Skocz do zawartości

Odżywianie

Sebas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No i sprawdzaj skład bo są takie, że tylko czyste warzywa, ale te tańsze zdarzają się olejem palmowym.

Opublikowano (edytowane)

Najlepiek brac brokuły, fasolkę, albo trio warzywne, czyli marchew, kalafior i brokuł.

Mlask.

Podpowiem tylko, że warto zainwestować w urządzenie elektryczne do gotowania na parze. Mam Zelmera z 3 zdejmowanymi "piętrami". Warzywa wychodzą rewelacyjne w 15-20 minut. Najczęściej kupuję mrożonki w Lidlu - osobno fasolka, marchew, brokuł, kalafior. 400g fasoli daje olbrzymi talerz, do tego kurak, trochę startego sera i jest miodzio.

@blub: nawet Hortex (jako "markowy" produkt) ma olej palmowy z tego co kojarzę, ale tak jak wspomniałem, chyba tylko w przypadku mieszanki z zimniokami. Muszą być podsmażone przez producenta, bo inaczej by się je wpieprzało półsurowe z patelni.

Edytowane przez _Red_
Opublikowano

Spokojnie za tyle kupisz. Swojego nabyłem za ok 150 zł (http://www.ceneo.pl/1294897). Ma bardzo dobrą średnią ocenę (4.7/5) jak i wiele opinii (190), także wydaje się dość popularny.

Nagrzewa wodę błyskawicznie, można do specjalnego pojemnika nasypać przypraw, przez co warzywa przejdą zapachem. Można zdejmować pięterka w zależności od ilości żarcia (łatwo je też umyć). Nie próbowałem mięsa gotować, ale muszę kiedyś spróbować cycka kurczaka.

Do zakupu skusił mnie kiedyś parowar w Lidlu (tej ichniej marki SIlvercrest), ale skoro jakiś noname kosztował bodajże 109zł to raczej lepiej dołożyć parę dyszek i mieć sprzęt o dobrej jakości (Zelmera mam odkurzacz, wagę kuchenną, mikser, czajnik - wszystko śmiga, 100% sprawne, stan ok...)

Opublikowano

kupiłem ostatnio grill elektryczny z lidla i jakoś tak kurde specyficzny zapach ma to mięso z niego

trzeba go jakoś specjalnie wyczyścic, wyparzyc, czy jak?

Nie wiem czy to nie jest tak jak z nowym piekarnikiem, że zanim zaczniesz korzystać to trzeba sprzęt "przepalić". Czyli podłączyć na sucho i czekać aż ta wierzchnia warstwa i grzałki się dotrą (i zapach "smaru" zniknie). Zobacz czy w instrukcji nic o tym nie piszą.

Opublikowano

kupiłem ostatnio grill elektryczny z lidla i jakoś tak kurde specyficzny zapach ma to mięso z niego

trzeba go jakoś specjalnie wyczyścic, wyparzyc, czy jak?

Tez go kupilem : ). Wiadomo, trzeba przepalic, umyć, no i z każdym kolejnym grillowaniem zapach bedzie lżejszy. Na poczatku tak jak z piekarnikiem, capi, ale luzik, wywietrzeje.
Opublikowano

szukam czegos do wlozenia w bułke, bo jako że czesto musze jesc prowadząc auto to wszelkie pojemniki odpadają

ostatnimi czasy dzielilem 200g kurczaka na dwie bułki żytnie i bylo nienajgorzej, no ale ile mozna w kolo to samo

jakie wedliny polecacie panowie?

Opublikowano (edytowane)

Dla tych,którzy"bawią" się w równowagę kwasowo-zasadową:

9kwhgm.png

Dzisiaj mam dzień wolny to pobawiłem się w kuchni z kurakiem,przyprawiłem go:

-czosnkiem niedźwiedzim

-kurkumą

-chilli

-pieprzem czarnym

-miętą cięta suszoną

-koperkiem

-szczypiorkiem

-zmielonymi skórkami granata

-solą różową himalajską

Mogło wyjść różnie,wyszło za(pipi)iście ;) Polecam każdemu takie eksperymenty.

Edytowane przez Litwin81
  • Plusik 2
Opublikowano

kusiło mnie wziąć ale zawsze zastanawiałem sie a co jak mi nie bedzie smakowac ten kawałeczek za grubą forse :(

No ale skoro mówisz ze mozna łykac to tez sie skusze jutro :)

Opublikowano

kusiło mnie wziąć ale zawsze zastanawiałem sie a co jak mi nie bedzie smakowac ten kawałeczek za grubą forse :(

No ale skoro mówisz ze mozna łykac to tez sie skusze jutro :)

Jest tłusta i dość słona, ale warto spróbować.