Skocz do zawartości

Odżywianie


Sebas

Rekomendowane odpowiedzi

halo, takie pytanie. 

 

czy w dni nietrenningowe (jesli nie nie robie fizycznie itp) powinienem spozywac tyle samo kalorii jak w dni trenningowe, tyle, ze mniej wegli a wiecej tluszczy?

jak to u Was jest?

Pomógłbym ci ale ćwiczę 6 razy w tygodniu :O . Ale kolegom których "prowadzę" zalecam jeść tyle samo w DT i DNT oczywiście w DNT odpada odżywka po treningu.

  • Plusik 2
Odnośnik do komentarza

Wstaję, otwieram lodówkę, nic prawie nie ma do zjedzenia na śniadanie. No ale jak się po szafach poszuka, to zawsze da się zrobić śniadaniową pizzę:

 

- 55g owsa

- średnie jajko

- mały banan

- pół szklanki mleka

- 15g białka WPC

- 10g masła do usmażenia (i smaku <3)

- szczypta soli

- no i koniecznie kawa <3

 

Ameryki nie odkryłem, ale smakowe placki owsiane to miła odmiana od samego ziarna owsa parzonego wrzątkiem.

T: 17,9 g
W: 62,1 g
B: 28,3 g
kcal: 513

Edytowane przez _Red_
Odnośnik do komentarza

No na sniadanie mozesz tez spróbowac owsianki na mleku z miodem i maśłem orzechowym. Dla mnie bomba jesli chodiz o smak ale to tez zalezy czy nie masz pronlemów z laktozą. 

 

Co do jajek to nie nie zaszkodzi jesli nie masz problemów z cholesterolem. Ja od 2 lat jem codziennie 4 jaja i mam wzorowe wyniki. 

  • Plusik 1
Odnośnik do komentarza

Racja, miałem w planach przebadanie sie, co prawda za ok 2.5 miesiaca, ale może zrobię szybciej jednak.

kanabis, a masło orzechowe to jakie dodajesz? i je wrzucasz od razu ze wszystkim, czy jak owsianka na mleku się już zrobi?

 

Ja lubie z zimnym mlekiem. wsypuje 100g owsa, dodaje 30g masła orzechowego i 20g miodu. Wszystko mieszam troche rozgniatając masło orzechowe i wychodzi pycha sniadanko. 

 

Co do żółtek jaj to oprócz tłuszczów to własnie w nim sa najcenniejsze składniki

Odnośnik do komentarza

Okresowe duże spożycie owoców może bardziej podnieść cholesterol i cukier we krwi niż tłuszczów,fruktoza przechodzi jakieś skomplikowane przemiany w wątrobie i enzym,którego nazwy nie pamiętam zamienią ją w cholesterol.Dzisiejsza moja szama:

 

10e1q4p.jpg

 

 

Krewetki,małże,ośmiorniczki,wołowina długo dojrzewająca(zjadłem zanim zdążyłem fotkę zrobić ;)-34 gr białka na 100 gr,bez cukrów i tłuszczów),kapusta kiszona swojska,fasolka,czerwona fasola i warzywa greckie.

  • Plusik 1
Odnośnik do komentarza

No ku.rwa szlachta, ja teraz chyba na ziemniakach będę jechał jak zacznę kredyt płacić. Dziś obiad niezbyt "siłowniany", ale naszło mnie na miks warzyw upieczonych w brytfannie, nazwijmy to zapiekanką:

 

- ziemniaki (ok 600g)

- zielona fasolka (200g)

- papryka czerwona (połówka)

- pieczarki (500g)

- cebula (4-5 sztuk)

- wołowina mielona (500g)

- ser żółty do posypania (100g)

 

- buraczki & mini-pikle w zalewie chili jako surówka (ile wlezie)

edit:

te ogóreczki z Biedry to najlepszy dodatek do każdej potrawy. Małe jak pół palca, do tego ostre:

98961.jpg

 

 

edit2:

sposób przyrządzenia na prośbę Kabiego:

 

- ziemniaki pokrój w talarki, ułóż na dnie naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika (nie wiem ile stopni, mam guwno obesrane na gaz, które nie ma wskaźnika) na ok 1-1:15h. Można spróbować ugotować wpierwziemniaki, ale miałem smaka na suche pieczone "chipsy"

- w tym czasie zacznij smażyć mieloną wołowinę na patelni. Dobrze by była lekko tłusta wtedy puści trochę smalcu. Pieprz/sól do smaku

- na tłuszczu po wołowinie usmaż pieczarki (pokrojone w plastry), aż się skurczą i będą fajne

- usmaż cebulę (wszystko smażyłem po kolei na jednej tłustej od wołowiny patelni, zdejmując poprzednie składniki do półmisków i wkładając kolejne)

- ser zetrzyj na tarce

- paprykę pokrój w paski

- po ok 40 minutach pieczenia ziemniaków, wysyp na nie fasolkę zieloną (miałem mrożonkę, więc potrzebować będzie trochę czasu by się rozmroziła i udusiła na miękko)

- łącznie po ok godzinie pieczenia ziemniaków ułóż kolejne warstwy zapiekanki (mięso, pieczarki, cebula, papryka) i posyp serem

- niech to poleży jeszcze z 15min w piekarniku

Wykładać na talerz, podać z surówką (buraczki <3) i piklami. Sól wg preferencji.

Jedyne co tu może nie wyjść to ziemniaki (zbyt twarde) - wtedy jeszcze trzeba potrzymać w piekarniku, aż się uduszą w sokach z warzyw.

Edytowane przez _Red_
Odnośnik do komentarza

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...