Skocz do zawartości

PSX Extreme #163

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

okładka pe163b.jpg

okładka pe163a.jpg

Numer dostępny od 22.02 (wtorek)

Na Killzone 3 i Bulletstorm czekaliśmy kilka lat, a wynik starcia może być dla wielu z Was zaskakujący - nie będę psuł Wam niespodzianki, więc zapraszam do najgorętszych recenzji numeru. Wraz z trzecią z nich, dotyczącą "wyścigowego MMO", ze zdziwieniem możecie odkryć powrót HIV-a. Lucek tymczasem dorwał i przemłócił grywalny kod nowego Shifta od EA, a Kali położył łapska na kultowym starciu dwóch uniwersów - jak wypadł trzeci pojedynek Capcomu z Marvelem, opowie Wam w swoim tradycyjnym, kwiecistym stylu. A to dopiero początek nadchodzących w najbliższych tygodniach atrakcji, czego dowodem jest m.in. wypad Rozbo do Monachium na pokazy Electronic Arts. Była okazja naocznie i własnoręcznie przekonać się, jak prezentują się nadchodzące nowe odsłony znanych serii w postaci Crysis 2, Dragon Age II i Portala 2. Podczas PlayStation Experience w Londynie Sony pokazało mediom nowe fragmenty rozgrywki oraz zdradziło świeże informacje m.in. na temat Resistance 3 oraz InFamous 2. A specjalnie dla fanów RPG, Zax prześledził też ostatnie doniesienia Square Enix odnośnie tasiemca zwanego Final Fantasy.

Dział Gry Bez Tektury pęka w szwach od nowych, fajnych gier. Natomiast w Pockecie zajmujemy się NGP i 3DS - KILu jako nasz redakcyjny "inspektor Gadżet" dzieli się z Wami osobistymi przemyśleniami w tych kwestiach. Kontynuujemy nasz cykl Zgrentgenów z udziałem czytelników - tym razem pod lupę trafiło Gran Turismo 5. Także wszyscy oczekujący ciekawej publicystyki dostaną tradycyjnie swoją strawę, i to wielką porcję - szczególnie polecamy przegląd mitów dotyczących naszego hobby. [butcher@psxextreme.pl]

PROSIMY NIE PODAWAĆ OCEN GIER ZRECENZOWANYCH W TYM NUMERZE!

RECENZJE

PS3

Bulletstorm

DC Universe Online

Killzone 3

Marvel vs. Capcom 3: Fate of Two Worlds

Mindjack

Test Drive Unlimited 2

X360

Bulletstorm

Marvel vs. Capcom 3: Fate of Two Worlds

Mindjack

Test Drive Unlimited 2

Wii

Raving Rabbids: Travel in Time

POCKET

Ghost Trick: Phantom Detective

Inazuma Eleven

Invizimals: Następny wymiar

EyePet

Kingdom Hearts Re:coded

Split/Second: Velocity

BEZ TEKTURY

Alien Breed 2: Assault

Angry Birds

Bionic Commando Rearmed 2

ilomilo

Spare Parts

Stacking

CO NOWEGO?

Dark Souls

Final Fantasy Versus XIII

Final Fantasy XIII-2

inFamous 2

Resistance 3

Rodea the Sky Soldier

Tekken Tag Tournament 2

PLAYTESTY

Crysis 2

Dragon Age II

Portal 2

Shift 2: Unleashed

POZOSTAŁE

HARDKOR

10 stereotypów dot. gier wideo

Graczpospolita

Od gracza dla graczy

Okiem maniaka

Powrót do przeszłości - GBA

To było grane

WARTE UWAGI

3DS w Europie

Czarne konie 2011 roku

Gry jako forma lansu

Komiksy

LBP2 Zone

NGP - następca Sony PSP

Poligon eksperymentalnych pomysłów

Region filmowy

Zgrentgen - Gran Turismo 5

PROSIMY NIE PODAWAĆ OCEN GIER ZRECENZOWANYCH W TYM NUMERZE!

PS. Dlaczego zapowiedz pojawila sie najpierw w sklepie PE? Na prosbe osob, ktore zasypywaly mnie pytaniami "gdzie jest zapowiedz nowego numeru". Byla, tylko w nietypowym miejscu :P Moze w przyszlym miesiacu bedzie podobnie.

IMGP3698.JPGIMAG0268.jpg

Edytowane przez Fenix
Opublikowano

Ja swój numer mam już od piątku dzięki prenumeracie, swoją drogą która właśnie mi się skąńczyła no ale skoro zostałem tak miło zaskoczony terminem otrzymanie ostatniego numery chyba sobię ja przedłużę.

Opublikowano

Numer dostępny w kolporterach. Tak jak myślałem. Fenix i spółka wpadli na pomysł, że datę premiery nowego numeru ustalają z jednodniowym opóźnieniem, gdyby coś miało nie wypalić, a numer miałby nie dojechać. Później płacz i lamenty na forum..

Opublikowano

Wszystko ok,tylko wystarczyło napisać,a nie dodać kolejne w oczekiwaniu dni na PPE.Ocena K3 to dla mnie porażka,bo postawienie jej w jednej linii oceniania z MOH i COD:BO to jakiś żart,do tego jak mi się przypomni "dyszka"dla Halo,to pozwala wszczynać myśli spiskowe.Nie bede porównywał Bulleta do K3 bo to różne gry,ale danie oby 9 za grafe to chyba przegięcie,no chyba ze takie zmiany zaszły od dema.

• Plusik 3
Opublikowano

Ja też dzisiaj dorwałem nowy numer ku zaskoczeniu ;]. Oczywiście jak zwykle trafiłem na okładkę której nie chciałem ;p, no ale walić to.

Numer smakowity w sumie jak zawsze.

I ja równiez dorwałem swój numer w kolporterze. Będzie co czytać :thumbsup:

Opublikowano

Wszystko ok,tylko wystarczyło napisać,a nie dodać kolejne w oczekiwaniu dni na PPE.Ocena K3 to dla mnie porażka,bo postawienie jej w jednej linii oceniania z MOH i COD:BO to jakiś żart,do tego jak mi się przypomni "dyszka"dla Halo,to pozwala wszczynać myśli spiskowe.Nie bede porównywał Bulleta do K3 bo to różne gry,ale danie oby 9 za grafe to chyba przegięcie,no chyba ze takie zmiany zaszły od dema.

Nie rozumiem cie, Halo 3 to genialna gra, chyba najlepszy FPS tej generacji, tak samo jak Halo CE bylo najlepszym FPSem poprzedniej.

Gość Orson
Opublikowano (edytowane)

jak zobaczyłem kącik sportowy w takiej formie to az zawyłem z zachwytu. Powrót do gdybania nad taktykami, od maniaków dla maniaków. Tak trzymać!

Na minus- znów nie ma Myszaqa w kąciku filmowym, preferuje zwyrola nad walkiewicza

a recka KZ3 rozpeta piekło pewnie, heh. Ocena dziwi podwójnie bo Butcher zajawial sie KZ2 (jak dla mnie dwójka była przehajpowana np)

down@ juz sie zaczyna hehe

Edytowane przez Orson
Opublikowano

Przed chwilą poczytałem i krótko - recenzja K3 jak dla mnie słaba , jak na kaliber (najważniejszy ex na ps3 pierwszej połowy roku) to podejrzanie mało miejsca przeznaczone na jej "rozpracowanie" ( bo z oceną się też nie zgadzam ,przynajmniej po demach) , pozdrówki.

Opublikowano (edytowane)

9 za grafe dla Killzone 3 i Bulletstorma??? Robisz sobie jakieś kpiny Butcher? Najładniejszy FPS tej generacji dostaje 9 w porównaniu z grafą w Bulletstormie? Rozumiem że to polska produkcja i przelewa sie przez Ciebie patriotyzm ale w demku nawet grafa nie zachwycała w BS a tu dostaje 9... Jeżeli Crysis 2 dostanie 10 to przestane wierzyć w wiarygodność tego magazynu zresztą pewnie nie ja tylko :confused:

aa i numer oczywiście bardzo dobry, wszystko przeczytane jak narazie do Crisisa 2 :)

Edytowane przez Merson
  • Plusik 1
  • Minusik 1
Opublikowano

Ja tam nie rozumiem czemu ludzie sie tak podniecają ocenami, oceny nic nie mówią o grze, skoro skala ocen w grach, nie tylko w psx, to 6-9, z czego ponad połowa gier dostaje 8 albo 9.

Opublikowano

Numer kupilem dzisiaj bez problemow w RUCHU, okladka z Bulletstorm rownie tragiczna co zajawka na forum, lipa. Gry tego kalibru i taka kicha. Obczailem wnetrze i jest co czytac, troche nie pasuja mi 3 strony na zgrentgen i GT5 no ale trudno. Niezla "afera" z ocenami KZ3 i BS - fanboje beda mieli co robic w wolnym czasie, muehehehehe. Widze nawet komiksy, przeczytalem szybko ten w 3D i tendencja jest ta sama co w kinie - 90% filmow w 3D to kicha majaca na celu przyciagnac wieksza ilosc widzow, z komiksem w PSX-E jest podobnie...

Odezwe sie jak wiecej poczytam. Szkoda, ze nie pokusiliscie sie na plakat z KZ3 badz BS; byla okazja ku temu.

Opublikowano

Ja tam nie rozumiem czemu ludzie sie tak podniecają ocenami, oceny nic nie mówią o grze, skoro skala ocen w grach, nie tylko w psx, to 6-9, z czego ponad połowa gier dostaje 8 albo 9.

Dokladnie, temat wraca jak bumerang. 8+ to za slaba ocena(juz pomijam, ze nikt w fulla raczej tu nie gral)? Wyglada na to, ze teraz jak cos niedostanie 9 albo 10 to jest crapem, ale to niestety nie jest wina czytelnikow tylko tych, którzy te gry oceniaja. Nie ma co sie rozpisywac. Polecam obczaic Kinomaniaka na TV4 i zobaczyć jak się wystawia rozsadne oceny.

Opublikowano (edytowane)

heh to ja kupię ten numer po premierze KZ3 bo teraz to by mi gul skoczył :]

oceniaczka rzeczywiście się zmieniła i wygląda tak

166670_189900951025620_100000171508986_765228_3035159_n.jpg

Edytowane przez black mamba
Opublikowano

Wyglada na to, ze teraz jak cos niedostanie 9 albo 10 to jest crapem, ale to niestety nie jest wina czytelnikow tylko tych, którzy te gry oceniaja. Nie ma co sie rozpisywac. Polecam obczaic Kinomaniaka na TV4 i zobaczyć jak się wystawia rozsadne oceny.

Też to zauważyłam. Od jakiegoś czasu "oceniaczka" w PE ma praktycznie 5 oczek - od 6 do 10 (plusów i minusów pod uwagę nie biorę). Niby ocena 5 ma być tą najbardziej średnią, a tu gry dostają 6 i nazywane są crapami - gdzie ocena 1, 2 czy choćby 3?

Może więc wrócić do pierwotnej oceniaczki ze skalą od 1 do 5 i będzie dobrze?

Wracając do tematu, numer oceniam na 8... a nie, sorry, na 5. Średniak taki (okładki mało stylowe, niewiele konkretnych tytułów, średnie felietony, w "Co Nowego" też mało tego nowego).

Może w marcu będzie lepiej. ;)

• Plusik 1
Gość Orson
Opublikowano (edytowane)

takie sie wam to wydaje dziwne?

sobie poczytajcie o "aferze" w którym TopWare Interactive (oddział z wbr) kruszy kopie z serwisami internetowymi. W skrócie: serwisy wystawiły Two Worlds II ocene 5, na co rzekomo (rzekomo bo firma zaprzecza) reakcja TopWare była ostra- oznaczał zerwanie kontaktów z tymi serwisami.

I stara akcja jak swiat- gra na 5 mimo , ze skala wynosi 1-10 NIE JEST ŚREDNIĄ gra, jak to sugeruje arytmetyka.

Bo co obchodzi wydawce czy gra dostanie 5, 6 , 4 czy może 3, skoro sprzedają sie gry z przedziału 8-10, to już nawet pogardza sie "siódemkami".

Taka prawda, tak pisali o grach recenzenci odkąd pamiętam, tj 1996 rok (może wtedy mniej, to sie nasiliło) , pisali o grach na 7 jakoby były stratą kasy. I tak jest do dzis, tylko jak mówie- trend jest już bardzo wyraźny.

Czy ocena KZ3 jest porażka? Tak, jest. Bo nie pakuje sie tyle kasy w gre, nie ładuje sie ton szmalu w jej promocje (by uczynić ją system-sellerem )by dostała note..taką jaką dostała.

Black Mamba- racja, temat był swego czasu poruszany. Tak to własnie wygląda z punktu biznesowego , wydawcy analizując dane , doszli do takich wniosków...

Edytowane przez Orson
Opublikowano

Znowu o ocenach? Tak, jak kiedys ktos tam wystawil Metal Gear Solid 2 ocene chyba 8 i wielki dym. Najwaszniejszy jest tekst i moral jaki z niego plynie - grac czy nie? Warto czy nie? Ocena powinna ludziom IMO zwisac i powiewac, daje jako taki poglad ale burac sie bo gra "X" dostaje ocene 11 a gra "Y" 12 i nie czytac uprzednio obydwu recenzji to IMO nie na miejscu jest. Poczytalem recenzje obydwu, jedna i druga pisal Butch, widze rozsadna argumentacje dlaczego cos jest na minus, a cos na plus i czuje ogromne cisnienie zeby zagrac w jedna i druga. Na co mi ocena? Czemu do dzisiaj budza takie kontrowersje? Nie pojmuje. Najlepiej byloby bez ocen... ;]

Opublikowano

Orson dobrze pisze, ale mimo wszystko gra na 7 to wciąż dobra gra której zakup można rozważyć a z tej skali wynika że grami poniżej 9 nie warto sobie zawracać głowy.9+ równe jest "realy good" ? No bez jaj.Muszę skoczyć do kiosku bo przegapiłem dwa ostatnie numery, ale ten wygląda ciekawie : powrót Hiva, kontrowersyjna ocena K3, fajne zapowiedzi i jak zawsze publicystyka na poziomie.

Apropo Killzone 3.Butcher miał okazję skończyć pełną wersję i ocenić CAŁĄ grę, ludzie spuszczają się nad demem a nie jest powiedziane że cała gra trzyma taki poziom.

Opublikowano

Dlatego jestem za brakiem ocen przy recenzjach - jak ktos jest zainteresowany gra to niech sobie przeczyta tekst a nie patrzy na jakies bzdurne 'oczka' ;)

Opublikowano

Jak już pisałem,inaczej odbiera się ocene K3 gdy przypomni sie jakie noty dostało COD:BO i MOH(notabene Butcher pisał jak to ten tytuł sie zmienił na plus po becie,a ja żadnych zmian nie doświadczyłem)