Kazub 4 585 Opublikowano 19 października 2013 Opublikowano 19 października 2013 nie rozumiem dlaczego ma się odłożyć. najpierw ustalasz bilans kalorii, a potem proporcje makroskładników. białko ma taką samą wartość kaloryczną, co węglowodany i również ulega spalaniu (głównie na energię cieplną), ale jest dużo mniej efektywnym źródłem energii, niż węgle, czy tłuszcz. białko metabolizuje się dłużej i jest cały czas w obrocie - całodobowa synteza i rozpad aminokwasów. węglowodany są wykorzystywane od razu i w razie nadwyżki odkładają się w tłuszcz. węglowodany są bardziej niebezpieczne w kontekście kontroli tłuszczu, dlatego nie rozumiem, jak ich ograniczenie na rzecz białek może zaszkodzić. zakwaszanie to inna historia. 4 Cytuj
El Loco Chocko 2 029 Opublikowano 19 października 2013 Opublikowano 19 października 2013 (edytowane) Sorry jestem debilem Nie wiedziec dlaczego uznalem ze gram bialka ma 4 kcal co jest samo w sobie prawda, ale do tego pomylilo mi sie ze wegle maja 1kcal za gram. Stad te moje rozbieznosci. Bije sie w klate. Bo ku.rwa robie kursy, ucze sie, zakuwam a pozniej takie fapa Co do odkladania sie w tluszcz. To jak mowisz bialko zuzywa sie wolniej. Wrecz bardzo wolno bo zeby zaczela sie glukoneogeneza, musi pierw sie spalic glikogen, pozniej kwasy tluszczowe, a dopiero aminokwasy. Takie cos zazwyczaj ma jednak miejsce podczas dlugotrwalego wysilku, kolo 2h minimum. Jakis maraton, dwugodzinne plywanie itp. Stad tak sie upieram przy tym zeby nie przesadzac z bialkiem bo nadwyzki pozniej ciezko sie imo pozbyc. Edytowane 19 października 2013 przez El Loco Chocko Cytuj
Gość yaczes Opublikowano 22 października 2013 Opublikowano 22 października 2013 (edytowane) Te ustalenia z pierwszej polowy XX wieku, ze gram bialka ma 4kcal, tluszczu ilestam, etc, są oczywiscie bledne. Gram bialka ma od 1kcal do ponad 10, itd., w zależności od pochodzenia, tego ile energii idzie na trawienie tego 1 g, etc, itd. Malo tego, UE chce porzucić ten bledny system i chce, aby w przyszłości podawac faktyczna kaloryczność na opakowaniach. Edytowane 22 października 2013 przez Jaczes Cytuj
MYSZa7 8 962 Opublikowano 23 października 2013 Opublikowano 23 października 2013 Masz coś, gdzie można o tym więcej poczytać? Cytuj
Kazub 4 585 Opublikowano 24 października 2013 Opublikowano 24 października 2013 zależności od pochodzenia, tego ile energii idzie na trawienie tego 1 g, etc, itd. znasz te zależności ? rozróżniasz je ? bierzesz je pod uwagę ? odczuwasz ich wpływ ? kaloryczność jest tylko ogólnym punktem odniesienia, od którego badasz swoje reakcje na zasadzie prób i błędów. mało kto stosuje diety, gdzie każdego dnia stosuje zupełnie nowe produkty, żeby potrzebował jakichś kosmicznych wyliczeń. sprawdź sobie na oko jak się najjesz taką samą wagową porcją samego gotowanego ryżu oraz kurczaka, potem dodaj określoną ilość jakiegokolwiek tłuszczu i porównaj. nawet małe dzieci szybko zauważają dużą kaloryczność tłuszczu, nieważne, czy to będzie olej palmowy, rzepakowy, czy smalec. jak na drodze testów zauważysz gdzieś rozrzut w skali 1-10 to koniecznie daj znać Malo tego, UE chce porzucić ten bledny system i chce, aby w przyszłości podawac faktyczna kaloryczność na opakowaniach. spoko. jak temat sie przyjmie i zaistnieje w życiu, to wezme go pod uwagę. narazie zostane przy starych wyliczeniach i pozaklejam sobie jelita mlekiem i podbije cholesterol jajkami. prosty chłopak jestem i lubie proste sprawdzone rozwiązania Cytuj
