Skocz do zawartości

Alien Cinematic Universe

MaiorZero

Rekomendowane odpowiedzi

może być troche spojlerów, więc ostrzegam, a nie ukrywam ;)

obejrzałem wkońcu film, na który czekałem odkąd tylko o nim wspomineli, bo alienem jaram się jak gimnazjaliści lizaniem pianki z kolan. Niestety jestem zawiedziony i nie żałuję, że przeczekałem i nie poszedłem do kina. Ogólne założenie filmu było całkiem niezłe, niestety sposób prowadzenia akcji, efekty specjalne i aktorzy sprowadzili go do poziomu filmu mocno przeciętnego. Jak to jest, że efekty z pierwszego aliena, robią lepszy klimat, niż te w 2012 r. tego pojąć nie mogę. Sam wygląd inżynierów ( połączenie avatara, smerfów i pudzianowskiego ) budzi tylko śmiech i politowanie, a pierwsze 5 min filmu jest zupełnie nie potrzebne. Druga rzecz. efekty oraz sam wygląd planety, sztuczne, zbyt "ziemska" ta planeta. Trzecia rzecz aktorstwo: z jednej strony pasujący do uniwersum android David oraz kapitan statku. Z drugiej strony, postaci przypominające raczej statystów, mimo że grają role niby pierwszoplanowe, jak główna bohaterka jej facet. Z trzeciej strony komiczna Charlies Theron, oraz pomarczony jak mandarynka dziad, który kompletnie nie sprawdził się ani jako czarny charakter, ani jako.... nikt. Motyw przemiany jednego z gości w coś na wzór zombie, totalnie nie trafiony, wyrwany z kontekstu, głupi, nie wnoszący nic do filmu, oprócz chwilowej jadki. Na plus można zaliczyć potworki, alienowi prekursorzy wypadli całkiem nieźle i mógł ten motyw przodować w tym filmie.

PS. Liczyłem na zbudowanie mocnego sci-fi o osobnym motywie przewodnim, ale mocno osadzonym w klimacie prequela obcych, a dopiero ewentualnie jego następne części przenieś na inną płaszczyznę, a dostałem film o niczym, z nijakimi aktorami, nijaką fabułą. Momentami uciągający uniwersum, a większą częścią kontynuujący padakę zaprezentowaną w alienvspredator.

5/10

• Plusik 1

Byłem na tym czymś w kinie i chyba nigdy nie wyszedłem bardziej zawiedziony. Żeby się utwierdzić w przekonaniu, że to jest aż tak słabe, zapoznałem się jeszcze niedawno z wesrją Prometheus.2012.1080p.BluRay.DTS.x264-BRADJE [PublicHD]

Gwóźdź do trumny. Słabe to jak na standardy sci-fi, jeszcze słabsze jak na standardy kosmicznego horroru; klimatu nie uświadczyłem, było za to nieco fajnej muzyki, niczym z Indiany Dżołnsa, fatalny wybór. Może taki był zamiar, nie wiem. Te kur.wa absurdy, które zostały już wymienione przemilczę. Film jest tragiczny, film jest parodią Aliena na miarę wypaczeń pokroju filmów AvP.

Może te dodatkowe sceny choć nieco to uratują. Ale wątpię.

• Plusik 1
  • Minusik 1

Niestety podpinam sie pod wasza krytyka. Teraz beda spojlery: Poczatkek klimatyczyny ale zbedny, technologia ukazana w filmie przekolorowana( moze oprocz tych skanerow tuneli- to akurat wyszlo za(pipi)iscie) i mysle tu o tych kostkach rubika( fatalny pomysl), ladowaniu statku na planecie itd. W ogole mimo, ze Alieny dzieja sie duzo pozniej ta ludzka technologia jest jakas latwiejsza do zaakceptowania. Koles zombie mial sie nijak do filmu i serii o alienie, koncowa akcja kamikadze jak z filmu akcji klasy b, wyglad starucha bardzo naiwny, tak samo jak motyw biologa probujacy poglaskac obca forme zycia, nie wiadomo jak usposobiona i jak przystosowana do samoobrobny( czepiajac sie juz szczegolow).

Na plus... hmmm w sumie to fabularnie, jesli myslec o konstruktorach i celu podrozy na planete byl bardzo fajny. Imo rola androida zostala odegrana na oskara, tak samo oskarowo wyszla scena gdy android dostaje sie do kokpitu instruktorow i uruchamia ta piekna mape wrzechswiata.

(pipi) byc moze najgorszy film Scotta, na pewno najbardziej komercyjny

Edytowane przez okens

Dlaczego rola androida zasługuje na oskara? Przecież on gra jakby:

-parodiował Henriksena

-miał ludzkie uczucia i jak by chciał wszystkim ludziom na statku zrobić kuku, bo się z niego śmieją

Zupełny brak logiki względem poprzednich filmów w tym uniwersum.

po chu.ju te dodatki. alternatywny opening - dosłownie kilka sekund. to co po środku to przemilczę. sceny z waylandem ujdą, akcja ze zmutowanym fajfildem spoko - widać dlaczego wyje.bali (bez wątpienia najbrutalniejsza w filmie). alternatywne zakończenie szkoda gadać - jeśli oczekiwaliście czegoś więcej po wylocie shaw w kierunku planety inżynierów to się srogo zdziwicie. materiały z wayland co. fajna ciekawostka i nieźle zrealizowana, w kilkuminutowym materiale o dawidzie fassbender po raz kolejny udowadnia, że jest jednym z najlepszych aktorów jaki kiedykolwiek stąpał po tym nędznym padole łez i rozpaczy, ale to latało po sieci jeszcze przed premierą filmu.

w ogóle to dzięki za chu.jowe seedowanie, dopiero wczoraj rano mogłem obejrzeć. jeden jedyny torrent był na świecie więc nie macie jak się wymigać. gdzie wy się podziewaliście w piątkowy wieczór? poza domem socjalizując się przy kolorowych drinkach jak normalni ludzie (nie polaczki)?

Edytowane przez tk___tk

ogladacie film na 15 calach laptopka złodzieje a pozniej komentarze ze film słaby, niedobrze mi sie robi. jako jeden z nielicznych tutaj powiem ze czas spedzony na prometeuszu ( oczywiscie srebrny ekran ) byl przyjemnoscia, i dalo sie odczuć klimat za ktory cenie ridleya, wiadomo, to nie alien, ale pier do lenie ze jest tragiczny i słaby jest conajmniej nie na miejscu.

• Plusik 2
  • Minusik 11

po chu.ju te dodatki. alternatywny opening - dosłownie kilka sekund. to co po środku to przemilczę. sceny z waylandem ujdą, akcja ze zmutowanym fajfildem spoko - widać dlaczego wyje.bali (bez wątpienia najbrutalniejsza w filmie). alternatywne zakończenie szkoda gadać - jeśli oczekiwaliście czegoś więcej po wylocie shaw w kierunku planety inżynierów to się srogo zdziwicie. materiały z wayland co. fajna ciekawostka i nieźle zrealizowana, w kilkuminutowym materiale o dawidzie fassbender po raz kolejny udowadnia, że jest jednym z najlepszych aktorów jaki kiedykolwiek stąpał po tym nędznym padole łez i rozpaczy, ale to latało po sieci jeszcze przed premierą filmu.

w ogóle to dzięki za chu.jowe seedowanie, dopiero wczoraj rano mogłem obejrzeć. jeden jedyny torrent był na świecie więc nie macie jak się wymigać. gdzie wy się podziewaliście w piątkowy wieczór? poza domem socjalizując się przy kolorowych drinkach jak normalni ludzie (nie polaczki)?

A może jakiś link na PW byś mi podrzucił do do tych dodatków, pomimo tego, że film mi się nie podobał za bardzo chętnie zobaczę co reżyser w "DLC" wrzucił.

Pokazali 14 minut dodatkowych scen -

http://blastr.com/20...-silly-on-1.php

O nie, zamiast wycinać dwóch debili to jeszcze pokazali więcej co oni tam robili jak się zgublili XDDDDD

Reszty nie oglądałem, jak kupię BD to wtedy skome ntuję.

Na poprzedniej stronie.