Opublikowano 5 maja 20177 l Nie tyle samo kalorii,tylko inaczej są metabolizowane i inny wpływ wywierają na organizm. Spłodziłem dzisiaj artykuł o sokach,także może kogoś zainteresuje: Dzisiaj sporo czytania,ale sam kremik,skondensowana wiedza :) Nie samymi suplami człowiek żyje(no co ty nie powiesz-pomyślało 90% czytających to ;) ) .Dzisiaj przedstawię wam patent na super przedtreningówkę z natury.Jeżeli ktoś jest purystą "all natural"(da się tak w XXI wieku?) lub jeśli docenia warzywa i owoce nie tylko za smak ale i za składniki aktywne to to jest wybór dla niego.Sok z boraków,jak i sam sok z granatu co ważne to 100% przeciery,bez dodatku cukru z zewnątrz.Ten który dostarczymy czyli 56 gramów,ani nie trafi do adipocytów(komórek tłuszczowych) ani nie odbuduje się z niego glikogen,gdyż na to trzeba czasu a my za 40 min idziemy na trening,czyli zużyjemy te cukry do wydajniejszego treningu.W buraku przed treningiem rozchodzi nam się głównie o azotany NO3-( oprócz azotanów, sok z buraka zawiera także inne cenne związki, m. in. betainę, rezweratrol czy antyoksydanty. Betaina jest aminokwasem stosowanym w leczeniu chorób układu krążenia, rezweratrol bierze udział w stymulacji powstawania mitochondriów-w nich powstaje energia życiowa, a antyoksydanty stanowią obronę przed wolnymi rodnikami powstającymi w organizmie na skutek stresu,azotany zwiększają przepływ krwi w mózgu,działa przeciwzapalnie-betamina czerwony barwnik buraka i NO) ,które już pod wpływem bakterii w ślinie zamieniają się w azotyny NO2- a dalej i one zamieniają się w tlenek azotu NO.Z kolei owoc granatu przedłuża działanie samego NO.Jak ustalił Ignarro w 2006 roku, sok z granatów neutralizuje wolne rodniki inaktywujące tlenek azotu (NO), a w ten sposób podnosi poziom, zwiększa aktywność i wydłuża czas działania tego hormonu gazowego.Dla kogo poza siłownią byłby wskazany taki miks?Dla ludzi z nadciśnieniem,z tendencją do skrzepów ,ludzi mających problem z erekcją lub chcących wejść na wyższy poziom doznań erotycznych :) Jednak najważniejsze działanie obu soków,to działanie antynowotworowe.Badania wykazały, że burak ma działanie ochronne i działa destrukcyjnie na komórki nowotworowe raka prostaty(tak samo jak i granat) i sutka, wątroby, płuc, przełyku i skóry.Burak ma niski indeks glikemiczny,więc mogą go zażywać cukrzycy aby zmniejszyć stany zapalne,zwiększyć ukrwienie.Owoce granatu obfitują w tzw. pozaodżywcze składniki pokarmowe, które – w odróżnieniu od składników odżywczych (cukrów, tłuszczów, białek, witamin i minerałów) – nie są nam niezbędne do przeżycia, wpływają jednak pozytywnie na funkcje życiowe, przebiegające w naszym organizmie. Znajdujemy więc tutaj głównie związki z grupy polifenoli, takie jak: kemferol, kwercetyna, naringenina czy luteolina, ale w największej obfitości – ellagotaniny, uwalniające kwas elagowy, przekształcany następnie przez florę jelitową w związki o bardzo wysokiej aktywności biologicznej – tzw. urolityny. Kwas elagowy wydaję się więc kluczem do prozdrowotnych właściwości granatu. Źródło: Wiedza własna i artykuł o granacie Ambroziaka. Edytowane 5 maja 20177 l przez Litwin81
Opublikowano 5 maja 20177 l Różnice w kcal w makroskładnikach mogą się różnić, to fakt, ale to są raczej kosmetyczne różnice. Poza tym, ja uważam, że nie tylko kaloryka ma znaczenie, ale i jakoś jedzenia. @Litwin, pokaż artykuł. Edytowane 5 maja 20177 l przez krupek
Opublikowano 5 maja 20177 l W domu dam zdjęcia tych soków,bo w pracy mam wszystko poblokowane i nawet nie mogę kopiuj wklej robić.
Opublikowano 5 maja 20177 l Ale Yakubu tak zrobił i shut :( A mi znowu bęben rośnie mimo trzymania kalorii w ryzach, więc teoria Czezkiego jest nie od rzeczy. Cos trzeba wymienić w dziennym menu. A co masz? Bo to raczej niemożliwe.
Opublikowano 5 maja 20177 l Ja mogę trzymać kcal, a wystarczy, że będę w jednym posiłku za dużo węgli spożywał i się odłoży.
Opublikowano 5 maja 20177 l Ostatnio kupiłem sobie taki elektryczny grill. Steki, kura, ryby, tosty, wszystko wychodzi świetne, zwłaszcza wołowina, którą jak wiadomo, aby dobrze usmażyć, trzeba mieć nieco praktyki. Tu wrzucamy na grill i kolejne kolory mówią nam o poziomie wysmażenie, więcej w tym filmiku poniżej. Tak wyglądał mój dzisiejszy posiłek potreningowy. Niebo w gębie, za które w restauracji bym zapłacił grubo ponad 50zł. Tu jest (a raczej było) 350g mięcha. Wydaje mi się że zakup obowiązkowy, zwłaszcza dla takich osób jak my, które dużo jedzą. PS. Filet z kury znacznie lepszy niż z patelni. Edytowane 5 maja 20177 l przez YETI
Opublikowano 5 maja 20177 l Też mam, tyle, że mniejszy. Ogólnie fajna rzecz, ale ja ostatnio jem mięso w pracy, a grillowane na zimno jest trochę suche, wolę usmażyć, no i mniej mycia potem. Karkówka z takiego grilla jest pyszna, wołowinę raz robiłem i był kapeć. Ja wczoraj zakupiłem blender MPM, w zestawie szklany dzbanek i 2 półlitrowe pojemniki, można zmiksować i zabrać ze sobą napój, spoko opcja. Dobrze mieli mrożone owoce, trzeba przyznać. U rodziców mam zwykły z Biedry i się dławi trochę.
Opublikowano 5 maja 20177 l Litwin, nie wiem jakie są w lidlu, ale to jest dokładnie ten. http://www.euro.com.pl/grille/tefal-gc722d-optigrill-xl.bhtml
Opublikowano 5 maja 20177 l Ja mogę trzymać kcal, a wystarczy, że będę w jednym posiłku za dużo węgli spożywał i się odłoży.No wlasnie za dużo wungla ostatnio wchodziło i są efekty. Znowu mogę chwycic oponke w dłonie i trząść. Ulana gurwa :( Jednak If it fits your macros nie do końca mogę stosowac, tniemy cukry i kaloryke na jakis czas bo na wdechu chodze juz tydzien po weselnym obzarstwie. Edytowane 5 maja 20177 l przez _Red_
Opublikowano 5 maja 20177 l Redziu mam to samo. Musiałbym całe życie jeść pod makrosy i nie grzeszyć węglami... Rok wyrzeczeń i piękna waga - zajechałem to w 2 tygodnie, jest opona i wydęty brzuch. Niewdzięczny sport, trzeba się za jakiś czas zbadać, przybić teścia z IA i będzie forma życia. Do przeczytania za rok. Idę po browary.
Opublikowano 5 maja 20177 l ło (pipi)a 900 zeta ;) Ogólnie wczoraj zaje.... artykuł czytałem o takich nas,czyli endo.Mamy gen który predysponuje nas do nabierania wagi bo nie czujemy sytości,ciężko nam się najeść i nasze jelita wchłaniają więcej fatu nasyconego niż innych ludzi.Ja wyszedłem trochę naprzeciw temu stosując MK677 i GW 50,trochę oszukuję moją genetykę na poziomie epigenomy-czyli sterowników dla kodu DNA,na które możemy wpływać wysiłkiem i odżywianiem. I one są w Biedrze? tak,w oszołomie też.
