Skocz do zawartości

Odżywianie


Sebas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no piękny filmik, straszą kryminałem i wyzywają od głąbów :/  pewnie facet ma racje, ale trochę chyba to wyolbrzymia wszystko jak o odcinaniu rąk ludziom którzy smarują kanapkę margaryną. 

Opublikowano (edytowane)

masło klarowane bardzo drogie 14 zł, panowie nikt tu nie śpi na pieniądzach.

 

takie coś kupiłem, możecie mnie je.bać

 

 

kiełbaska na patelni bardzo ładnie się podsmażyła darmowa-rama-do-smazenia-smaz-jak-szef-k

 

Ale to troche starcza. Mi spokojnie na miesiac. Troche zeskrobujje na patelnie, rozprowadzam recznikiem po patelni zeby ja nawilzyc i styka. Co wy ten olej pijecie w kuflach. Ja yebie. Lepiej wydac na ohuyjałą gierke 259zl. Edytowane przez U Heisenberg U
Opublikowano

Nie wiem,mi 500 gram kokosa extra virgin starcza na 1,5 miecha to raczej nie tak drogo.Jedyne wyjście to takie ze cooper lubi jak mu się wszystko kąpie w tłuszczu,a nie e jest tylko cienka powłoka na patelni.Jak zrozumiesz cooper negatywne działanie wolnych rodników to zrozumiesz skąd się biorą choroby :)

Opublikowano

Ja smażę na 10g masła klarowanego. No chyba, że robię duszone udka z kurczaka to trzeba dać z 5-10 razy więcej, ale za to mam żarcia na dwa dni, a sos wychodzi taki, że z kaszą gryczaną to jest to najlepsze jedzenie pod słońcem :fsg:

Opublikowano

kiedy zrozumiem skąd się biorą choroby może być już dla mnie za późno czyż nie?  Czy ten olej kokosowy czy masło klarowane nie zmieniają znacząco smaku potraw? 

 

ale gościu z filmika serio trochę przepojony, stara z nim w chacie musi mieć wesoło 

Opublikowano (edytowane)

Temat powraca jak macanie bulek w sklepie, napiwki i odpowiednie ulozenie butelki na tasmie kasowej. Bylo mowione, ze olej rzepakowy jest lepszy od oliwy bo ma cos tam tluszcze w odpowiednich stosunkach do siebie, ale trzeba doprecyzowac, ze chyba chodzilo o ten nierafinowany? Czy smazenie na nierafinowanych tluszczach roslinnych jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy, kokosowy jest ok? No nie, bo maja niska temperature palenia przez co trzeba smazyc dluzej i czujniej, zeby nie dymilo. To teraz na jakich rafinowanych smazyc? Weźta pod uwage, ze ten olej rzepakowy z biedry za 5zeta jest rafinowany jakby ktos nie wiedzial. Ktory rafinowany jest najlepszy? Kokos, maslo chu.jowane, olej rzepakowy? Slonecznikowego nawet pod uwage nie powinno sie brac jeski chodzi o smazenie tak samo tluszcz palmowy, ktorego nalezy sie wystrzegac. Zatem powstaja pytania na czym smazyc jajecznice? Na czym smazyc kotleta i rybe? Na czym robic frytki? Niech ktos to kur.wa wreszcie napisze i podepnie gdzies, zeby bylo dla potomnych.

Edytowane przez Plugawy
  • Plusik 1
Opublikowano

Do smażenia tylko olej kokosowy ( uwaga na niby bio oleje, przeważnie są robione z niskiej jakości surowców, najlepiej to sprawdzić lekko podgrzewając słoik, olej powinien być jasny, prawie jak woda, jak żółty to do kosza ) oraz masło klarowane ( od biedy to z biedronki ale lepiej własnej produkcji ). Podobno. Podkreślam podobno. Wiem to od człowieka który wytwarza oleje na własne potrzeby, zna się na tym, ma ogromną wiedzę na ten temat. Niestety rzetelnych badań nikt nie robił i pewnie nie zrobi bo by mogło wyjść że do jedzenia nic się nie nadaje. Ja używam tych dwóch. Masło starcza na długo, olej w sumie też chociaż ja często na nim nie smażę a po prostu czasem zjadam łyżkę stołową i już. 

Opublikowano (edytowane)

No ja mam znajomą, co robiła specjalizację z tłuszczów na Biotechnologii na Politechnice w Gdańsku i tam wszyscy uważają, że rzepakowy najlepszy do smażenia, a kokosowy o kant dupy potłuc.

