Yakubu 3 047 Opublikowano 31 grudnia 2016 Opublikowano 31 grudnia 2016 Jeśli olej składa się z prawie samych nasyconych kwasów tłuszczowych to tak, jest zdrowy i pyszny. Cytuj
kanabis 22 645 Opublikowano 31 grudnia 2016 Opublikowano 31 grudnia 2016 No mowie przeciez ze Ronnie Coleman musi sie nie znac po prostu. Badania nad olejem rzepakowym dowiodły że zawiera on znacznie większą ilość omega-3 niż oliwa. Jest drugim po oliwie źródłem kwasu oleinowego. Olej rzepakowy zawiera też najmniej z olejów kwasów tłuszczów nasyconych, ok. 7%, oliwa dwukrotnie więcej[1]. Olej rzepakowy zawiera w swoim składzie pewną ilość kwasu erukowego, którego toksyczny charakter wykazały badania na zwierzętach. Kwas ten powoduje stłuszczenie narządów miąższowych i uszkodzenie mięśnia sercowego. Blokuje on w sercu mitochondrialny system enzymatyczny utleniania kwasów tłuszczowych. Obecnie dostępny w sprzedaży olej rzepakowy jest uzyskiwany z uszlachetnionej, tzw. niskoerukowej odmiany rzepaku, gdzie zawartość tego kwasu w oleju jest bardzo niska (poniżej 2%)[2]. Zarejestrowane do uprawy w Polsce i Unii Europejskiej odmiany rzepaku muszą mieć mniej niż 1% kwasu erukowego[3]. Przybliżony skład kwasów tłuszczowych w oleju rzepakowym[4]: 60-62% (zależnie od źródła) - kwas oleinowy (z grupy kwasów tłuszczowych omega-9) 20% - kwasy tłuszczowe omega-6 10% - kwasy tłuszczowe omega-3 Prosze cie kuba, przestan sie madrzyc, to jeszcze nie ten czas. Badz cierpliwy. Cytuj
Yakubu 3 047 Opublikowano 31 grudnia 2016 Opublikowano 31 grudnia 2016 (edytowane) Ale, że co z tym olejem rzepakowym wyskoczyłeś teraz? Przecież to się nie nadaje do smażenia, a już ten twój w aerozolu zrobiony z tłuszczu i nie mający w sobie tłuszczu to już w ogóle. Pomyśl co to musi być za (pipi). Edytowane 31 grudnia 2016 przez Yakubu 1 Cytuj
kanabis 22 645 Opublikowano 31 grudnia 2016 Opublikowano 31 grudnia 2016 Litwin, wez mu wytlumacz jak dziala aerozol, ja juz nie mam sily. On chyba mysli ze ten olej rzepakowy w sprayu to jakis olej rzepakowy zero. Jak cola zero. Spasuj Kubus bo skonczysz na tym madrzeniu jak ja kiedys z pyzami. No wysmiales olej rzepakowy a ja ci pokazalem ze gadasz glupoty. Wyskoczyles z jakimis kwasami nasyconymi ni z gruchy ni z pietruchy, po prostu to zweryfikowalrm. Cytuj
Yakubu 3 047 Opublikowano 31 grudnia 2016 Opublikowano 31 grudnia 2016 Nie wyśmiałem, jest zdrowy jak sobie go dolejesz do sałatki, albo ugotowane ziemniaczki polejesz, ale smażenie na nim to proszenie o raka! Cytuj
Litwin81 1 161 Opublikowano 31 grudnia 2016 Opublikowano 31 grudnia 2016 Olej rzepakowy zdrowy jak pisze kabi,ale nie nadaje się do smażenia jak pisz yakubu.Za dużo się go utlenia podczas smażenia.Aby olej był dobry,musi być jak najbardziej nasycony(wiązania),inaczej będzie się utleniał i może być szkodliwy,bo to wolne rodniki.Natomiast rafinowany kokosowy jest gorszy od virgin,bo wywalili podczas obróbki pro zdrowotne frakcje,ale i tak bym wolał smażyć na rafinowanym niż na rzepakowym.Ogólnie oleje roślinne nie nadają się do smażenia,a najgorszy jest słonecznikowy.Powinny być spożywane na zimno do surówek.Jak będziecie bardzo upierdliwi to mogę poszukać filmiku gdzie profesor dokładnie tłumaczy czemu oleje jedno i wielonienasycone się nie nadają do smażenia i są szkodliwe. Cytuj
kanabis 22 645 Opublikowano 31 grudnia 2016 Opublikowano 31 grudnia 2016 Nie wyśmiałem, jest zdrowy jak sobie go dolejesz do sałatki, albo ugotowane ziemniaczki polejesz, ale smażenie na nim to proszenie o raka! No jak wiekszosc olei roslinnych zgadzam sie misiu z toba w stu procentach ale w tym szpraju stezenie tego oleju jest tak male jak sam widzisz ze tak tak jakby go nie bylo niemal, po prostu ma pokryc w minimalnym stopniu patelnie zeby cos podsmazyc. Ja smaze max 6 minut wiec na tyle starcza w zupelnoaci. Nigdzie nie pisalem ze zdrowe jestsmazenie na oleju rzepakowym ktory sobie lejemy na patelnie tylko konkretnie o dezodorancie Liti chcialem zebys sie odniosl do konkretnie pam oleju bo Kuba nie moze pojac jak dziala aerozol ze olej raepakowy robi sie light Cytuj
Yakubu 3 047 Opublikowano 31 grudnia 2016 Opublikowano 31 grudnia 2016 No już wiem geniuszu jak działa. Nie moja wina, że reklamują to jako olej beztłuszczowy co nie jest prawdą. Cytuj
