Skocz do zawartości

Odżywianie

Sebas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chyba jednak lepiej tego banana, szczegolnie dojrzalego. Szybki strzal energii.

Nie wiem czy warto jesc wolnotrawiacy sie tluszcz i uruchamiac kichy kiedy krew bardziej jest potrzebna w miesniach. 

• Plusik 1
Opublikowano

Orzechy przed treningiem to bym sie bal , ze sie pos.ram, bo jeszcze kawe dla pobudzenia pije i takie combo by moglo sie zle skonczyc. Polecam zatem samego banana, bardziej zielonego. Po treningu w czasie powrotu do domu zółty :D

• Plusik 1
  • Minusik 1
Opublikowano

O tak, ja również zajadam banana przed i po sesji. Jeśli wypijam kawę to "neutralizuję" ją potem przy pomocy ZMA. Już kiedyś miałem okres gdy miałem przerwę od ćwiczeń, dorabiałem sobie na stolarni szwagra składając z nim meble na zamówienie, piłem wtedy po 3-4 kawy dziennie. Po dwóch tygodniach takiego używania zaczęły mi cierpnąć nogi, pojawiło się takie uporczywe swędzenie mięśni, które nie dawało spać w nocy. Antidotum okazał się właśnie magnez. Od tamtej pory pilnuję się by nigdy mi go nie brakowało bo niedobór magnezu przeszkadza szczególnie w pływaniu. Bo jak skurcz w wodzie złapie to chooy człowieka może strzelić :pinch:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Pierwszy raz od momentu jak żyje w NL postanowiłem urozmaicić diete i dodać jako jeden jaki rodzaj kaszy , jakie było moje zdziwienie że w 2 dużych sklepach z żywnością nie było kompletnie żadnej kaszy . Do teraz zachodze jak to jest możliwe że sklep typu Lidl nie ma w asortymencie żadnego rodzaju kaszy , zawsze uważałem że jest to jedzenie na równi z ryżem/makaronem/pieczywem . Już pomijam fakt że o lays z pieca nikt nawet nie słyszał... 

Opublikowano

Jak pisałem podobnie zdziwiło mnie że na dziale z czipsami nie było lays z pieca , które wydawały mi się standardem jako przekąski na równi z colą light. Szukam czegoś o jak najniższym IG bo obecnie wygląda to tak że leci 200g ryżu w ciągu doby i 350g ziemniaków albo batatów .

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

No dobra, lecimy z redukcja. Pytanie takie. Mamy sobie makaron brązowy. 150 kcal w 100 gramach. Tak napisane na opakowaniu. 

Czyli wsypuje na wagę 100 gramów i gotuję jeśli chce 150 kcal zjeść? 

Czy też mam go zważyć po ugotowaniu bo wtedy zmienia np wagę? Jak to się liczy? 

Opublikowano (edytowane)

Napewno na opakowaniu nie jest zaznaczone ze to wartosci po ugotowaniu ?

Czasem na opakowaniu pisza wartosci po ugotowaniu. A 150kcal w 100g suchej masy makaronu nawet brazowego wydaje sie troche mało. 

Edytowane przez kanabis
  • Plusik 2
Opublikowano (edytowane)

Jest. Nie zauważyłem. S(pipi)ysyny wprowadzają w błąd tylko. 

I mam (pipi)a ważyć obślizgły makaron zamiast chigienicznie przed ugotowaniem? Gdzie tu jakieś, rzeczniki praw konsumenta 

Kanabis, jesteś moim bohaterem. 

Edytowane przez Tarantino
Opublikowano

Zawsze mozesz poszukac w sklepie pudelka z podobnym  makaronem gdzie jest napisana wartosc przed ugotowaniem i tym sie sugerowac ;)

Bo wartosc po ugotowaniu w sumie jest zj.ebana i malo pro. Raz makaron moze zlapac wiecej wody raz mniej. Ja bym poszukal po prostu na necie wartosci i je.bal to co jest na pudelku.

Opublikowano

Nie wiem co to za makaron ale jak ostatnio miałem ryz gdzie podawali wartość kcal ugotowanego ryżu, to podali też z jakiej ilości suchego ryżu jest ta porcja 100g więc można było sobie to przeliczyć. 

Opublikowano (edytowane)

9g tłuszczu i 2,8g białka w 100g? Przecież to ch.ujoza a nie jogurt :pawel:

Jak jadłem nabiał to najlepszy był Skyr, Piątnica białkowy, albo ten:

maluta-jogurt-naturalny-wysokobialkowy-bez-laktozy-0-180-g-gobm1e.jpg

Edytowane przez krupek