Kymel 786 Opublikowano 17 grudnia 2014 Opublikowano 17 grudnia 2014 (edytowane) Tylko pięć trzeba wymienić? Interstellar, Looper, Star Trek, Pacific Rim (tak, nawet to jest lepsze od Prometeusza), Gravity, Oblivion, Europa Report, Cloud Atlas, Chronicle, Małpy 1 i 2, Super 8, Predestination. Nawet nie próbujcie wmówić mi, że sci-fi liczy się tylko wtedy kiedy tłem jest kosmos, są obcy i bohaterowie latają statkiem kosmicznym. Edytowane 17 grudnia 2014 przez Kymel 1 Cytuj
Kymel 786 Opublikowano 17 grudnia 2014 Opublikowano 17 grudnia 2014 (edytowane) To nie czytaj. Prometeusz to film starający się udawać inteligentne sci-fi i wypchany po brzegi debilnymi decyzjami bohaterów oraz dziurami w fabule. Pacific Rim to za to świetne kino rozrywkowe nie udające, że jest czymś więcej niż właśnie tym. Edytowane 17 grudnia 2014 przez Kymel Cytuj
Kazub 4 583 Opublikowano 17 grudnia 2014 Opublikowano 17 grudnia 2014 No bez problemu takie znajdę, chociaż jestem zwolennikiem Promka. Looper, Europa Report, Interstellar, Guardians Of The Galaxy. loopera szanuje bardzo, jako romans sci fi z kinem sensacyjnym. to dobry wybór GOTG to czyste fantasy niczym star wars. nie podzielam zachwytów ale i nie hejtuje. dla mnie to taki lepszy avatar, ale potrafie też zrozumieć, że dla komiksomaniaków to bomba na interstellar nie mogę sie coś wybrać do kina, nie wiem czy jeszcze grają. jako że jestem tylko wiejskim głupkiem nie rozumiejącym filmów o wypasaniu kóz, to uwielbiam nolana, od memento po incepcje europa report nie znam, podobnie jak wielu innych rzeczy jeżeli cofniemy się do 2009, to absolutnie dystrykt 9. coś fantastycznego. no i swego czasu totalne zaskoczenie. troche też moon, troche pandorum.......zaraz zaraz, czekaj.....WATCHMEN - mój król na pewno grawitacja czaje sie na cloud atlas dałbym wyróżnionko dla dredda, który okazał się być lepszym robocopem niż nowy robocop. również zaskoczenie, bo kto spodziewał się czegokolwiek pozytywnego po nowym dredzie, chodź pewnie paru z was ma mały sentyment do kiczowatego dredda z sylwkiem. ja mam to jeszcze laurka dla promka za uszanowanie prastarych technik mistrzów gatunku i nie obes,ranie wszystkiego CGI. makiety, charakteryzacja, animatronika - kocham. Cytuj
Masorz 13 197 Opublikowano 17 grudnia 2014 Opublikowano 17 grudnia 2014 "Grawitacja" to nie sci-fi tylko katastroficzny w kosmosie. Cytuj
44bronx 459 Opublikowano 17 grudnia 2014 Opublikowano 17 grudnia 2014 Prometeus wizualnie jest świetny. Aż chyba go sobie odświeżę. Cytuj
Kazub 4 583 Opublikowano 18 grudnia 2014 Opublikowano 18 grudnia 2014 (edytowane) "Grawitacja" to nie sci-fi tylko katastroficzny w kosmosie. w sumie to wystarczy katastroficzny. bez różnicy czy akcja dzieje się w kosmosie, czy u sąsiada w piwnicy nawet można sie spierać, ale ja podepne to pod sci-fi...........albo huy, żadnego podpinania.wygrałeś, grawitacja out Edytowane 18 grudnia 2014 przez Kazub Cytuj