kanabis 22 645 Opublikowano 27 października 2013 Opublikowano 27 października 2013 Jest paczuszka z belgii. Teraz sie pucować jak jeść tunaki? Zawsze jadłem ze zmieszanym ketchupem i majonezoo ale jak wiadomo jestem zalanym endodoyebanym dzikiem więc odpada. Cytuj
El Loco Chocko 2 029 Opublikowano 27 października 2013 Opublikowano 27 października 2013 Ja lubie tak: Cebulke i papryke wrzucam na patelnie, lekko rumienie. Dodaje tune i liscie szpinaku i mieszam przez 2-4 minuty. Pozniej do tego dodaje ryz (ugotowany) i znowu 2-3 minuty az wszystko jest cieple. Na sam koniec jajko lub dwa i mieszam az sie ladnie zetnie wszystko. Przyprawy do smaku i włala. Drugi sposob to z pomidorami cebulka i bazylia i makaron. 1 Cytuj
Gość Opublikowano 27 października 2013 Opublikowano 27 października 2013 Mi to smakuje http://www.sfd.pl/burgery_z_tuńczyka-t752967.html , z tym, że daje żółty ser zamiast siemienia Cytuj
kanabis 22 645 Opublikowano 27 października 2013 Opublikowano 27 października 2013 W sumie to nie jadłem nigdy tuny smażonego. Dzięki chopy Cytuj
kanabis 22 645 Opublikowano 27 października 2013 Opublikowano 27 października 2013 Najpierw zrobie ten przepis loco. Akurat zrobiłem plecki i zjem sobie. Kur.wa jaka patologia, nie mam w lodówce ani jednego warzywa jak u bundych Lece do kerfora Cytuj
krupek 15 493 Opublikowano 29 października 2013 Opublikowano 29 października 2013 Taka ciekawostka. Za granicą jest dostępny jogurt ze sporą dawką białka. Spoko sprawa, można zabrać do pracy, na uczelnię, czy gdziekolwiek i nie wymaga przygotowywania przedtem. Pewnie sporo by u nas kosztował, podobnie jak batony proteinowe. http://powerful.yt/ Cytuj
Dark Serge 80 Opublikowano 30 października 2013 Opublikowano 30 października 2013 pytanie - mam sobie dietke taką jak poniżej, ostatnio podbijam kalorie(do 4k, uber ekto) i póki co mam za duzo tłuszczy i za mało węgli, a wpieprzam sporo ogólnie, Co dodać do jadłospisu, żeby było wiecej węgli, ale zebym nie siedział ciągle z żarciem? Nie ogarniam jak np. Owca wpieprza 6k kalorii w 3ch posiłkach, też tak chce.. codziennie prawie to samo: rano: 100g musli Serek wiejski obiad 1, 2, 3 (co 3-4h) 130g brązowego ryżu 160g kury 30g oliwy kolacja : twaróg + danio + 40g oliwy czuje sie jakbym wpieprzał nonstop, a jakoś nie mam pomysłu na te węgle Cytuj
maciucha 11 654 Opublikowano 30 października 2013 Opublikowano 30 października 2013 (edytowane) no mi jak stanęła waga przy jedzeniu 4000kcal to dokładam od tego czasu słodycze/laysy z pieca forumowi spece pewnie wyzwą mnie od idiotów, ale ile mozna wpje.rdalac ryżu, makaronu i owsianki (a masa ruszyła znowu do przodu) zalanie jest niemałe (6 miesiac na masówce), ale redukcja to poza wyrzuceniem słodyczy i sosów, powinna byc przyjemnosc Edytowane 30 października 2013 przez maciucha Cytuj
II KoBik II 2 635 Opublikowano 31 października 2013 Opublikowano 31 października 2013 Na takim zarciu to miesnia nie zrobisz, choc fakt, tez wale diete. Nie wygram zawodow z kanabisem. Cytuj
maciucha 11 654 Opublikowano 31 października 2013 Opublikowano 31 października 2013 Czyli twierdzisz ze jedzac z grubsza 4000 kcal dobrego jedzenia i dorzucajac troche słodyczy jestem z miejsca skazany na porażke xD? Cytuj
kanabis 22 645 Opublikowano 31 października 2013 Opublikowano 31 października 2013 Nie, twierdzi po prostu że wygląda tak jak podchodzi do bodybuildingu czyli ch.ujowo Nie ma diety więc pewnie za te pół roku bedzie wyglądał tak samo albo gorzej, chyba sie popłacze przed monitorem jak zobaczy że wygląda gorzej od doyebanego dzika xD Nie przejmuj sie tym co mówi maciucha kobik. Trzymaj diete i rób swoje. To jak ze wszystkim w życiu im robisz to lepiej tym lepsze efekty osiagniesz. A jak robić coś byle jak to jak on to lepiej nie robić tego wcale imo. To jak łowienie ryb , masz ch.ujową zanęte, byle jakie miejsce, będziesz łowił ryby ale to będą szprotki,bedziesz sie starał i zorganizujesz wszystko tip top będziesz łowił grube ryby Darkserge Skromne te sniadanie. Dorzuć tych musli ze dwa razy tyle i wywal serek wiejski na korzyść jakiegoś "szybszego" białka Cytuj
El Loco Chocko 2 029 Opublikowano 31 października 2013 Opublikowano 31 października 2013 (edytowane) pytanie - mam sobie dietke taką jak poniżej, ostatnio podbijam kalorie(do 4k, uber ekto) i póki co mam za duzo tłuszczy i za mało węgli, a wpieprzam sporo ogólnie, Co dodać do jadłospisu, żeby było wiecej węgli, ale zebym nie siedział ciągle z żarciem? Nie ogarniam jak np. Owca wpieprza 6k kalorii w 3ch posiłkach, też tak chce.. codziennie prawie to samo: rano: 100g musli Serek wiejski obiad 1, 2, 3 (co 3-4h) 130g brązowego ryżu 160g kury 30g oliwy kolacja : twaróg + danio + 40g oliwy czuje sie jakbym wpieprzał nonstop, a jakoś nie mam pomysłu na te węgle Troszke licho to to wyglada. Do sniadania dodaj jakis owoc, garsc orzechow. Serek wywayl, zamien na jajko albo dwa. Zjedz drugie sniadanie. 2-4 kromki z maslem orzechowym zrobia robote jak nie masz czasu na jakies wykwintne dania Do obiadu dodaj warzywa., straczki itp Zjedz cos pomiedzy obiadem a kolacją. Moze byc salatka z tunczykiem, kurczakiem, jakies smothie proteinowe (domowej roboty) czy znow chleba z maslem orzechowym Kolacje mozesz tez ryba urozmaicic itp. Sporo oliwy u ciebie i nie wiem czy az 70 gram to dobry pomysl. Wiem ze kalorie probujesz podbic, ale jesli zastosujesz sie do rad to mozesz te ilosc o polowe uciac. Jesli jednak wolisz nie to podziel ta ilosc na 3 rowne porcje i dodaj jedna do sniadania. Takie luzne uwagi, mozesz miec woje zdanie. Edytowane 31 października 2013 przez El Loco Chocko Cytuj
krupek 15 493 Opublikowano 31 października 2013 Opublikowano 31 października 2013 Ja ostatnio reflektuję takie śniadaie : 125 g chudego twarogu, jeden jogurt naturalny, trochę kakao i garść płatków żytnich. Wszystko zmieszane. Do tego jeszcze mała kawa i jabłko, albo gruszka. Cytuj
kanabis 22 645 Opublikowano 31 października 2013 Opublikowano 31 października 2013 pytanie - mam sobie dietke taką jak poniżej, ostatnio podbijam kalorie(do 4k, uber ekto) i póki co mam za duzo tłuszczy i za mało węgli, a wpieprzam sporo ogólnie, Co dodać do jadłospisu, żeby było wiecej węgli, ale zebym nie siedział ciągle z żarciem? Nie ogarniam jak np. Owca wpieprza 6k kalorii w 3ch posiłkach, też tak chce.. codziennie prawie to samo: rano: 100g musli Serek wiejski obiad 1, 2, 3 (co 3-4h) 130g brązowego ryżu 160g kury 30g oliwy kolacja : twaróg + danio + 40g oliwy czuje sie jakbym wpieprzał nonstop, a jakoś nie mam pomysłu na te węgle Troszke licho to to wyglada. Do sniadania dodaj jakis owoc, garsc orzechow. Serek wywayl, zamien na jajko albo dwa. Zjedz drugie sniadanie. 