SpacierShark123 1 507 Opublikowano 24 lutego 2015 Opublikowano 24 lutego 2015 Litwin jakie masz teraz w diecie proporcje tłuszczy nasyconych do jedno i wielonienasyconych? Cytuj
Litwin81 1 155 Opublikowano 24 lutego 2015 Opublikowano 24 lutego 2015 Nie wyliczałem dokładnie,ale dzisiaj wpadło 300 gram golonki Ogólnie staram się jeść zdrowy fat-avocado,kokos,jajka,oliwa. Cytuj
SpacierShark123 1 507 Opublikowano 24 lutego 2015 Opublikowano 24 lutego 2015 Różne opinie właśnie na temat tłuszczy słyszę. Często spotykam się z opinią że tłuszcze nasycone są beee i powodują choroby serca . A coraz bardziej wgłębiając się w temat okazuje się że tłuszcze nasycone są dobre a za cholesterol głównie odpowiedzialne są węglowodany. Cytuj
kanabis 22 475 Opublikowano 24 lutego 2015 Opublikowano 24 lutego 2015 Organizm sam wytwarza cholesterol. U zdrowych osób ilośc spożytego cholesterolu jest bez znaczenia , nie zwiększy jego ilości we krwi. 1 Cytuj
SpacierShark123 1 507 Opublikowano 24 lutego 2015 Opublikowano 24 lutego 2015 Czyli co mogę 100% tłuszczy z diety brać z nasyconych i nic się nie odbije na zdrowiu? Cytuj
kanabis 22 475 Opublikowano 24 lutego 2015 Opublikowano 24 lutego 2015 (edytowane) Jesli chodzi o poziom cholesterolu to nie. Czytałem o badaniach dotyczących jaj , pomiedzy ludzmi spozywającymi 2 a 8 jaj róznice po jakims czasie w poziomie cholesterolu były niemal takie same, jedynie cukrzycy mieli podwyższony. Ogólnie to nie jest tak ze tłuszcze nasycone sa niezdrowe, niezdrowe sa tłuszcze trans które sa z grupy nienasyconych i to one sie najbardziej odbijają na zdrowiu. Edytowane 24 lutego 2015 przez kanabis 1 Cytuj
SpacierShark123 1 507 Opublikowano 24 lutego 2015 Opublikowano 24 lutego 2015 No ta ale bardziej mnie ciekawi czemu miałbym męczyć się pijąc oliwę jak zamiast mogę dać masło bogate w witaminy lub też ser. Ważne by nie wychodzić z dziennego zapotrzebowania , jestem właśnie tylko ciekaw czemu ludzie uważają nasycone tłuszcze za coś strasznie negatywnego jeżeli to w większym stopniu węgle szkodzą zdrowiu. Cytuj
grzybiarz 10 301 Opublikowano 24 lutego 2015 Opublikowano 24 lutego 2015 A po co to kupujecie? 30 zł za słoik? Nie rozumiem, to taka alternatywa dla Nutelli? Nutella a masło orzechowe to dwie zupełnie różne rzeczy. Tak jakbyś zestawiał wódke z piwami. No nie wiem, masło czekoladowe, a orzechowe, to raczej coś jakby zestawić dżem, z powidłem. Cytuj
kanabis 22 475 Opublikowano 24 lutego 2015 Opublikowano 24 lutego 2015 (edytowane) No ta ale bardziej mnie ciekawi czemu miałbym męczyć się pijąc oliwę jak zamiast mogę dać masło bogate w witaminy lub też ser. Ważne by nie wychodzić z dziennego zapotrzebowania , jestem właśnie tylko ciekaw czemu ludzie uważają nasycone tłuszcze za coś strasznie negatywnego jeżeli to w większym stopniu węgle szkodzą zdrowiu. Może po prostu z niewiedzy Co do pierwszego zdania to jeszcze wazny jest stosunek kwasów omega, ogolnie oliwa jest bardzo przereklamowana. Ja pije olej rzepakowy a jeszcze lepszy jest olej lniany. Edytowane 24 lutego 2015 przez kanabis Cytuj
