Skocz do zawartości

Featured Replies

Opublikowano

Aż jestem zdziwiony, że jest topic o LoL a o DotA nikt nie pisze (chyba ze mi się wyszukiwarka skaszaniła, bo nic nie znajduje).

W zasadzie to myślałem, że taki topic już istnieje i chciałem tylko dorzucić jednego linka do niego...

http://www.dota2.com/

Nie znam się na finansach ale kwota jest całkiem astronomiczna moim zdaniem O.o

• Odpowiedzi 460
  • Wyświetleń 69,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

Opublikowano

Ciekawe czy ci ludzie zobaczą na tych targach tą grę po raz pierwszy na oczy, podobnie jak reszta świata, czy też może biorą udział w testach.

Interesuje mnie to jak każda gra Valve, ale póki co wiadomo o niej tyle, co nic.

Może Valve pójdzie za ciosem TF2 i z tego też zrobi free 2 play? Jeśli nie, to mam nadzieje, że cena będzie niska.

Opublikowano

też mnie to ciekawi, bo sens doty jest właśnie w tym, że jest free. pomijając całą otoczkę z "amatorskim" modem.

wielu ludzi podejrzewało, że Bizzard podłapie pomysł i spróbuje zrobić/sprzedać coś takiego na bazie sc2, ale chyba nic z tego.

TF2 się już mi trochę znudziło więc z uśmiechem bym przyjął Dotę free:)

Opublikowano

Przecież Blizz zapowiedział oficjalną DOTE do SC2 w formie mapy, to miała być czwarta oficjalna mapa obok tych klejnocików, kucharza i zombie. Tylko nie wiedzieć czemu, ta DOTA jeszcze nie wyszła, pewnie trochę trzęsą majtami, bo VALVe to jedyna firma się może z Zamiecią równać na rynku PC, a doświadczenie z modami mają ogromne.

Opublikowano

no mówili, że coś takiego mają w planach, ale chyba się na tym skończyło.

Opublikowano
  • Autor

Zwróćcie jednak uwagę że DotA do SC2 to będzie mod, jedna custom mapa (zakładam), a DotA od VALVe to będzie pełnopłatny produkt (nie, DotA 2 nie będzie Free :)

Opublikowano

A Ty widziałeś może moda do SC2, który imituje WoWa? Chodzi mi o to, że SC2 ma pod tym względem ogromny potencjał, przecież nawet FPPy można w nim robić. Myślę, że zwlekają z wydaniem swojej DotAy właśnie żeby zobaczyć, co robi VALVe i nie wydać nic co by urągało standardowi z jakiego Blizz jest znany. Także pojawią się nam niebawem pewnie dwie DotAy.

Opublikowano
  • Autor

Doskonale wiem co potrafi edytor do nowego SC. Ale wątpię by darmowy mod do gry był "większy" (czy lepszy to już kwestia gusy jak LoL vs HoN) niż pełnoprawna i pełnopłatna gra. Wyobrażasz sobie żeby warta przykładowo 30$ DotA 2 była gorsza niż darmowy mod do SC? Ja się tutaj kieruję logiką po prostu i tym co ewentualnie miało by sens.

Opublikowano

Nie lepsza, ale konkurencyjna. Pewnie pracują nad tym porównywalne teamy, bo przecież DotA2 to też wcale nie jakiś wielki projekt. Garstka utalentowanych ludzi z jednej strony i podobnie z drugiej. Zadecyduje pewnie gust i zasobność portfela dla ludzi, którzy DotĄ się pasjonują, a reszta będzie grała w to co ma pod ręką.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Trailer

Póki co zwykłe CG, zero gameplayu. Szału nie ma, nie wygląda na to, by humor i klimat z gier VALVe udzielił się tej produkcji. :(

Opublikowano
  • Autor

Pewnie pracują nad tym porównywalne teamy, bo przecież DotA2 to też wcale nie jakiś wielki projekt. Garstka utalentowanych ludzi z jednej strony i podobnie z drugiej.

Taaaaa, $1 milion nagrody za pierwsze miejsce w turnieju w bete gry na GamesCon to oznacza popierdółkową gierkę na handhelda ;p

Co mnie boli, to fakt, że DOTA2 (pisownia "DotA 2" jest niewłaściwa btw :>) to fakt, że jest to DOKŁADNY klon DotA z WC3. Tak, dobrze słyszeliście. Kopia darmowego moda za którego zażądają $35. Ino ładniejsze wizualnie. Taka sama mapa, takie same herosy i ich skille ino delikatnie zmienione wizualia by uniknąć pozwów. Takie życzenie IceFroga.

Widziałem parę screenów i moje podekscytowanie spadło na pysk prawdę mówiąc.

Opublikowano
  • Autor

Jak kogoś interesuje Heroes of Newerth to na officjalnej stronie dota2 właśnie streamują turniej z GC.

Opublikowano

Jak oni za to będą chcieli kasę, to ich wyśmieje.

Opublikowano

Wytłumaczcie mi jak laikowi - co to jest to DotA i LoL? Tzn nazwy kojarzę ale jeśli chodzi o mechanikę to już nie do końca. To są typowe, pozbawione fabuły silniki do PvP?

i najważniejsze - jak można robić z tego turnieje? W przypadku takiego SC czy fpp to rozumiem, bo liczy się skill ale jaki jest cel w turnieju gdzie przedmioty dla hipka można kupić? Słyszałem już o turniejach PvP w WoW i to też wydaje mi się absurdalne, bo tak złoto jak i same postacie można znaleźć na eBay.