 

Ja ostatnio używam rzepakowego oraz kokosowego nierafinowanego z SFD. Obydwa w małych ilościach.

Edytowane przez krupek
Opublikowano

No ja mam znajomą, co robiła specjalizację z tłuszczów na Biotechnologii na Politechnice w Gdańsku i tam wszyscy uważają, że rzepakowy najlepszy do smażenia, a kokosowy o kant dupy potłuc.

 

Ja ostatnio używam rzepakowego oraz kokosowego nierafinowanego z SFD. Obydwa w małych ilościach.

(pipi)a sie zna tylko koksy i FPE jest źródłem pewnej wiedzy !
Opublikowano

Przydałoby się jakby to swoje gadanie, koleżanka Krupka jakoś uargumentowała dlaczego ten rzepakowy niby jest najlepszy. Ten Jerzy Zięba to chociaż mówi, że podczas smażenia tłuszcze nienasycone się utleniają i powstają wolne rodniki na które się umiera, a w tym rzepakowym ~92% to właśnie tłuszcze nienasycone, więc chciałbym wiedzieć dlaczego to według niej nieprawda.

Z drugiej strony ten Zięba to ja nawet nie wiem kto to jest. Możliwe, że tylko straszy ludzi żeby jego książki kupowali.

Z trzeciej strony pokażcie mi na coś badanie, a ja wam pokażę inne badanie, które wykaże, że to wasze możecie sobie w dupę wsadzić xd No chyba, że chodzi o badania nad treningiem, że fbw daje lepsze efekty od splita, bo negujących to nie ma.

Opublikowano

Temat powraca jak macanie bulek w sklepie, napiwki i odpowiednie ulozenie butelki na tasmie kasowej. Bylo mowione, ze olej rzepakowy jest lepszy od oliwy bo ma cos tam tluszcze w odpowiednich stosunkach do siebie, ale trzeba doprecyzowac, ze chyba chodzilo o ten nierafinowany? Czy smazenie na nierafinowanych tluszczach roslinnych jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy, kokosowy jest ok? No nie, bo maja niska temperature palenia przez co trzeba smazyc dluzej i czujniej, zeby nie dymilo. To teraz na jakich rafinowanych smazyc? Weźta pod uwage, ze ten olej rzepakowy z biedry za 5zeta jest rafinowany jakby ktos nie wiedzial. Ktory rafinowany jest najlepszy? Kokos, maslo chu.jowane, olej rzepakowy? Slonecznikowego nawet pod uwage nie powinno sie brac jeski chodzi o smazenie tak samo tluszcz palmowy, ktorego nalezy sie wystrzegac. Zatem powstaja pytania na czym smazyc jajecznice? Na czym smazyc kotleta i rybe? Na czym robic frytki? Niech ktos to kur.wa wreszcie napisze i podepnie gdzies, zeby bylo dla potomnych.

Olej w szpraju. Wszystko sie robi na oleju w szpraju. Boze.

wy serio nie smazycie na PAM? o_O

Prowo?

Tez mnie to dziwi, 2017 rok a ludzie dalej smaza lejac cos na patelnie. Jeszcze czesto tluszcze roslinne. Daje wam max 40 lat zyciq.

Opublikowano

Krupek spytaj się koleżanki czemu uważa że rzepakowy taki cudowny do smażenia,bo ja jestem w stanie zrozumieć czemu się nie nadaje.Skoro ma tak dużo tych frakcji omega 3,więcej niż oliwa to logiczne że będzie miał niską trwałość na temperaturę(dlatego lniany trzymają w lodówkach),czyli będzie się utleniał.Ogólnie powinno się smażyć tylko na olejach nasyconych,gdyż one raz że maja wyższą temperaturę dymienia(moment w którym się spalają i robią się toksyczne) a dwa po kilku użyciach są takie same,bo ich wiązania się nie utleniają.Najgorsze są oleje wielonienasycone,gdyż występuje tam wiele okazji to zerwania łączenia.Problem dodatkowo z olejami roślinnymi które mają sporo omegi 3 jest taki,ze nie czuć kiedy jełczeją,więc możesz lać a jest już stary.

Opublikowano

Jak każdy, kto bierze sterydy...

Tobie nawet one by nie pomogły ;) Ale nie bądź wstydzioch,pochwal się wynikami z martwego,siadu i klaty :) i pokaż jak bardzo rozwojowy jesteś.Dziwię się że yaczes polubił,przecież on ani siadu ani martwego nie robi,a czym jest fbw bez siadu i martwego?

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...