Skocz do zawartości

Odżywianie


Sebas

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zrobiłem sobie dziś naleśniki pełnoziarniste:

 

250ml mleka

250g mąki

2 jajca

1,5 miarki odżywki białkowej

szczypta soli

łyżeczka brązowego cukru

 

Generalnie wyszły dobre, ale pękały przy przewracaniu. Czego mogłem dać za dużo, albo za mało?

Opublikowano

No może różnie z tym być, ale z tego co ja robię naleśniki i jak pękają to te mocno suche, więc albo dajesz za mało mleka/wody, albo za długo smażysz i się suche robią. Ewentualnie jeśli piszesz, że jak za krótko je smażysz i są surowe w środku to wydaje mi się, że po prostu je robisz zbyt grube :lapka:

Opublikowano

Bo ogólnie jak się naleśniki robi to się wylewa chochelkę ciasta na patelenkę i robiąc okrężne ruchy nią rozprowadzasz po niej ciasto, a nie, że wylewasz ciasto i ono samo się rozpływa po całej patelni. Z tym, że ja jeszcze nie robiłem naleśników z mąki razowej i odżywki białkowej, a może je się powinno grubsze robić. Nie wiem, ale się hehe dowiem,  bo po owsiance mam przeokrutne gazy i będę szukał dla niej alternatywy i być może padnie na naleśniki.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...