kotlet_schabowy 2 695 Opublikowano 18 grudnia 2014 Opublikowano 18 grudnia 2014 W całym poście spoilery oczywiście : spoilery niżej no bo to nie jest prequel obcego i ma oczywiste nawiązania bo........dlaczego nie ? to jest bardzo proste i nie rozumiem po co ludzie tak drążą ten temat. oczywiste nawiązania są tak oczywiste, że nie ma sensu sie nad nimi rozwodzić. No fajnie, nie jest prequelem, bo tak powiedział Ridley, a wątek główny nie kręci się wokół xenomorphów w formie, jaką znamy z sagi. Można zacząć rozkminiać definicję prequela, ale dla ułatwienia użyję sformułowania "film osadzony w tym samym uniwersum co Obcy, z akcją rozgrywającą się chronologicznie przed nim". W zasadzie wygląda to tak, że Scott narobił szumu wokół tego, jak to Prometeusz jest samodzielną historią, nie będzie tam Obcego, nie jest prequelem, po czym to co dostajemy w filmie jest w pewnym sensie tego zaprzeczeniem, więc jak najbardziej jest sens "drążyć", tym bardziej, że to forum dyskusyjne. To nie jest skorzystanie z uniwersum przez jakiegoś randomowego reżysera reklam, gdzie pojawiają się po prostu znane i lubiane potworki - to jest sytuacja, gdy ten sam reżyser pokazuje nam, bądź co bądź, rozwiązanie jednej z największych zagadek jego, klasycznego już, dzieła, magiczną substancję, która dzięki magicznej ewolucji kończy jako proto-obcy, ornamenty z obcym itd. Jak dla mnie cała ta zabawa w umiejscowienie akcji na innej planecie, upadek statku Inżynierów, który nie jest jednak TYM statkiem itd. to decyzje spowodowane po prostu planami na sequel (sequele ?), w którym dostaniemy ładne spięcie klamrą obu serii. W innym wypadku byłoby to po prostu niezrozumiałe. tak że w sequelu może być obcy, predator, gladiator, bez znaczenia, bo najważniejsza jest motywacja davida. Zainteresowanie Prometeuszem byłoby pewnie jakieś połowę mniejsze, gdyby, pomimo zaprzeczeń Scotta, z trailerów i innych materiałów nie wyłaniały się elementy z sagi o Obcym, także owszem, ma to znaczenie, również dla sequela. Muszę se zrobić powtórkę, bo od wizyty w kinie filmu nie widziałem. Cytuj
szejdj 2 804 Opublikowano 18 grudnia 2014 Opublikowano 18 grudnia 2014 W którymś z ostatnich numerów PE było na ten temat. Pierwotnie ten film miał być prequelem Obcego, ale w trakcie pracy nad nim wyszedł taki spinoff czy inny film w tym samym uniwersum, ale bez ksenomorfów, Ridley itd. Cytuj
Kazub 4 583 Opublikowano 18 grudnia 2014 Opublikowano 18 grudnia 2014 scott twierdził, że alien jest już wyeksploatowany przez lata i nie chciał tego ciągnąć dalej. elementy zaczerpnięte z ósmego pasażera nostromo były po prostu dla niego ciekawe i chciał je zastosować w zupełnie innym filmie. nie wiem, jak wyglądało stanowisko wytwórni, no bo z komercyjnego punktu widzenie, lepiej było zrobić po prostu kolejnego obcego Zainteresowanie Prometeuszem byłoby pewnie jakieś połowę mniejsze, gdyby, pomimo zaprzeczeń Scotta, z trailerów i innych materiałów nie wyłaniały się elementy z sagi o Obcym, także owszem, ma to znaczenie, również dla sequela dla wyższej klasy zainteresowanie prometeuszem powinno wynikać już przez sam fakt, że scott robi science fiction Cytuj
tk___tk 4 795 Opublikowano 18 grudnia 2014 Opublikowano 18 grudnia 2014 dla zainteresowanych dalszym ciągiem, ale nie przygód elizabeth shaw a planety z filmu już po dłużej terraformacji: dark horse pod banerem fire & stone wypuścił jeszcze osobne serie alien i predator, które mają łączyć te trzy uniwersa, ale prometeusz jest chyba najciekawszy. 2 Cytuj
