Gość _Be_ Opublikowano 10 października 2017 Opublikowano 10 października 2017 (edytowane) sa w ogole jakies publiczne dane ile w dane gre gralo graczy w ogole, a ile sie sprzedalo sztuk czyli co za tym idzie ilu graczy ogralo tytul na pozyczonej kopii, uzywce lub innej cebuli? na podstawie czego wyciagasz wniosek, ze wiekszosc graczy? Wniosek wyciągam z smierci singiel playerowych gier spójrz na nowe IP na tej generacji, zobacz ile z nich to singlowe gry - porównaj to do poprzednich generacji - myślę, że znajdziesz klucz. Albo trochę inaczej bo pewnie jakby to przeanalizować to wychodzi pewnie po 50/50 z nowymi IP nastawionymi na singiel, ale ile z nich dostało sequele? Wiekszość raczej została uśmiercona jak na przykład Alien Isolation, Sunset Overdrive, Quantum Break, Driveclub itp Nie w każdym przypadku ich sprzedaż była bardzo niska, ale raczej na granicy opłacalności dla wydawcy. Alan Wake Assassin's Creed Asura's Wrath Bayonetta Binary Domain Bioshock Borderlands Brutal Legend Bulletstorm Catherine Condemned Crackdown Crysis The Darkness Darksiders Dead Island Dead Rising Dead Space Demon's/Dark Souls Dishonored DJ Hero Dragon Age Dragon's Dogma Enslaved Eternal Sonata F.E.A.R Gears of War Heavy Rain Infamous Kingdoms of Amalur LA Noire The Last of Us Left 4 Dead LittleBigPlanet Lost Odyssey Lost Planet Mass Effect Metro Mirror's Edge Modnation Racers Motorstorm Ni No Kuni No More Heroes Portal Prey Prototype Rage Remember Me Resistance Rock Band Saints Row Shadows of the Damned Skate Sleeping Dogs Uncharted Valkyria Chronicles Vanquish The Walking Dead The Witcher To tak z grubsza nowe IP w poprzedniej generacji z gier z segmentu AAA (wiadomo z wyjątkami) kontra Agents of Mayhem Alien: Isolation Battleborn Bloodborne Bound By Flame Captain Toad: Treasure Tracker Destiny DriveClub Dying Light Evolve For Honor Fortnite Horizon Hyrule Warriors Let it Die Lords of the Fallen Mad Max No Man's Sky Project CARS Project Spark Quantum Break Recore Ryse Screamride Shadow of Mordor Splatoon Steep Sunset Overdrive Technomancer The Crew The Division The Evil Within The Last Guardian The Order The Surge The Wonderful 101 Titanfall Until Dawn Watch Dogs ZombiU Edytowane 10 października 2017 przez _Be_ Cytuj
Pupcio 18 649 Opublikowano 10 października 2017 Opublikowano 10 października 2017 ea jakie sztosy wydawało w tamtj generacji gdzie mój skate 4... Cytuj
columbo 1 108 Opublikowano 10 października 2017 Opublikowano 10 października 2017 (edytowane) sa w ogole jakies publiczne dane ile w dane gre gralo graczy w ogole, a ile sie sprzedalo sztuk czyli co za tym idzie ilu graczy ogralo tytul na pozyczonej kopii, uzywce lub innej cebuli? na podstawie czego wyciagasz wniosek, ze wiekszosc graczy? Wniosek wyciągam z smierci singiel playerowych gier spójrz na nowe IP na tej generacji, zobacz ile z nich to singlowe gry - porównaj to do poprzednich generacji - myślę, że znajdziesz klucz. Dokładnie. Nawet molochy pokroju EA niemal całkowicie olewają singlowe gierki, bo to się zwyczajnie nie opłaca. Na poprzedniej generacji mieliśmy chociaż takiego Dead Space'a, Dante Inferno czy inne, a teraz? Jedyny wyjątek to chyba Rockstar i GTA. A, no i Soulsy/BB/Nioh. Edytowane 10 października 2017 przez columbo Cytuj
raven_raven 12 014 Opublikowano 10 października 2017 Opublikowano 10 października 2017 Rockstar? [triggered] Cytuj
columbo 1 108 Opublikowano 10 października 2017 Opublikowano 10 października 2017 (edytowane) No może chu.owy przykład odnośnie nowych IP, ale akurat GTA w bieżącym kontekście jest przykładem jednej z niewielu singlowych IP, za które ludzie są w stanie sypnąć groszem kupując nówkę, nawet po upływie tych iluś lat po premierze. Edytowane 10 października 2017 przez columbo Cytuj
raven_raven 12 014 Opublikowano 10 października 2017 Opublikowano 10 października 2017 Rockstar od 2013 nie robi nic innego jak rozwija GTA Online z mikropłatnościami i modelem rozgrywkim w którym aktywności masz ukryte za grindem/shark cardami :). Przykro mi, ale czasy szanowania tego developera skończyły się jakiś czas temu. Cytuj
nobody 3 504 Opublikowano 10 października 2017 Opublikowano 10 października 2017 Dlatego figaro mnie tak denerwował za każdym razem gdy ktoś tak (pipi), mam przed oczami ten figarowy płacz że nie robi się dziś takich gier jak sotc i okemi xd Cytuj
ping 9 048 Opublikowano 10 października 2017 Opublikowano 10 października 2017 Firewatch zaliczone. Z jednej strony zdziwko, bo na symulatory chodzenia kładę laskę, a tu sobie na STEMIE odpaliłem Firewatcha po zachwytach ludzi i wsiąkłem. Stwierdziłem, że dobrnę do końca. Z dnia na dzień klimat był coraz gęstszy, a tu nagle sru, zakończenie będące jednym wielkim rozczarowaniem. Piękna wizualnie gra, nie było momentów, w których wykrzywiałem się z nudy, ale niestety nie jestem zadowolony z tego, jak wyglądała końcówka. Nie mówiąc już o tym, że 20 EUR za gierkę na 3-4h to o wiele za dużo - wprawdzie można sobie przejść ją drugi raz z komentarzem developerów, ale stwierdziłem że podziękuję - gra została odinstalowana. Cytuj
Mejm 15 363 Opublikowano 10 października 2017 Opublikowano 10 października 2017 Dlatego figaro mnie tak denerwował No smieć z niego najgorszy z tym zachowaniem. Jeszcze coś co mnie w graczach wku,rwia to wieczne płakanie na to, że branża to rak i rozwiązania f2p i dlc olaboga, ale jak przychodzi co do czego to raz większość gier kupiona z cebuli albo używka, no ciekawe jak studia mają się rozwijac, oferować stałe zatrudnienie pracownikom a nie zwalnianie połowy zespołu po zakończonym projekcie jak wiekszość ludzi nawet nie płaci za ich pracę. Czyli jak sie zrzuca na cebule i kupuje uzywki (a samemu sprzedaje) ale nie biadoli na branze to juz jest legit? Cytuj
nobody 3 504 Opublikowano 10 października 2017 Opublikowano 10 października 2017 też nie, ale skali podczłowieczeństa jest się wtedy trochę niżej Cytuj
raven_raven 12 014 Opublikowano 10 października 2017 Opublikowano 10 października 2017 No nikt nikomu nie broni cebulić czy kupować używek, tylko potem nie pier,dolić proszę jaki zaraczony ten rynek gierek i jaka szkoda, że ehhh ten niszowy indie developer jednak umarł z głodu a takie fajne gierki robił i czekałem na port na PS4 i promocję na PSN. Cytuj
ping 9 048 Opublikowano 10 października 2017 Opublikowano 10 października 2017 (edytowane) Dlatego teraz macie mikrotransakcje i DLC-ki. Ja osobiście kupuje nówki w folii tylko jeżeli jestem w 100% przekonany, że gra jest tego warta. Zdecydowanie kupuję dużo używek, bo co mi po grze za 200zł, jak mogę mieć za to dwie używki. I tak prawdopodobnie jej nie odpalę, a biorę gierki na zapas, żeby mieć fajną biblioteczkę. No i jeszcze cyfra - w cyfrze kupuję również sporo, ale wyłącznie na przecenach. Ale przynajmniej nie sprzedaję gier dalej (chyba że wpadnie jakiś dubel przez przypadek/w zestawie). Edytowane 10 października 2017 przez ping Cytuj
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Mejm 15 363 Opublikowano 10 października 2017 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 10 października 2017 Jak widze forumowych "wspierajacych" day 1: czwartek, caly dzien, statusy na forum - gdzie ten ku.rwa kurier, zaje.bie ch.uja, juz czwartek a jeszcze go nie ma, no ku.rwa lepiej zeby byl przed weekendem piatek, 17:00 - dzien dobry paczka do pana, 260zl, dziekuje do widzenia piatek, 17:01, statusy na forum - no w koncu jest, ja dzis sztos day 1 a wy co ku.rwy biedaki walenie konia i f5 na forumie? piatek, 23:45, statusy na forum - ja pier.dole ku.rwa 30gb paczy, transfer 500kb/s, tez tak macie? ch.uj ide spac, sciagnie sie przez noc sobota, 9:00, statusy na forum - i jak tam? ja dzisiaj sztos day 1 2 a wy co? spacery z dziecmi jajka na twardo na sniadanie? sobota, 19:00 - aj ku.rwa jakis ch.uj wrzucil juz na olx za 250, musze cisnac niedziela 9:00, statusy na forum - ... niedziela 14:00 - dobra jeszcze pare czapterow i bedzie git - 240zl no co ci ludzie powariowali? 20zl psu z doope, pewnie nie brali w ultimie i nie musieli doplacac niedziela 20:00 - end credits, dodaj nowe ogloszenie poniedzialek 10:00, statusy na forum - ej czy na olx same debile? wtorek, 14:00 - dam 220 i juz odpalam golfika, 230 i dorzuce orginalna folie gratis, no dobra wtorek 20:00, forum pe - mesjasz 9/10, kocham te firme, niech zyja dlugo wtorek 20:01 - ku.rwa gierka sztos ograna za 30zl, ale frajer sie znalazl, dobrze ze pogonilem, dobrze ze wspieram branze 24 Cytuj
