Skocz do zawartości

Odżywianie

Sebas

Rekomendowane odpowiedzi

Ja piłem kiedyś dużo pepsi, po jakimś czasie przestałem, przerzucając się na wodę/herbetę i czasem napoje bez cukru. Polecam tutaj pepsi light lemon. Gdy raz napiłem się normalnej pepsi to miałem wrażenie, że piję wodę z cukrem, smak słodki do bólu. A od samej wody żołądek zaczyna czasem mnie boleć, więc czasem muszę wrzucić jakiś zamiennik. 

Edytowane przez Hide999

Coś mi się od środka po(pipi)ło i nawet mleko bez laktozy powoduje wewnętrzną rewolucję.

No jak dziś kora puściłem przy martwym ciągu, to prawie budynek ewakuowali :(

Może spróbuj sojowego. Zero laktozy i wszystkiego, sporo wapnia, białka. Tylko musisz wykmnić naturalne o najmniejszej zawartości cukru. Bo np. jest takie w biedrze albo netto po 5zł, ale mają odpowiednio 40g węgli i 28g na 1l.

Widzialem w tesco, ale 13zł za litr skutecznie odstrasza.

wiesz to zależy od marki tj. te z biedry, netto są po 5zł. Alpro są droższe bo są przerózne smaki i nie tylko sojowe bo też ryżowe, migdałowe, z orzechów laskowych i one są przedziale 8-13zł, ale istnieją też tansze za np. 6,7zł Joya, ale wlasnie ryżowe od valsoi lub ricedream za 8 bodaj.

W produktach nabiałowych producenci lubią pisać "light" Trochę to ściemą pachnie, bo rzeczywiście jest mniej tłuszczu ale stosunkowo sporo węgli. Ja osobiście jak mam ochotę na coś słodkiego to kupuję serek wiejski z dżemem/owocami

Edytowane przez Hide999

ale co bzdura ? że soja nie ma tylu fitoestrogenów, czy że one nie działają ?

jakieś źródło tych dementi ?

No że musiałbyś tonami jeść soje, żeby negatywnie wpłyneło to na twój organizm. Zresztą zdajesz sobie sprawę, że zwierzęta są karmione soją czyż nie? I do tego przecież w mleku normalnym masz pełno krowich estrogenów i innych hormonów, ale to już nie jest problem ? 60% estrogenów, które ludzie spożywają pochodzą z nabiału.

Edytowane przez _Be_