dominalien 255 Opublikowano Sobota o 12:45 Udostępnij Opublikowano Sobota o 12:45 14 minut temu, Czoperrr napisał(a): No dobra, to argumenty pudelkowców tym bardziej nie mają sensu skoro nie są właścicielami płyty z grą. Właśnie według licencji jesteś dokładnie właścicielem _płyty_ z grą. Cytuj Odnośnik do komentarza
Bzduras 12 315 Opublikowano Sobota o 12:46 Udostępnij Opublikowano Sobota o 12:46 ...na której używanie dostajesz licencję. Cytuj Odnośnik do komentarza
Homelander 2 027 Opublikowano Sobota o 12:53 Udostępnij Opublikowano Sobota o 12:53 21 minutes ago, Czoperrr said: No dobra, to argumenty pudelkowców tym bardziej nie mają sensu skoro nie są właścicielami płyty z grą. No nie mają. Jesteś właścicielem nośnika. Fizycznego krążka. Na zawartość dostajesz licencję użytkownika 16 minutes ago, krzysiek923 said: Dlatego te posty nie mają żadnego sensu. Zaraz sobie jebnę posta, że woda jest mokra, żeby stwierdzić prosty fakt. Czy ktokolwiek myślał, że nabywając grę, muzykę, czy film może na nich zarabiać, tworzyć oficjalne kontynuacje itd? Po co mi coś więcej niż licencja pozwalająca na używanie? Kto stwierdzi, że w swoich czterech ścianach, bez połączenia z internetem złamałem licencję pozwalającą na korzystanie z instalki GOG-a? Bo jak zaczniesz grzebać w plikach gierki EA na PC to dostaniesz bana na EA App na którym masz gry i tyle. Żadna różnica, pełna zgoda. Ja kompletnie nie rozumiem tych fetyszy związanych z własnością, zgrywaniem instalatorów i kupowania płyt, bo za 200 lat PSN zamkną Cytuj Odnośnik do komentarza
dominalien 255 Opublikowano Sobota o 12:57 Udostępnij Opublikowano Sobota o 12:57 3 minuty temu, Homelander napisał(a): 25 minut temu, Czoperrr napisał(a): No dobra, to argumenty pudelkowców tym bardziej nie mają sensu skoro nie są właścicielami płyty z grą. No nie mają. Jesteś właścicielem nośnika. Fizycznego krążka. Na zawartość dostajesz licencję użytkownika Mają bardzo duży sens. Możesz kupić używkę za zupełnie inną cenę, możesz puścić dalej w obieg i odzyskać część (albo nawet zarobić) pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza
Homelander 2 027 Opublikowano Sobota o 13:08 Udostępnij Opublikowano Sobota o 13:08 10 minutes ago, dominalien said: Mają bardzo duży sens. Możesz kupić używkę za zupełnie inną cenę, możesz puścić dalej w obieg i odzyskać część (albo nawet zarobić) pieniędzy. Ale to zupełnie inna rozmowa. Argumenty pudełkowców kolekcjonerów o tym, że są właścicielami, wyłączą PSN czy innego Steama i takie tam nie mają żadnego sensu. A nie, że kupowanie pudełek nie ma sensu Cytuj Odnośnik do komentarza
dominalien 255 Opublikowano Sobota o 13:21 Udostępnij Opublikowano Sobota o 13:21 Gadanie o meandrach sytuacji prawnej jest puste i bezsensowne. Nikt nie czyta licencji i nikt się do nich nie stosuje. Ja jestem kolekcjonerem pudełkowcem i ma dla mnie znaczenie, czy będę sobie mógł coś odpalić za 30 lat (powinienem tyle żyć) bez ceregieli. Ale ta dyskusja jest w ogóle nie o tym, tylko z jakiegoś powodu wszyscy się zawiesili na tym, jakie prawa daje albo nie daje licencja. A to, jak ktoś nie kupuje programów do firmy, nie ma żadnego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza
Homelander 2 027 Opublikowano Sobota o 13:48 Udostępnij Opublikowano Sobota o 13:48 26 minutes ago, dominalien said: Gadanie o meandrach sytuacji prawnej jest puste i bezsensowne. Nikt nie czyta licencji i nikt się do nich nie stosuje. Ja jestem kolekcjonerem pudełkowcem i ma dla mnie znaczenie, czy będę sobie mógł coś odpalić za 30 lat (powinienem tyle żyć) bez ceregieli. Ale ta dyskusja jest w ogóle nie o tym, tylko z jakiegoś powodu wszyscy się zawiesili na tym, jakie prawa daje albo nie daje licencja. A to, jak ktoś nie kupuje programów do firmy, nie ma żadnego znaczenia. Nie jest puste i bezsensowne jeżeli ktoś wypisuje kocopoły. Zakładając, że za 30 lat PSN nie będzie istniał, bo inaczej po co Ci pudełka dla prezerwacji, sądzisz, że bez ceregieli odpalisz gry z PS4 albo PS5? Nie sądzę Cytuj Odnośnik do komentarza
dominalien 255 Opublikowano Sobota o 14:03 Udostępnij Opublikowano Sobota o 14:03 Tak, i dlatego się tym wszystkim przejmuję Cytuj Odnośnik do komentarza
Ukukuki 6 839 Opublikowano Sobota o 18:26 Udostępnij Opublikowano Sobota o 18:26 Na PS5 to się nawet nie da odpalić gry bez podłączenia konsoli do Internetu. No ale imo nie ma to już znaczenia w obecnych czasach. Za 30 lat jak będziecie mieli ochotę i dalej żyli to sobie wtedy ściągniecie full seta PS5 w parę minut i odpalicie na sprzęcie który będzie mieścił się w kieszeni. Po wrzutach do zakupów growych osób które kupuję 10,20,30, 40 letnie sprzęty i gry jest garstka i promil tego forum. Wątpię ,że się to nagle zmieni w przyszłości. Za to ważna jest konserwacja gier i brak DRM za co propsy dla gog team dzięki takim inicjatywom oficjalnym czy nieoficjalnym mamy co ściągać z zatoki gdy gry znikną z oficjalnej dystrybucji. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi