Kalel 3 634 Opublikowano 4 maja 2011 Opublikowano 4 maja 2011 Może ktoś wie jak rozwiązać to zadanie i naprowadził by mnie na rozwiązanie. Porobiłem już z 3-4 a teraz utknełem na tym i załamałem się . "W trójkącie ABC, gdzie |AC|=2|AB| dane są B=(-6;6) i C=(-10;-9). Wyznacz współrzędne wierzchołka A, jeśli leży on na prostej 3y+x=1."
froncz piotrewski 1 732 Opublikowano 4 maja 2011 Opublikowano 4 maja 2011 (edytowane) Ja bym np. oznaczył punkt A jako (x; -x/3 +1/3) i potem podstawił ten punkt do równania AC = 2AB. Ale w sumie nie wiem czy tak wyjdzie. Można też np. poszukać prostych przechodzących przez A, B i A, C i przyrównać. Edytowane 4 maja 2011 przez Khadgar 1
Kalel 3 634 Opublikowano 4 maja 2011 Autor Opublikowano 4 maja 2011 No właśnie ja próbuje tym drugim sposobem ( z wyznaczaniem pkt. ) ale nie jestem pewien czy mam do tego dojść wyznaczając wzór funkcji |CB| a potem dalej kombinować ? Czy może obliczyć wzór funkcji |CB| a potem wyliczyć prostopadłą do niej przyrównując do funkcji podanej w zadaniu.
Palczasty 8 Opublikowano 4 maja 2011 Opublikowano 4 maja 2011 (edytowane) Najpierw oblicz z wzoru na długość odcinka, potem równanie prostej przekształć do postaci y=blabllabla Edytowane 4 maja 2011 przez Palczasty
Kalel 3 634 Opublikowano 4 maja 2011 Autor Opublikowano 4 maja 2011 Dzięki za wszystkie odpowiedzi . Po meczu spróbuje tego sposobu Palczastego, jednak plusy dopiero jutro :]. JJ - całą edukację bez cheatów zdałem to i teraz dam radę :].
MaroS 289 Opublikowano 4 maja 2011 Opublikowano 4 maja 2011 Jeszcze jeden pomysł mam, ze wzoru na odległość pkt (dla b i c) od prostej i wykorzystujesz zależność ac = 2ab itd..
Kalel 3 634 Opublikowano 4 maja 2011 Autor Opublikowano 4 maja 2011 Jeszcze jeden pomysł mam, ze wzoru na odległość pkt (dla b i c) od prostej i wykorzystujesz zależność ac = 2ab itd.. ale odległość mi za dużo nie daje bo nie wiem gdzie leży punkt A.
MaroS 289 Opublikowano 4 maja 2011 Opublikowano 4 maja 2011 (edytowane) Ale punkt w 1 równaniu będzie B a w 2gim C, a prostą masz podaną (3y +x = 1), tylko jeszcze do tego musisz wykorzystać zależność odległości. Bym to policzył ale nie mam czasu bo mam jutro koło z anala xD p.s wykradziono mature podst z matmy: http://i1.kwejk.pl/site_media/obrazki/70425-wykradziona-matura-2011.jpg Edytowane 4 maja 2011 przez MaroS
Sig 396 Opublikowano 4 maja 2011 Opublikowano 4 maja 2011 z geometri analitycznej weź 1 wzór już nie pamiętam który na odległość 2 pkt chyba
Kalel 3 634 Opublikowano 4 maja 2011 Autor Opublikowano 4 maja 2011 ech lipa. Wychodza jakies kosmiczne liczby i zadanie niechce ruszyc dalej. Niby obliczyłem ac i ab ale dane jakie wyszły sa nie do zastosowania dalej. A mozna tego typu zad. Policzyc w ten sposob ze na poczatek dł. odcinka biore z wzoru z punktu i prostej, a potem z wzoru na długosc licze x i y ?
Stona 569 Opublikowano 5 maja 2011 Opublikowano 5 maja 2011 utknełem JJ - całą edukację bez cheatów zdałem to i teraz dam radę :]. Ja się pytam JAKIM (pipi)A SPOSOBEM "zdałeś całą edukację" bez czitów?
marcin_N 61 Opublikowano 5 maja 2011 Opublikowano 5 maja 2011 Dobrze, że matmy na maturze nie miałem, bo bym musiał się w liceum uczyć
Kalel 3 634 Opublikowano 5 maja 2011 Autor Opublikowano 5 maja 2011 utknąłem JJ - całą edukację bez cheatów zdałem to i teraz dam radę :]. Ja się pytam JAKIM (pipi) SPOSOBEM "zdałeś całą edukację" bez czitów? Niefortunny dobór słów po prostu i z pośpiechu nie zauważyłem błędy. Wybacz mi ojcze bo zgrzeszyłem .
Stona 569 Opublikowano 5 maja 2011 Opublikowano 5 maja 2011 <daje rozgrzeszenie> A teraz idź i nie grzesz więcej
winner 183 Opublikowano 5 maja 2011 Opublikowano 5 maja 2011 Dobrze, że matmy na maturze nie miałem, bo bym musiał się w liceum uczyć A co to ma w ogóle do rzeczy.... Ludzie, ja się ku*wa zastanawiam w jakim świecie żyję. Nie dość, że dostają takie banalne zadania na maturach, to jeszcze narzekają, że trudne. Pójdziecie na studia to się przekonacie co to znaczy nauka. Tam taka maturka rozszerzona to raz na pół roku i nikt nie narzeka, że trudne i bla bla - "nie podoba się, to siper*alaj, nikt cie nie zmuszał do studiowania". Niektórych to powinni zamykać za nieuctwo, albo inaczej - za kompletne lenistwo i debilizm, bo tak właśnie można nazwać przyczyny biadolenia, że maturka trudna itp. Co po niektórym się to kiedyś uświadomi jak ich życie po jajcach skopie za to próżniactwo i ciągłe narzekanie, że wszystko jest be. Zobaczycie. PS: Żyję w coraz większym przekonaniu, że należy jak najszybciej wyjechać z tej nędzy i ciemnogrodu zwanego dumie Polską, póki jeszcze jest okazja. Jeśli mentalność ludzka w szybkim czasie nie zmieni się i w systemie nie zajdą poważne zmiany, a na czele tego obornika nadal stać będą Tuski i inne nic nie warte polityczki to nasz naród zacznie się szybko staczać, ale jak już całkiem upadnie to obawiam się, że raczej nikt nie wpakuje w nas setki miliardów Euro, bo jakieś granice są i trzeba brać garściami wiedzy od tych co już zaczęli robić pod siebie. Amen, idę się glebnąć bo dzisiaj miałem faktycznie ciężki i mocno deprymujący dzień. 2 2
Sig 396 Opublikowano 5 maja 2011 Opublikowano 5 maja 2011 widać że miałeś . Dam ci plusa nawet żebyś się lepiej poczuł
Rekomendowane odpowiedzi