Grzegorzo 1 411 Opublikowano 24 lutego 2015 Opublikowano 24 lutego 2015 No nie wiem, masło czekoladowe, a orzechowe, to raczej coś jakby zestawić dżem, z powidłem.Moze nie az piwo - wódka, ale nutella to głównie cukier i czekolada a masło orzechowe nie jest slodkie i jednak jest tresciwe. Cytuj
Plugawy 3 687 Opublikowano 24 lutego 2015 Opublikowano 24 lutego 2015 No ta ale bardziej mnie ciekawi czemu miałbym męczyć się pijąc oliwę jak zamiast mogę dać masło bogate w witaminy lub też ser. Ważne by nie wychodzić z dziennego zapotrzebowania , jestem właśnie tylko ciekaw czemu ludzie uważają nasycone tłuszcze za coś strasznie negatywnego jeżeli to w większym stopniu węgle szkodzą zdrowiu. Może po prostu z niewiedzy Co do pierwszego zdania to jeszcze wazny jest stosunek kwasów omega, ogolnie oliwa jest bardzo przereklamowana. Ja pije olej rzepakowy a jeszcze lepszy jest olej lniany. Jaki olej rzepakowy pijesz? Najtańszy w plastikowej butelce, czy jakiś droższy? Jaka jest różnica między litrem tego za 4.69 a pół litrem tego za 7zeta czy jakoś tak z lidla? Dodam, że ten ostatni zaje,biście smakuje, ma lekki orzechowy posmak. Swoja drogą jak piłem łyżke oliwy co wieczór to potem miałem zielone sr.anie przez ten czas. Cytuj
Litwin81 1 155 Opublikowano 24 lutego 2015 Opublikowano 24 lutego 2015 (edytowane) No ta ale bardziej mnie ciekawi czemu miałbym męczyć się pijąc oliwę jak zamiast mogę dać masło bogate w witaminy lub też ser. Ważne by nie wychodzić z dziennego zapotrzebowania , jestem właśnie tylko ciekaw czemu ludzie uważają nasycone tłuszcze za coś strasznie negatywnego jeżeli to w większym stopniu węgle szkodzą zdrowiu. Dosłownie dzisiaj wklejałem na innym forum link do badań że spożywanie cholesterolu nie wpływa na jego poziom we krwi,prędzej podniesiesz go spożywając przetworzone cukry w towarzystwie tłuszczy trans.Czyli jajka,tłuste mięso są ok,obecnie jem po 12 jajek dziennie i bardziej się sycę jajecznicą na 3 jajkach na oliwie niż zjadając 200 gram karkówki.W moim przypadku oliwa blokuje leptynę,zje.bany hormon który powoduję ze wiecznie chodzę głodny. Edit: Większość olejów lepiej spożywać extra Virgin,czy to rzepakowy,lniany czy oliwę,na rafinowanych powinno się smażyć. Edytowane 24 lutego 2015 przez Litwin81 1 Cytuj
SpacierShark123 1 507 Opublikowano 24 lutego 2015 Opublikowano 24 lutego 2015 Czyli bez problemu można całą pule tłuszczy uzupełnić nasyconymi ? Wiadomo że lepiej zadbać o różnorodne tłuszcze ale jestem ciekaw czy jedzenie samych nasyconych coś zmienia. Cytuj
Litwin81 1 155 Opublikowano 24 lutego 2015 Opublikowano 24 lutego 2015 Nigdy nie próbowałem samych nasyconych ale jak w życiu pewnie zbyt monotonne żarcie w zbyt dużych ilościach może negatywnie wpływać na zdrowie.Jedno jest pewno,jako pakujący nie musimy obawiać się tłustego mięsa,ozrechów czy jajek,ważne by nie łączyć ich z węglami. 1 Cytuj
kanabis 22 475 Opublikowano 25 lutego 2015 Opublikowano 25 lutego 2015 No ta ale bardziej mnie ciekawi czemu miałbym męczyć się pijąc oliwę jak zamiast mogę dać masło bogate w witaminy lub też ser. Ważne by nie wychodzić z dziennego zapotrzebowania , jestem właśnie tylko ciekaw czemu ludzie uważają nasycone tłuszcze za coś strasznie negatywnego jeżeli to w większym stopniu węgle szkodzą zdrowiu. Może po prostu z niewiedzy Co do pierwszego zdania to jeszcze wazny jest stosunek kwasów omega, ogolnie oliwa jest bardzo przereklamowana. Ja pije olej rzepakowy a jeszcze lepszy jest olej lniany. Jaki olej rzepakowy pijesz? Najtańszy w plastikowej butelce, czy jakiś droższy? Jaka jest różnica między litrem tego za 4.69 a pół litrem tego za 7zeta czy jakoś tak z lidla? Dodam, że ten ostatni zaje,biście smakuje, ma lekki orzechowy posmak. Swoja drogą jak piłem łyżke oliwy co wieczór to potem miałem zielone sr.anie przez ten czas. Ja pije ten za 4,69. Szczerze to nie widziałem rzepakowego za 7zł moze jest z jakiegos magicznego rzepaku Cytuj
Gość _Be_ Opublikowano 25 lutego 2015 Opublikowano 25 lutego 2015 A po co to kupujecie? 30 zł za słoik? Nie rozumiem, to taka alternatywa dla Nutelli? Nutella a masło orzechowe to dwie zupełnie różne rzeczy. Tak jakbyś zestawiał wódke z piwami. No nie wiem, masło czekoladowe, a orzechowe, to raczej coś jakby zestawić dżem, z powidłem. Grzybiarz jadłes kiedyś masło orzechowe? Ono nie jest słodkie. Cytuj
Plugawy 3 687 Opublikowano 25 lutego 2015 Opublikowano 25 lutego 2015 Dlatego poprosiliśmy panią prof. Grażynę Cichosz o odpowiedzi na 6 prostych pytań dotyczących codziennych problemów z tłuszczami w kuchni. Znajdziesz je poniżej....Czy można smażyć na maśle? I do smażenia jakich produktów nadaje się masło?Ze względu na niską temperaturę dymienia masło (najlepiej klarowane), przydatne jest do smażenia omletów i jajek. W Szwecji sprzedawana jest mieszanka masła klarowanego i oliwy z oliwek, przydatna do dań poddawanych krótkotrwałej obróbce termicznej (warzywa, mięso drobiowe, naleśniki, omlety). Antyoksydanty obecne w maśle nie są wrażliwe na działanie wysokich temperatur, dzięki czemu nawet po obróbce termicznej są aktywne zarówno w żywności, jak też w organizmie człowieka....Na jakich olejach można smażyć?Do krótkotrwałego smażenia (warzywa, mięso drobiowe, świeże ryby, jajka) można stosować oliwę z oliwek, albo tzw. czerwony olej palmowy, dostępny w delikatesach. Kwas oleinowy obecny w tych olejach jest 10 razy bardziej podatny na utlenianie niż kwasy nasycone , ale też 10 razy mniej podatny niż kwasy omega-6, główny składnik oleju kukurydzianego, słonecznikowego, sojowego i z pestek winogron.Na czym najlepiej jest smażyć mięso?Do smażenia mięsa najlepszy jest smalec. Wbrew temu, co od kilkudziesięciu lat mówią dietetycy, ani nasycone kwasy tłuszczowe, ani cholesterol pokarmowy nie stanowią zagrożenia miażdżycą. Smalec zawiera aż 50% kwasu oleinowego (tego samego, który dominuje - 70% - w oliwie z oliwek). Podobnie jak masło, smalec zawiera