Skocz do zawartości

Odżywianie


Sebas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak robocie platki owsiane na sniadanie? ostatnio pomyslalem, zeby zmienic troche odzywianie bo te 3 kanapki z szynka i serem zjedzone przed 5 daja mi uczucie sytosci do max 9 a przerwe w pracy mam o 11...

pomyslalem ze zarzuce platki owsiane na mleku z garscia rodzynek i pokrojonym bananem tylko nie wiem jak to odpowiednio zrobic. 50g płatków zalać na noc szklanka wody, zagotować rano i dolać mleka?

co przepis w necie to inne przygotowanie

Opublikowano

gurwa płatki owsiane robi się tak, ze wlewasz wodę do garnka gotujesz wrzucasz płatki, dodajesz trochę miodu/cukru/kakao czy co tam chcesz mieszasz i gotowe po 2 minutach potem wkrajasz owoce i włala, ew. można na mleku robić jak kto lubi

Opublikowano (edytowane)

Ja je wsypuje do miski, wrzucam kakao, odżywkę i syrop klonowy, zalewam kranówą, mieszam i jem

 

Czasem pozwolę sobie na nutkę ekstrawagancji i jakies rodzynki albo inne suszone owoce, albo słonecznik, orzechy, pokrojony banan. Zalezy co w kuchni jest i na co mam ochotę.

Edytowane przez Yakubu
Opublikowano

no wlasnie 30min temu tak zrobilem zagotowalem wode w garnku wrzucilem te platki i ku,rwa czekalem chyba z 15min az zgestnieje potem jeszcze dolalem mleko i znowu sie grzalo za duzo ye,bania sie czaisz typie nie mam rano tyle czasu

 

sposob z zalaniem na kilka minut wrzatkiem i chlup do cieplego mleka wydaje mi sie duzo lepszy

 

50mg platkow na mleku+banan+garsc rodzynek i do tego jakies jajko na twardo plus chleb z szynka i pomidorem brzmi jak solidne sniadanie przed fizyczna praca?

Opublikowano

No przecież wystarczy zalać wrzątkiem płatki lekko ponad ich granicę, wkroić co chcesz. Co tu za filozofia? Po co jakieś gotowanie w garnku i mleko.

 

Albo po zalaniu wrzuć 2-3 jajka, wymieszaj i na patelnie, obsmaż z dwóch stron i dodaj co chcesz na górę. Roboty na 10 minut, a bardzo sycące i wartościowe śniadanie.

  • Plusik 1
Opublikowano

Tommo -

 

100 g płatków owsianych

2 jaja L

30 g rodzynek

Pół miarki odżywki białkowej

 

Wszystko mieszasz i zostawiasz na 5-7 minut. Na rozgrzaną patelnię rozgniatasz masę na cienkiego placka. Sprawdzasz konsystencje placka i wysmażenie przez podnoszenie lekko, jak pozwala na obrót bez rozwalenia wszystkiego przewracasz i trzymasz jeszcze minutę. Ogień do smażenia i konsystencję placka ogarniesz Po kilku razach. Na wierzch dowal banana pociętego czy co uważasz. Mi to wchodzi z serkiem wiejskim z owocami tylko wtedy nie daje rodzynek.

 

gordon-01.jpg

 

Powodzenia. :lapka:

Opublikowano

Panowie po to robimy na ciepło, żeby płatki puściły skrobie. Ryżu też nie gotujecie? 

 

Wsypujecie 70 - 100 g płatków (niebieska Vitanella z biedry - ma w sobie duzo orzechów i rodzynek), ja do tego dosypuje jeszcze wiórki kokosowe, ziarna sezamu i nasiona chia. Mieszam to na sucho ręką, zalewam wrzątkiem do linii płatków - jak pisał Krupek (parzą sie ok 5 min). Jak płatki nasiąkną to dorzucam 30 g odżywki białkowej i mam za(pipi)isty kleik smakowy. Ostatnio poszło białko cherry yogurt i smak tych płatków niszczy system :)

 

 

Jeżeli nie sparzycie wrzątkiem to nie dostarczacie skrobi tylko bardzo duża ilos błonnika, który was przeczyści a niekoniecznie da wam energie.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...