Opublikowano

Wytłumaczcie mi jak laikowi - co to jest to DotA i LoL? Tzn nazwy kojarzę ale jeśli chodzi o mechanikę to już nie do końca. To są typowe, pozbawione fabuły silniki do PvP?

i najważniejsze - jak można robić z tego turnieje? W przypadku takiego SC czy fpp to rozumiem, bo liczy się skill ale jaki jest cel w turnieju gdzie przedmioty dla hipka można kupić? Słyszałem już o turniejach PvP w WoW i to też wydaje mi się absurdalne, bo tak złoto jak i same postacie można znaleźć na eBay.

No w MMOBA to jest jak najbardziej sens robić turnieje, bo przedmioty dla ludzika kupuje się nie "na konto" tylko podczas rozgrywek, które trwają od 20 minut do ponad godziny. W LOLu (bo w DOTA nie grałem) wszyscy mają takie same szanse na początku gry - levelujesz postać od 1 poziomu do 18 i w tym czasie kupujesz przedmioty, które są zdobywane za zabijanie minionów albo przeciwników - obczaj lepiej jakieś "Let's play" bo tak tłumaczyć to ciężko. :) No i w LOLu to jak najbardziej liczy się skill (a oprócz tego pick postaci, dlatego od dawna chcę żeby wybieranie takie jak w rankedach wszędzie było).

Opublikowano
  • Autor

http://www.youtube.com/watch?v=4mbV_HLKaCw&feature=feedu

(film nie z DOTY, ale akurat oglądałem to linkuję specjalnie dla Ciebie Rinek)

Tu masz filmik z POV gracza, co by załapać o co kaman.

[EDIT]

No więc tak. Mapy do MOBA to przede wszystkim jeden, ustalony z góry, schemat. dwie bazy, ustawione w przeciwległych rogach mapy. W każdej bazie znajduje się główny budynek (coś jak Command Center, Nexus, Hatchery) którego zniszczenie kończy rundę.

Dostępu do niego broni szereg wieżyczek (przeważnie po 3 wieżyczki per lane). Takich lane (liniii) masz 3 - top, middle, bottom (LINK). Na mapie masz 5 bohaterów per team. Przeważnie rozstawienie to 2 top, 1 mid, 2 bot. Ewentualnie 1 top, a jego "partner" biega w lesie pomiędzy liniami i zabija stojące i spawnujące się potworki co pozwala koledze na górze awansować szybciej na wyższe levele.

Całe to kupowanie itemów etc mógłbym porównać do Killing Floora którego tak uwielbiasz (:>). Zabijasz potworki, one dają Ci kasę, za kasę kupujesz sprzęt. Tak jak w KF każdą rundę zaczynasz "goły i wesoły" i poprzez zabijanie wrogich potworków, bohaterów i wież obronnych zdobywasz kasę. Postacie w MOBA nie mają nic wspólnego z postaciami z WoW w sprawach itemów, golda etc. Każda runda/świezy mecz = start od zera, od 1 levelu etc.

Wyobraź sobie jak by wyglądał BF jak byś miast miast unlocków za levele musiał kupowac broń. Zaczynasz z AEK, X8 kosztowało by 500 pkt. M416 1600 pkt, ABAKAN AN94 np 2500 pkt. CG 6000 pkt.

No, wytłumaczyłem ile mogłem.

Brzmi skomplikowanie może, ale w praktyce prostsze niż się może wydawać ;)

PS:

Tutaj ręki nie dam ani nic, ale WYDAJE mi się, że wszelakie officjalne turnieje WoWa mają trochę inaczej rozwiązane kwestie postacii. Postacie są kopiowane na specjalne serwery turniejowe, a w cliencie w grze masz do rozdysponowania dla postaci cały dostępny dla niej sprzęt "za darmo".

Ale to tylko moje domysły oparte na strzępkach informacji z neta. Nic pewnego, więc moge być kompletnie w błędzie ;)

Edytowane przez Kazuun

Opublikowano
  • Autor

No bo to jest ta sama DotA która funkcjonuje w WC3, ino z ładniejsza grafiką. Też jestem mega zawiedziony. Liczyłem na coś innego niż LoL i coś innego niż HoN... a tu kupa wielka z bakaliami.

Jak by mnie ktoś spytał to na dziś dzień zostaję z LoL'em chyba.

Opublikowano

IMO póki co bieda.

• 2 miesiące temu...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Zaczalem w to grac i jak narazie to HoN i LoL ida w odstawke. Moze to ma cos wspolnego z sentymentem do DOTA (3 lata spedzone przy gierce i od tego sie zaczelo) a moze poprostu gra juz teraz jest tak dobra bo codzien tylko czekam na kumpli i wchodzimy pykac.

Grafika taka jaka powinna byc,wszystko przejrzyste a nie jak np w HoN ze za duzo troche animacji i sie czlowiek moze pogubic :x

• 1 miesiąc temu...
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Mam 2 kody do bety doty 2.

Sprzedam je lub wumienie za inne gry seatm lub Riot Pointsy z lola.