Daffy 10 628 Opublikowano 10 października 2017 Opublikowano 10 października 2017 szybko przejrzalem moj profil z psn i na przestrzeni ostatnich 2 lat jedyna uzywka jaka kupilem to yakuza0 z forumka, tak wszystko nowki lub cyfraki, na switchu na 5 pudelkowych tylko arms uzywany Cytuj
ping 9 048 Opublikowano 10 października 2017 Opublikowano 10 października 2017 Mejm jak pięknie wyjaśnił Cytuj
raven_raven 12 014 Opublikowano 10 października 2017 Opublikowano 10 października 2017 >sprzedawanie gier not even once Cytuj
Velius 5 753 Opublikowano 10 października 2017 Opublikowano 10 października 2017 Jak widze forumowych "wspierajacych" day 1: [..] :obama: Cytuj
MBeniek 3 260 Opublikowano 11 października 2017 Opublikowano 11 października 2017 (edytowane) Ale i tak dla wydawcy/dewelopera osoba, która kupuje day one i nawet jeśli po kilku dniach sprzedaje >>> osoba, która kupuje nówkę w cebuli po pół roku od premiery i zostawia sobie w kolekcji. Edytowane 11 października 2017 przez MBeniek Cytuj
[InSaNe] 2 508 Opublikowano 11 października 2017 Opublikowano 11 października 2017 Człowiek wejdzie na foruma, gdzie atakują go jakimiś popierdami i nawet nie musi nic pisać - Mejm wszystko wyjaśnił :) Cytuj
Gość _Be_ Opublikowano 11 października 2017 Opublikowano 11 października 2017 A potem olaboga FIFA sie sprzedaje xD Cytuj
Rayos 3 185 Opublikowano 11 października 2017 Opublikowano 11 października 2017 Ale może przestalibyście pisać nie na temat? Macie tęczę od takich dyskusji Cytuj
ireniqs 3 025 Opublikowano 12 października 2017 Opublikowano 12 października 2017 (edytowane) Yakuza Kiwami - no nie będę się jakoś rozpisywał bo wszyscy na forumie wiedzą jakie to sztosiwko. Dzisiaj w końcu dobrnąłem do napisów końcowych. Remake idealny. Świetna reżyseria i fabuła. Masa rzeczy pobocznych do roboty. Genialny patent z Majimą (jego określenie jako głównego nemesisa Kiryu nabiera nowego znaczenia). Stary silnik graficzny, ale wciąż daje radę. Muzyka jak zawsze klasa, aż chce się bić w te wszystkie mordy. Rozwój postaci z Yakuzy 0 się sprawdził (dobrze że Ishin to zapączątkował). Wszystko w sumie tiptop. Nie będę wystawiał oceny bo jestem trochę fanbojem, więc na pewno byłaby zawyżona. Brać i grać! Moje statystki na koniec: (kiedyś wrócę do gierki i pocisnę więcej) Fajny screenshot konsola mi zrobiła: Dostał sgurwiel za swoje. Swoją drogą nie była to najtrudniejsza walka z Amonem w serii. Edytowane 12 października 2017 przez ireniqs 2 Cytuj
XM. 11 035 Opublikowano 13 października 2017 Opublikowano 13 października 2017 olfenstein The Old Blood – no co mam napisać – dla mnie TNO + DLC to dwa najlpesze FPSy obok Bioshocka w jakie grałem. Dodatek jest tak wykórwisty że tylko płakać mi się chce, że jest raptem na 9h. Fantastyczne lokacje, o wiele lepszy klimat niż w podstawce, OST taki że pała stoi, o wiele wyższy poziom trudności, gdzie trzeba się mocno skradać bo w otwartej wymianie ognia jest wpier.dol od przeciwników. Fabularnie jest prościutko, ale co mnie to jak gameplay wszystko wynagradza. Nie ma tu wielu cutscenek jak w oryginale, tylko mięsko. Do tego są wyzwania na medale wiec trochę do roboty jest po przejściu. Kórva, no kocur Kupiłbym W2 od razu na premiere, ale (pipi)any season pass jest wiec pewnie poczekam az wyjdzie wersja GOTY i będzie grane. Ależ to było dobreeeee i ten soundtrack OPANIE. 4 Cytuj
balon 5 372 Opublikowano 14 października 2017 Opublikowano 14 października 2017 (edytowane) RIME Rzadko tu piszę ale aż muszę się podzielić. Co za perełka. Przez te kilka godzin, 90% czasu wydawało mi się, że gram w coś od Team Ico. Stylistyka, gameplay, design lokacji, poszczególne budowle, styl graficzny, dzwięki, budowanie klimatu poprzez niewiedzę co i dlaczego + jaszczurki included. Ehhh no świetna gierka, zero zabijania, może z 5min wstawek przez całą grę, dużo ekspoloracji, trochę skakania i zagadek. Taka gierka z PS2 w lepszej oprawie i trochę bardziej współczesna. Kto się jeszcze zastanawia, a lubi takie "klimaty" (Team Ico), to łykać bez popity. Edytowane 16 października 2017 przez balon 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi