scuff 463 Opublikowano 30 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2011 Przeczytałem już kilkanaście książek i pomyślałem, że podzielę się opinią o tej zabawce, zwłaszcza że jest coraz tańsza (450 z wysyłką z amazona) http://www.youtube.com/watch?v=FIxe-eMc8xk Jedyne czego się bałem to kontrast tekstu, bo na fotach wyglądał nieco blado. W rzeczywistości jest czarny jak węgiel, tło szarawe, kilkugodzinne czytanie nie męczy oczu (e-ink, fuck yeah), co przy normalnych książkach się czasem zdarzało. Wbudowane 4gb są nie do zapełnienia książkami. Same ebuki można ładnie posegregować w kategorie czy jak tam kto lubi, ostatnio czytane przechodzą na pierwsza stronę. Można robić notatki, zaznaczać fragmenty tekstu, oceniać książkę i wysyłać to wszystko na fejsbuka/twittera (wifi/3g) Przeglądanie interneciku nie sprawia dużego problemu, chociaż to nie jest demon prędkości. Większość stron nawet ładnie skaluje, gdybym nie miał z(pipi)anego aparatu to bym wam nawet pokazał ale ostrości nie moge złapać bliżej Nie wiem ile trzyma bateria, bo mi się jeszcze nie skończyła, chociaż czytam kilka godzin w ciągu całego dnia i sprawdzam fejsbuka/sklepik amazona. Co kilka dni przerzucam książkę przez usb i to wystarczy, żeby się doładował. Internet mówi, że w pełni naładowany wystarczy na 4-5 książek. Na amazonie można subskrybować polskie gazetki, rozsyłają je na bierząco, wystarczy mieć włączone wifi/3g cały czas. Co do książek, na amazonie ebooki sa drogie, zwykle nawet droższe niż drukowane książki. Na plus częste promocje 0zł na książki, sporo fajnych tytułów można dostać. Poza tym jest Project Gutenberg Gdyby ktoś jednak chciał po polsku, to nie wiem jak ze sklepikami, ale internet ma każdą książkę. Wystarczy zessać .txt, .mobi, .prc, .doc, wszystko wejdzie. Po zarejestrowaniu konta na amazonie dostaje się maila, na który można wysłać książkę. Przy przerzucaniu USB warto zainstalować Calibre, rejestruje wszystkie wrzucane ebooki, konwertuje, wkleja okładkę z amazona itd. Z takich mniej przydatnych (przynajmniej dla mnie) rzeczy, kindle ma bardzo fajne głośniki. Można słuchać mp3, audiobooków i używać wbudowanego lektora, ale on tylko do angielskich książek. Jedynym minusem jest obsługa pdfów, ekran jest za mały żeby móc normalnie czytać, trzeba go używać poziomo. Jeżeli ktoś lubi czytać i ma wolne 500zł, to polecam! 4 Cytuj Odnośnik do komentarza
koniol21 9 Opublikowano 30 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2011 Nie wiem ile trzyma bateria, bo mi się jeszcze nie skończyła, chociaż czytam kilka godzin w ciągu całego dnia i sprawdzam fejsbuka/sklepik amazona. Co kilka dni przerzucam książkę przez usb i to wystarczy, żeby się doładował. Internet mówi, że w pełni naładowany wystarczy na 4-5 książek. Przy 3 godzinach czytania na dzień i sporadycznym odpaleniu WiFi spokojnie dwa tygodnie daje rade. Z takich mniej przydatnych (przynajmniej dla mnie) rzeczy, kindle ma bardzo fajne głośniki. Można słuchać mp3, audiobooków i używać wbudowanego lektora, ale on tylko do angielskich książek. Po jailbreaku da się zainstalować polskie glosy Jeżeli ktoś lubi czytać i ma wolne 500zł, to polecam! Ja również, najlepszy wynalazek od czasu komórki Z swojej strony polecam jeszcze http://www.instapaper.com/ - do wygodnego czytania artykułów z netu, i http://www.pdftoepub.com/ - łatwa konwersja pdfow do edytowalnych formatów, nie trzeba się męczyć z obracaniem kundla, czy próbami dostosowania tekstu do wyświetlacza. Cytuj Odnośnik do komentarza
Q-Jot 321 Opublikowano 1 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 Też się przymierzałem do Kindla, chociaż wcale nie czytam dużo. Mało to dla mnie przydatne, ale na pewno nie leżałby bezużyteczny. Czytanie ebooków na iPhonie mnie w(pipi)ia, ale nie mam wyboru. No i jestem kolekcjonerem i nie wyobrażam sobie, żebym przeczytanej książki nie miał później na półce, bo mi to bardzo imponuje jak wejdę do kogoś do domu a tam masa książek na półce, widzę, że mam do czynienia z inteligentnym człowiekiem Jak zejdą z ceną poniżej 400zł to nawet sekundy się nie zastanowię. Cytuj Odnośnik do komentarza
ShtaS 174 Opublikowano 15 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 szkoda ze PDFów nie czyta, ostatnio widziałem w tramwaju jak ktoś tego używał i byłem zaskoczony jakością ekranu. Są różne wersje tego sprzętu? Na co zwracac uwage wybierajac model? Cytuj Odnośnik do komentarza
scuff 463 Opublikowano 15 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 Czyta PDFy, ale obsługuje je jak obrazki. Chcesz zoomować, to widzisz tylko 1/4 strony np. Ustawisz czytnik poziomo i mozna już spokojnie czytać. Kindle 3 ma do wyboru wifi albo wifi+3g, jeszcze jest kindle DX, 2x wiekszy ekran, więc nie trzeba zoomować pdfów. W sumie tyle lol, są jeszcze inne czytniki ale nie próbowałem żadnego poza nookiem. Cytuj Odnośnik do komentarza
Mustang 1 719 Opublikowano 25 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2011 (edytowane) O Kindle 4 ma coś ktoś do powiedzenia? http://swiatczytnikow.pl/ Edit: ale kopalnia informacji. Edytowane 25 Października 2011 przez Wampis Cytuj Odnośnik do komentarza
scuff 463 Opublikowano 31 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 widze ze ciachneli cene, chociaz nie jaram sie, za malo zmian w stosunku do poprzednika. Normalny model nie ma ani touch screena ani klawiatury, więc notki i adresy trzeba bedzie wpisywac krzyzakiem na ekranowej klawiaturce? Touch z e-inkiem sie srednio sprawdza chyba, na filmikach wyglada strasznie slamazarnie. Za to kindle fire wyglada ok jak na swoją cenę. Zastanawiam się nad czymś tanim w kolorze, więc go pewnie sprawdzę jak już wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza
koniol21 9 Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Mimo ze w teorii ciachneli cene, to jest drożej. Od premiery Kindle 4 Amazon nie pokrywa cła i vatu - doliczają nam to do rachunku, czyli zamawiając do Polski doliczamy 30% do ceny... Cytuj Odnośnik do komentarza
wendiego 11 Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 Coraz bardziej skłaniam się ku zakupowi tego Kindla, zwłaszcza podczas czytania 1200 stronnego Bożego Igrzyska Po prostu wygodniej w rękach trzymać coś o wymiarach i wadze małego zeszyciku. Czy ktoś, kto to ma może mi powiedzieć, czy jakbym chciał ściągnąć sobie jakąś nową książkę po polsku(np w pdf) to potem po przekonwertowaniu wszystko jest pięknie na Kindle ? Cytuj Odnośnik do komentarza
Soq 226 Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 Ja korzystam z PDF to ePub (http://www.pdftoepub.com/ - promocja z darmową pełną wersją trwa bodajże już od roku ) i nie narzekam. Nie ma problemów z obsługą polskich (i nie tylko, bo cyrylica też się ładnie konwertuje) znaków, można przycinać marginesy itd. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
m0rr0s 3 Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 Czy zakup na allegro wersji z reklamami nie wychodzi przypadkiem najtaniej? Cytuj Odnośnik do komentarza
jandersun 4 Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 Ale nie licz wtedy na gwarancję ze strony Amazon. Cytuj Odnośnik do komentarza
m0rr0s 3 Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 (edytowane) Tylko za to, że kupiłem wersję sponsorską do pl? EDIT:Niestety, łącznie ze wszystkimi opłatami itp. wyjdzie 500 zł za normalną wersję z Amazona. Kusi mnie trochę żeby kupić sponsorską, ale już chyba wolę wydać 100 zł więcej niż ryzykować brak gwarancji. Opłaca się kupić w Niemczech na Amazon.de? Jak jest w końcu z płatnością na amazon.com? Jaką kartę trzeba mieć? Edytowane 2 Listopada 2011 przez m0rr0s Cytuj Odnośnik do komentarza
Mustang 1 719 Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Te inne Amazony chyba nie wysyłają Kindle do Polski po prostu. Bo tam za 99 euro chodzi, więc jak ktoś ma do dyspozycji tamtejszy adres, to może wyjść taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza
jandersun 4 Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Amazon nie sprzedaje wersji z reklamami do Polski i z tego względu mogą być problemy. Aczkolwiek ciężko określić jak jest na pewno, możesz poszperać czy komuś uwzględnili gwarancję. Do płatności wystarczy karta debetowa, np. delfinek z mBanku. A z innymi Amazonami jak wyżej - wysyłają tylko w obrębie swojego kraju, sprzedażą zagraniczną zajmuje się amerykański dział. Cytuj Odnośnik do komentarza
scuff 463 Opublikowano 4 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Gwarancja pewnie zalezy od sprzedającego, jak sie cos zepsuje to napisze "ok, odeslij do oddamy na gwarancje"... ale wysłanie kindla do usa 50zl, kosztów odesłania też by pewnie nie pokrył, to nastepne 50. Cytuj Odnośnik do komentarza
m0rr0s 3 Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Koleżanka mieszka w Niemczech przy granicy, ale jest zameldowana w Polsce. Czy można by na nią wysłać Kindle? Cytuj Odnośnik do komentarza
koniol21 9 Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Jeśli ma dostęp do jakiejś karty, która ma w danych podany tamten niemiecki adres to zapewne tak. Ale zastanowiłbym się - to niby wychodzi taniej jakieś 50/60 pln, ale w razie awarii będziesz znowu musiał odsyłać go do koleżanki ponosząc koszty, a przy wersji international to amazon opłaca kuriera w obie strony. Cytuj Odnośnik do komentarza
Mustang 1 719 Opublikowano 5 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 Może warto zmienić tytuł tematu na po prostu Kindle? Ma szansę zyskiwać na popularności, a niekoniecznie za sprawą wersji 3. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 9 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 Mam zamiar kupić Kindla, działają wszystkie e-booki ściągane z netu, jest jakieś źródła z wieloma książkami? Ja zamierzam używać go rzadko, dość mało prozy czytam, ale matka wciąga książki maniakalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Mustang 1 719 Opublikowano 9 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 http://swiatczytnikow.pl/ Już podawałem wyżej, rewelacyjna stronka, wszystko jest wyjaśnione. Sam już się napaliłem na czytnik. Myślę, że w okolicach Świąt zacznę gapić się na e-papier. Cytuj Odnośnik do komentarza
scuff 463 Opublikowano 10 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 gugle najlepsze zrodlo polskich ksiazek na kindla, tytul+autor+txt/rtf/mobi i masz kazda ksiazke. Wszystkie pl ksiazki z amazona mozna przeczytac w jeden dzien, moze cos sie poprawi jak amazon wejdzie do polandii poza tym: http://bookini.pl/ http://www.bezkartek.pl/ http://www.feedbooks.com/ http://www.gutenberg.org/browse/languages/pl btw. jak bedziecie kupowac ksiazki na kindla przez ten "1 click buy" to uwazajcie, bo to naprawde 1 click buy, nalicza wam do rachunku i wysyla ksiazke z automatu a dopiero potem sie upomina o zaplate Cytuj Odnośnik do komentarza
koniol21 9 Opublikowano 14 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 btw. jak bedziecie kupowac ksiazki na kindla przez ten "1 click buy" to uwazajcie, bo to naprawde 1 click buy, nalicza wam do rachunku i wysyla ksiazke z automatu a dopiero potem sie upomina o zaplate Da się bez żadnego problemu wycofać z zakupu, jeden mail do supportu i transakcja anulowana, a przeglądając sklep na kindlu jeszcze łatwiej - po zakupie jest opcja kliknięcia ze nasz ostatni zakup to był wypadek przy przeglądaniu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Silver 167 Opublikowano 14 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 kurcze fajne ten kundel.. tylko czemu wszystkie książki/czasopisma na torrentach muszą być w pdf'ie. <_< 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
m0rr0s 3 Opublikowano 16 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 konwertujesz jakimś programem do e-pub. O takich rzeczach jak torrenty nie mówi się głośno na tym forum Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi