Skocz do zawartości

Reprezentacja Polski

Cris

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minutes ago, LeifErikson said:

Jasna sprawa, każda dyscyplina wymaga gigantycznej pracy, poświęcenia całego życia właściwie, zdrowia i czasu, żeby cos osiągnąć. Czy to piłka, czy skoki, czy jakieś zapasy w kisielu albo water polo.

Tylko zawodowy sport na wysokim poziomie ma to do siebie, że funkcjonuje jako element branży rozrywkowej, a nie jedynie sfera, w której buduje się mistrzostwo i doskonałość fizyczną. I dlatego dostający w cymbał piłkarze mogą wciąż budzić więcej emocji i zainteresowania niż osiągający sukces siatkarze, szczypiorniści czy badmintoniści. 

Plus warto dodać na forum gierkowym, że gier o siatkówce nie ma i nie było nic godnego uwagi od czasów NESa? Pamiętam kiedyś przypadkiem na rynku u Sashy zamiast czegoś była siatkówka, nawet spoko pamiętam xD A w taką Fifę grają setki milionów ludzi generując gigantyczne pieniądze, zasięgi i szum w internecie, a sami piłkarze nagrywają filmy o tym, że zamiast 80 mają 78 kartę w FUT. 

Volleyball (NES) Playthrough [60FPS]- NintendoComplete - YouTube

• Odpowiedzi 14,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
9 minut temu, Bartg napisał:

Plus warto dodać na forum gierkowym, że gier o siatkówce nie ma i nie było nic godnego uwagi od czasów NESa? Pamiętam kiedyś przypadkiem na rynku u Sashy zamiast czegoś była siatkówka, nawet spoko pamiętam xD A w taką Fifę grają setki milionów ludzi generując gigantyczne pieniądze, zasięgi i szum w internecie, a sami piłkarze nagrywają filmy o tym, że zamiast 80 mają 78 kartę w FUT. 

Volleyball (NES) Playthrough [60FPS]- NintendoComplete - YouTube

No jak to, a Blobby Volley? ;)

• Haha 1
Opublikowano
19 minut temu, LeifErikson napisał:

Pierwsze primo - no i gdzie ja tam napisałem niby, że czegoś nie można? 

A przepraszam, ogladac mozna. Nie mozna stac sie entuzjasta bo sie na nartach nie jezdzilo xD Nadal tez nie rozumiem jak pozeniles sukces siatkarzy z popularnoscia pilki noznej. Nikt na tym forum chyba nigdy nie napisal, ze jakikolwiek sport jest bardziej popularny od pn. Wiec umniejszanie innym dyscyplinom czy reprezentacjom sukcesow bo "pinionszki mniejsze, ogladalnosc inna" jest po prostu slabe.

Ale jak by nie bylo, to kibice siatki szykuja sie na jutrzejszy final z niewiele mowiacym mi panstwem Wlochy, a ci od pilki noznej taka sytuacje moga sobie rozegrac na plejstejszyn albo liczyc, ze dozyja 150 lat.

Acha, i zeby nie bylo. Nie glosuje na pis jestem fanem siatkowki i nie obejrzalem zadnego meczu na tych ms. Ale nie moge sie doczekac po ew jutrzejszej wygranej gratulacji od Robiercika na tt (a moze zatanczy cos na tik toku?). Tzn pewnie bedzie pisala mu Anka, ale z jego konta.

• This 1
Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, Mejm napisał:

A przepraszam, ogladac mozna. Nie mozna stac sie entuzjasta bo sie na nartach nie jezdzilo xD Nadal tez nie rozumiem jak pozeniles sukces siatkarzy z popularnoscia pilki noznej. Nikt na tym forum chyba nigdy nie napisal, ze jakikolwiek sport jest bardziej popularny od pn. Wiec umniejszanie innym dyscyplinom czy reprezentacjom sukcesow bo "pinionszki mniejsze, ogladalnosc inna" jest po prostu slabe.

Ale jak by nie bylo, to kibice siatki szykuja sie na jutrzejszy final z niewiele mowiacym mi panstwem Wlochy, a ci od pilki noznej taka sytuacje moga sobie rozegrac na plejstejszyn albo liczyc, ze dozyja 150 lat.

Acha, i zeby nie bylo. Nie glosuje na pis jestem fanem siatkowki i nie obejrzalem zadnego meczu na tych ms. Ale nie moge sie doczekac po ew jutrzejszej wygranej gratulacji od Robiercika na tt (a moze zatanczy cos na tik toku?). Tzn pewnie bedzie pisala mu Anka, ale z jego konta.

