Litwin81 1 160 Opublikowano 11 czerwca 2011 Opublikowano 11 czerwca 2011 Może też przez dodatnie temperatury,ja tak nie mam,ale znajomych zatyka. Cytuj
scuff 463 Opublikowano 11 czerwca 2011 Opublikowano 11 czerwca 2011 a zamiast nich polej ryż oliwą z oliwek. Zdrowiej i równie smacznie. zwykła oliwa nie bardzo smakuje, ale kiedyś miałem czosnkową i faktycznie była o wiele lepsza niż sosy. jade ostatnio na obiadkach na parze i czuje sie lepiej niz kiedykolwiek Cytuj
Tori 12 Opublikowano 14 czerwca 2011 Opublikowano 14 czerwca 2011 Tatuś od miesiąca wpieprza dorsza z ryżem przed i po mma. Dorsz mrożony z biedry 20zł/kg Najlepsze (pipi), polecam Cytuj
Gość yaczes Opublikowano 14 czerwca 2011 Opublikowano 14 czerwca 2011 Wedzona piers z kurczaka z biedry tez daje rade Cytuj
kanabis 22 644 Opublikowano 14 czerwca 2011 Opublikowano 14 czerwca 2011 Ja w biedrze kupuje makaron durum <ok> Cytuj
I VIN DIESEL I 8 Opublikowano 15 czerwca 2011 Opublikowano 15 czerwca 2011 Prawda - lepszy niźli przereklamowany Lubella. Cytuj
scuff 463 Opublikowano 15 czerwca 2011 Opublikowano 15 czerwca 2011 Wedzona piers z kurczaka z biedry tez daje rade myslalem, ze tylko ja jem tą wedzonke :potter: Cytuj
Banny 2 656 Opublikowano 18 czerwca 2011 Opublikowano 18 czerwca 2011 Ja trzymam się kuraka, makaronu i ryżu na stałe. Ryż nie wchodzi na sucho to biorę sosy - słodko-kwaśne albo chińskie z biedry. Wtedy jest i mokro, wilgotno.. ups plus dodatek węgli Daj sobie spokój z sosami, a zamiast nich polej ryż oliwą z oliwek. Zdrowiej i równie smacznie. te sosy sa serio tak slabe? bardzo czesto jadam w sumie, lubie bardzo , a nie wiem czy przesiadka na oliwe (ktora jest droga) bylaby do przyjecia. zmartwiliscie mnie Cytuj
Litwin81 1 160 Opublikowano 18 czerwca 2011 Opublikowano 18 czerwca 2011 Olej rzepakowy jest równie zdrowy co oliwa,a grubo tańszy. Cytuj
El Loco Chocko 2 029 Opublikowano 19 czerwca 2011 Opublikowano 19 czerwca 2011 Ja trzymam się kuraka, makaronu i ryżu na stałe. Ryż nie wchodzi na sucho to biorę sosy - słodko-kwaśne albo chińskie z biedry. Wtedy jest i mokro, wilgotno.. ups plus dodatek węgli Daj sobie spokój z sosami, a zamiast nich polej ryż oliwą z oliwek. Zdrowiej i równie smacznie. te sosy sa serio tak slabe? bardzo czesto jadam w sumie, lubie bardzo , a nie wiem czy przesiadka na oliwe (ktora jest droga) bylaby do przyjecia. zmartwiliscie mnie Nie sluchaj ich. 3 Cytuj
kanabis 22 644 Opublikowano 19 czerwca 2011 Opublikowano 19 czerwca 2011 Moja już ostateczna chyba dieta Co o niej myślicie? 1.Koktajl 100g płatków owsianych+ 25g białka 2.jajecznica z 3 jaj + 50g chleba z pełnego ziarna 3.ryż 100g+ pierś z kury 100g (przedtreningowy) 4.makaron durum 100g+pierś 100g (potreningowy) 5.koktajl 100g płatków owsianych 6.makaron durum 50g+ białko 50g 7 twaróg chudy 100g + łyżka oliwy Pierś zamiennie z dorszem (zaje.bisty jest, thx Tori ) B/T/W na kmc 2,8/1/dt 5,7 dnt 4,8 i jak? Chyba wszystko gra Cytuj
Kazub 4 585 Opublikowano 19 czerwca 2011 Opublikowano 19 czerwca 2011 Mnie się podoba, mógł bym tak jeść, tylko zwiększył bym ilości. Cytuj
Litwin81 1 160 Opublikowano 19 czerwca 2011 Opublikowano 19 czerwca 2011 Poczytajcie o rzepaku,nazywają go Oliwą wschodu. Cytuj
Plugawy 3 703 Opublikowano 19 czerwca 2011 Opublikowano 19 czerwca 2011 (edytowane) Olej rzepakowy jest równie zdrowy co oliwa,a grubo tańszy. ponad dwa razy tanszy i jest tez tanszy od oleju slonecznikowego, wiec troche to dla mnie dziwne, że jest równie zdrowy co oliwa. Chyba, że mowa jest o oleju rzepakowym niedostępnym w byle markecie. Edytowane 19 czerwca 2011 przez Plugawy Cytuj
Litwin81 1 160 Opublikowano 19 czerwca 2011 Opublikowano 19 czerwca 2011 Info o Oleju rzepakowym: Rzepak jest pięknie nazywany „oliwką północy”. Dlaczego? Otóż: cechą charakterystyczną oliwy z oliwek jest bardzo wysoka zawartość korzystnych kwasów jednonienasyconych, a olej rzepakowy jest pod tym względem olejem najbliższym. Olej rzepakowy jest zdrowszy od oliwy z oliwek i coraz częściej uważa się, że jest najzdrowszy spośród wszystkich olejów roślinnych. Oto powody, dla których cieszy się taką opinią: 1.Nasycone kwasy tłuszczowe są niezdrowe, więc im ich mniej, tym lepiej. A olej rzepakowy zawiera ich najmniej. 2.Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) to najbardziej cenna grupa kwasów tłuszczowych, bo organizm ludzki ich nie wytwarza i muszą być dostarczane z pożywieniem. Oliwa z oliwek zawiera ich bardzo mało. Za bardzo ważny czynnik uważa się odpowiedni skład tych kwasów, przede wszystkim stosunek ilościowy kwasu linolowego do linolenowego, przy czym tego drugiego spożywa się za mało. A olej rzepakowy zawiera najwięcej oleju linolenowego.. Tłuszcz spożywany w odpowiednich ilościach jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Przede wszystkim rodzaj spożywanych tłuszczów ma znaczenie. Miękkie i ciekłe tłuszcze (oleje i margaryny kubkowe wytwarzane z olejów) bogate są w wielo- i jednonienasycone kwasy tłuszczowe, kwasy korzystne dla zdrowia. Natomiast tłuszcze o twardej konsystencji (masło, smalec, margaryny twarde) zawierają większe ilości nasyconych kwasów tłuszczowych oraz izomery trans, które są niekorzystne dla zdrowia. Więc oleje roślinne i miękkie margaryny są najlepsze dla naszego zdrowia. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe aktywnie obniżają poziom cholesterolu we krwi. Występują głównie w ciekłych i miękkich tłuszczach takich jak oleje roślinne i miękkie margaryny kubkowe wytwarzane z olejów. Wśród wielonienasyconych kwasów tłuszczowych występują niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które biorą udział w budowie błon komórkowych i w produkcji hormonów. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 występują w rybach, oleju rzepakowym. Ich spożywanie zmniejsza ryzyko występowania chorób serca. Natomiast jednonienasycone kwasy tłuszczowe występują głównie w ciekłych tłuszczach: oliwie z oliwek czy oleju rzepakowym, oraz tłuszczach o miękkiej konsystencji takich jak miękkie margaryny wytworzone z tych olejów. Zaleca się zastępowanie w diecie kwasów nasyconych kwasami jednonienasyconymi. Olej rzepakowy jest bogatym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak: A,E,D3 i K oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Tłuszcze zawierające NNKT posiadają wiele zalet: przeciwdziałają chorobom serca i układu krążenia, utrzymują prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, działają przeciwkrzepliwie, wpływają na cykl metaboliczny komórek, zapewniają optymalny rozwój mózgu i wzroku Olej rzepakowy jest bardzo dobrym olejem do smażenia, nie zmienia swoich właściwości, szybko osiąga wysoką temperaturę, łatwo ocieka z produktu usmażonego, dlatego kotlety, placki są mniej tłuste. Może być wykorzystany jako dodatek do sosów sałatkowych, surówek, sałatek. Ochroni zawartą w pożywieniu witaminę C, oraz witaminy z grupy B przed szkodliwym działaniem światła i powietrza. Olej ułatwia przyswajanie witamin . Witamina K, beta-karoten obecne w warzywach, witamina A, D z ryb i podrobów nie zostaną wchłonięte i przyswojone przez organizm jeżeli nie znajdą się w towarzystwie tłuszczu. Nawet niewielka ilość oleju usprawni wchłanianie witamin przez organizm. Wyprodukowanie i wprowadzenie do produkcji odmian podwójnie ulepszonych doprowadziło do wyeliminowania z nasion rzepaku niepożądanego kwasu erukowego. Został zmieniony skład kwasów tłuszczowych. Zwiększyła się obecność kwasu oleinowego, który w organizmie ludzkim odpowiada za obniżenie szkodliwej frakcji cholesterolu we krwi (LDL) i podwyższenie obecności cennej formy tj. cholesterolu (HDL). Bezerukowy olej rzepakowy zawiera kwasy linolowe i linolenowe, stanowiące prekursory witaminy F w ilościach zabezpieczających zapotrzebowanie organizmu ludzkiego. Stosunki i ilości poszczególnych kwasów w oleju rzepakowym ustalają się niemal idealnie z punktu widzenia dietetyki. Olej z nasion podwójnie ulepszonych jest uznawany za najzdrowszy do stosowania w diecie człowieka, ze względu na wysoką zawartość NNKT, linolowego i linolenowego oraz ich właściwy stosunek ilościowy 2:1. Zastosowanie oleju rzepakowego jest wszelakie: jest idealny do smażenia ze względu na odporność na utlenianie, polecany do pieczenia i duszenia, wykorzystywany do wyrobu majonezu, niezbędny do przyrządzania sałatek, jest podstawowym produktem w przemyśle olejarskim jako osnowa tłuszczowa do produkcji margaryny, nadaje się do przerobu na oleje i smary rozkładane biologicznie, rozpuszczalniki, środki powierzchniowo czynne (surfaktanty), po przeróbce chemicznej może być stosowany do produkcji farb i lakierów oraz ekologicznych wykładzin podłogowych. Olej rzepakowy doskonale przeciwdziała chorobom układu krążenia, przede wszystkim miażdżycy, zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby mięśnia sercowego. Jak większość olejów tłoczonych "na zimno" skutecznie obniża poziom cholesterolu w organizmie nasilając wydalanie złego cholesterolu (LDL). Reguluje przemianę materii. Badania wykazały, że łagodzi objawy choroby zapalnej stawów. Cytuj
Manor 645 Opublikowano 19 czerwca 2011 Opublikowano 19 czerwca 2011 Canabis, jak sobie robisz ten koktajl z płatkami, po prostu w shakerze? A i z tego co widziałem dzisiaj po składzie w sklepie, to otręby owsiane mają więcej białka niż same płatki, jeśli ktoś na to stawia. Cytuj
Litwin81 1 160 Opublikowano 19 czerwca 2011 Opublikowano 19 czerwca 2011 To i tak białko roślinne,ale błonnik warto wrzucać by trawienie było lepsze.Ja wrzucam zmielone płatki do szejkera,dodaje białka i wody i cyk,gainer jest. Cytuj
kanabis 22 644 Opublikowano 20 czerwca 2011 Opublikowano 20 czerwca 2011 Jeśli białko roślinne łączy sie ze zwierzęcym wtedy oba są równie wartościowe. No ale fakt faktem w tym koktajlu chodzi o węgle. Ten koktajl robie identycznie jak litwin napisał. Cytuj
Manor 645 Opublikowano 20 czerwca 2011 Opublikowano 20 czerwca 2011 Ale ta twoja dieta to wszystko co jesz dzień w dzień? Jak dla mnie to jest to trochę mało zróżnicowana dieta. Gdzie warzywa, owoce? Brokuły, szpinak, pomidory. Z tego co wiem takie pomidory mają w sobie mało węgli, ale dobrą porcję witaminy c, która pomaga w regeneracji. Witaminy i minerały też trzeba uzupełniać, a sporo tych ostatnich organizm się pozbywa razem z potem. Ogólnie to jestem zdania, że nawet jak się ćwiczy, czy to na masę czy na rzeźbę, to jedzenia nie może być dostosowane tylko pod treningi, bo są jeszcze inne aspekty zdrowotne. 1 Cytuj
Litwin81 1 160 Opublikowano 20 czerwca 2011 Opublikowano 20 czerwca 2011 Jeżeli chodzi o witaminę C to lepiej truskawki bo 100 gram ma 100% dziennego spożycia tej witaminy,poza tym też uważam ze kiedy jak kiedy ale w lato trzeba ładować owoce i warzywa. Cytuj
kanabis 22 644 Opublikowano 20 czerwca 2011 Opublikowano 20 czerwca 2011 (edytowane) Ale ta twoja dieta to wszystko co jesz dzień w dzień? Jak dla mnie to jest to trochę mało zróżnicowana dieta. Gdzie warzywa, owoce? Brokuły, szpinak, pomidory. Z tego co wiem takie pomidory mają w sobie mało węgli, ale dobrą porcję witaminy c, która pomaga w regeneracji. Witaminy i minerały też trzeba uzupełniać, a sporo tych ostatnich organizm się pozbywa razem z potem. Ogólnie to jestem zdania, że nawet jak się ćwiczy, czy to na masę czy na rzeźbę, to jedzenia nie może być dostosowane tylko pod treningi, bo są jeszcze inne aspekty zdrowotne. Tak dzien w dzień i po różnych reformach diety ta mi najbardziej odpowiada. Jest zróżnicowana bo zamiennie stosuje ryż/makaron/kaszę jęczmienną , często dodaje warzywa. Wymiennie jadam tez kurczaka z rybą. Pomidory są w jajecznicy. Oprócz tego stosuje suple w postaci witaminek i minerałów + omega 3. Dla mnie takie zróżnicowanie jest jak najbardziej znośne. Coś za coś. Widze nieporównywalne efekty do tego gdy diety nie trzymałem albo popełniałem w niej błędy, aż chce sie ćwiczyć i jeść Tak samo jak juz nigdy nie wróce do gainerów. Wole sie pomęczyc i wpiepszyc na siłe żarcie niż wypić gainera. edit: No i czuje sie zaje.biście Edytowane 20 czerwca 2011 przez canabis Cytuj
Kazub 4 585 Opublikowano 21 czerwca 2011 Opublikowano 21 czerwca 2011 Canabis, jak sobie robisz ten koktajl z płatkami, po prostu w shakerze? A i z tego co widziałem dzisiaj po składzie w sklepie, to otręby owsiane mają więcej białka niż same płatki, jeśli ktoś na to stawia. Otręby służą jako dodatek do potraw, nie możesz zastępować michy czegoś tam np. michą otrębów, bo skończy się lewatywą :potter: . Zaczynasz od minimalnych ilości i stopniowo zwiększasz. Błonnik reguluje trawienie, ale w nadmiarze ma właściwości zatwardzające . Ale faktem jest, że jednym z najczęstszych błędów żywieniowych, jest niedobór błonnika. Cytuj
Litwin81 1 160 Opublikowano 21 czerwca 2011 Opublikowano 21 czerwca 2011 Błonnik powoduje zatwardzenie tylko wtedy gdy spożywamy za mało płynów,gdyż on ich potrzebuje,by pęcznieć i wywalać szkodliwe substancje z organizmu. Cytuj
Kazub 4 585 Opublikowano 21 czerwca 2011 Opublikowano 21 czerwca 2011 A zapomniałem dodać o tym piciu właśnie. Tylko sęk w tym, że jak miska otrębów spęcznieje w żołądku, to też może być nie fajnie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.