycznie i boss nie będzie w stanie Cie zabić. W sytuacjach podbramkowych możesz przełączyć na 3x MED, lub 2xMED i 1xCOM żeby podtrzymać żółty pasek, ewentualnie Sentinel czyli tankowanie (tj. garda). Edytowane 26 Stycznia 2012 przez mleczak441 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 191 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Dzięki, pokonałem! Faktycznie COM i REV i MED to najlepsza kombinacja. W sumie to ciągle walka z czasem, ale trochę samograjek ten system walki. Cytuj Odnośnik do komentarza
Biały 55 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Nie widziałem żeby ktoś wrzucał - recka od IGN`u http://uk.ps3.ign.com/articles/121/1217386p1.html 8/10 Cytuj Odnośnik do komentarza
estel 806 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Czytałem. Największa wada to narracja/fabuła. Nie spodziewałem się takiego zarzutu wobec serii FF. Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 191 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Czy ja dobrze czytam, że Edge dał grze 5/10, a Destructoid 4/10? oO Cytuj Odnośnik do komentarza
dunpeal 10 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 (edytowane) A CoD: MW3 w destructoidzie dostał 9+ LOL Edytowane 28 Stycznia 2012 przez dunpeal Cytuj Odnośnik do komentarza
Enkidou 300 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Mnie zastanawia bardziej czy narzekania na fabułę są spowodowane zakończeniem, czy faktyczną słabą formą w ciągu całej gry. Czytałem opinie choćby na NeoGAFie od osób, które fabuły FFXIII szczerze nie znosiły i uważają, że tutaj jest ona lepsza (chociaż, żeby nie było, ich zdaniem też bez rewelacji). Bardziej prawdopodobne jest dla mnie to, że niektórzy nauczyli się po premierze "trzynastki" nazwiska Toriyama i teraz będą się wyżywać przy byle okazji (przy wcześniejszych jego grach jakoś tych wideł i pochodni nie obserwowałem). I co do zakończenia (zamieszczam spoiler na wszelki wypadek, ale nie ujawniam żadnych szczegółów historii) rozumiem, że cliffhanger może wzbudzać niesmak, ale nie rozumiem jak może powodować drastyczne spadki ocen z 8, albo 9/10 do 5/10. Cała ta mini-seria FFXIII, jeśli tak to nazwać, nie będzie jedynym przypadkiem większej historii, która potrzebuje kilku części żeby zamknąć całość. A Killzone? A Mass Effect? Śmierdzi straszną hipokryzją. PS. Ocena IGN też mnie dziwi. Jeśli gra jest lepsza od poprzedniczki, to dlaczego dostaje niższą notę? Albo jest lepsza, albo nie jest. Proste. Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 191 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 (edytowane) PS. Ocena IGN też mnie dziwi. Jeśli gra jest lepsza od poprzedniczki, to dlaczego dostaje niższą notę? Albo jest lepsza, albo nie jest. Proste. A czy brałeś pod uwagę fakt, że obie gry recenzował inny recenzent? Edytowane 28 Stycznia 2012 przez Figaro Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi