Skocz do zawartości

Odżywianie

Sebas

Rekomendowane odpowiedzi

Kazeina to uniwersalne białko,ale z rana najlepsze jest,długo się uwalnia i nas szybko głód po śniadaniu nie dopada.Ja spijam do płatków mega strong protein

No jezeli mialem mega sesje wieczor wczesniej i po nocy katabolizm juz ostro hula, to sorry, ale dlaczego uwazasz ze kazeina jest lepsza niz powiedzmy izolat? Idealnie bylo by dwa rodzaje, ale jak mialbym tylko jedno to nie wybralbym kazeiny na rano.

z rana raczej szybkie białko, szczególnie dla ludzi podatnych na katabolizm

Kazeina to uniwersalne białko,ale z rana najlepsze jest,długo się uwalnia i nas szybko głód po śniadaniu nie dopada.Ja spijam do płatków mega strong protein

po to sie je złożone węgle rano, jak owies. 

będąc na masie raczej nie ma mowy głodzie, może na redukcji, u ludzi z niskim zapotrzebowaniem. btw - 100g węgli na dzień to dla mnie jakaś masakra, wyżarłoby mnie do kości, nawet jakbym tylko leżał

No tak ale ciężko wyliczyć a wręcz nie możliwe ile w takim kawałku jest twarogu/jajek/białka przecież równomiernie to się nie rozłoży.Ale jak ktoś nie trzyma restrykcyjnej diety to spoko

IMO taka mieszanina rozkłada się całkiem proporcjonalnie - masa serowo/jajeczno/proszkowa raczej ma naturalną tendencję do równomiernego rozmieszczenia, szczególnie jak solidnie zmiksujesz. Nie widziałem, by np. wszystkie jaja się oddzieliły i padły na dno, przykrył to twaróg, a proszek WPC osadził się na górze jak posypka ;) Podzieliłem ciasto na 8 kawałków i dla estymacji składników odżywczych, liczę każdy kawałek jako równe 1/8 wartości odżywczej całego wypieku. Nie powinno to mieć znacznego odchylenia od realiów.

• Plusik 1

Bo katabolizm można nie tylko białkiem zatrzymać,także węglami,kazeina ma na cele budulcowe,węglami możesz wyhamować głód,do tego pewna jej część wchłania się zaraz po spożyciu,to że ona uwalnia się przez 4-12 h(w zależności od formy) to nie znaczy że tyle to białko czeka nie ruszone na kichach,ale ok,optymalne combo to izolat i kazeina micelarna.

Bo katabolizm można nie tylko białkiem zatrzymać

no wiem. w zasadzie to katabolizm hamuje się węglami, a białkiem zaczyna anabolizm, który najlepiej nakręcać 24/7. ale to sie do jednego sprowadza - utrzymywać warunki anaboliczne jak najdłużej.

przy okazji, jakby ktoś jeszcze nie wiedział. na masie po solidnym treningu, nie zadowalać się jednym posiłkiem (nawet wypasionym) zbyt długo. polecam zarzucać kolejną miche już po 2h, a nawet 1.5h. przydatne w robieniu mięśni

chodziło mi bardziej o walory smakowe ;)

więcej aromatu waniliowego załatwi sprawę?

Imo przez odzywke walory smakowe sa deko gorsze, czuć chemie. Wal smiało ja juz puche brzoskwin kupiłem.

Mysle ze fajnym pomyslem byłoby tez starcie czekolady , tylko takiej porządnej z 80%i zrobienie takiej posypki na wierzch. Mysle ze smak byłby zabójczy wtedy, a i makro nie byłoby złe bo taka czekolada ma tylko 20g/100 węgli.