Skocz do zawartości

Alien Cinematic Universe

MaiorZero

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Problemem jest pogoń za kasą. Dla inwestora (studia) najważniejsze jest wydać jak najmniej i zarobić możliwie dużo kasy. Słaby scenariusz jest tani, chujowe CGI jest tańsze niż praktyczne efekty, filmy muszą mieć dużo akcji, żeby zwiastun zachęcił niezdecydowanych i wszystko musi być nakręcone w miarę szybko. Cudów nie ma, największe hity filmowe to zazwyczaj masa pracy i długi czas kręcenia, dokrętek, post-produkcji itp. 

• 2 miesiące temu...

Rozczarowujący zwiastun, scenografia, oświetlenie, efekty robią robotę ale w to wszystko wpuszczona jest nie pasująca do tego banda nastolatków. Do tego trailer jakoś dziwnie zmontowany, muzyka też słaba, zero wywołania uczucia strachu, bardziej celujący w gore I obrzydzające sceny 

• This 2
53 minuty temu, Patricko napisał(a):

Hmm, ciężko cokolwiek powiedzieć. Po trailerze jakoś nie czuć tego strachu czy napięcia, bardziej jakimś akcyjniakiem zajeżdża, ale może to tylko trailer tak zrobiony. Na pewno będzie oglądane. Jedynie do czego mógłbym się przyczepić, to czemu załoga składa się z samych nastolatków?

Trailer przecież mówi że to grupka młodych wyrusza z kolonii szukając lepszego życia i trafia na tą stację. 

My lecimy pierwszego dnia, jak zawsze przy premierze Obcego.

A Prometeusze zayebiste jak coś. 

Ej, a pamiętam jak byłem w kinie na 'Decydującym starciu'.

I na pierwszym 'Terminatorze' też:boomer:

Serio to pamiętam. I jeszcze pierwszy 'Powrót do przyszłości'.

Nie wiem czemu, ale na tym ostatnim byłem sam. Obok siedziały jakieś dziewczyny i co chwila zajarany filmem coś do nich mówiłem i wtedy orientowałem się, że ich nie znam. 

Odrzucając automatyczne uprzedzenia wobec jakichkolwiek nowych dzieł z serii Alien/Predator:

z jednej strony to co widziałem wydaje się całkiem spoko, poprawne, z mocnym vibem mroczniejszych momentów serii. Z drugiej cały czas coś mi tu nie do końca pasuje, brak jakiejś "autentyczności". Obwiniam tu ekipę młodych no name'ów, na ten moment nie prezentujących sobą nic ciekawego (tak wiem, to tylko trailer), ale też brak jakiegoś, nie wiem, pomysłu na siebie, czegoś wyróżniającego, ot wygląda to na razie bardziej jakby ekipa powiedziała "zróbmy film jak najbardziej podobny do tych części serii, które wszyscy kochają, wreszcie będzie dobry Alien", co samo w sobie niekoniecznie jest złe, ale też nie ekscytuje mnie jakoś specjalnie. Skończy się pewnie na bezpiecznym, ale bezjajecznym "reboocie" na 6/10, do zapomnienia na drugi dzień po seansie.

11 godzin temu, PiotrekP napisał(a):

Tylko co nowego można tu zrobić? Wiadomo że grupka osób spotyka ksenomorfy, przeżywa 1-3 osoby i koniec filmu. Scott spierdzielił totalnie genezę, bo o ile Prometeusz mógł dać ciekawy początek, to Covenant to schrzanił. A mogli zrobić 3 filmy i zakończyć jak statek inżynerów ląduje na LV-426.

