Skocz do zawartości

Odżywianie


Sebas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak ci smakuje to jedz te ciemne bo jest ok. Tylko sprawdzaj skład z jakiej mąki jest robione, bo to ze jest ciemnego koloru (pipi) znaczy i jest w sklepach ze tak powiem bardzo dużo "replik" ciemnego pieczywa ;)

 

Wiem, słyszałem, że po prostu farbowane jest na ciemny kolor heh. No u mnie węgli jest dużo bo i z warzyw, owoców oraz własnie pieczywa więc tak pomyślałem, że muszę ograniczyć bo teraz siedzę od rana przy kompie a po wskaznikach stężenia smogu w krakowie to aż strach iść biegać. Na basen się będe musiał zapisać.

Opublikowano

Troszke z innej beczki.

Zainteresowalem sie mocno carbnite i carb back loading. Ktos robi ktorys z tych programow? Jak wrazenia?

Bylem jakies 6 tyogodni na cabnite. Stracilem jakies 3-4 kg, glownie z brzucha zeszlo fatu. Teraz robie cbl, jestem ciekaw efektow. Do tego koles ktory stoi za tymi solucjami, ma bardzo ciekawe spostrzezenia na temat odzywiania, szczegolnie potreningowego. Przeczytalem jego ksiazke i wydaje sie byc calkiem sensowna, poparta wieloma zrodlami itd. Tyle ze co, no przewraca mocno do gory nogami caly system. No ale sprawdze na sobie pierw i zobacze za 2 miesiace. Jak z 65 zrobi sie 70 dobrej jakosci miecha to nie mam juz pytan i watpliwosci.

Opublikowano

Karmel dodają cwele, żeby było ciemne. Szukaj pieczywa, które na pierwszym miejscu ma mąkę żytnią. W większych sklepach bez problemu można to znaleźć. Wasy jest smaczna, ja lubię Wasa Sport, ale skład mają średni, bo i nawet cukier się tam znajdzie.

Opublikowano

 

Jak ci smakuje to jedz te ciemne bo jest ok. Tylko sprawdzaj skład z jakiej mąki jest robione, bo to ze jest ciemnego koloru (pipi) znaczy i jest w sklepach ze tak powiem bardzo dużo "replik" ciemnego pieczywa ;)

 

Wiem, słyszałem, że po prostu farbowane jest na ciemny kolor heh. No u mnie węgli jest dużo bo i z warzyw, owoców oraz własnie pieczywa więc tak pomyślałem, że muszę ograniczyć bo teraz siedzę od rana przy kompie a po wskaznikach stężenia smogu w krakowie to aż strach iść biegać. Na basen się będe musiał zapisać.

 

 

Warzywami sie nie przejmuj bo mają mało kalorii i sa bardzo zdrowe, niektóre owoce maja sporo wegli takze tutaj trzeba uwazac jesli chcesz cos zrzucic.

W sumie peiczywo tez nie ma jakoś strasznie duzo wegli, no chyba ze jak juz sie dosiądziesz to oje.biesz pół bochenka co w sumie by nie dziwiło bo jestes wysokim facetem z apetytem zapewne ;) 

 

Jestes wege, interesujesz sie tym wiec nie chce mi sie wierzyc ze głownym zródłem wegli u ciebie jest biały chleb, tyle dobrych dan mozna zrobic z soją , jakoś suróweczką i do tego dobre qwęgle typu ciemny makaron, makaron durum, kasza gryczana czy ryż brązowy.

Opublikowano

Panowie jak to jest z tłuszczami nasyconymi ? Wszędzie trąbią o ich szkodliwości ale mi głównie chodzi o ich wpływ na osoby uprawiające wyczynowo sport. Znajomy kulturysta mówił mi że cały okres przygotowawczy do zawodów szamał tłuste mięsa i to właśnie nasycone tłuszcze były jego głównym źródłem energii. Też słyszałem z innego źródła że odpowiedzialne za powstawanie LDL są głównie cukry a nie właśnie tłuszcze jak się uważa.

Opublikowano (edytowane)

Jop a szczególnie fruktoza,podczas przemian w wątrobie aktywuje jakiś enzym pod wpływem którego tworzy się zły cholesterol,zresztą określenie zły jest złe ;) On nie jest zły,tylko musi być go odpowiednia ilość do HDL,LDL transportuje do tkanek a HDL odbiera,problemy się robią jak jest zachwiane między nimi wielkości.Z nasyconych to uważaj tylko na trans,MCT jest zdrowy i jest tak samo dobrym źródłem energii jak glukoza,z cholesterolu w mięsie korzystamy mocno,z niego powstają nasze hormony.

Edytowane przez Litwin81
Opublikowano

No ja już chyba wiem skąd problemy z masą itp. - muszę odstawić omeprazol bo długotrwałe przyjmowanie to zmniejszone wchłanianie białka itd., kłopoty ze stawami. Znowu bez tego refluks mnie zabija. Trzeba iść do gastrologa, przebadać się na maksa i wtedy dietę układać ale coś czuję, że wysokobiałkowe produkty pójdą w odstawkę. Koniec marzeń o ładnej sylwetce? Zobaczymy.

Opublikowano

Panowie jak to jest z tłuszczami nasyconymi ? Wszędzie trąbią o ich szkodliwości ale mi głównie chodzi o ich wpływ na osoby uprawiające wyczynowo sport. Znajomy kulturysta mówił mi że cały okres przygotowawczy do zawodów szamał tłuste mięsa i to właśnie nasycone tłuszcze były jego głównym źródłem energii. Też słyszałem z innego źródła że odpowiedzialne za powstawanie LDL są głównie cukry a nie właśnie tłuszcze jak się uważa.

 

Tak naprawde to unikać nalezy fatu trans który jako jedyny jest cąłkowicie do dupy. reszta w dopowiednich proporcjach jest nawet wskazana do normalnego funkcjonowania spartakusa

Opublikowano

Jedno pytanie, żarcie odgrzewane w mikrofali, traci na wartosciach? Coś się z tym dzieje oprócz tego, że smak jest gorszy?

Wiadomo, unikam odgrzewania jak mogę, ale teraz wolałbym robić zarcie na cały dzień z rana, a później tylko je podgrzewać. 

Opublikowano

Jedno pytanie, żarcie odgrzewane w mikrofali, traci na wartosciach? Coś się z tym dzieje oprócz tego, że smak jest gorszy?

Wiadomo, unikam odgrzewania jak mogę, ale teraz wolałbym robić zarcie na cały dzień z rana, a później tylko je podgrzewać. 

Jest teoria że pokarmy tracą na wartości,ostatni prosty pokazała dziewczyna z podstawówki w usa,podlewała kwiaty wodą,jedne z kranu a inne ogrzewane w mikrofali i chłodzone,po 3 tygodniach ten drugi padł.

 

No ja już chyba wiem skąd problemy z masą itp. - muszę odstawić omeprazol bo długotrwałe przyjmowanie to zmniejszone wchłanianie białka itd., kłopoty ze stawami. Znowu bez tego refluks mnie zabija. Trzeba iść do gastrologa, przebadać się na maksa i wtedy dietę układać ale coś czuję, że wysokobiałkowe produkty pójdą w odstawkę. Koniec marzeń o ładnej sylwetce? Zobaczymy.

Dołóż warzyw i ciemnych owoców to i refluks zginie,kup sobie Żurawinę standaryzowaną na 10 % PAC,bo możliwe że to sprawka też helicabacter.

  • Plusik 1
Opublikowano (edytowane)

hmm, wracając jeszcze do tłuszczów trans:

 

1) smaże kuraka zawsze na oliwie, czy jest ok, czy lepiej zainwestować w patelnie grillowa?

2) omlet z jajek i płatków też w sumie sie smaży, codziennie taki zjadam. Jest sie czym martwic?

Edytowane przez Banny
Opublikowano

A cyca dusisz w jakimś parowarze, czy jak?

Mam głęboki garnek,kroję cyca w kostkę,dorzucam kurkume/curry,pietruszkę wysuszoną,koperek,szczypior/prowansalskie trochę pieprzu czarnego i soli,mieszam,minimalną ilość wody by nie przyczepiło się do dna,mały ogień,zamykam szczelnie i cyce dusza się w swoich sokach,średnio ok. 15 styka,wieprzowina by była delikatna to min. 1 h.

  • Plusik 1
Opublikowano

Troszke z innej beczki.

Zainteresowalem sie mocno carbnite i carb back loading. Ktos robi ktorys z tych programow? Jak wrazenia?

Bylem jakies 6 tyogodni na cabnite. Stracilem jakies 3-4 kg, glownie z brzucha zeszlo fatu. Teraz robie cbl, jestem ciekaw efektow. Do tego koles ktory stoi za tymi solucjami, ma bardzo ciekawe spostrzezenia na temat odzywiania, szczegolnie potreningowego. Przeczytalem jego ksiazke i wydaje sie byc calkiem sensowna, poparta wieloma zrodlami itd. Tyle ze co, no przewraca mocno do gory nogami caly system. No ale sprawdze na sobie pierw i zobacze za 2 miesiace. Jak z 65 zrobi sie 70 dobrej jakosci miecha to nie mam juz pytan i watpliwosci.

Rozumiem ze nikt?

Opublikowano

hmm, wracając jeszcze do tłuszczów trans:

 

1) smaże kuraka zawsze na oliwie, czy jest ok, czy lepiej zainwestować w patelnie grillowa?

2) omlet z jajek i płatków też w sumie sie smaży, codziennie taki zjadam. Jest sie czym martwic?

 

Polecam

 

berkley-jensen-cooking-spray-pam-olej-w-

  • Plusik 1
Opublikowano

 

Troszke z innej beczki.

Zainteresowalem sie mocno carbnite i carb back loading. Ktos robi ktorys z tych programow? Jak wrazenia?

Bylem jakies 6 tyogodni na cabnite. Stracilem jakies 3-4 kg, glownie z brzucha zeszlo fatu. Teraz robie cbl, jestem ciekaw efektow. Do tego koles ktory stoi za tymi solucjami, ma bardzo ciekawe spostrzezenia na temat odzywiania, szczegolnie potreningowego. Przeczytalem jego ksiazke i wydaje sie byc calkiem sensowna, poparta wieloma zrodlami itd. Tyle ze co, no przewraca mocno do gory nogami caly system. No ale sprawdze na sobie pierw i zobacze za 2 miesiace. Jak z 65 zrobi sie 70 dobrej jakosci miecha to nie mam juz pytan i watpliwosci.

Rozumiem ze nikt?

 

 

Daj znac za te 2 miechy jak efekty. Tez spróbuje jak u ciebie zatrybi

Opublikowano

Olej rzepakowy i lecytyne sojową. Ja jade na nim juz niezły kawał czasu, jest oszczedny i co najwazniejsze sladowe ilosci tłuszczu. Nie wyobrazam sobie jechac na gotowanym miesie bo jak dla mnie jest po prostu jałowe. A tak to i wilk syty i owca cała ;)


Poza tym Ronnie Coleman go używa więc musi być dobry :D

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...