KrYcHu_89 2 378 Opublikowano 23 października Opublikowano 23 października No ta seria ma jeszcze potencjał, mobilka Phantom X, P6, remake'i starych Persona sprzed boomu na P5, złote czasy Atlusa. Cytuj
Pupcio 18 645 Opublikowano 23 października Opublikowano 23 października Mimo wszystko w takich grach gdzie historia to pierwsze skrzypce czekam bardziej na nową odsłonę. Rimejk czwórki oczywiście Day one Cytuj
lysyolec 3 Opublikowano 23 października Opublikowano 23 października Ogólnie podczas ogrywania P4 zastanawiałem się, czy Altus z czasem poszło (w 5) w poprawność polityczną, i czy dali "możliwość" romansowania z kolegą? Szkoda by było gdyby ten wirus objął tą serię. Chociaż do dziś nie wiem , czy Kanji nie miał głupot w głowie, biorąc pod uwagę parę akcji. Chociaż, on chyba sam nie wiedział Cytuj
KrYcHu_89 2 378 Opublikowano 23 października Opublikowano 23 października 5 minut temu, lysyolec napisał(a): Ogólnie podczas ogrywania P4 zastanawiałem się, czy Altus z czasem poszło (w 5) w poprawność polityczną, i czy dali "możliwość" romansowania z kolegą? Szkoda by było gdyby ten wirus objął tą serię. Chociaż do dziś nie wiem , czy Kanji nie miał głupot w głowie, biorąc pod uwagę parę akcji. Chociaż, on chyba sam nie wiedział Ostatnia Persona z gejowskim romansem to była Persona 2, w którą akurat prawie nikt nie grał, ja również xD. Cytuj
lysyolec 3 Opublikowano 23 października Opublikowano 23 października (edytowane) 6 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a): Ostatnia Persona z gejowskim romansem to była Persona 2, w którą akurat prawie nikt nie grał, ja również xD. Ogólnie chyba gry z Japonii nie śmierdzą aż tak tym LGBT i nie są na siłę wpychane gejowskie zaloty czy czarni samurajowie, jak w dragon Agę czy AC? To co robią z grami niektórzy zachodni deweloperzy to już się rzygać chce Edytowane 23 października przez lysyolec Cytuj
KrYcHu_89 2 378 Opublikowano 23 października Opublikowano 23 października 4 minuty temu, lysyolec napisał(a): Ogólnie chyba gry z Japonii nie śmierdzą aż tak tym LGBT i nie są na siłę wpychane gejowskie zaloty czy czarni samurajowie, jak w dragon Agę czy AC? Atlus raczej robi gry po swojemu, nie potrzebują konsultacji firm trzecich . 1 Cytuj
Suavek 4 814 Opublikowano 24 października Opublikowano 24 października Kanji to jedna z najlepiej ukazanych postaci potencjalnie homo, jakie widziałem w grach. Może inne czasy to były jeszcze, LGBT nie było nachalne jak dziś, dlatego w moich oczach było to po prostu "normalne", a cały jego wątek i S-Link naprawdę sympatyczne. Nie był stereotypowym pedałkiem, ani zawziętym aktywistą. Można dyskutować, jakie w ogóle ostatecznie miał upodobania, czy po prostu dopiero to i sam siebie poznawał. Moim zdaniem w taki sposób mniejszość powinna być reprezentowana, jeśli już koniecznie musi. Ostatecznie bardzo go lubiłem jako postać, a nie przez pryzmat tego, kogo preferuje. Ale tak jak Krychu mówi, romans był już w P2, ale również nie znam szczegółów. W Persona Q i w Tactica również były drobne, nie wiążące scenki typu "what if", ale fajnie przedstawione. 1 Cytuj
dominalien 267 Opublikowano 24 października Opublikowano 24 października (edytowane) 19 minut temu, Suavek napisał(a): Kanji to jedna z najlepiej ukazanych postaci potencjalnie homo, jakie widziałem w grach. Może inne czasy to były jeszcze, LGBT nie było nachalne jak dziś, dlatego w moich oczach było to po prostu "normalne", a cały jego wątek i S-Link naprawdę sympatyczne. Nie był stereotypowym pedałkiem, ani zawziętym aktywistą. Można dyskutować, jakie w ogóle ostatecznie miał upodobania, czy po prostu dopiero to i sam siebie poznawał. Moim zdaniem w taki sposób mniejszość powinna być reprezentowana, jeśli już koniecznie musi. Ostatecznie bardzo go lubiłem jako postać, a nie przez pryzmat tego, kogo preferuje. Na Eurogamerze (tym brytyjskim) był cały artykuł o tym, jak fatalnie P4 się zestarzała treściowo i przede wszystkim że Kanji to jest tak źle napisana postać, że nie taka reprezentacja powinna być i inne pierdy. Więc na pewno żadna mniejszość nie będzie tak reprezentowana. I wydaje mi się mało prawdopodobne, że go tak zostawią w potencjalnym remaku P4. Edytowane 24 października przez dominalien Cytuj