kanabis 22 645 Opublikowano 31 grudnia 2016 Opublikowano 31 grudnia 2016 No nie jest ale kogo obchodzi jak go reklamuja, przeciez nie jestesmy frajerami! Bakoma for men tez jest reklamowana jako wysokobialkowy produkt mleczny dla pakerow Dlatego my spartakusi czytamy tabelki i sklad zeby wysmiac takie reklamy, pamietaj Yakubu my jestesmy nadludzmi nie mozemy pozwalac sobie na takie niedopatrzenia Cytuj
Litwin81 1 161 Opublikowano 31 grudnia 2016 Opublikowano 31 grudnia 2016 Nie mam zdania o pamie bo go nie stosowałem i nie widziałem u siebie potrzeby go stosowania.Musiałbym poczytać o nim,by wyrobić sobie zdanie. Cytuj
Gość _Be_ Opublikowano 31 grudnia 2016 Opublikowano 31 grudnia 2016 Nie wyśmiałem, jest zdrowy jak sobie go dolejesz do sałatki, albo ugotowane ziemniaczki polejesz, ale smażenie na nim to proszenie o raka! Yakubu a to nie ty czasem wpier.dalasz co chcesz byle limit kaloryczny był? Tj chipsy i popijasz kolą? To jest dopiero proszenie się o raka Cytuj
Tommo 1 003 Opublikowano 31 grudnia 2016 Opublikowano 31 grudnia 2016 dobra spartakusy to na czym smazyc te kotleciki z piersi kuraka und frytki zeby bylo zdrowo and si? Cytuj
Litwin81 1 161 Opublikowano 31 grudnia 2016 Opublikowano 31 grudnia 2016 Olej kokosowy lub masło klarowane. Cytuj
kanabis 22 645 Opublikowano 31 grudnia 2016 Opublikowano 31 grudnia 2016 Jak smazyc to tylko laserami Cytuj
Plugawy 3 707 Opublikowano 31 grudnia 2016 Opublikowano 31 grudnia 2016 Od kokosowego nierafinowanego bedzie Ci kurak kokosem walil. Cytuj
Blaise 3 614 Opublikowano 31 grudnia 2016 Opublikowano 31 grudnia 2016 Dalej nie wiem na czym smażyć. Cytuj
Litwin81 1 161 Opublikowano 31 grudnia 2016 Opublikowano 31 grudnia 2016 Kokos ma ładny zapach,ale jak się mało daje a nie tak by ten kurak pływał w tłuszczu,to nawet nie czuć. Cytuj
II KoBik II 2 635 Opublikowano 31 grudnia 2016 Opublikowano 31 grudnia 2016 Maslo klarowane. Ile wy smazycie? 3-4razy dziennie zeby tsk sie spuszczac nad tym? Cytuj
Yakubu 3 047 Opublikowano 31 grudnia 2016 Opublikowano 31 grudnia 2016 Nie wyśmiałem, jest zdrowy jak sobie go dolejesz do sałatki, albo ugotowane ziemniaczki polejesz, ale smażenie na nim to proszenie o raka! Yakubu a to nie ty czasem wpier.dalasz co chcesz byle limit kaloryczny był? Tj chipsy i popijasz kolą? To jest dopiero proszenie się o raka No z dwa lata temu to codzienność była. Teraz pepsi nie piłem od wakacji, albo dłużej, a chipsy ostatnio w kauflandzie kupiłem swoje ulubione, bo w promocji były i niesamowicie mi nie smakowały, więc już raczej się nie skuszę przez długi czas. Inna sprawa, że co tydzień w niedzielę po piłce pizza wpada i czasem do maka wpadnę, albo turka no i czekoladę zjem czy snickersa, albo ciastka, ale tak to zazwyczaj zdrowo jem. Bo ogólnie IIFYM polega na tym żeby zdrowo jeść i ewentualnie jak się ma ochotę na coś niezdrowego to po prostu to wliczyć w zapotrzebowanie, a nie że jesz same gówna i zacieszasz michę xd 1 Cytuj
TheAceOfSpades 482 Opublikowano 31 grudnia 2016 Opublikowano 31 grudnia 2016 IMO kokos niezbyt nadaje się do smażenia mięs, jajówa, jakieś placki itp. jak najbardziej, ale kilka razy robiłem na nim cycka i jakiś dziwny był, nie w smaku, ale sama konsystencja jak by bardziej gumowata. Oczywiście być może (pipi)ę, bo w sumie w tym samym okresie miałem przesiadkę z gazówki na kuchenkę indukcyjną, więc możliwe że nie ogarnąłem palników... Cytuj
Litwin81 1 161 Opublikowano 31 grudnia 2016 Opublikowano 31 grudnia 2016 Właśnie czytam książkę badacza naukowego "Nowoczesne zasady odżywiania".Chłop na podstawie badań klinicznych na szczurach doszedł do wniosku że kazeina zwiększa w organizmie inicjację enzymów rakotwórczych i to w znaczny sposób.O dziwo to zjawisko nie występuje przy innych źródłach białka. Cytuj
krupek 15 493 Opublikowano 31 grudnia 2016 Opublikowano 31 grudnia 2016 Ja zawsze jakoś sceptycznie do kazeiny byłem nastawiony. Niby polecana zawsze na noc była, bo wolniej wchłaniana, ale przecież metabolizm i tak zwalnia w czasie snu. Cytuj
II KoBik II 2 635 Opublikowano 31 grudnia 2016 Opublikowano 31 grudnia 2016 Na noc to sie wegle je. A rano wstajesz zregenerowany i nabity jak trzeba. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.