Skocz do zawartości

Odżywianie


Sebas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  W dniu 31.07.2013 o 09:41, maciucha napisał(a):

Da rade czymś zastąpic twaróg na noc?

Możesz zjeść twarożek farmerski jeśli chcesz coś zmienić. Ale musisz pamiętać, że ma ok połowę mniej % białka niż normalny twaróg.

Zamiast dżemu spróbuj dodać jeszcze jog.naturalny. Nabiera to fajną konsystencję i smak ;)

Opublikowano
  W dniu 31.07.2013 o 09:41, maciucha napisał(a):

Da rade czymś zastąpic twaróg na noc?

jem codziennie 250g twarogu chudego  z 100g dżemu, ale wymieniłbym to na co innego czasami (tak jak sobie zamieniam placki owsiane z dżemem na jajówe z chlebem żytnim i jakimś owocem/  pierś z łososiem)

Jak licze kcal i makrosy z piersi z kurczaka to liczyc wage przed czy po usmażeniu?

 

Możesz popróbowac z jakims chudym żółtym serem 

Opublikowano

Moja propozycja to : 100-150g łososia wędzonego, 100-150g mozzarelli, pomidor, pieprz, sól. Szybko się robi, można od czasu do czasu takie coś zjeść.

Opublikowano (edytowane)

A co forumowi experci powiedza na to:

http://stronglifts.com/gomad-milk-squats-gallon-gain-weight/

W skrocie Galon of Milk a Day. Czyli dodajemy 4 litry, tlustego/pelnego mleka do naszej diety. To daje 2400kcal, 120 gram bialka z czego 20 procent to serwatka, 80 kazeina. Pasteryzowane, UHT czy prosto od krowy? Poki pijemy pelne, proces obrobki nie ma znaczenia. Szczegolnie polecane chudym osobnikom na jakies 4-6 tygodni trwania.

 

Jeszcze dodam, ze przy robieniu masy dla chudzielcow, zasada ze 40% pozywienia powinna byc w plynie a 60 w postaci stalej to tym bardziej to moze dzialac imo.

 

zrodlo http://www.workoutbox.net/?p=142

Edytowane przez El Loco Chocko
Opublikowano (edytowane)

Ja tam po mleku mam całodniowe sensacje żołądkowe, więc znajdźcie sobie innego szczura laboratyjnego na takie eksperymenty :D

 

A co do ryby zamiast twarogu - jako że jem zazwyczaj koło 23 to wole już ten twaróg niż ryby, bo bym nie zasnął sapiąc sobie pod nos takimi specjałami :P.

Edytowane przez maciucha
Opublikowano
  W dniu 31.07.2013 o 18:27, El Loco Chocko napisał(a):

A co forumowi experci powiedza na to:

http://stronglifts.com/gomad-milk-squats-gallon-gain-weight/

W skrocie Galon of Milk a Day. Czyli dodajemy 4 litry, tlustego/pelnego mleka do naszej diety. To daje 2400kcal, 120 gram bialka z czego 20 procent to serwatka, 80 kazeina. Pasteryzowane, UHT czy prosto od krowy? Poki pijemy pelne, proces obrobki nie ma znaczenia. Szczegolnie polecane chudym osobnikom na jakies 4-6 tygodni trwania.

 

Jeszcze dodam, ze przy robieniu masy dla chudzielcow, zasada ze 40% pozywienia powinna byc w plynie a 60 w postaci stalej to tym bardziej to moze dzialac imo.

 

zrodlo http://www.workoutbox.net/?p=142

Coś mi sie obiło o usy że ogólnie mleko dla dorosłych ludzi jest fe i szkodliwe, ale nie wiem czy to nie mit jak z jajkami

Opublikowano
  Cytat

 

Mleka na pewno nie należy przeceniać - zdecydowanie nie jest niezbędne w diecie. Wapń można czerpać z wielu źródeł (ser, ryby), podobnie pełnowartościowe białko i witaminy/mikroelementy. Ale w mleku mamy to wszystko - że tak powiem - w jednym miejscu, stąd jeśli nie mamy nietolerancji laktozy to warto pomyśleć o włączeniu mleka lub innych produktów "mlekopochodnych" do diety. Byle z umiarem, nadmierne spożycie mleka sprzyja wapniowej kamicy nerkowej.

 

  Cytat

 

Układ pokarmowy człowieka jest zbudowany w ten sposób, że krowie mleko, które dostaje się do żołądka, pod wpływem kwaśnych soków żołądkowych, ścina się i tworzy coś na kształt twarogu oblepiającego cząstki innego pokarmu znajdującego się w żołądku. 

Mleko owszem zawiera dużo wapnia. Jednak o wiele więcej wapnia znajduje się w orzechach, kapuście, marchwi czy burakach. Wapń jest tam w idealnej proporcji z innymi minerałami oraz w formie o wiele łatwiej przyswajalnej przez ludzki organizm. Wapń jest wchłaniany tylko z produktów, które mają odpowiednią proporcję wapnia do fosforu. Aby wapń mógł zostać przyswojony przez ludzki organizm jego stosunek do fosforu powinien wynosić ok. 2:1 lub więcej. Na przykład w kobiecym mleku stosunek ten wynosi 1,83 : 1, a więc niemal idealny.

Jeśli chodzi o kwaśne produkty mleczne takie jak n.in. kefir, jogurt, twaróg czy żółty ser, to takie produkty wręcz trzeba spożywać. Bakterie znajdujące się w tych produktach są pożyteczne dla organizmu człowieka.

Mi się to wydaje logiczne

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
  W dniu 31.07.2013 o 19:42, maciucha napisał(a):

Ja tam po mleku mam całodniowe sensacje żołądkowe, więc znajdźcie sobie innego szczura laboratyjnego na takie eksperymenty :D

 

 

Może nietolerujesz laktozy, badaleś się w tym kierunku? Mleko to ch'uj bo zakwasza krew.

Edytowane przez _Be_
Opublikowano

bluber - za dzieciaka jadłem mnóstwo płatków, piłem sporo kakao z mlekiem itd. i zawsze wszystko było spoko. Gdzieś tak rok temu zauważyłem, że mnie po mleku boli brzuch i kończy się to problemami trawiennymi.

Mleka teraz już pewnie z 9 miesiecy w ogóle nie tknąłem i wcale mi go nie brakuje.

Co ciekawe nie mam problemów z trawieniem 250g twarogu chudego, który jem codziennie przed spaniem.

Opublikowano

Twaróg zawiera laktozę ale w dużo mniejszej ilości ponieważ jest produkowany z fermentowanego (zkwaszonego) mleka, podobnie jak jogurty i kefiry.

Opublikowano (edytowane)

To poltlusty ma wtedy az o 5 gram mniej bialka, slabo. A nie wolisz chudego ? Bo mnie wlasnie chudy lepiej smakuje, szczegolnie z lyzka miodu.

Edytowane przez krupek1

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...