Ale skąd to "można" czy "nie można"? :D Ja wyrażam swoją opinię na jakiś temat, a nie cokolwiek komukolwiek zakazuję, zresztą niby jak miałbym to zrobić, dżizas. :D Każdy ogląda i emocjonuje się czym chce, przecież to oczywiste. Chodzi mi o to, że cała ta dyskusja (którą zauważam teraz tutaj i którą widzę nieraz w mediach i wśród znajomych) budowana wokół osi "piłkarzom kiepsko idzie, więc hejtować, a siatkarzom/koszykarzom/pingpongistom zajebiście, więc kochać i kibicować" jest umiarkowanie sensowna. 

I znów - co kto lubi i bez żadnego umniejsza - ale DLA MNIE większą radością jest jakieś mniejsze osiagnięcie w sporcie bardzo popularnym, o którym będzie się mówić na całym świecie, niż większy sukces w sporcie mniej popularnym, o którym La gazzetta dello sport napisze być może na trzeciej stronie. ;) No sorry, tak już mam, więc nigdy mnie jakoś szczególnie nie jarał na przykład Małysz. :dunno: 

I też nie do końca podzielam taką symetrię, którą jak rozumiem proponujesz, że skoro siatkarze grają finał z Włochami, to teraz żeby piłkarze im dorównali w jakimś abstrakcyjnym "poziomie sukcesu" to też musieliby dojść do finału mistrzostw piłkarskich i tam pokonać Włochy czy kogoś równorzędnego. Moim zdaniem to jest absolutnie nieporównywalne głównie właśnie ze względu na to ile nacji w dany sport się bawi, jak bardzo jest on popularny na świecie i jaka ze względu na to jest konkurencja w jego zawodowej formie. I to nie jest żadne umniejszanie z mojej strony tylko fakt autentyczny. ;) Bez sensu jest to porównywać, bo każdy sport ma swoją specyfikę, to nie jest w ogóle porównywalne. 

Edytowane przez LeifErikson
Opublikowano
W dniu 15.09.2023 o 10:35, LeifErikson napisał:

Tylko różnica jest taka, że w kopaną gra cały świat, a w siatkę kilkanaście krajów może na jakimś sensownym poziomie. 

Troche slaby argument bo tak mozna praktycznie o kazdej dyscyplinie powiedziec porownujac ją z kopaną. 

Chociaz tak naprawde w noge sensownie tez gra tylko kilkanascie krajow. 

W rankingu fivb jest 95 reprezentacji w tym takie jak kenia czy sri lanka wiec to chyba nie jest az tak niszowy sport jak sie niektorym wydaje. To nie skoki narciarskie albo rzut mlotem.

I tez nie jestem fanem siatki, ogladam tylko wazne mecze polakow ale to wystarczy zeby stwierdzic ze widac tam ogromna jakosc sportowa czego nie mozna powiedziec o pilkarskiej reprezentacji. 

To ze w pilke gra caly swiat ma sie tylko i wylacznie do popularnosci nie poziomu sportowego. Co z tego ze istnieje reprezentacja wysp cooka skoro ogralaby ją narew ostroleka? No wlasnie.

Opublikowano

No nie wiem, moim zdaniem połączenie między popularnością dyscypliny a jej poziomem na świecie jest dość bezposrednie.

Dyscyplina jest popularna -> masy ludzi garną się do tego sportu od małego -> selekcja najlepszych grajków i ich dalszy rozwój idzie hurtowo -> mocne zespoły powstają w wielu miejscach. Do tego dochodzi to o czym pisałem wcześniej, czyli próg wejścia do kopanej jest niziutki, próbować może prawie każdy, co jeszcze tylko napędza proces.

Opublikowano
1 hour ago, krupek said:

A dziś czytałem kilka artykułów, że Papszun i asystentem Piszczek :dafuq:

Taa bo super spotkanie w hotelu pod Białymstokiem było, 4 dni rzekomo miał tam Papszun balować. No chyba, że puścił przeciek o Probierzu i wjedzie Papszun, z Szantuszem też w sumie było zaskoczenie.

Opublikowano
17 minutes ago, Tokar said:

Casting na selekcjonera polegał na tym kto więcej wypije i Marek wylądował na oiomie. 

Ostróda to taki oiom dla emerytów z Niemiec (wiem z autopsji, była żona stamtąd jest :kekw:) to akurat. 

Czekamy na powolanie Ondreja Dudy do repeentacji. 

• Haha 1