Gość Opublikowano 19 grudnia 2014 Opublikowano 19 grudnia 2014 Ja czekam na Prometheus: Adventure of geologists i też biere. Cytuj
44bronx 459 Opublikowano 19 grudnia 2014 Opublikowano 19 grudnia 2014 Ja czekam na Prometheus: Adventures of retarded geologists i też biere. poprawiłem. 3 Cytuj
Kazub 4 583 Opublikowano 20 grudnia 2014 Opublikowano 20 grudnia 2014 zdaje sie że pajgiemu o to chodziło tylko nie chciał być aż tak dosłowny.... Cytuj
tk___tk 4 795 Opublikowano 24 września 2015 Opublikowano 24 września 2015 drugą część Prometeusza oficjalnie przemianowano na "Alien: Paradise Lost" \m/. Cytuj
M.Bizon24 2 612 Opublikowano 25 września 2015 Opublikowano 25 września 2015 lol, grom w raju w rezyserii ridleja skota, to nie moze sie nie udac Cytuj
darkos 4 317 Opublikowano 25 września 2015 Opublikowano 25 września 2015 Ridley Scott chce wyjaśnić w nowych filmach jak powstawało stworzenie z filmów o Obcym. Ja tego nie chcę, wole aby tego potwora otaczała mgiełka tajemnicy. A jeśli chce wyjaśnić to pewnie wymyśli jakiś głupi powód może broń biologiczna albo nieudany eksperyment. Dzięki temu że nie wiadomo skąd i dlaczego wciąż mogą powstawać nowe ciekawe historie, czy to w komiksach czy w filmach. A próba wyjaśnienia tylko wszystko popsuje. Plusem dla mnie jest to że będą nowe filmy z uniwersum ps. polecam Sagę Fire and Stone wystarczy wygooglować. Cytuj
Daffy 10 582 Opublikowano 25 września 2015 Opublikowano 25 września 2015 pare dni temu mowil, ze chce jeszcze nakrecic 3 filmy prometeusz i dopiero w czwartej czesci nawiaze bezposrednio do pierwszego obcego, nabija sie z dziennikarzy i tyle wg mnie, choc z tych dwoch skrajnych informacji akurat ta z alien:paradise lost wydaje sie bardziej prawdopodobna z uwagi na to, ze w kolejce czeka alien5 Cytuj
M.Bizon24 2 612 Opublikowano 25 września 2015 Opublikowano 25 września 2015 Ridley Scott chce wyjaśnić w nowych filmach jak powstawało stworzenie z filmów o Obcym. Ja tego nie chcę, wole aby tego potwora otaczała mgiełka tajemnicy. A jeśli chce wyjaśnić to pewnie wymyśli jakiś głupi powód może broń biologiczna albo nieudany eksperyment. Dzięki temu że nie wiadomo skąd i dlaczego wciąż mogą powstawać nowe ciekawe historie, czy to w komiksach czy w filmach. A próba wyjaśnienia tylko wszystko popsuje. Plusem dla mnie jest to że będą nowe filmy z uniwersum ps. polecam Sagę Fire and Stone wystarczy wygooglować. Juz w prometeuszu byl przeciez watek broni bilogicznej transportowanego przez sloni na dwoch nogach. Cytuj
Daffy 10 582 Opublikowano 25 września 2015 Opublikowano 25 września 2015 ja bym chcial prequela do prometeusza gdzie poznalibysmy mlodosc i lata szkolne dwoch geodetow 3 Cytuj
Gość Orzeszek Opublikowano 25 września 2015 Opublikowano 25 września 2015 no przecie to już wyjaśnili w prometeuszu skąd są obcy, pewnie skupią się na czarnej mazi. Cytuj
Masorz 13 197 Opublikowano 25 września 2015 Opublikowano 25 września 2015 ussr polecam Ci obejrzeć film Prometeusz, jest tam zawarta geneza Obcego. Cytuj
darkos 4 317 Opublikowano 25 września 2015 Opublikowano 25 września 2015 Pojawiła się nowa postać a już wcześniej te dwa uniwersa się skrzyżowały więc to tylko kwestia czasu gdy ktoś wpadnie na ten pomysł i to zekranizuje. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi