Skocz do zawartości

Reprezentacja Polski

Cris

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedy mówię, że żaden trener nie zmieniłby gry polskiej kadry znacząco na plus ani na minus, nie mam aż tego na myśli... Chociaż, gdyby było paru asystentów, którzy ogarniają podstawy, może nikt by się nie kapnął...

Myślę, że Krzysiu Stanowski powinien zostać, z tego co ostatnio czytałem, jego zdaniem najważniejszą cechą trenera kadry jest to, żeby był "inteligentny", "miał charyzmę" i "inspirującą osobowość". Boisko, jak zawsze, bez znaczenia. No ale ja nie wierzę w "ogólną inteligencję" jako cechę. O trenerze się mówi, że jest inteligentny, jeśli jest dobrym trenerem, plus oczywiście ma nieco szczęścia. I tak dalej. Nigdy nie słyszałem określenia "ależ on inteligentnie przegrał". Tyle charyzmy w tym, że nie doskoczyłem do dośrodkowania. Przegraliśmy bardzo inspirująco. To jest na tej samej zasadzie, na której piłkarz jak przebiegnie 13 km w przegranym meczu, to nie chce mu się biegać 90 minut i dlatego przegrał, a jak przebiegnie 10 km w wygranym, to chce mu się biegać i dlatego wygrał.

Edytowane przez ogqozo
  • Odpowiedzi 14,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

ciężko nie wyciągnąć Górnika, który ma za przeciwnika Śląsk Wrocław co to był/jest nad przepaścią bankructwa. Co innego jak przyjeżdża przygotowana taktycznie, fizycznie i piłkarsko reprezentacja Anglii i trzeba zmotywować i ustawić ludzi zarabiających tyle w miesiąc ile warte są 3 pokolenia rodziny Nawałków.

• Plusik 1

Robert Lewandowski, który sam oddał 28 ze 129 strzałów i strzelił tylko trzy bramki, w tym dwie z rzutu karnego. Wymówką nie może być mała liczba okazji, bo w całych eliminacjach więcej strzałów miało tylko czterech zawodników: Edin Dżeko (dziesięć goli), Helder Postiga (sześć goli), Cristiano Ronaldo (cztery gole - ani jeden z karnego) oraz Aleksandr Kierżakow (pięć goli).

Robert Lewandowski, który sam oddał 28 ze 129 strzałów i strzelił tylko trzy bramki, w tym dwie z rzutu karnego. Wymówką nie może być mała liczba okazji, bo w całych eliminacjach więcej strzałów miało tylko czterech zawodników: Edin Dżeko (dziesięć goli), Helder Postiga (sześć goli), Cristiano Ronaldo (cztery gole - ani jeden z karnego) oraz Aleksandr Kierżakow (pięć goli).

Te wyliczenia mówią naprawdę niewiele. Już pomijając oczywistą oczywistość, że strzał strzałowi nie równy, to przydałoby się też dodać o ile więcej tych strzałów mieli Dżeko, Postiga, Ronaldo i Kierżakow.

W ogóle jakoś nie łykam teorii, że ten sam zawodnik może sam z siebie lepiej grać w klubie, niż w reprezentacji, bo w tej drugiej mu się nie chce i już. Zwłaszcza, jeśli rzeczywiście nie gra o pietruszkę. W reprezentacji gra gorzej, bo gra w gorszej drużynie i tyle. Lewandowski nie jest tak wybitnie wszechstronnym piłkarzem, żeby ciągnąć grę całej jedenastki.

