Skocz do zawartości

własnie ukonczyłem...

Gość Orson

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Pupcio napisał(a):

No już mogłeś dać to 9 gnojku ale niech Ci będzie że dam plusika

19 godzin temu, Figaro napisał(a):

8++

Przeciez dal jak na programiste przystalo.

• Haha 1
Opublikowano

Nie wiem czy kiedyś przejdę gierkę, którą ocenię na 10 i będzie to szczere z moim sumieniem. Zawsze coś popsują, zbyt wiele składowych, zbyt wiele godzin w grze by nie dostrzec problemów/minusów. Dyszki to dają portale i gazetki jeśli przy danym tytule panuje takie ,,pospolite ruszenie, dajemy 10'' albo zostało zapłacone, albo autor recenzji to jakiś debil romantyk, który niesie się na skrzydłach podniecenia. Oceny 8 i 9 to żadna ujma to ogromne wyróżnienie. 

Opublikowano

Ja tam daje takim grom które mnie jakoś ruszyły. Czy botw obiektywnie zasługuje na 10? Imo nie bo zbyt wiele rzeczy tutaj brakuje ale ogólnie mam to w chuyu bo będę ją pamiętać do końca żyćka i bawiłem się w niej wyśmienicie więc dla mnie to dycha :boomer:

• This 1
Opublikowano

10 to nie gra idealna i bez wad. Dla mnie 10/10 to gra wyjątkowa, ale ta wyjątkowość może objawiać się na wiele sposobów. Może to być gra, która powoduje absolutny eskapizm i zatracenie się w niej. Jak Breath of the Wild. Może to być gra, która lubiany przeze mnie element robi doskonale, a przy tym posiada liczne inne zalety. Jak Gears of War. Może to być gra, która całkowicie przewróciła mój świat gracza. Jak Mario 64. A może to być dla mnie taka bezpieczna przystań do której zawsze mogę iść i zawsze będę się dobrze bawił jak GTA V. Wszystkie te gry mają wady i zapewne dla wielu to nie będą 10/10. Ale dla mnie są

Opublikowano

Obiektywne dychy nie istnieją, ale tak samo nie istnieją obiektywne oceny. Obiektywnie to można oceniać co najwyżej technikalia pod kątem cyferek, bo tutaj nie ma miejsca na ODCZUCIA i WRAŻENIA - jest X albo Y. Natomiast każda ocena będzie przepuszczona przez subiektywny filterek danej osoby, po prostu. Dla mnie dycha, dla kogoś innego 3/10.

• Plusik 1
Opublikowano
Teraz, Homelander napisał(a):

10 to nie gra idealna i bez wad. Dla mnie 10/10 to gra wyjątkowa, ale ta wyjątkowość może objawiać się na wiele sposobów. Może to być gra, która powoduje absolutny eskapizm i zatracenie się w niej. Jak Breath of the Wild

dlatego wolę rozmawiać o ulubionych grach bez tłumaczenia się z oceny romantycznymi uczuciami i jakimś wpadaniem w magiczny trans czy sny kontrolowane, uniesienia i inne bzdury. Nie rozumiem często po cholerę te liczby. 

5 minut temu, Homelander napisał(a):

GTA V

o nie maryjo, jak ja nienawidzę tej gry :/ 

Opublikowano
10 minutes ago, Pupcio said:

Najlepsza dycha w historii tej branży to ta dla shadow of mordor w psx extreme:kekw: bawi do dzisiaj

No portale czy pisma mają inną odpowiedzialność niż gracze. Ja se mogę dać 10 jakiejkolwiek grze, stwierdzić, że jest dla mnie ważna, a jak się komuś nie podoba to jego problem. Profesjonalni recenzenci tego luksusu nie mają

• Plusik 1
  • This 2
Opublikowano

Nie sprowadzi się wszystkiego do "u mnie działa(hi tjery) i mnie się podoba".  W grach są rzeczy czysto obiektywne(nawet poza cyferkami), a są rzeczy subiektywne, bo to jest produkt w dużej części zerojedynkowy, a nie jakiś obraz abstrakcyjny.

Opublikowano
5 minutes ago, Krzysztof93 said:

dlatego wolę rozmawiać o ulubionych grach bez tłumaczenia się z oceny romantycznymi uczuciami i jakimś wpadaniem w magiczny trans czy sny kontrolowane, uniesienia i inne bzdury. Nie rozumiem często po cholerę te liczby. 

Ale to właśnie nie są bzdury. To jest powód dla którego gram w gierki. Dla atmosfery przygody w Breath of the Wild. Dla radości w Astro Bot. Dla ciarów na plecach w Resident Evil. Dla odczuwania brudów wojny w Gears of War. Dla spotkania starych znajomych w Wiedźminie 3. Powiedziałbym, że te odczucia to najważniejsza rzecz. A nie grafika, mechanika, muzyka

• Plusik 1
Opublikowano
16 minut temu, Pupcio napisał(a):

Najlepsza dycha w historii tej branży to ta dla shadow of mordor w psx extreme:kekw: bawi do dzisiaj

Bawi tak samo jak 40/40 dla Nintendogs od Famitsu, jak 10/10 dla Dragon Cock:Wokeguard od Eurogamera albo 10/10 dla Starfielda od PPE. 

Opublikowano
5 minut temu, Homelander napisał(a):

Ale to właśnie nie są bzdury. To jest powód dla którego gram w gierki. Dla atmosfery przygody w Breath of the Wild. Dla radości w Astro Bot. Dla ciarów na plecach w Resident Evil. Dla odczuwania brudów wojny w Gears of War. Dla spotkania starych znajomych w Wiedźminie 3. Powiedziałbym, że te odczucia to najważniejsza rzecz. A nie grafika, mechanika, muzyka

Zgadzam się chyba ze wszystkim co wymieniłeś i na przykładzie powiem ci, że Wiedźmin 3 też znalazłby się na liście ,,ulubione gry życia'' ale ni cholery nie dałbym mu 10/10 mimo, że nawet nie jestem recenzentem bo widzę zbyt wiele problemów tej gry żeby mnie klimacik krajobrazu i swojski język dialogów tak bardzo zaślepił bym na premierę nie odczuwał problemów optymalizacyjnych a problemy z poprawnym działaniem gry z automatu minus do oceny bo gra 10/10 to powinna śmigać jak ,,ta lala'' i wyglądać przy tym jak szczere złoto. 

Opublikowano

Pismaki w pierwszej kolejność powinni oceniać przez pryzmat większej publiki, a nie ich samych, bo celem tego wszystkiego nie jest to, czy ON się bawił doskonale, tylko, żeby poszczególne osoby mogły z tego wyciągnąć wniosek, czy dana gra jest warta wydania pieniędzy, i czy im podejdzie.

Już pomijam, że zjeby nawet nie mają pojęcia czym jest recenzja i zamiast zajawić temat, to będę ci opisywać scena po scenie jakby robili poradnik, albo w ich mniemaniu jak coś się dzieje w prologu, w ciągu pierwszych 15 minut, to możesz o tym pisać, bo to nie jest wtedy SPOILER. W zasadzie dobre dziennikarstwo już nie istnieje, albo jest w kompletnej niszy.

• Plusik 1
Opublikowano

Wracamy do (bez)zasadności ocen liczbowych - jeśli przeczytam recenzję 10/10, ale z tekstu wynika, że gra po prostu by mi bardzo podeszła to sama ocena ma wówczas identyczną wartość jak np. 7/10. Tak jak pisał Greg, obiektywnie można ocenić stan techniczny gry (jeśli ma się ku temu kompetencje), ocena jest tym jak z grą bawił recenzent i w takiej formie powinna zostać. Jak ktoś patrzy tylko na cyferki to sam jest sobie winien rozczarowania.

Opublikowano
7 minut temu, SlimShady napisał(a):

Już pomijam, że zjeby nawet nie mają pojęcia czym jest recenzja i zamiast zajawić temat, to będę ci opisywać scena po scenie jakby robili poradnik, albo w ich mniemaniu jak coś się dzieje w prologu, w ciągu pierwszych 15 minut, to możesz o tym pisać, bo to nie jest wtedy SPOILER. W zasadzie dobre dziennikarstwo już nie istnieje, albo jest w kompletnej niszy.

Recenzje Starfielda to często blogi pod tytułem ,,moje przygody w kosmosie'' i opisują co robili jak w pamiętniku. Prasa branżowa dla mnie umarła dawno temu, gardzę. 

Opublikowano

Ja wolę właśnie dyskusje o ulubionych grach a nie o ocenach i udowadnianie jeden drugiemu czy coś jest OBIEKTYWNIE 10/10 kiedy stojące naprzeciw siebie osoby kierują się SUBIEKTYWNYMI odczuciami.

Tak samo o wiedźminie 3, batmanie, mass Effect 2 czy half life 2 wolę mówić jako o gierkach życia, bo wiem że praktycznie do każdej gierki można się przyjebać w kwestii oceny