Bioter 0 Opublikowano 8 lutego 2011 Opublikowano 8 lutego 2011 Air to anime które zdecydowałem obejrzeć się po przeczytaniu wielu pozytywnych opinii i recenzji na jego temat, a gdy okało się że seria nie jest tasiemcem i liczy jedynie 12 odcinków(trzynasty to streszczenie, ale napewno odradzam oglądać przed właściwą serią). Dramat z domieszką fantasy opowiadający o podróżniku , który poszukuje dziewczyny ze skrzydłami( w między czasie poznamy historię pierwszej takiej istoty), pewnego dnia zatrzymuje się on w miałym miasteczku , a tam poznaje dziewczynke imieniem Misuzu , dziewczynka ta miewa sny o niebie , a jak się potem okazuje cierpi ona na dziwną dolegliwość... to tyle o fabule, która co trzeba zauważyć nie jest łatwa w odbiorze, nie które rzeczy są pogmatwane i trudno połapać się kto jest kto, i dlatego powinny obejrzeć to osoby lubiące takie serie jak Evangelion. oprawa Audio wizualna bardzo ładna , w muzyce to o ile opening jakos średnio mi sie podobał a ending jeszcze mniej, to już w samych odcinkach odgrywana jest fajna melancholijna i nastrojowa muzyka(naprawde bardzo fajna), która z pewnością przypadnie do gustu osobom ceniącym melodie z jRPG(takie skojarzenia miałem ), no i nie tylko. Ciekawostką jest "nieoficjalny pokemon" , psopodobne stworzenie wydajace z siebie "piko piko" , skojarzenie z grą nintendo jest o tyle większe w obliczu pewnego zdania "Pewnie jesteś legendarnym stworzeniem z tego miasta jeśli Cię złapie" brzmi jak "Pewnie jesteś legendarnym Pokemonem z tego miasta, jesli cie złapie" . Historia raczej smutna, "dramat skrzydeł nie mogących latać" w którym nie uświadczymy dobrego japońskiego humoru, szkoda tylko że w pewnym momencie można przewidzieć jak to się skończy. Seria napewno warta zobaczenia ale odradzam osobom które nie specjalnie lubią myśleć przy oglądaniu. Wedlug mnie Air to jedno z najlepszych Anime a zarazem piękna i poruszająca historia . Film kinowy jako alternatywne spojrzenie na Historie Air wypada decydowanie gorzej niż seria właściwa, ot zrobiono z tego jakieś takie romansidło. Cytuj
Josh the Boy 24 Opublikowano 8 lutego 2011 Opublikowano 8 lutego 2011 Pewnie wyjdę na wrednego skurczybyka, ale ta historia w ogóle mnie nie poruszyła, co więcej - niesamowicie irytowały mnie postacie (zarówno designem jak i zachowaniem), a i ledwo dotrwałem do końca. Zdecydowanie nie moje klimaty, ale jeżeli komuś się podobało, to niech obczai bardzo podobne tematycznie (chyba nawet tego samego studia) Clannad. Cytuj
Killabien 556 Opublikowano 8 lutego 2011 Opublikowano 8 lutego 2011 Mi się bardzo podobało AIR i dlatego oberzałem też clannad, kanon i ostatnio chyba angel beats. Lubie takie ckliwe historie, a ta w Air niestety nie kończy się zbyt pozytynie(jak dla mnie) dlatego lubię i jednocześnie nienawidze to anime. Cytuj
Macieq 0 Opublikowano 12 lutego 2011 Opublikowano 12 lutego 2011 Wersja filmowa Air jakoś bardziej mi przypadła do gustu , nie była aż tak zamotana jak wersja TV. Warto też wspomnieć o Air in Summer , te dodatkowe 2 odcinki również były całkiem niezłe Wśród wcześniej wspomnianych anime umieściłbym Air na jednym miejscu z Kanonem , Clannad (AF) i Angel Beats! jednak oczko wyżej ;D Jak ktoś lubi takie klimaty to polecam ef - a tale of memories oraz ef - a tale of melodies które jest moim zdaniem lepsze niż pierwsza seria Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi