Skocz do zawartości

OFFTOPIC

Gość yaczes

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Standard przy mc czy przysiadach. Ale jeszcze nie padłem na glebe. Tamten koles musiał być słaby psychicznie ze pozwolił organizmowi sie zbuntowac, co za cienias

Opublikowano

No nie raz zdarzało mi się mieć ciemno przed oczami po ciężkich seriach ale zawsze się opierałem o coś i łapałem oddech . Gorzej jak mi niucha poleciała jak z kranu i nie mogłem przez kilka godzin zatamować .

To też miałem,ale to wyszły braki wapnia i witaminy K2,miałem problemy z krzepnięciem.

Opublikowano

Litwin jaką techniką uczyli cię wyciskać na klatkę na kursie? Według instruktorów powinienem łokieć trzymać na równi z barkiem bo niby odciąża to przedni akton barku ale z tego co ja ćwiczę jest właśnie na odwrót i czym wyżej ten łokieć idzie tym bardziej bark się (pipi)je. Jeden z instruktorów też kazał całe plecy mieć dociśnięte do ławki podczas wyciskania co nie umożliwiało zachowanie naturalnej krzywizny kręgosłupa i ściągnięcia łopatek. Nie rozumiem tych kursów niby papier jest fajnie ale wiedza tam zdobyta to jakaś kpina.

Opublikowano

To jest jak z prawkiem,to że je mamy nie znaczy że umiemy jeździć,dopiero ulica nas uczy,tak samo praktyka i czucie ciała spowoduje co będzie efektywne.Każdy ma inaczej poprzyczepiane brzuśce i inaczej czuję ćwiczenie,to do nas zależy czy znajdziemy jego płaszczyznę pracy.Na płaskiej muszę lekko mostkować bo mi bary się pompują,ale już na skosie dodatnim leżę płasko z głową dociśniętą bo mostkując zmniejszam kąt.

Gość Orzeszek
Opublikowano

Litwin jaką techniką uczyli cię wyciskać na klatkę na kursie? Według instruktorów powinienem łokieć trzymać na równi z barkiem bo niby odciąża to przedni akton barku ale z tego co ja ćwiczę jest właśnie na odwrót i czym wyżej ten łokieć idzie tym bardziej bark się (pipi)je. Jeden z instruktorów też kazał całe plecy mieć dociśnięte do ławki podczas wyciskania co nie umożliwiało zachowanie naturalnej krzywizny kręgosłupa i ściągnięcia łopatek. Nie rozumiem tych kursów niby papier jest fajnie ale wiedza tam zdobyta to jakaś kpina.

o jezu XD. bardziej chodzi o naturalne ułożenie stawu barkowego i ruchu "elewacji przedniej:" stawu barkowego. by nie przeciążać włąśnie mięśni i kochanego stożka rotatorów. i tak zgodze się łokcie na lini stawu barkowego prawidłowo," łopatki powinny pracować". co do ułożenia pleców na ławce zalezy od tego kto ma jaki kręgosłup, czy ma spłyconą/pogłębioną kifozę. maksymalnie upraszczając i przyjmując że każdy jest okazem zdrowia to powinno być tak: nogi swobodnie wzdłuż ławki, tyłek wciskamy w ławkę i odcinek piersiowy też powinien być wciskany w ławeczkę, lędźwia nie powinny brać udziału. możemy mieć leżeć na płąsko na łąwce pod warunkiem że mamy kolana ugięte i nogi na ławce, w pozycji bezpiecznej dla lędźwi.

Opublikowano (edytowane)

Tak naturalne ułożenie że zawsze po (pipi)e dostaje bark , to samo tyczy się ściągania łopatek . Bez ściągania łopatek nie jestem w stanie tak dobrze wyczuć klatki a jeszcze jakbym miał całe plecy dociskać do ławki to przez resztę życia byłbym płaskim Sebkiem . Ale teoria i praktyka to dwie różne rzeczy przynajmniej wnioskuje to patrząc na trenerów rzucającymi regułkami z podręczników. Ale to dopiero pierwszy kurs za mną teraz uderzam do Słodkiewicza i Głuchowskiego jak będzie kolejny kurs i liczę że wyniosę coś z niego pożytecznego .

Czyli każdy ma inną poprawną technikę.

Edytowane przez szarku123
Gość Orzeszek
Opublikowano

nie znam sytuacji tego pana. ale z mojego punktu widzenia to myli sie :/ ale odkładam rękawice, nie będe sie kłócił. 

Opublikowano

Litwin jesteś największym ogarem w tym temacie na forum proszę napisz mi jak to jest z tym wyciskaniem.

Na płaskiej mostkuję minimalnie,cofając barki a hantle mam albo równo w linii rąk albo pod katem 45 stopni-ostatnio Piotrkowicz pokazywał,w obu wariantach czuję dobrze klatę.

• Plusik 1