Skocz do zawartości

PSVita - temat ogólny

MBeniek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  W dniu 26.02.2012 o 12:30, winner napisał(a):

No tak, ale wychodzi też wiele świetnych gier na PSN oraz dem gier, które warto przetestować przed zakupem więc sam wybrałem 16GB mimo iż nie zamierzam kupować retaili z PSS.

No w sumie tak, ale po ile ważą te demka i gry ? I ile maks może ważyć gra AAA na PS Vita ? jest jakieś ograniczenie przez nośnik ?

Opublikowano (edytowane)

P-chan - sądze, ze Nintendo nie ma zadnej wylacznosci na Monster Hunter. Po prostu ewolucja tej serii zatrzymala sie w czasach PS2, a ze PSP i 3DS maja podobna moc do czarnulki to bardzo latwo zrobic na nie "nowe" odslony gry. PSV to juz wiekszy orzech do zgryzienia - prostego portu z PSP po prostu sobie nie wyobrazam, a Capcom jak wszyscy doskonale wiemy lubi dorobic sie niskim kosztem. Ta firma jednak doskonale wie, ze MH najwiecej fanow ma na konsolach Sony i z pewnoscia MH powstaje na PSV, tyle tylko ze szybko tej gry nie zobaczymy.

A co do samych gier na PSV - narzekasz, ze to glownie porty z PS3. Pytanie tylko, co z tego? Jesli na PSV pojawiac sie beda porty z duzych konsol, a takze gry pokroju Escape Plan i Lumines to nie ma w tym absolutnie nic zlego. Moznawrecz powiedziec, ze kazdy bedzie usatysfakcjonowany. Malo tego, jestem swiecie przekonany, ze w temacie Vity na E3 Sony zmiazdzy jajka wszystkim wstrzymujacym sie z zakupem.

W ogole co to za podzial na gry pod handheldy i gry stacjonarne? Przeciez pierwszy Gameboy oferowal praktycznie same tytuly podobne z tymi z NES'a, bo mial do niego zblizona moc. GBA byl tak samo silny jak SNES i co? I dostal zalew platformowek, RPG "od góry" i wszystkich innych mega podobnych gier, nierzadko konwersji. Dopiero DS okazal sie przelomem, bo konsola choc zacofana technicznie w stosunku do PSP oferowala dotykowy ekran, a co za tym idzie developerzy mogli sobie pozwolic na nowe pomysly. Nie zapomnijmy takze, ze konsola ta dostala tez niejeden port z N64. A jak jest z 3DS'em? To konsola nieco mocniejsza od PSP, ale juz teraz doskonale widac, ze gry pod ten sprzet to poziom tych z PS2 - sa konwersje, nowe tytuly i kontynuacje z DS'a, do tego fajny bajerek 3D i jest gites konsola. A PSV? Sony postawilo na mocne bebechy i dzieki temu jest to jedyny sprzet "na czasie", ktory moze pociagnac wspolczesne tytuly HD i zalew konwersji byl do przewidzenia. ALE Vita posiada takze 2 dotykowe panele i gry z cyfrowej dystrybucji dzieki czemu oprocz portow z duzych konsol czekaja nas zapewne takze oryginalne gry logiczne, tekstowe przygodowki i inne gry, ktore blednie nazywamy "przenosnymi".

Ja o Vite jestem spokojny - to fantastyczny sprzet, ktory doczeka sie setek wspanialych gier.

Nie oceniajmy sukcesu tej konsoli kilka dni po premierze. Poczekajmy przynajmniej rok. Juzteraz przeciez jest duzo ciekawych szpili, a najlepsze przed nami.

Edytowane przez Don_Pedro
Opublikowano

Po tych kilku dniach stwierdzam, że sprzęt fajny i naprawdę solidny... o minusach pisałem już wcześniej. W walce z piractwem jak zwykle poszkodowani są uczciwi użytkownicy, bo takich cyrków z przegrywaniem gier itp itd to nigdy wcześniej nie widziałem i nieźle mnie to irytuje!

Sam na razie mam Stardust, gra super, ale coś mało trybów. Jeśli inne lepsze tryby są w tym DLC za 10zł to świństwo! ale ogólnie jest super.

Shinobido 2, gra się super na dwóch analogach, czasy Tenchu mi się zaraz przypominają i łezka w oku się kręci :D

Filmy na maksa chyba tylko odpala 720p i tylko mp4. Filmy zrobione nawet specjalnie w 29.97 fps 1080 nie chce odtworzyć, ba nawet przegrać na VITE.

Po włożeniu karty 16gb zaraz zjadło mi prawie 2gb na coś... widzę, że robi dokładnie to samo co PS3 z tą pamięcią. Trik z grami PSP działa, wystarczy ściągnąć z poziomu PS3 instalkę, podłączyć vite i gra jest widoczna, mogę potwierdzić, że Valkyria Chronicles 2 działa na vicie, mimo że nie ma jej na oficjalnej liście.

W ogóle to dzisiaj w empiku widziałem Raymana przecenionego z 160zł na 139, jakbym nie kupił Shinobido 2 to już bym go miał.... tak to muszę na razie poczekać ^^;;;

Aha... wczoraj grałem w shinobido 2 z 2h na 100% naładowanej baterii i zeszło mi tak z 1/4 z ikony baterii.

Opublikowano

Czy da się na Vicie pobierać w tle dema, czy inne rzeczy ze Store? Czy jak w przypadku PSP trzeba czekać?

No i czy w zestawie jest jakiś zasilacz sieciowy czy tylko sam kabelek USB by ładować poprzez podłączenie do komputera?

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 26.02.2012 o 15:16, sentryandy napisał(a):

to nieciekawie...oby takie rzeczy nie były normą

Problem nie jest rzadkoscia niestety.

Sony wie o problemie tzw zamrozenia.

Jakby kogos to spotkalo, to juz wyszukalem sposob.

Trzymac przycisk POWER dlugo, okolice 15 s i wyskoczy menu gdzie bedzie min ponownie uruchomienie konsoli i inne opcje ;)

Kolejny handheld ktorego rozkrecilem :D 3DS tez rozkrecilem na czesci 1 LOL

EDIT:

Trzymajac przycisk PS +start robimy fote ekranu z gry np

Edytowane przez luck1985
Opublikowano

Raz miałem freeza jak dotąd i to pierwszego dnia użytkowania, po uśpieniu konsoli nie mogłem jej obudzić. Wystarczyło przytrzymać power kilkanaście sekund i po problemie. Dobre rozwiązanie.

PS: Mam Uncharted i Stardusta od premiery, a prawie ich nie ruszyłem. Non stop cioram w RC (kończę platynować) - ta konsola jest po prostu stworzona do takich produkcji, fenomenalna zabawa i to za śmieszne 22zł...

Opublikowano
  W dniu 26.02.2012 o 15:13, luck1985 napisał(a):

Dzisiaj mi sie konsola zwiesila i nie szlo nic zrobic. 8 srubek, tylnia obudowa sciagnieta i rozlaczenie aku dalo rade...

Jestem ciekaw czy jak coś ci z konsolą się całkiem z(pipi)... to czy SONY ją na gwarancji uzna.

Opublikowano
  W dniu 26.02.2012 o 12:20, balon1984 napisał(a):

Panowie dziś chyba łyknę Vite, czyli co bez karty nie zrobię save w takim Uncharted ?

Na nośniku z Uncharted nie ma jakiegoś miejsca na stan gry ?

bez karty Uncharted nawet nie odpalisz !

Opublikowano (edytowane)

@luck1985: Pytanie jest tylko takie czy do tego czasu będą jeszcze chętni robić gry na ten sprzęt oprócz Sony...

Druga sprawa, to w takim razie, jeśli PSP było droższe od Vity, miało gorszy line up, niż Vita, która dorobiła się również gier z PSP, i jak piszesz po RR nie miałeś w co grać. To wytłumacz mi jakim cudem Vita w analogicznym okresie do PSP, tak słabo sprzedaje się w Japonii, - może ludzie po tym sprzęcie oczekują trochę innych gier, niż te jakie zaoferowało im obecnie Sony...

@Don_Pedro: Ja nie mam nic nic do portów niech sobie będą, tylko niech wparze z ilością tych portów idą właśnie takie gry jak Escape Plan i Lumines, a na razie z tym trochę krucho.

Ja próbuje tylko dociec co jest dokładnym powodem tak tragicznej sprzedarzy. Bo to że cena 3DS'a była za wysoka, i konsola na początku nie najlepiej sobie radziła, to szczerze w to wątpię, bardziej tutaj upatruję winy z braku jakiegoś konkretnego tytułu w dniu premiery. A podejrzewam, że gdyby na premierę załatwili choćby Mariana, to do dzisiaj obniżki byśmy nie zobaczyli, lub dopiero w czasie premiery Vity. A że Nintendo dało okienko innym dev'om, bo się skarżyli, i nie wykożystali swojej szansy to już inna sprawa...

Co do Monster Huntera, to trójkę i czwórkę raczej tak bardzo bym nie określał, że się tak wyrażę. Czy Nintendo ma na dzień dzisiejszy wyłączność to tak naprawdę się nie dowiemy, Mniejsza o to na razie to Sony ma problem nie firma z Kioto.

Nie zapominaj, jednak, że to nie moc sprzedaje konsole tylko gry, co znajdujemy w odzwierciedleniu obecnej sytuacji, i Sony w końcu musi to zrozumieć. Bo na razie firma z Tokio (przynajmniej ja odnoszę takie wrarzenie), strasznie się miota miedzy obozem Nintendo, a smartphone'ów, i nie potrafi się do końca określić, kto ma być ich docelową konkurencją.

I wcale nie mówię tego po złośliwości, bo daleko mi do docinek, czy jakiś uszczypliwości. Szczególnie że obecna sytuacja koncernu nie jest mi obojętna. I chcę tak samo jak w przypadku 3DS'a, by Vita odniosła sukces, bo to się odbije tylko z korzyścią dla nas...

Oczywiście po co nam ten cały podział, ja go też nie lubię, ale jeśli o czymś sie rozmawia, to czasami, jeśli chce się przedstawić pewne sprawy to tych podziałów się nie uniknie.

A trzeba to jednak powiedzieć na rynku mobilnym dokonały się pewne zmiany, zmieniły się oczekiwania wobec takich sprzętów, i nie można niestety trwać w tej samej polityce, która jeszcze sprawdzała się te kilka lat temu. Nintendo szybko to zrozumiało, i odrobiło lekcje, teraz czas na Sony.

Choć szczerze Ci powiem, że taki układ jaki ma teraz miejsce mi pasuje, i to bardzo (i wcale Sony nie życze żle - nie liczujcie mnie, tylko dajcie mi dokończyć moja wypowiedż). Na rynku dzięki temu będziemy mieli dwie świetne platformy PSV, do portów, hitów z platform Sony (choćby nowy Uncharted, Resistance, Killzone), i fps, natomiast 3DS'a do całej reszty.

Ja uwarzam, że jest miejsce dla dwóch platform na tym rynku, bo każda z nich się w jakis tam sposób uzupełnia, i szczerze Ci powiem, że mnie mało obchodzi, ile się sprzeda 3DS'ów na świecie, i ile PSV. Ja mam nadzieje, że te konsole powtórzą sukces swoich poprzedników, bo to bedzie oznaczać masę wspaniałych gier.

I żeby było jasne, ja nie skreślam tej konsoli, bo na razie jej nie idzie najlepiej (jak każdej innej), i nie bawię się w domorosłych analityków. Ja tylko lubię trochę pogdybać na jakiś temat który mnie intryguje, i szukać różnych powodów zaistniałej sytuacji...

Edytowane przez P-chan
Opublikowano

PSP bylo martwe a dalej na to gry wychodzily, ost nawet jakis kozak FF wyszedl- min dlatego konsola sie sprzedaje.

Japonia to dziwny kraj i w ogole na nich juz nie zwracam uwagi ani sie nie jaram tym krajem jak za dzieciaka.

Konsola sie nie sprzedaje ? Sony pogada z kim trzeba kolejny Final czy inne dziwne robactwa i zaczna kupowac.

Jakie gry sie najlepiej sprzedawaly w JP na PS2 ? Symulator komara...

Opublikowano

P-chan - A wiec po kolei. O sprzedaz PSV w Japonii nie martwilbym sie ani troche. Przeciez PSP tez sprzedawalo sie nędznie jeszcze wiele miesiecy po swojej premierze. Myslisz, ze skoro VITA dostala Tales of, Gravity Rush, Dynasty Warriors i pare innych tytulow to juz ma sie sprzedawac jak świeże buleczki? W takim razie od razu napomkne, ze ta konsola dostanie jeszcze dziesiatki takich tytulow i nadal schodzic bedzie w nikłych ilosciach. PSP dopiero rozbujalo sie za sprawa Monster Hunter, a pozniej takze dzieki Final Fantasy. PSV na razie nie ma takiego system sellera, ale jestem gleboko przekonany, ze skoro Sony zapewnilo sobie takie tytuly jak Call of Duty i Assassin's Creed na PSV to dogadalo sie rowniez z Capcom. Przeciez żółto-niebiescy nie sa idiotami - zarobia na tej grze w wersji na PSV krocie.

http://www.grasz24.pl/newsy/plotka-monster-hunter-pojawi-sie-na-playstation-vita-jeszcze-w-tym-roku,1,1,8892

Co do wymagan graczy odnosnie platform mobilnych - PSP to konsolka ewidentnie dla HC graczy, a prawie-port GTA jest do dzis najlepiej sprzedajaca sie gra na ten system. Gracze chca gry ze stacjonarek w kieszeni. Zobacz jak wyglada sprzedaz PSP - 73,3 mln, a daje obciac przyrodzenie, ze dawno przekroczylaby 100 mln, gdyby nie taka skala piractwa, a co za tym idzie brak nowych gier. A PSV jest w lepszej sytuacji bo nie dosc, ze moze zaoferowac tytuly ze stacjonarek to w dodatku dzieki unikalnym funkcjom doczekamy sie tez setek gier niszowych.

http://www.gram.pl/news_8AnfGuq4_Czy_Sony_za_sprawa_PS_Vita_sprzyja_tworcom_gier_indie.html

Powyzszy news daje do myslenia:->

A co do 3DS'a to Ninny stoi w zupelnie innej sytuacji. Gracze szybko zdali sobie sprawe z faktu, ze sprzet jest zbyt drogi w porownaniu z tym co oferuje - takze mam na mysli pierwsze tytuly - a gdy cena zjechala i pojawilo sie wiecej gier to sprzedaz sie nakrecila. ALE ALE, bardziej na miejscu Nintendo martwilbym sie o chec przyciagniecia graczy HC do ich systemu. Spojrzcie na popyt na gry dla wymagajacych graczy na ten sprzet, a potem zobaczcie co tak na prawde sprzedaje sie na 3DS'a. Mariany i pewnie niebawem Pokemony, takze Zelda. I to jest wlasnie recepta na sukces platform Ninny - system sellery w postaci najbardziej popularnych maskotek growych na swiecie. Ninny Polske olewa, ale nawet u nas kazdy wie kto to Mario. Myslisz, ze jakby na 3DS'a nie pojawilo sie Mario Land i Mario Kart to konsola by sie dobrze sprzedawala? Problem tylko w tym, ze o ile mlodsi kochaja Mariana i spółkę, tak starsi celuja raczej w strzelaniny, juchę i gołe dupy, czyli innymi slowy w PSV.

Co do ceny PSV - jasne, konsola teraz znajdzie sie w rekach wylacznie rodowitych graczy HC, ktorzy nie boja sie wydac na nia kafla. Potem sprzedaz sie zmniejszy. Ale jako, ze koszt produkcji Vity to w przeliczeniu na zlotowki 560 pln to Sony ma z czego znizac cene - i bardzo dobrze.

Jak powiedzialem, PSV to sprzet skazany na sukces. Moze nie od razu, ale z czasem przekona do siebie nawet i 100 mln graczy. Tym bardziej ze juz od samego poczatku zachwyca swoich nabywcow:->

Opublikowano

Don pedro- skoro gracze hardcorowi lubia gole dupy i krew, to dlaczego najlepiej sprzedal sie DS ? Najwiecej jest grajacych dzieciakow ?

Troche pojechales, bo N jest jakby powiazane z tymi gierkami i takimi postaciami z debilna muzyczka w tle- mruga, swieci,slodko pierdzi na ekranie- ot cale Nintnedo. Ale byla masa fajnyh gierek ktora nie byla dla dzieciakow, wygladalo gorzej to niz gry na PSP, ale liczylo sie granie, radosc z grania i tutaj DS wygral.

Opublikowano

Szkoda, że ktoś nie może zrobić porządku w tym temacie i zrobić drugi temat dotyczący kupić czy nie kupić. Jak tu dyskutować o sprzęcie użytkowo skoro nie ma innego tematu a tutaj ciągle posty o tym czy kupić, jaka vita gówniana albo super albo jakie jest nintendo. :bad:

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 26.02.2012 o 18:48, luck1985 napisał(a):

Don pedro- skoro gracze hardcorowi lubia gole dupy i krew, to dlaczego najlepiej sprzedal sie DS ? Najwiecej jest grajacych dzieciakow ?

Troche pojechales, bo N jest jakby powiazane z tymi gierkami i takimi postaciami z debilna muzyczka w tle- mruga, swieci,slodko pierdzi na ekranie- ot cale Nintnedo. Ale byla masa fajnyh gierek ktora nie byla dla dzieciakow, wygladalo gorzej to niz gry na PSP, ale liczylo sie granie, radosc z grania i tutaj DS wygral.

Jasne, nie byl skierowany tylko do dzieciakow, ale takze do dziewczynek, kobiet, takze mezczyzn i staruszkow - innymi slowy, byl dla wszystkich. Jasne, pojawilo sie duzo fajnych przygodowek i gier logicznych, nie jest w dodatku powiedziane, ze kazdy mezczyzna musi grac w FPS'y, a nie w Mario. Skoro konsola sprzedaje sie FENOMENALNIE to i gier najprzerozniejszych bedzie miala duzo. Problem zaczal pojawiac sie dopiero pozniej - kiedy wydawcy i developerzy zobaczyli kto tak na prawde zarabia na DS - zobacz sobie wyniki sprzedazy gier. Nintendo zdominowalo temat, co nie znaczy ze inne ambitne gry sie nie pojawialy. Przeciez koszt produkcji gry na DS'a jest smiesznie maly, a sprzedaz gry na poziomie 300-400 tyś sztuk niejdego wydawce w tym przypadku satysfakcjonowal. Nie zmienia to jednak faktu, ze prawdziwe GTA, God of War i dajmy na to Syphon Filter pojawialy sie na PSP. Tych pozycji nie udzwignalby DS a gracze rowniez takich szpili bardzo pragneli. Smieszy mnie stwierdzenie, ze "PSP to porazka" - doprawdy? 73 mln sztuk to sukces o jakim nie snilo sie zadnemu rywalowi Nintendo na polu handheldow.

Teraz analogicznie bedzie z PSV - Ci, ktorzy chca PS3 w kieszeni, a takowych na pewno nie jest malo, to wyboru nie maja, musza kupic PSV bo 3DS jest za slaby. Z czasem takze inni sie przekonaja, bo gier niszowych tez nie zabraknie i jestem o tym swiecie przekonaany.

Edytowane przez Don_Pedro
Opublikowano
  W dniu 26.02.2012 o 18:53, -gmeru- napisał(a):

Szkoda, że ktoś nie może zrobić porządku w tym temacie i zrobić drugi temat dotyczący kupić czy nie kupić. Jak tu dyskutować o sprzęcie użytkowo skoro nie ma innego tematu a tutaj ciągle posty o tym czy kupić, jaka vita gówniana albo super albo jakie jest nintendo. :bad:

Jak widać moderacja całkowicie to olewa, nawet michaelis wcześniej głupio kłócił się z orzeszkiem spamując ten temat, więc o czym my tu rozmawiamy...

Zastanawiam się czy Logitech ma w planach wydanie jakiegoś pokrowca/zbroi, bo Playgear'y do PSP były bardzo dobre.