dominalien 267 Opublikowano 24 października Opublikowano 24 października (edytowane) 9 godzin temu, lysyolec napisał(a): Ogólnie chyba gry z Japonii nie śmierdzą aż tak tym LGBT i nie są na siłę wpychane gejowskie zaloty czy czarni samurajowie, jak w dragon Agę czy AC? To co robią z grami niektórzy zachodni deweloperzy to już się rzygać chce W japońskich produkcjach (nie tylko grach) jest bardzo dużo różnych seksualnych nieheterowości. Postacie gejowe, trans, przebieranie za panienki, japończycy mają swoje standardowe tematy i wokół nich się obracają. Nie przypominam sobie, żeby jakaś postać niehetero była negatywna, więc tu się trzymają ogólnej linii. Oczywiście na promowanie murzynów mają wyjebane. Edytowane 24 października przez dominalien Cytuj
Suavek 4 814 Opublikowano 24 października Opublikowano 24 października 13 minut temu, dominalien napisał(a): Na Eurogamerze (tym brytyjskim) był cały artykuł o tym, jak fatalnie P4 się zestarzała treściowo i przede wszystkim że Kanji to jest tak źle napisana postać, że nie taka reprezentacja powinna być i inne pierdy. Więc na pewno żadna mniejszość nie będzie tak reprezentowana. Wydaje mi się mało prawdopodobne, że go tak zostawią w potencjalnym remaku P4. Ale do czego się przyczepili? Bo nie chce mi się szukać i czytać artykułu, ale czy był to kolejny lewacki wysryw, przyczepili się do stereotypowego przedstawienia jego wersji Shadow, czy coś innego? Plusem japończyków jest to, że jeszcze nie ulegają aż tak presji zachodu w tych kwestiach. Liczę, że ewentualnego remake'u P4 nie zmienią zbyt mocno. Nie wiem, dla mnie było to po prostu normalne. Mam od lat kumpli homo w IRL, zupełnie normalnych ludzi, i tak samo postrzegam Kanjiego. Dopóki nikt się z tym specjalnie nie obnosi, to jest to w moich oczach w porządku. Wątek Kanjiego był o tyle fajny, że na tym etapie dorastania sam poznawał swoje wewnętrzne "ja" i swoje zainteresowania, jak i nietypowe zainteresowania. No nie wiem, ja w tym nie widziałem nic złego. Wręcz przeciwnie właśnie. Cytuj
dominalien 267 Opublikowano 24 października Opublikowano 24 października (edytowane) Wiesz, czytałem to już kilka lat temu, nie pamiętam dokładnie szczegółów, tylko że Kanji był przez autora odbierany dokładnie przeciwnie niż przez ciebie. Mnie Kanji z kolei akurat denerwował, strasznie agresywny był bez sensu, nie wiem dlaczego go całe to towarzystwo tolerowało, pewnie tylko dlatego, że miał personę. Natomiast sam artykuł na EG oczywiście był w zachodniej linii lewackiej, że jak ktoś jest niehetero to ma być fajny, pozytywny, uosobienie wszelkich cnót. Tak samo, jak się internet zesrał, gdy Netflix wypuścił serial o seryjnym mordercy geju Dahmerze, że nie wolno pokazywać geja, który był złym niedobrym człowiekiem. Edytowane 24 października przez dominalien Cytuj
Bzduras 12 764 Opublikowano 24 października Opublikowano 24 października 18 minut temu, Suavek napisał(a): Ale do czego się przyczepili? Bo nie chce mi się szukać i czytać artykułu, ale czy był to kolejny lewacki wysryw, przyczepili się do stereotypowego przedstawienia jego wersji Shadow, czy coś innego? Do sceny na plaży, gdzie chłopaki Cytat próbują wyrwać lachona, a to był tranzystor i uciekli w popłochu Ogółem lewacki pierd, geje nie są doreprezentowani i źle przedstawieni a transy nie ratują świata i co to ma być, ree. Cytuj
Suavek 4 814 Opublikowano 24 października Opublikowano 24 października 11 minut temu, dominalien napisał(a): Mnie Kanji z kolei akurat denerwował, strasznie agresywny był bez sensu, nie wiem dlaczego go całe to towarzystwo tolerowało, pewnie tylko dlatego, że miał personę. O to poniekąd chodziło z Kanjim. Był agresywny, bo wolał być tak postrzegany, żeby społeczeństwo nie oceniało go jako pedałka, co lubi zwierzaczki i szycie maskotek w wolnej chwili. Ekipa przyjęła go takim, jakim był naprawdę i tak rozwijane były ewentualne wątki poboczne, czy S-Link. 3 minuty temu, Bzduras napisał(a): Do sceny na plaży A to nie było w P3? To faktycznie zmienili w Reload, z tego co wiem. Cytuj
dominalien 267 Opublikowano 24 października Opublikowano 24 października 3 minuty temu, Suavek napisał(a): O to poniekąd chodziło z Kanjim. Był agresywny, bo wolał być tak postrzegany, żeby społeczeństwo nie oceniało go jako pedałka, co lubi zwierzaczki i szycie maskotek w wolnej chwili. No i to jest największy grzech P4, gejów, którzy są skonfliktowani i sobie sami ze sobą nie radzą po prostu nie ma. 2 Cytuj
Bzduras 12 764 Opublikowano 24 października Opublikowano 24 października 15 minut temu, Suavek napisał(a): A to nie było w P3? To faktycznie zmienili w Reload, z tego co wiem. A Ty, faktycha. Były też artykuły, że w remaku nie może tak być bo to misgendering czy coś takiego i mi się pojebało xD No to zostaje tylko lewarowy wywód jak źle w P4 mają baśniowe stwory. Cytuj
Pupcio 18 645 Opublikowano 24 października Opublikowano 24 października Kanji to tam chuy. Ostatnio widziałem że z Naoto zrobili transa Cytuj
Suavek 4 814 Opublikowano 24 października Opublikowano 24 października Kurczę, przez tę dyskusję zacząłem mieć lekkie obawy, jakie zmiany mimo wszystko mogą wprowadzić w remaku. Dobrze chociaż, że oryginału nikt już mi nie zmieni. Cytuj
Bzduras 12 764 Opublikowano 24 października Opublikowano 24 października Teraz, Suavek napisał(a): Dobrze chociaż, że oryginału nikt już mi nie zmieni. INTRODUCING: ANNIVERSARY INCLUSIVITY UPDATE Cytuj
Suavek 4 814 Opublikowano 24 października Opublikowano 24 października 2 minuty temu, Bzduras napisał(a): INTRODUCING: ANNIVERSARY INCLUSIVITY UPDATE Mam płytkę PS2 i kartridż PSV. Do domu nikogo nie wpuszczę. 1 Cytuj
Pupcio 18 645 Opublikowano 24 października Opublikowano 24 października Nie no, japończycy mają to swoje specyficzne podejście do takich tematów i to od dawna. Czasem ugną kolano przed ameryczką ale mimo wszystko nie dali się jeszcze urobić jak europa. W metaphorku praktycznie zero tego syfu chociaż to zupełnie inne klimaty od personki więc to też inna sprawa Cytuj
lysyolec 3 Opublikowano 25 października Opublikowano 25 października (edytowane) W dniu 24.10.2024 o 08:03, Suavek napisał(a): Kanji to jedna z najlepiej ukazanych postaci potencjalnie homo, jakie widziałem w grach. Może inne czasy to były jeszcze, LGBT nie było nachalne jak dziś, dlatego w moich oczach było to po prostu "normalne", a cały jego wątek i S-Link naprawdę sympatyczne. Nie był stereotypowym pedałkiem, ani zawziętym aktywistą. Można dyskutować, jakie w ogóle ostatecznie miał upodobania, czy po prostu dopiero to i sam siebie poznawał. Moim zdaniem w taki sposób mniejszość powinna być reprezentowana, jeśli już koniecznie musi. Ostatecznie bardzo go lubiłem jako postać, a nie przez pryzmat tego, kogo preferuje. Ale tak jak Krychu mówi, romans był już w P2, ale również nie znam szczegółów. W Persona Q i w Tactica również były drobne, nie wiążące scenki typu "what if", ale fajnie przedstawione. Tak jak piszesz, i szczerze to Kanjiego też polubiłem, z pewnym względów udawał kogoś kim nie jest, choć z drugiej strony podsycala to wszystko opinia ludzi na jego temat, opinia policji itp. trochę się zaplątał, ale koniec końców pogodził się z tym, że ma takie pasje/hobby a nie inne, i nie musi nikogo udawać (gra chamsko nie mówi "tak, wkoncu to rozumiem, jestem gejem i się tego nie wstydzę). Tak naprawdę do teraz nie jestem pewny czy był czy nie, bo przykładowo odczuwał pewna sympatię do Naoto Spoiler Nawet, gdy okazało się że jest płci żeńskiej Edytowane 25 października przez lysyolec Cytuj
lysyolec 3 Opublikowano 25 października Opublikowano 25 października W dniu 24.10.2024 o 08:52, Bzduras napisał(a): Do sceny na plaży, gdzie chłopaki W persona 4, była scena na plaży ? Czegoś nie pamiętam czy w Golden dodali nowe wydarzenia ? :o Cytuj
Bzduras 12 764 Opublikowano 25 października Opublikowano 25 października W dniu 24.10.2024 o 09:17, Bzduras napisał(a): A Ty, faktycha. Były też artykuły, że w remaku nie może tak być bo to misgendering czy coś takiego i mi się pojebało xD No to zostaje tylko lewarowy wywód jak źle w P4 mają baśniowe stwory. Cytuj
KrYcHu_89 2 378 Opublikowano 25 października Opublikowano 25 października 40 minut temu, lysyolec napisał(a): W persona 4, była scena na plaży ? Czegoś nie pamiętam czy w Golden dodali nowe wydarzenia ? :o No tak ogólnie to scena na plaży była. W P4 Golden była scena na plaży. W P5 była scena na plaży. W P3 też była scena na plaży. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi