Opublikowano 17 lutego 201114 l Wiem,że to nie forum dla uczniów,ale może ktoś będzie w stanie pomóc. Sam bym to z chęcią zrobił,ale moja wiedza chemiczna szybko wyparowała. Proszę o rozwiązanie i lekkie wytumaczenie zadań. wydają się być dosyć łatwe: 1. Oblicz stężenie molowe 30% roztworu H2O2 o gęstości 1,11 g/cm3 2. Oblicz,ile gramów stałego azotanu (V) ołowiu (II) potrzeba do sporządzenia 245g roztworu nasyconego w temp. 90*C 3. Oblicz masę chlorku cynku,który powstanie podczas reakcji 40g cynku z 40g kwasu solnego 4. Oblicz,ile gramów soli powstanie w reakcji 120cm3 roztworu KOH o stężeniu 0,5 mol/dm3 i 100cm3 roztworu H3PO4 o stężeniu 0,45 mol/dm3. Daję plusy za rozwiązanie
Opublikowano 17 lutego 201114 l Dla przykładu zadanie nr 3: 1. Rozpisujesz równanie reakcji otrzymywania chlorku cynku (Zn + HCl), bilansujesz. 2. Znajdujesz wartości mas molowych poszczególnych związków/pierwiastków. 3. Wybierasz ten pierwiastek, którego w ZnCl2 jest więcej (nie mam pod ręką tablicy Mendelejewa) i układasz proporcje (zakładając, że więcej jest cynku): m g ZnCl2 <-> n g Zn (tutaj podajesz masy molowe, które obliczyłeś na podstawie równania reakcji) x g ZnCl2 <-> 40 g Zn (x to poszukiwana masa) W tego typu zadaniach musisz przede wszystkim operować na wzorach oraz równaniach reakcji.
Opublikowano 17 lutego 201114 l Autor Oj, dzięki wielkie Di,ale wciąż chyba źle robię, bo wyszło mi 154g.
Opublikowano 17 lutego 201114 l Autor No zgadza się,ale tak się to później przydaje,że w głowie niewiele z tego zostaje.