Na pewno to jest możliwe, zwłaszcza, że to, co u innych ludzi nazywamy "chęcią", może mieć tysiąc powodów (podróże, miejsce meczu, posiłki, zmęczenie, relacje w drużynie itp.). Ale jak widzę filmiki typu "Lewandowski marnuje okazje!!! Sto razy gorszy niż w Dortmundzie", a w tym filmiku "setki" typu dośrodkowanie z 40 metrów od bramki, Lewy wyskakuje razem z dwójką obrońców i bramkarzem; Lewy strzela z 25 metrów z obrońcą na plecach i paru obok, bo nie ma nic lepszego do zrobienia w tej okolicy; Lewy strzela przewrotką z ustawioną obroną; i tak dalej... i JAKIMŚ CUDEM nie strzela gola, to dość jasno widać, że to jest jakiś absurd.

W przeciwieństwie do tych ludzi, ja oglądam Lewandowskiego w Borussii i nie widzę w tym nic szokującego. Tam też jak strzela zza pola karnego z dwójką obrońców przeszkadzających, to zazwyczaj nie ma gola, naprawdę! Co więcej, oglądam też inne drużyny w Europie i też nie widzę w tym nic specjalnego. Koleś gra jak gra; jeśli w innym systemie ma tylko okazje typu "rzadko kiedy komukolwiek takie coś wpada", no to jemu też pewnie nie wpadnie. No ale jak się ogląda tylko mecze kadry do ponarzekania i powtórki goli na Polsacie wieczorem, to pewnie się faktycznie myśli, że inni napastnicy na świecie to ile strzałów, tyle goli.

Edytowane przez ogqozo

Kilka razy oglądając reprezentację zauważyłem, że podania kompanów są do Roberta, ale w dużej części bezpośrednio do niego. Zamiast lekko go wypuścić z metr dwa, wrzucić mu przed głowę zamiast zmuszać się do cofania i ustawiania do strzału (co traci impet uderzenia) to mamy podania na "oby się udało". GroBkreuz wczoraj pokazał jak się powinno podawać do Lewandowskiego.

Tak tak bronmy Roberta, ze nie ma z kim grac i mu zle podaja. Akurat na filmie z eliminacji mial przynajmiej 6-7 stu procentowych okazji, do tego wiadomo ze nie bedzie mial tylu okazji co w Dortmundzie, wiec jak nadal bedzie strzelal bramke co 10 strzal to na poziomie reprezentacji bedzie graczem przecietnym.

tymczasem Edward Potok, chcąc się popisać i przypomnieć mediom, twierdzi, że trenerem kadry i to nie jest prima aprilisowy żart zostanie... Majewski i to nie Szymon a Stefan, a jego asysytentem Nawałka. No taki duet z Majewskim to ja bym brał w ciemno, pod warunkiem, że tym drugim byłby Wojewódzki, a Majewski jednak miał na imie właśnie Szymon. Widzę, że szykuje nam się stała obecność wśród Mołdawii, Estonii, Litwy, Łotwy, a przegrane z reprezentacją Azerbejdżanu w jakże malowniczym Karabachu będą wynikiem oczywistym

Celem nowego selekcjonera jest awans na Euro 2016 :) No (pipi) tego jeszcze brakowało by te patałachy się nie zakwalifikowały skoro zostaje zmieniona formuła i zostanie zwiększona ilość krajów które się załapią, rzeczywiście wielkie to będzie osiągnięcie :)

A jaki miał być cel? Brak awansu na Euro? Przecież go nie wywalą, jak awansuje. Wywalą go, kiedy nie wyjdzie z grupy. Tradycyjny terminarz polskiej kadry, złamany w ostatnich dekadach chyba tylko przez szybką rezygnację Bońka i paru trenerów tymczasowych.

Trzeba dać mu szanse  ,myślę że może coś z tego coś być na miare naszych możliwości  .Nawałka ma charakter i  jak  nie  zacznie tak jak Fornalik po kilku meczach słuchać się dziennikarskich pseudoekspertów jak reprezentacja ma wyglądać ,kogo wyrzucić i kogo wstawiać ,to może coś z tego być.No i mam nadzieje ,że nie weźmie tego samego sztabu szkoleniowego po Smudzie i Waldku :P.