2-4 kromki z maslem orzechowym zrobia robote jak nie masz czasu na jakies wykwintne dania Do obiadu dodaj warzywa., straczki itp Zjedz cos pomiedzy obiadem a kolacją. Moze byc salatka z tunczykiem, kurczakiem, jakies smothie proteinowe (domowej roboty) czy znow chleba z maslem orzechowym Kolacje mozesz tez ryba urozmaicic itp. Sporo oliwy u ciebie i nie wiem czy az 70 gram to dobry pomysl. Wiem ze kalorie probujesz podbic, ale jesli zastosujesz sie do rad to mozesz te ilosc o polowe uciac. Jesli jednak wolisz nie to podziel ta ilosc na 3 rowne porcje i dodaj jedna do sniadania. Takie luzne uwagi, mozesz miec woje zdanie. Ale on tam ma 130g oliwy nie 70 Cytuj
kanabis 22 645 Opublikowano 31 października 2013 Opublikowano 31 października 2013 (edytowane) Aha loco łap plusa za ten przepis na tuńczyki. Wprawdzie ryż zostawiam tylko ugotowany ale na niego zwalam z patelnituńczyka z warzywami i jest pięknie Edytowane 31 października 2013 przez kanabis Cytuj
El Loco Chocko 2 029 Opublikowano 31 października 2013 Opublikowano 31 października 2013 (edytowane) Spoko, sam go wlasnie wsuwam swietnie smakuje na oleju kokosowym, tak na marginesie. A nie zauwazylem ze je 3 razy te obiady. Hmm, grubo, mnie by zabilo hehe Edytowane 31 października 2013 przez El Loco Chocko Cytuj
Q-Jot 321 Opublikowano 1 listopada 2013 Opublikowano 1 listopada 2013 Wsuwam codziennie twaróg półtłusty. Dodam tuńczyka, czy jajka na twardo. No ale suche to i bez smaku. Dodajecie czegoś? Na kostkę twarogu to dodawałem łyżkę śmietany, lub majonezu, mniej suche, ale niezbyt redukcyjne jak mniemam. Cytuj
Dark Serge 80 Opublikowano 1 listopada 2013 Opublikowano 1 listopada 2013 Dzięki chłopki za tipsy - pokombinuje z dietką co by lepiej sie to poskładało.@El Loco - no wcinam te 5 posiłków i mam wrazenie, ze nonstop jem, 3 razy kurak z ryzem dziennie troche meczy. Dlatetgo jestem pod wrazeniem ze owca w 3 posiłki wpieprza po 6000 kalorii... musze ogarnąć co on tam je A do twarogu to posól sobie po prostu, ja wcinam z Danio, ale to masowo ;] Cytuj
maciucha 11 654 Opublikowano 1 listopada 2013 Opublikowano 1 listopada 2013 (edytowane) Czemu nie zamienisz sobie czasem ryżu na kaszę/makaron pełnoziarnisty? Jakieś keczupy/sosy dodajesz do tych kur czy wsio na sucho wcinasz? Edytowane 1 listopada 2013 przez maciucha Cytuj
kanabis 22 645 Opublikowano 2 listopada 2013 Opublikowano 2 listopada 2013 Wsuwam codziennie twaróg półtłusty. Dodam tuńczyka, czy jajka na twardo. No ale suche to i bez smaku. Dodajecie czegoś? Na kostkę twarogu to dodawałem łyżkę śmietany, lub majonezu, mniej suche, ale niezbyt redukcyjne jak mniemam. Dodaj łyżke dżemu Czemu nie zamienisz sobie czasem ryżu na kaszę/makaron pełnoziarnisty? Jakieś keczupy/sosy dodajesz do tych kur czy wsio na sucho wcinasz? Ja polecam żeby kura była smaczna smażyć na oleju w sprayu pod przykryciem na małym ogniu. Dodać np cebuli oczywiście przyprawy. Kura jest wtedysoczysta mniam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.