Skocz do zawartości

własnie ukonczyłem...

Gość Orson

Rekomendowane odpowiedzi

- gunplay jest jeszcze słabszy i jest go zbyt dużo

-eksploracja to popłuczyny to 1 i 2,

- nie ma tam hackingu 

- zamiast slotów na płynne wymienianie toników ze skillami dostajemy ograniczone, wymienne ciuchy

- grafomański scenariusz

na plus wyszły im tylko nowe vigory, sky liny, oraz teary, a z kwestii nie gameplayowych genialny klimat, art design i postacie. swego czasu sam byłem nim zauroczony, ale opamiętanie przyszło po odświeżeniu sobie jedynki i nadrobieniu Dishonored, oraz HL2. 

Infinite to cóż... jak ktoś się jara historią jak Rozi to tam dla niego Infnite może mieć kupę smaczków, ale tu nawet nie o smaczki chodzi czy klimat, który był, ale się urywa po wstępie, a o gameplay. Strzelanie, strzelanie i jeszcze raz strzelanie. W takim wypadku to nie jest (pipi)a Bioshock. Nie na tym to wszystko ma polegać. Gra jest liniowa do bólu. Fabuła jest spoko i wali dobrego strzała w pysk na koniec. No i to w sumie tyle. Ogólnie początek i zakończenie, to najlepsze momenty ostatniej części serii. Gdyby nie to, to byłby kolejny nudny shooter jakich wiele. Dla mnie wielki zawód.

Dishonored za to klimacik przedni, gameplayowo stosunkowo różnorodny, historia nie jest jakaś wybitna, ale trzyma poziom. Czego chcieć więcej? Wszystko praktycznie jest, no może oprócz muzyki, która niestety odstaje w moim odczuciu od pozostałych elementów gry.

No Z Half Life 2 to trochę zabawnie jest, że od 2004 fpsy w ogóle nie poszły do przodu. Fpp dostało parę nowinek jak Mirror's Edge, Thirty Flights of Loving czy eksperymentalne Antichamber, ale naprawdę od HL2 chyba w ogóle się gatunek fpsów nie rozwinął.

Edytowane przez mate5

No Z Half Life 2 to trochę zabawnie jest, że od 2004 fpsy w ogóle nie poszły do przodu. Fpp dostało parę nowinek jak Mirror's Edge, Thirty Flights of Loving czy eksperymentalne Antichamber, ale naprawdę od HL2 chyba w ogóle się gatunek fpsów nie rozwinął.

reboot Mirror's Edge ma posiadać online (i może również co-op) więc jest szansa na kolejny krok naprzód, przynajmniej w obrębie tej jednej marki. jezuuu gdyby tak zrobić multiplayerowy shooter nastawiony na parkour jak w ME..

reboot Mirror's Edge ma posiadać online (i może również co-op) więc jest szansa na kolejny krok naprzód, przynajmniej w obrębie tej jednej marki. jezuuu gdyby tak zrobić multiplayerowy shooter nastawiony na parkour jak w ME..

Spodobałby Ci się quake live. Albo masa innych gier tego typu, podobno rise of the triad jest ok.

(...)

motyw "ducha w maszynie" z peace walkera jest dobry i szkoda, że nie pociągneli tego w czwórce 

PW ukazał się po czwórce.

Jak dla mnie seria MGS z całą swoją kiczowatością, motywami paranormalnymi czy po prostu śmiesznymi, tylko dwa razy przekroczyła granicę na tyle, że mogłem powiedzieć nie, tego nie kupuję, to jest ku.rwa za głupie (spoiler z MGS2/4 i PW) :

ręka Liquida, (zarówno w interpretacji "to serio Liquid" z dwójki, jak i pseudologicznego tłumaczenia z czwórki), i "The Boss" jako AI w Peace Walkerze.

Nie no po prostu nie toleruję tej części, tak jak niektórzy byli uczuleni na czwórkę.

HL2>>Bioshock>>>Dishonored. Elo

@kotlet

widzę że chyba już wszyscy nie zauważyli że rozwiązanie z dwójki było tym właściwym, a proteza Ocelota nie pojawiła w IV bez przyczyny

też tej bzdury nie kupuje. różnica jak między fajnym motywem fantasy jak np. wampiryzm, czy medium, a tanim suspensem z horrorów klasy C w postaci laleczki czaki 

Edytowane przez nobody

Dead Synchronicty: Tomorrow Comes Today- klasyczny point & click od Daedalic (tzn. tym razem Daedalic jest wydawcą, grę stworzyła hiszpańska ekipa Fictiorama Studios).

TCT jest pierwszą z planowanych trzech części, a jej motywem przewodnim jest nasza ulubiona amnezja głównego bohatera. Wiadomo, budzimy się w ponurej, post apokaliptycznej przyszłości, nie wiemy kim jesteśmy, pewne obiekty/zdarzenia budzą skojarzenia i w pewnym momencie krzyczymy "Eureka!". Standard. Za to po za standard, zwłaszcza gatunkowy wychodzi setting DS. Nasza pobudka nie ma miejsca na środku nuklearnej pustyni czy jakieś bazie opanowanej przez mutanty, a w przyczepie kempingowej po środku... obozu koncentracyjnego. Żeby więcej nie zdradzać napiszę, że fabuła jest dosyć ciekawa, chociaż też przewidywalna w pewnych aspektach (np. wytłumaczenie powodu dziwnych wizji nawiedzających naszego bohatera, czego trzeba wręcz domyślić się dosłownie po paru minutach gry). Specjalnie nie mam o to pretensji do scenarzysty, bo historia którą stworzył jest bardziej skomplikowana niż nam się początkowo wydaje.

Jak wypadają zagadki? Średnio. Nie jest to absurd, który prowadzi nas niemal zawsze do zaklikiwania się na śmierć w poszukiwaniu sposobu na zatkanie przeciekającego sufitu (bo oczywiste, że należy wtedy połączyć zapałkę z proszkiem do prania i poczekać do pełni księżyca). Większość rozwiązań mieści się w granicach logiki, ale jakieś 1 z 6 spędzonych przy grze godzin poświęciłem jednak na łączenie "średnio" do siebie pasujących elementów.

Zdecydowanym plusem jest strona wizualna. Kreska jaką pociągnięto DS podkreśla brutalność przedstawionego świata, a ociosane twarze bohaterów świetnie oddają towarzyszące im emocje.

Mam mieszane odczucia względem tego co słyszałem. Muzyka jest niezła, ale głosy postaci (z wyjątkiem naszego bohatera) brzmią mocno ... garażowo.

Ogólnie gierka warta polecania, dla mnie +3/5.

Z Dishononored lepszy thief niż z tego reboota Thiefa to raz, dwa Infinite to crap w ładnym papierku bo z mechaniki quasi-rpg (tak uważam, że słabe strzelanie w bio to element game designu) nie zostało praktycznie nic.

Epizody do HL 2 to już 7 gen nobadi