Skocz do zawartości

Odżywianie

Sebas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to zawsze jest niezly chalenge zeby utrzymac te 30 gram. Kazda wizyta do sklepu to studiowanie etykietek i dokladna selekcja. Po dwoch trzech miesiacach juz na pale mozna kupywac, tak czlowiek ma wszystko obcykane. I jeszcze pozniej zawsze w pracy patrza na ciebie jak na swira gdy ktos jakiegos cuksa ci daje, a ty nie bo wegle xD choc w myslach widzisz siebie jak opie.rdala cala paczke. No i pozniej dzien ladowania :obama:

Opublikowano

Dobre źródło fatu by podbić go na keto? Bo od oliwy beltac mi się chce. Warunek dużo fatu, mało białka i węgla. Nie liczyć oleju koko, oliwy, mct itp

Golonka albo tłuste kiełbasy,orzechy brazyliskie tez maja tylko fat i białko.

Opublikowano

Pistacje mnie wkur.wiaja bi nie chce mi sie grzebac z nimi ale nerkowce  :banderas:

Brazylijskich nie jadłem, wiem tylko ze jedyne orzechy ktore nie maja wegli chyba.

Opublikowano (edytowane)

No nie maja,za to dużo selenu,chyba 3 to dzienne spożycie.Nerkowce mają sporo węgli,ale mają jakaś substancję która tłucze bakterie gram dodatnie.

Edytowane przez Litwin81
Opublikowano

brazylijskie to slyszalem od paru osob ze 2-3 sztuki dziennie max, bo blokuaj wchlanianie jakichs substancji. nie wiem ile w tym prawdy, ale tam mi ciezko po nich na zoladku ze wiecej i tak bym nie zjadl

Opublikowano

Dwie,trzy dostarczają dzienną dawkę selenu,o innym składniku nie słyszałem.

Takie coś kiedyś znalazłem

Orzechy brazylijskie mają jednak niestety jedną wadę. Zawierają dość sporo kwasu fitowego, którego zaliczamy do substancji anty odżywczych. Jego negatywne działanie polega na upośledzeniu wchłaniania minerałów dostarczanych wraz z pożywieniem, dlatego powinniśmy być ostrożni przy spożywaniu tychże orzechów. Co ciekawe, kwasu tego można się w dość prosty sposób pozbyć namaczając przed spożyciem orzechy we wodzie na minimum 8 godzin.