Skocz do zawartości

Odżywianie


Sebas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie rozumiem dlaczego ma się odłożyć. najpierw ustalasz bilans kalorii, a potem proporcje makroskładników. białko ma taką samą wartość kaloryczną, co węglowodany i również ulega spalaniu (głównie na energię cieplną), ale jest dużo mniej efektywnym źródłem energii, niż węgle, czy tłuszcz. białko metabolizuje się dłużej i jest cały czas w obrocie - całodobowa synteza i rozpad aminokwasów. węglowodany są wykorzystywane od razu i w razie nadwyżki odkładają się w tłuszcz. węglowodany są bardziej niebezpieczne w kontekście kontroli tłuszczu, dlatego nie rozumiem, jak ich ograniczenie na rzecz białek może zaszkodzić. zakwaszanie to inna historia.

  • Plusik 4
Opublikowano (edytowane)

Sorry jestem debilem :(

Nie wiedziec dlaczego uznalem ze gram bialka ma 4 kcal co jest samo w sobie prawda, ale do tego pomylilo mi sie ze wegle maja 1kcal za gram. Stad te moje rozbieznosci. Bije sie w klate. Bo ku.rwa robie kursy, ucze sie, zakuwam a pozniej takie fapa :)

Co do odkladania sie w tluszcz. To jak mowisz bialko zuzywa sie wolniej. Wrecz bardzo wolno bo zeby zaczela sie glukoneogeneza, musi pierw sie spalic glikogen, pozniej kwasy tluszczowe, a dopiero aminokwasy. Takie cos zazwyczaj ma jednak miejsce podczas dlugotrwalego wysilku, kolo 2h minimum. Jakis maraton, dwugodzinne plywanie itp. Stad tak sie upieram przy tym zeby nie przesadzac z bialkiem bo nadwyzki pozniej ciezko sie imo pozbyc.

Edytowane przez El Loco Chocko
Opublikowano (edytowane)

Te ustalenia z pierwszej polowy XX wieku, ze gram bialka ma 4kcal, tluszczu ilestam, etc, są oczywiscie bledne. Gram bialka ma od 1kcal do ponad 10, itd., w zależności od pochodzenia, tego ile energii idzie na trawienie tego 1 g, etc, itd.

 

Malo tego, UE chce porzucić ten bledny system i chce, aby w przyszłości podawac faktyczna kaloryczność na opakowaniach.

Edytowane przez Jaczes
Opublikowano

 

zależności od pochodzenia, tego ile energii idzie na trawienie tego 1 g, etc, itd.

znasz te zależności ? rozróżniasz je ? bierzesz je pod uwagę ? odczuwasz ich wpływ ?

 

kaloryczność jest tylko ogólnym punktem odniesienia, od którego badasz swoje reakcje na zasadzie prób i błędów. mało kto stosuje diety, gdzie każdego dnia stosuje zupełnie nowe produkty, żeby potrzebował jakichś kosmicznych wyliczeń. sprawdź sobie na oko jak się najjesz taką samą wagową porcją samego gotowanego ryżu oraz kurczaka, potem dodaj określoną ilość jakiegokolwiek tłuszczu i porównaj. nawet małe dzieci szybko zauważają dużą kaloryczność tłuszczu, nieważne, czy to będzie olej palmowy, rzepakowy, czy smalec. jak na drodze testów zauważysz gdzieś rozrzut w skali 1-10 to koniecznie daj znać

 

Malo tego, UE chce porzucić ten bledny system i chce, aby w przyszłości podawac faktyczna kaloryczność na opakowaniach.

spoko. jak temat sie przyjmie i zaistnieje w życiu, to wezme go pod uwagę. narazie zostane przy starych wyliczeniach i pozaklejam sobie jelita mlekiem i podbije cholesterol jajkami. prosty chłopak jestem i lubie proste sprawdzone rozwiązania 

Opublikowano

uGS3MUp.jpg

 

 

Jest paczuszka z belgii.

Teraz sie pucować jak jeść tunaki? Zawsze jadłem ze zmieszanym ketchupem i majonezoo ale jak wiadomo jestem zalanym endodoyebanym dzikiem więc odpada.

Opublikowano

Ja lubie tak:

Cebulke i papryke wrzucam na patelnie, lekko rumienie. Dodaje tune i liscie szpinaku i mieszam przez 2-4 minuty. Pozniej do tego dodaje ryz (ugotowany) i znowu 2-3 minuty az wszystko jest cieple. Na sam koniec jajko lub dwa i mieszam az sie ladnie zetnie wszystko. Przyprawy do smaku i włala.

Drugi sposob to z pomidorami cebulka i bazylia i makaron.

  • Plusik 1
Opublikowano

Najpierw zrobie ten przepis loco. Akurat zrobiłem plecki i zjem sobie. Kur.wa jaka patologia, nie mam w lodówce ani jednego warzywa :/ jak u bundych

 

Lece do kerfora

Opublikowano

Taka ciekawostka. Za granicą jest dostępny jogurt ze sporą dawką białka. Spoko sprawa, można zabrać do pracy, na uczelnię, czy gdziekolwiek i nie wymaga przygotowywania przedtem. Pewnie sporo by u nas kosztował, podobnie jak batony proteinowe.

 

http://powerful.yt/

Opublikowano

pytanie - mam sobie dietke taką jak poniżej, ostatnio podbijam kalorie(do 4k, uber ekto) i póki co mam za duzo tłuszczy i za mało węgli, a wpieprzam sporo  ogólnie, Co dodać do jadłospisu, żeby było wiecej węgli, ale zebym nie siedział ciągle z żarciem?

Nie ogarniam jak np. Owca wpieprza 6k kalorii w 3ch posiłkach, też tak chce..

 

codziennie prawie to samo:
 

rano:

100g musli

Serek wiejski

 

obiad 1, 2, 3 (co 3-4h)

130g brązowego ryżu

160g kury

30g oliwy

 

kolacja :

twaróg +  danio + 40g oliwy

 

 

czuje sie jakbym wpieprzał nonstop, a jakoś nie mam pomysłu na te węgle
 

Opublikowano (edytowane)

no mi jak stanęła waga przy jedzeniu 4000kcal to dokładam od tego czasu słodycze/laysy z pieca

forumowi spece pewnie wyzwą mnie od idiotów, ale ile mozna wpje.rdalac ryżu, makaronu i owsianki (a masa ruszyła znowu do przodu) :P

 

zalanie jest niemałe (6 miesiac na masówce), ale redukcja to poza wyrzuceniem słodyczy i sosów, powinna byc przyjemnosc  :D

Edytowane przez maciucha
Opublikowano

Nie, twierdzi po prostu że wygląda tak jak podchodzi do bodybuildingu czyli ch.ujowo ;) Nie ma diety więc pewnie za te pół roku bedzie wyglądał tak samo albo gorzej, chyba sie popłacze przed monitorem jak zobaczy że wygląda gorzej od doyebanego dzika xD

Nie przejmuj sie tym co mówi maciucha kobik. Trzymaj diete i rób swoje. To jak ze wszystkim w życiu im robisz to lepiej tym lepsze efekty osiagniesz. A jak robić coś byle jak to jak on  to lepiej nie robić tego wcale imo. To jak łowienie ryb , masz ch.ujową zanęte, byle jakie miejsce, będziesz łowił ryby ale to będą szprotki,bedziesz sie starał i zorganizujesz wszystko tip top będziesz łowił grube ryby ;)

 

Darkserge

Skromne te sniadanie. Dorzuć tych musli ze dwa razy tyle i wywal serek wiejski na korzyść jakiegoś "szybszego" białka

Opublikowano (edytowane)

pytanie - mam sobie dietke taką jak poniżej, ostatnio podbijam kalorie(do 4k, uber ekto) i póki co mam za duzo tłuszczy i za mało węgli, a wpieprzam sporo  ogólnie, Co dodać do jadłospisu, żeby było wiecej węgli, ale zebym nie siedział ciągle z żarciem?

Nie ogarniam jak np. Owca wpieprza 6k kalorii w 3ch posiłkach, też tak chce..

 

codziennie prawie to samo:

 

rano:

100g musli

Serek wiejski

 

obiad 1, 2, 3 (co 3-4h)

130g brązowego ryżu

160g kury

30g oliwy

 

kolacja :

twaróg +  danio + 40g oliwy

 

 

czuje sie jakbym wpieprzał nonstop, a jakoś nie mam pomysłu na te węgle

 

Troszke licho to to wyglada.

Do sniadania dodaj  jakis owoc, garsc orzechow. Serek wywayl, zamien na jajko albo dwa.

Zjedz drugie sniadanie. 2-4 kromki z maslem orzechowym zrobia robote jak nie masz czasu na jakies wykwintne dania ;)

Do obiadu dodaj warzywa., straczki itp

Zjedz cos pomiedzy obiadem a kolacją. Moze byc salatka z tunczykiem, kurczakiem, jakies smothie proteinowe (domowej roboty) czy znow chleba z maslem orzechowym

Kolacje mozesz tez ryba urozmaicic itp.

Sporo oliwy u ciebie i nie wiem czy az 70 gram to dobry pomysl. Wiem ze kalorie probujesz  podbic, ale jesli zastosujesz sie do rad to mozesz te ilosc o polowe uciac. Jesli jednak wolisz nie to podziel ta ilosc na 3 rowne porcje i dodaj jedna do sniadania.

 

Takie luzne uwagi, mozesz miec woje zdanie.

Edytowane przez El Loco Chocko
Opublikowano

Ja ostatnio reflektuję takie śniadaie : 125 g chudego twarogu, jeden jogurt naturalny, trochę kakao i garść płatków żytnich. Wszystko zmieszane. Do tego jeszcze mała kawa i jabłko, albo gruszka.

Opublikowano

 

pytanie - mam sobie dietke taką jak poniżej, ostatnio podbijam kalorie(do 4k, uber ekto) i póki co mam za duzo tłuszczy i za mało węgli, a wpieprzam sporo  ogólnie, Co dodać do jadłospisu, żeby było wiecej węgli, ale zebym nie siedział ciągle z żarciem?

Nie ogarniam jak np. Owca wpieprza 6k kalorii w 3ch posiłkach, też tak chce..

 

codziennie prawie to samo:

 

rano:

100g musli

Serek wiejski

 

obiad 1, 2, 3 (co 3-4h)

130g brązowego ryżu

160g kury

30g oliwy

 

kolacja :

twaróg +  danio + 40g oliwy

 

 

czuje sie jakbym wpieprzał nonstop, a jakoś nie mam pomysłu na te węgle

 

Troszke licho to to wyglada.

Do sniadania dodaj  jakis owoc, garsc orzechow. Serek wywayl, zamien na jajko albo dwa.

Zjedz drugie sniadanie. 2-4 kromki z maslem orzechowym zrobia robote jak nie masz czasu na jakies wykwintne dania ;)

Do obiadu dodaj warzywa., straczki itp

Zjedz cos pomiedzy obiadem a kolacją. Moze byc salatka z tunczykiem, kurczakiem, jakies smothie proteinowe (domowej roboty) czy znow chleba z maslem orzechowym

Kolacje mozesz tez ryba urozmaicic itp.

Sporo oliwy u ciebie i nie wiem czy az 70 gram to dobry pomysl. Wiem ze kalorie probujesz  podbic, ale jesli zastosujesz sie do rad to mozesz te ilosc o polowe uciac. Jesli jednak wolisz nie to podziel ta ilosc na 3 rowne porcje i dodaj jedna do sniadania.

 

Takie luzne uwagi, mozesz miec woje zdanie.

 

Ale on tam ma 130g oliwy nie 70 ;)

Opublikowano (edytowane)

Aha loco łap plusa za ten przepis na tuńczyki. Wprawdzie ryż zostawiam tylko ugotowany ale na niego zwalam z patelnituńczyka z warzywami i jest pięknie :)

Edytowane przez kanabis
Opublikowano

Wsuwam codziennie twaróg półtłusty. Dodam tuńczyka, czy jajka na twardo. No ale suche to i bez smaku. Dodajecie czegoś? Na kostkę twarogu to dodawałem łyżkę śmietany, lub majonezu, mniej suche, ale niezbyt redukcyjne jak mniemam.

Opublikowano

Dzięki chłopki za tipsy - pokombinuje z dietką co by lepiej sie to poskładało.

@El Loco - no wcinam te 5 posiłków i mam wrazenie, ze nonstop jem, 3 razy kurak z ryzem dziennie troche meczy. Dlatetgo jestem pod wrazeniem ze owca w 3 posiłki wpieprza po 6000 kalorii... musze ogarnąć co on tam je ;)

 

A do twarogu to posól sobie po prostu, ja wcinam  z Danio, ale to masowo ;]

Opublikowano (edytowane)

Czemu nie zamienisz sobie czasem ryżu na kaszę/makaron pełnoziarnisty? Jakieś keczupy/sosy dodajesz do tych kur czy wsio na sucho wcinasz?

Edytowane przez maciucha
Opublikowano

Wsuwam codziennie twaróg półtłusty. Dodam tuńczyka, czy jajka na twardo. No ale suche to i bez smaku. Dodajecie czegoś? Na kostkę twarogu to dodawałem łyżkę śmietany, lub majonezu, mniej suche, ale niezbyt redukcyjne jak mniemam.

 

Dodaj łyżke dżemu

 

 

Czemu nie zamienisz sobie czasem ryżu na kaszę/makaron pełnoziarnisty? Jakieś keczupy/sosy dodajesz do tych kur czy wsio na sucho wcinasz?

 

Ja polecam żeby kura była smaczna smażyć na oleju w sprayu pod przykryciem na małym ogniu. Dodać np cebuli oczywiście przyprawy. Kura jest wtedysoczysta mniam

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...