aktywne antyoksydanty, przez co jest mniej podatny na utlenianie niż oliwa z oliwek. Poza tym smalec ma wyższą temperaturę dymienia, dzięki czemu mniej wsiąka w produkt, który tym samym jest mniej kaloryczny, w dodatku bardziej chrupiący....Mit: Olej rzepakowy jest najlepszy do smażeniaFakt: Olej rzepakowy, ze względu na wysoką zawartość kwasów omega-3 (25 razy bardziej podatnych na utlenianie niż kwas oleinowy) nie powinien być stosowany do jakiejkolwiek obróbki termicznej. Produkty utleniania nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz obecnych w olejach steroli stanowią zagrożenie nowotworami. Olej rzepakowy, cenne źródło kwasu omega-3, jest przydatny do surówek i majonezu....http://www.menshealth.pl/dieta/Cala-prawda-o-tluszczu,4618,2 Dusia ma rację, a January blefuje? Kanabiniero chodziło mi o ten olej: http://www.opinie.senior.pl/Lidl-Vita-d-Or-Olej-rzepakowy,37262.html W smaku zaje.bisty, ale sklad niepelny na etykiecie. Cytuj
krupek 15 481 Opublikowano 25 lutego 2015 Opublikowano 25 lutego 2015 No jak? Przecież rzepakowy jest dobry do smażenia. Cytuj
Pesior 141 Opublikowano 25 lutego 2015 Opublikowano 25 lutego 2015 Wracając jeszcze na chwilę do masła. Ostatnio kupiłem pierwszy raz migdałowe http://bodyfast.pl/MyProteinAlmondButter Naturalnie jest sporo droższe niż orzechowe, ale jednak to migdał, który niezmielony na masło i tak kosztuje z 40zł. Jeśli chodzi o smak to oczywiście nie smakuje tak dobrze jak masło orzechowe z cukrem i solą, ale dla mnie i tak ok. Cytuj
krupek 15 481 Opublikowano 25 lutego 2015 Opublikowano 25 lutego 2015 Mleko migdałowe jest zayebiste, niesamowicie lekko strawne. Piłem w UK i tam kosztuje grosze. U nas nie widziałem nawet. Cytuj
Gość _Be_ Opublikowano 25 lutego 2015 Opublikowano 25 lutego 2015 Jest w marketach od alpro, ale drogie. Spokojnie powyzej 10zł, ale na szczęscie łatwo zrobić swoje. Cytuj
Litwin81 1 155 Opublikowano 25 lutego 2015 Opublikowano 25 lutego 2015 Kurde orzechy nie mielone smaczniejsze,uwielbiam combo-nerkowiec,brazylijskie,migdały,laskowe i zagryźć kokosem Cytuj
Litwin81 1 155 Opublikowano 26 lutego 2015 Opublikowano 26 lutego 2015 Dlatego zawsze polecam uzupełniać witaminy i minerały,jako osobie aktywnej jest ciężko dostarczyć wszystko z miski,a na podstawie tej grafiki widzę że staje się to nie możliwe.Zbytnie wyjałowienie gleby niczemu nie służy,dobrze że ja mam rodzinne ogródki działkowe obok domu 1 Cytuj
kanabis 22 475 Opublikowano 26 lutego 2015 Opublikowano 26 lutego 2015 A moze zamiast uzupełniać witaminami po prostu jesc warzyw dwa razy wiecej? Cytuj
Litwin81 1 155 Opublikowano 26 lutego 2015 Opublikowano 26 lutego 2015 A moze zamiast uzupełniać witaminami po prostu jesc warzyw dwa razy wiecej? Kosztem czego?Jak daję po 200 gram do posiłku.Po to wymyślili suplementy by z nich korzystać a nie napychać bęben,szczególnie po sezonie gdy mozna na ogół dostać marnej jakości warzywa z Holandii i Hiszpanii. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.