Ale tu nie chodzi o sam trzon, który powyżej podsumowałeś, tylko jego otoczkę, warstwę wizualną, jakiś, jak to się mówi, gimmick. Mówisz "Alien", myślisz ciasne korytarze, ciemność, improwizowana broń, paranoja. Mówisz "Aliens", myślisz Marines, jatka, kozackie bronie, Królowa Matka. Trójka: więzienie, wątki religijne, deprecha i brak nadziei, Obcy z psa/wołu. Czwórka: klony, Newborn, ogólna dziwaczność. Oczywiście ciężko się czepiać, kiedy widziało się tylko trailer, ale czysto wizualnie brak tu jakiejkolwiek świeżości i na razie zapowiada się na schemat typu "ciasne korytarze dużego statku, jajko, facehugger, dorosły Alien, Android, kreatywne sposoby pozbywania się kolejnych członków załogi" i tyle, takie The Best Of. Nawet architektura wnętrz podobna do tych z klasyków, sugerująca, że akcja ma miejsce w podobnym przedziale czasowym. No ale tak jak mówię, jakiś mały kredyt zaufania mogę dać.

Mi za scenopisarstwo nie płacą i kreatywnością nie grzeszę, ale pierwsze lepsze pomysły:

- Obcy na Ziemi (pośrednie lub bezpośrednie nawiązanie do końcówki A:R), tak wiem, było AvP, ale w zasadzie inny gatunek. Tutaj potencjał jest niemal nieograniczony: przeszłość, teraźniejszość, przyszłość, metropolia, wieś, trzeci świat, cokolwiek

- Obcy na jakiejś potężnej stacji kosmicznej, większa obecność ludzi, może jakiś wątek kultu, coś w klimatach Dead Space 2

- statek-kolonia, np. pełny zahibernowanych kolonistów, statek wojskowy, statek-ośrodek badawczy z różnorodnymi strefami

- ludzie i Obcy na innej planecie, plus jacyś lokalsi

O wspomnianych Inżynierach nawet nie mówię, bo teraz inna bajka i raczej porzucony pomysł, a miało to największy potencjał.

Mi Obcy na Ziemi nie za bardzo pasuje, bo dla mnie przebywanie bohaterów w kosmosie lub na innej planecie jest już nieodłączną częścią filmów, budując poczucie zaszczucia. Nie twierdzę, że nie dałoby się tego dobrze zrobić na Ziemi - np. pomysł z piramidą mi się podobał. Mogliby też zrobić coś na wzór The Thing - opuszczona baza gdzieś na Antarktydzie bez możliwości ucieczki. Ale czegoś by mi brakowało. Samo przebywanie na jakimś statku w kosmosie i eksploracja planet podnosi ciśnienie i wzbudza ciekawość. Spaceru po LV426 nie zastąpi żadna lokacja na Ziemi.

Edytowane przez Lukas_AT
  • Plusik 1

,,Romulus" z Uniwersum Alien/AvP, bez względu na to z jakimi bohaterami będziemy mieli do czynienia w tym filmie (chodzi mi głównie o wiek i rasę), ten jego krutacko oczekiwany zwiastun - w końcu to przecież cholerne, ukochane sci-fi, Świat Alien! - zapowiada cholernie mocne, nieprzewidywalne, pełne nieco zmodyfikowanego, ale jednak suspensu rodem z pierwszego ,,Obcego" z 1979 roku; tak też mi się wydaje, ale opinie i zdania bywają co do tego materiału zapowiadającego fillm różne. Widziałem zwiastun do ,,Romka" u siebie, na OLED 65 cali, w 4K - już przy tej skali, proporcji obrazu, jego jakości, standardu HDR etc. widowisko w perspektywie treści z trailera wyglądało po prostu mega, na takie też się zapowiada.

Podejrzewam, że fabularnie "Alien: Romulus" będzie ekstrawagancją, jazdą bez trzymanki, czymś możliwe że mało spójnym i konkretnym, ale dynamicznym i skaczącym z wątku na wątek, co nie każdy z kolei lubi. A to w porównaniu do zapowiadającego się wizualnie epicko i niecodziennie (chodzi o czernie i światło ujęte operatorsko i w post-produkcji - to prawdopodobnie będzie wyjątkowe doznanie!) obrazu filmu, daje ciekawe spostrzeżenie: to będzie tego typu tytuł stworzony do oglądania na jak największych ekranach kinowych, z jak największą jakością wizualną, z również potężnym dźwiękiem w tle... Czyli wychodzi na to, że "Romulus" pięknie wkomponuje się do formatu IMAX lub np. Helios Dream/Dolby Atmos. I oby tak było, oby! :notsure:

• 1 miesiąc temu...