Opublikowano 5 maja 20177 l Kupiłem dziś w Biedrze z buraka, z granatu nie było. Smak mocno średni, ale da się wypić. Tylko, że ja myślałem, ze to prawdziwy sok, a to z soku zagęszczonego.
Opublikowano 5 maja 20177 l To nie ma aż takiego znaczenia,chodzi o składniki aktywne i fakt że może stać krótko,czyli jest nie naładowany utrwalaczami.
Opublikowano 5 maja 20177 l I na ile przed treningiem wypic buraka, zeby pompa byla? XD Edytowane 5 maja 20177 l przez Plugawy
Opublikowano 5 maja 20177 l Polecam wyciskarkę ślimakową pionową. Szybko się myje, sok dość dobry ( z poziomej dwuślimakowej bardziej klarowny wychodzi ale z mycia sporo ). Teraz takie wyciskarki bardzo potaniały. Kiedyś był po min 2000zł, jak kupowałem swoją za 1500zł to była "okazja". Ostatnio w Lidlu była podobna za 250zł ( tylko nie wiem jak z jakością ). Przy dość dobrej wyciskarce wystarczy jeden duży burak. Planuję dorzucić właśnie jakieś węglowodany przed treningiem. Myślałem nad czystą glukozą, małe ilości żeby za bardzo z ketozy się nie wybić ale może właśnie taki burak będzie lepszy. Glukometr do pomiaru ciał ketonowych mam to sobie posprawdzam ( jeszcze tylko paski muszę zdobyć ). Ulane gurwy mogą spróbować ketozy. Można żreć jak świnia i nie będzie się obrastać w tłuszcz jak przy węglach. Tylko kwestia preferencji smakowych. Nie każdemu takie potrawy pasują.
Opublikowano 6 maja 20177 l Już widzę jakby mnie kur.wica strzelała podczas mycia wszystkiego :D Jak myjesz od razu po zrobieniu to przy większości elementów sokowirówki wystarczy opłukać bieżącą wodą
Opublikowano 6 maja 20177 l I wystarcza 2 buraki na szklanke nie 5 ;) No 5 minut roboty z tym myciem, ale przyznam ze jak robi sie to codziennie to troche wkur.wia te ciagle rozkladanie i skladanie. No ale obstawiam ze wyjdzie w chu.j taniej robiac samemu przez pryzmat miesiaca, ile taki soczek kosztuje? Jesli ten sok z granata z biedry smakuje jak ten z tesco a obstawiam ze tak to mi jakos nie podszedl. Bardzo lubie granat ale sok jakos kiepski imo. A z buraczka jak sie jeszcze marchwii doda to pychotka
Opublikowano 6 maja 20177 l Większość soków z granatem ma go tylko 30% reszta to sok jabłkowy,ten jest pyszny.Właśnie testuję batony białkowe z biedry.Są 2 wersje 30%(35 gr.) i 40%(45 gr.). Ta pierwsza ma(jogurt malinowy i mleczna czekolada): 140 kcal 10,5 gr białka 10,2 gr cukru 4.2 gr fatu Druga(wanilia crisp i cookies): 158 kcal 18 gr białka 0,9 gr cukru 5 gr fatu Moje doznania.Smakowo lepsze są te bez cukru,są mniej gumowate,ale ogólnie wszystkie smaczne.Ćwiczących zrazi słaby składowo profil białka i tłuszcze trans,ale jako alternatywa dla dzieciaka co woła słodkie to super patent.Na pewno znajdzie swoją niszę.Na pewno lepszy patent i tańszy niż snickers protein. Edytowane 6 maja 20177 l przez Litwin81